Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

LeŚnicZaNka 22:56, 15 lip 2018

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)
Nicol21 to ty tez jaka zdolniacha gosposia nalewek narobilas ogrodek zadbany a co do mnie ja lubie zrobic cos ugotowac maz ma ze mna dobrze pod tym wzgledem jedzinka juz pisalam kilka razy ze najbardziej kocham roze hortensje jezowki trawy co do edenki masz racje musi nabrac masy no ale wybaczam jej bo pierwszy rok jest u mnie z roku na rok bedzie juz tylko piekniejsza

Kasiu wszystkie roze tne bez wyjatku. Wielokwiatowe nawet o polowe.
Chyba Bogdzia tez pisala.
Cytuje nie ten wpis co powinnam odnosnie ciecia roz.
Japoński ogród Reni i Matiego 22:48, 15 lip 2018

Do góry
Renii napisał(a)
Właśnie Elu kwiat mi się bardzo podoba-są inne niż ML, ale mnie Kindzia przeraziła z pokładaniem się. Zobaczymy jak się będą sprawować u mnie.
Macham

Nie przerazaj sie. Kindzia z dobrego serca moze u niej sie uginaja.
Dzisiaj specjalnie popatrzylam na moje i te nizej maja galazki miekkie i prawie wszystkie ciezkie i dotykaly ziemi otrzepalam i sie podniosly.

Wiec wszystkie wiotkie u dolu tak maja.

U ciebielilie drzewiaste kwitna mam takie same jeszcze nie kwitna.
Nigdy ich kwitnienia nie widzialam w realu, jak kwitna jestem na wyjezdzie i syn foty robi i mi wysyla.
Słoneczny Ogród 22:45, 15 lip 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Daria wlasnie czytalam nie wiedzialam o co chodz w tym pytaniu.
Wiec 1 fota na str 410 to obok mojego osiedla tak wyschniete. Tak jak pisalam wtedy u nas od 2 kwietnia br caly czas upal deszcz padal 10 min jak ksiadz kropidlem.
2 fota to moja dzialka trawnik nie podlewany ok 15 arow. Wiosna po zimie u mnie bylo bardzo mokro taki grunt i dlatego trawnik nie jest tak spieczona jak w miescie. Nie ma sensu podlewac, bo roboty od groma z tym podlewaniem.

3 fota trawnik podlewany jak trzeba w czasie upalow.
Data 2 i 3 fotki w tym samym dniu. Pierwsza 3 dni wczesniej.

Calosc dzialki trawnik kazdej wiosny nawozimy.

Bede zagladac.

Pozdrawiam

Acha juz jarzę, że to są dwa różne miejsca.
Myślałam, że trawnik niepodlewany i później po czasie ten sam podlewany.

U mnie też była susza, dopiero teraz dolało konkretnie.
Ptasi gaj 22:37, 15 lip 2018

Do góry
Ja tez duzo roslin wiosna nie posialam ze wzgledu na to pedzace lato tej wiosny i susze.
Dojezdzam na dzialke wiec sadze rosliny te ktore nie sa zbytnio uciazliwe.
Cynia nie stanowi zadnego problemu dosyc zdrowa kwitnie do mrozow w wazonie tez dlugo sie utrzymuje.

Chcialam posiac troche bylin aby w przyszlym roku zakwitly i znowu guzik z tego wyszlo.
Mirkowy ogród (początki) 20:43, 15 lip 2018

Do góry
Mirka nie wiedzialam o kosmosie. Moje takie wypasione w maju siane jeszcze nie maja zalazkow kwiatow.
Wsialam je w łake kwiatowa dzisiaj zagladałam na laczke a tam tyle makow w roznych kolorach. Jak zakwitna to pozbieram nasiona i rozsieje gdzie indziej.

Dobrze podlało.
To już wiesz Też szykuję miejsce na łączkę.
Ptasi gaj 18:39, 15 lip 2018

Do góry

Ostrogowiec za bardzo przerośnięty

Ptasi gaj 18:34, 15 lip 2018

Do góry

Po prawej co to za roślina

Ptasi gaj 18:29, 15 lip 2018

Do góry

Ogórki samosiejka

Ptasi gaj 18:16, 15 lip 2018

Do góry
Makao_J napisał(a)
Fajne te proso. Nie zwracałam na nie uwagi w ogrodniczym a ono całkiem ładnie się prezentuje.

Aniu nie jestem z niego zadowolona. Bardzo wiotkie mocniejszy deszczu i łamie się.
Ptasi gaj 12:41, 15 lip 2018

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
Elu, może przeoczyłas, bo tam na 410 str pytałam Ci się o trawnik

Daria juz odpisalsm u ciebie. Mam nadzieje ze o to chodzi.
Słoneczny Ogród 12:39, 15 lip 2018

Do góry
Daria wlasnie czytalam nie wiedzialam o co chodz w tym pytaniu.
Wiec 1 fota na str 410 to obok mojego osiedla tak wyschniete. Tak jak pisalam wtedy u nas od 2 kwietnia br caly czas upal deszcz padal 10 min jak ksiadz kropidlem.
2 fota to moja dzialka trawnik nie podlewany ok 15 arow. Wiosna po zimie u mnie bylo bardzo mokro taki grunt i dlatego trawnik nie jest tak spieczona jak w miescie. Nie ma sensu podlewac, bo roboty od groma z tym podlewaniem.

3 fota trawnik podlewany jak trzeba w czasie upalow.
Data 2 i 3 fotki w tym samym dniu. Pierwsza 3 dni wczesniej.

Calosc dzialki trawnik kazdej wiosny nawozimy.

Bede zagladac.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 11:31, 15 lip 2018

Do góry
U nas leje caly czas, ale cieplo.

U mnie też leje. Tak cały tydzień mam deszcz. Cieszę się bo roślinki się napiły.
Ogród kwiatowy 11:23, 15 lip 2018

Do góry
Viola u ciebie tyle zmian, wiecej czasu potrzebuje, aby zabrac glos.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 10:57, 15 lip 2018

Do góry
Trawy od tyłu

Ślicznie na tej ścieżce. Zieleń u Ciebie jakby w cale nie było suszy.
Ptasi gaj 10:50, 15 lip 2018

Do góry
U nas leje caly czas, ale cieplo.
Ogród w wersji mikro (będzie) 08:15, 15 lip 2018

Do góry

Jak masz taki syf za płotem to trzeba było coś wyższego posadzić osłaniającego. Co to za trawy posadzilas? Jakieś delikatne.
Pomysl o żywopłocie bukowym który nie traci liści na zimę. Lub innym.
Wiem co to znaczy też mam łąki za płotem wiosna fruwają dmuchawce i osiadają na moich tujach brabantach.
Tylko radzę.
Piękne te hertensje w szpalerze jak się nazywają.
Też chce coś takiego zrobić, ale ciągle się zastanawiam horty czy roze rabatowe.

Od strony tarasu jest zasłonione całkowicie, ale z drugiej strony nie chcę się całkiem osłaniać żywopłotem, mam tam jeszcze plany. Na płocie jest pnącze.
A poza tym w tym roku oni tam zamieszkają. I będą sadzić żywopłot, my postawiliśmy płot, oni go obsadzą.
Kwestia czasu.
Trawy to miskanty, zarosną całkiem.
Hortensje to polar bear i limelight.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 02:26, 15 lip 2018

Do góry

Mam siatke i nie narzekam. Kazdego roku wertykuluje trawnik i mam siatke. Siatka musi byc polozona na odpowiedniej glebokosci.
Ja dziekuje jakby mi sie zeszly wszystkie krety z osciennych łak.
Czy uwazasz jak mam zwir, siatke, kamienie to nie jest ogrodnictwo?
Przesadzasz Waldek

Jeżeli nic nie zakłóca prawidłowemu obiegowi materii organicznej i można bez żadnych przeszkód przeprowadzać wszelkie prace pielęgnacyjne trawnika to uważam, że wszystko jest OK.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 01:04, 15 lip 2018

Do góry
robert_mmz napisał(a)
Witam serdecznie,

czy ktoś wie jaka może być przyczyna takiego stanu rzeczy?

Trawa dosłownie schnie w oczach "polami". W jednym miejscu jest gęsta i zielona a w drugim jak linijką odciął sucha.

Staram się podlewać regularnie w dużych ilościach. Nawóz w tym roku posiany raz na początku sezonu.

Ta fotka mowi o tym, ze tam gdzie sie pluskacie obok basenu i wychodzicie z wody jest zielony trawnik. To swiadczy o tym ze zeschnieta trawa nie podlewana.
Nawoziles pewnie trawnik i dobrze nie podlales. Podlewa sie co najmniej 45.minut w jednym mkejscu trawa ma na roznej glebokosci korzenie.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 00:53, 15 lip 2018

Do góry
Corny_Sean napisał(a)
No i masz... Zgodnie z radami skosiłem trawnik, nawiozłem, zrobiłem dosiewki. Po kilku dniach trawa ładnie się zazieleniła, zaczyna się zagęszczać. Wczoraj była wielka burza, i dziś - jak grzyby po deszczu - wyrosły mi... grzyby.

Podłoże, które nawiozłem zawierało kawałeczki gałązek i małe szyszki, których w większości się pozbyłem - przynajmniej z powierzchni, bo przeszkadzały w uzyskaniu równej powierzchni. Zakładam, że to może mieć związek albo z tym podłożem, albo po nawiezieniu grzyby uzyskały idealne warunki do rozwoju, albo jedno i drugie (a do tego obfite opady).

Co robić?

Nic nie robic tylko kosic. Same sie wygubia. U mnie tez nie raz rosna.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 00:50, 15 lip 2018

Do góry
dojlidy napisał(a)

ale gdybyś mieszkał obok mokrej łąki i miał kilka ładnych kopców to byś może wybrał siatkę

Poloz siatke mam plastikowa na odpowiedniej glebokosci u mnie jest 8-10 cm.
Zrob dobrze zaklady z siatki. Przy obwodkach dobrze zabezpiecz aby kret sie tedy nie dostal nad siatke.
Kladziesz jedan zwoj siatki na ubita ziemie i przysypujesz na wys ok 10 cm. Ukladasz nasteny zaklad drugiego zwoju i ziemia przysypujesz musi to zrobic bardzo dokladnie.
Poniewaz jak bedzie mniej ziemi to rzeczywiscie mozesz wyrwac siatke.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies