Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Przerwa na kawę... 14:29, 21 gru 2020

Do góry
Front i rabata kuchenna. Tu ogólnie nie będzie dużych zmian. Rabata przy wejściu zyska hakonkową otoczkę.

Na kuchennej pod oknem nic nie ruszam. Czekam, aż dosadzona róża Geoff Hamilton podrośnie - zobaczymy czy się zgra z pozostałymi. To jest ogólnie bardzo dobre miejsce dla róż. Tak samo rozplenice Hameln Gold i sadzonka lawendy, którą zrobiłam z największej sztuki z tej rabaty. Brakowało mi płaszczki po całości - lawenda Viva, która tu jest bardzo mocno w trakcie kwitnienia się tu rozkłada na kostce. Doniczkowo na wejściu będzie musiało przejść małą metamorfozę. Jaką? Jeszcze do końca nie wiem

Pod katalpami będzie drobna roszada. Nie chcą tam rosnąć derenie - podejrzewam, że za sucho i że katalpy za dużo im pożywienia zabierają. Jeden dereń biały raczej do przeniesienia do przechowalnika. Drugi do przesadzenia. Myślę o wsadzeniu tu mahonii. Sprawdza się w takim trudnym, cienistym i suchym terenie. Do wymiany mam też tu jedną hortensję - sztuką za sztukę. Niepotrzebnie dosadziłam Bubble Gum do Strong Anabelle. Jednak tu powinny być tylko same strong Anabelle. Ogólnie pod samym płotkiem i katalpami nawet hosty rosną dużo słabiej. Chodzi o to miejsce na środku zdjęcia między forsycją a katalpą.
Przerwa na kawę... 14:02, 21 gru 2020

Do góry
Wyszłam trochę na ogród, zrobiłam dokumentację zdjęciową do opracowania tetrisów bo kilka pomysłów chodzi mi po głowie, muszę je sobie rozrysować. Wbrew pozorom uzbierało się tego trochę. Jednak ogród nigdy nie będzie dziełem skończonym
A na razie dokumentacja zdjęciowa ku pamięci i na podsumowanie sezonu, plany zmian. Zima jak nie zima. Zielono dookoła.
Rabata na wjeździe trzyma się nieźle. To był bardzo dobry pomysł, aby ją wykuć w kostce. Pracochłonne ale efekt mnie zadowala. Trawy tu się dobrze czują więc do Hameln od Kwartecika dołączyła w tym roku własna sadzonka Moudry i Hameln Gold. Usunięcie stąd derenia i zamiana na kalinę angielską to też chyba dobry ruch. Zobaczymy, czy nie będzie tu dla niej za sucho. Na pewno wielkościowo jest dużo bardziej odpowiednia, szczególnie, ze to wersja własnoręcznie formowana na pniu. Róża Artemis nadal zielona. To bardzo zdrowa odmiana, ładnie się rozrasta, pięknie i długo kwitnie, nie śmieci. Ta rabata dostała jeszcze jedną różę od strony powojnika - tym razem Bouquet Parfait. Będzie tak jak Artemis rozpinana na płocie. Zobaczymy jak się będzie zachowywała. Jak kiepsko to zamienię na jeszcze 1 sztukę Artemis. Na razie mikra sadzonka ale za rok-dwa mam nadzieję, że zarośnie płot i stworzy ładne tło. Amanogawę docelowo będę od dołu podkrzesywać tak by korona była nad płotem a pod płotkiem z boku powstanie obwódka z dwóch stron z pięknej zielonej trzmieliny, nie znam niestety odmiany bo opisana jako trzmielina - sadzonki się ukorzeniają bo na moje nieszczęście była tylko jedna sztuka na wyprzedaży. Została więc podzielona i przycięta. Na razie posadzona jedna stronę. Nowe sadzonki pójdą za ciemiernikiem w stronę płotu. Zobaczymy ile lat jej zajmie zbudowanie równej ścianki. Ciemiernik strasznie się wyłożył ale przesadzałam go na jesieni. Na razie żyje i nawet ma duże kwiaty.
Ogród bez reguł 13:49, 21 gru 2020

Do góry
Chyba w okolicy grasuje złodziej czasu Nie mam czasu, nie mam czasu... Na nic nie mam czasu, z niczym nie mogę zdążyć

Dziś początek astronomicznej zimy. I najkrótszy dzień w roku.

wschód słońca 7.42
zachód słońca 15.25
długość dnia 7 godzin 43 minuty

Od dzisiaj tylko lepiej!!! Dzień coraz dłuższy!!!

Śniegu nie mam, mrozu nie mam, taki listopad grudniowy w okolicy Świąt. Pasztety upieczone, pierniki upieczone, makowce takoż. Barszcz czeka na zakwas. Rękodzielnictwo przyniosło owoce w postaci kilkunastu maskotek (z których połowa poszła już do ludzi ), kilku czapek, niezliczonej ilości gwiazdek.

Koty przyzwyczajają się do widoku ptaków

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 12:51, 21 gru 2020

Do góry
Nie zgadniecie co my dzis robimy.

Czasami wywozimy kilkanaszych mlodych barankow do znajomych pare kilometrow od nas. No i wlasnie tak Emusia naszlo, ze moze tam kilka znow zawiezc, by obgryzly trawke w sadzie.
No i w czasie inspekcji plotu odkryl, ze w tym roku w tym sadzie nikt nie zbieral jablek. Znajoma pozwolila wiec zebralismy i robimy sok. Jablka w wiekszosci byly jeszcze dobre

Ogród do odnowy 12:31, 21 gru 2020

Do góry

tyle zostało z moich cebulek tulipanowych wykopanych i wysuszonych latem - myszy środki zjadły reszta stanowiła fragment gniazda
Zanim zupełnie zepsuję to, czego jeszcze nie zaczęłam... 11:49, 21 gru 2020

Do góry
sonny napisał(a)
Zaczynamy modelowanie

super ile miejsca! nienormalni łączmy się
Ogród placem zabaw dla synka 11:45, 21 gru 2020

Do góry
Witam witam wszystkich

Póki co pogoda dopisuje i jeszcze trochę działam sobie na podwórku, przygotowując się do nasadzeń w marcu oraz kwietniu.
Zmieniłem nieco koncepcję swojego ogrodu i chciałbym zapytać się Was o zdanie. Poniżej wstawiam wstępny szkic, który stworzyłem, żeby zobrazować o co mi chodzi:

Patrząc na załączone zdjęcie, po lewej i po prawej stronie znajdują się sąsiedzi. Aby zasłonić starą ścianę po lewej stronie ustaliliśmy z makadamią, że posadzę tuje szmaragdowe. Tuje nie dość, że będą obgradzać mnie od sąsiada, to będą również fajnym tłem na tylną część altanki. Altankę chciałbym postawić w wymiarze 5,0 x 4,0m, na kostce brukowej. Zdecydowaliśmy się na nieco większy wymiar, tak aby zmieścił się stół z wypoczynkiem, no i oczywiście grill. Dojście do altanki byłoby wykonane w postaci chodzniczka, wyłożonego płytami tarasowymi z betonu, a między nimi wysypany grys grafitowy/granitowy (nie jestem tylko przekonany co do jego wyglądu i ułożenia, na rysunku nie za bardzo to wygląda Wybieg dla kur osłoniłbym żywopłotem gęsto posadzonych tuj brabantów.

Tak na dzień dzisiejszy wygląda moja działeczka. Pas pod murem betonowym jak i między kostką przekopane, użyźnione i odpowiednio przygotowane na marzec
Przerwa na kawę... 11:23, 21 gru 2020

Do góry
inka74 napisał(a)
Gosiu myślisz, że to dobry pomysł? To o tę rabatę chodzi. Przed kulkami wylewała by się na chodnik tak, jak te dwie sztuki w narożniku

Jeszcze ziemi nie zdążyłam przewieźć na tyły...

Ja nie Gosia ale wydaje mi się, że to takie klasyczne, sprawdzające się połączenie.
Przerwa na kawę... 09:51, 21 gru 2020

Do góry
Dziewczyny chwalą się swoja twórczością świąteczną to i ja trochę się pochwalę. W tym roku na prezenty dla rodziny i przyjaciół zrobiłam drzewka świąteczne. Oto próbka. Kulka w doniczce ze wstążką już powędrowała do mojej przyjaciółki, moja mama dostanie bardzo podobną. Sznurkowe są dla rodziny. Robiłam jeszcze wersję z ziarenkami kawy - też ciekawie i pachnąco wyszło.
Ogród w dolinie 09:37, 21 gru 2020

Do góry
Ostatnio było u mnie (i nie tylko) dużo dyskusji na temat grabów, buków i dębów i ich zimowej szaty. U nas przy drodze rosną małe siewki ww drzew więc cyknęłam zdjęcia dla porównania
Dąb i buk

Grab i buk

Buk i w tle grab

Grab
Blaski i cienie nowego życia 09:20, 21 gru 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Masz kawał trawnika do koszenia, nie myślałam, że tyle..... Podpinam się pod pytanie Kasi.

Zrobiłam panoramę bo mam taką opcję to sobie zerknij na całość w dwóch ujęciach

widok z domu, z lewej mam przegrodę z tui-przy okazji możesz popatrzyć jak mi kret ryje

A to na lewo od tui, tam gdzie te nowe rabaty robiłam- w ujęciu panoramicznym są malutkie

Blaski i cienie nowego życia 09:13, 21 gru 2020

Do góry
kasiek napisał(a)

Ale masz jeszcze miejsca na chciejstwa Te jodły i tuje to Twoje czy sąsiadów?

Z lewej moje tuje od ulicy, a na wprost, zaraz za ogrodzeniem jodły sąsiadów. Wcześniej mieli świerki lecz chorowały na ochojnika, potem już wszystkie, więc przed nimi posadzili malutkie jodełki. W końcu wycięli świerki a jodełki wtedy dostały powera. Jak widzisz fajne tło będzie dla roślin i odrobinę cienia przy mojej patelni dookoła.

Trochę mało widoczne nowe rabaty, ta lewa będzie zasłaniała kurki i kaczki sąsiadów. Kompostownik prawie w rozsypce więc dużo się zmieni w przyszłym sezonie.

A tu widok rabaty z innej perspektywy wprawdzie mało ciekawy, tuje od ulicy na wiosnę muszę wyrównać, mam w planach kupno nowego sprzętu na akumulator bo już nie daję rady nożycami ręcznymi...za dużo mam tego.

Blaski i cienie nowego życia 09:03, 21 gru 2020

Do góry
anabuko1 napisał(a)

ładnie ci przymroziło. I roślinki przystroiło efektownie
A u mnie coraz cieplej coś się robi

U Ciebie dekoracyjnie przed świętami a ja pisałam o moim minimaliźmie w dekoracjach, najwięcej w nich zieleniny - ona potrzebna dla oka

Przerwa na kawę... 08:42, 21 gru 2020

Do góry
Gosiu myślisz, że to dobry pomysł? To o tę rabatę chodzi. Przed kulkami wylewała by się na chodnik tak, jak te dwie sztuki w narożniku

Jeszcze ziemi nie zdążyłam przewieźć na tyły...
Migawki z ogródka 07:34, 21 gru 2020

Do góry
tulucy napisał(a)
Utknęłam w połowie masy dokończę jutro, bo i tak ostatnią dzisiejszą porcję wyjęłam z pieca przed północą tuż... Na szczęście masa może spokojnie do jutra poczekać. Jeszcze przed pieczeniem

Co za widok, czekam teraz na fotkę upieczonych
Rozmnażanie hortensji 02:29, 21 gru 2020

Do góry
23 kwietnia złamałam gałąź Grandiflory, włożyłam ją do plastikowego naczynia z piaskiem i perlitem. Oto jak wyglądał 16 czerwca. Był to już mały krzew, który ukorzenił się bardzo szybko i łatwo. Trzymałam go w miejscu częściowo nasłonecznionym i upewniłam się, że jest wilgotny.

Migawki z ogródka 01:04, 21 gru 2020

Do góry
Utknęłam w połowie masy dokończę jutro, bo i tak ostatnią dzisiejszą porcję wyjęłam z pieca przed północą tuż... Na szczęście masa może spokojnie do jutra poczekać. Jeszcze przed pieczeniem
Za drzwiami do ogrodu... 00:27, 21 gru 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Ogród niezwykły w bieli.....ten biały kolor to jest kolor , który zawsze kojarzy mi się z Twoim ogrodem Aniu, bardzo do niego pasuje Jałowcom ta grzywka potem wstanie?

Grzywka chyba wstała, jeszcze sprawdzę

A biel...no cóż dużo jej było I czasami ta biel natury dopasowuje się do bieli mojej architektury
Raz wiosną przed Wielkanocą, kiedy kwitną drzewa:

I teraz(było)-też przed Świętami

Za drzwiami do ogrodu... 23:48, 20 gru 2020

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Pięknie jak jest zimowo i biało.
U mnie nic po śniegu nie zostało.
Im bliżej świat to cieplej się robi. Szkoda.
Pierniczki ładne. Zapewne i apetyczne.
A ja tak sie zbierałam, tak zbierałam i odpuściłam. Bo moi chcą ciasta z kremem
Pozdrawiam Anuś

Aniu, u mnie też już po śniegu. I ogród wygląda bardziej jak na przedwiośniu niż zimowo. Krokusy wystawiły już listki Trawka zieloniutka!

U mnie pierniczki obowiązkowo, bo wszyscy lubią. Ale ciasto kremowe też jakieś będzie... może metrowiec... i sernik koniecznie, i dobrze by było gdyby jeszcze orzeszki...tylko czy dam radę zrobić?
Za drzwiami do ogrodu... 23:32, 20 gru 2020

Do góry
basia3012 napisał(a)
Pięknie Aniu, pozdrawiam.

Miło mi Basiu
A to dokończona śnieżynka z rolek po papierze:
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies