Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Kłopoty - problemy z trawnikiem

Kłopoty - problemy z trawnikiem

Visterio 20:20, 14 lip 2018

Gardenarium napisał(a)

Nie pomoże bo to niepożądane jest również jednoliścienne, a Bofix/Starane jest na dwuliścienne.

Pani Danuto, a co Pani zaleca? Jak mogę się tego pozbyć?
ElzbietaFranka 00:38, 15 lip 2018

waldek727 napisał(a)

Wynalazki XXI wieku. Siatki, szmaty, kamienie, kolorowe zrebki i tylko prawdziwego ogrodnictwa coraz mniej. Wole miec kreta i trawnik jaki mam niz setki problemow bez kreta.

Waldek jestes naturszczykiem.
To nie sa wynalazki 21 wieku to juz jest od dawna. Dlaczego nie korzystac z udogodnien?
Mam siatke i nie narzekam. Kazdego roku wertykuluje trawnik i mam siatke. Siatka musi byc polozona na odpowiedniej glebokosci.
Ja dziekuje jakby mi sie zeszly wszystkie krety z osciennych łak.
Czy uwazasz jak mam zwir, siatke, kamienie to nie jest ogrodnictwo?

Przesadzasz Waldek
ElzbietaFranka 00:50, 15 lip 2018

dojlidy napisał(a)

ale gdybyś mieszkał obok mokrej łąki i miał kilka ładnych kopców to byś może wybrał siatkę

Poloz siatke mam plastikowa na odpowiedniej glebokosci u mnie jest 8-10 cm.
Zrob dobrze zaklady z siatki. Przy obwodkach dobrze zabezpiecz aby kret sie tedy nie dostal nad siatke.
Kladziesz jedan zwoj siatki na ubita ziemie i przysypujesz na wys ok 10 cm. Ukladasz nasteny zaklad drugiego zwoju i ziemia przysypujesz musi to zrobic bardzo dokladnie.
Poniewaz jak bedzie mniej ziemi to rzeczywiscie mozesz wyrwac siatke.
ElzbietaFranka 00:53, 15 lip 2018

Corny_Sean napisał(a)
No i masz... Zgodnie z radami skosiłem trawnik, nawiozłem, zrobiłem dosiewki. Po kilku dniach trawa ładnie się zazieleniła, zaczyna się zagęszczać. Wczoraj była wielka burza, i dziś - jak grzyby po deszczu - wyrosły mi... grzyby.

Podłoże, które nawiozłem zawierało kawałeczki gałązek i małe szyszki, których w większości się pozbyłem - przynajmniej z powierzchni, bo przeszkadzały w uzyskaniu równej powierzchni. Zakładam, że to może mieć związek albo z tym podłożem, albo po nawiezieniu grzyby uzyskały idealne warunki do rozwoju, albo jedno i drugie (a do tego obfite opady).

Co robić?

Nic nie robic tylko kosic. Same sie wygubia. U mnie tez nie raz rosna.
ElzbietaFranka 01:04, 15 lip 2018

robert_mmz napisał(a)
Witam serdecznie,

czy ktoś wie jaka może być przyczyna takiego stanu rzeczy?

Trawa dosłownie schnie w oczach "polami". W jednym miejscu jest gęsta i zielona a w drugim jak linijką odciął sucha.

Staram się podlewać regularnie w dużych ilościach. Nawóz w tym roku posiany raz na początku sezonu.

Ta fotka mowi o tym, ze tam gdzie sie pluskacie obok basenu i wychodzicie z wody jest zielony trawnik. To swiadczy o tym ze zeschnieta trawa nie podlewana.
Nawoziles pewnie trawnik i dobrze nie podlales. Podlewa sie co najmniej 45.minut w jednym mkejscu trawa ma na roznej glebokosci korzenie.
waldek727 02:26, 15 lip 2018

ElzbietaFranka napisał(a)

Mam siatke i nie narzekam. Kazdego roku wertykuluje trawnik i mam siatke. Siatka musi byc polozona na odpowiedniej glebokosci.
Ja dziekuje jakby mi sie zeszly wszystkie krety z osciennych łak.
Czy uwazasz jak mam zwir, siatke, kamienie to nie jest ogrodnictwo?
Przesadzasz Waldek

Jeżeli nic nie zakłóca prawidłowemu obiegowi materii organicznej i można bez żadnych przeszkód przeprowadzać wszelkie prace pielęgnacyjne trawnika to uważam, że wszystko jest OK.
Gardenarium 14:11, 15 lip 2018

Visterio napisał(a)

Pani Danuto, a co Pani zaleca? Jak mogę się tego pozbyć?

Ręcznie.

Instagram Ogrodowiska
Arcicorci 22:22, 15 lip 2018

Witam wszystkich forumowiczow,

W tym roku na wiosnę po skończeniu budowy założyłem trawnik. Nawiozłem 50 m3 nowej ziemi ponieważ obecna ziemia była bardzo gliniasta. Posadziłem trawę i czekałem. Po paru dniach pojawiły się pierwsze źdźbła. Obsypałem ziemie nawozem Jura Complex i zaraz po tym pojawił się mój problem. Niezidentyfikowana roślina . Rosla bardzo szybko i zamiast trawnika miałem pole uprawne czegoś. Po którymś koszeniu z rzędu roślin ubyło ale nadal są i jak nie będę kosił to dalej będą rosły. Roślina ta przyjechała pewnie z ziemia. oprócz tej rośliny w glebie były tez nasiona innej trawy i to dość sporo. Na jesieni chce zawalczyć z moim ogrodem i trochę go poprawić. Teraz moje pytanie. Co to za roślina i czym jej się pozbyć? Jak pozbyć się tej nieatrakcyjnej formy trawy? Czy weltykulatorem i w powstałych rowkach podsiać nowa trawę? Bede wdzięczny za wszelkie porady bo do tej pory bylem "zielony" w sprawach ogrodniczych.

ElzbietaFranka 00:24, 16 lip 2018

Nie opryskuje sie co dopiero zalozonego trawnika.
To chwast jednoroczny u mnie tez znajduje pojedyncze szt ale nie w trawie lecz na rabatach.
Podobny do szarlatu szorstkiego ale nie jestem pewna bo ten co trzymasz nie ma kwiatu jeszcze.
Trzeba to wyrywac albo kosic nie dopuscic do zakwitniecia bo sie rozsieje ma duzo nasion.

Nie pokazales calego trawnika. Druga fotka trawa rosnie, jakies chwasty tam sa. Jeszcze chyba chwastnica jest o ile dobrze widze na powiekszeniu.
Jedynie na focie z chwastem cos nie tak z trawnikiem. Pokazanie kilku metrow kwadratowych trudno cos powiedziec.

Ziemia przywozona nieznanego pochodzenia moze obfitowac w tysiace uspionych nasion jak tylko dostana sprzyjajacych warunkow od razu kielkuja i takie sa skutki.

Mozna tez rozsiac z nasionami trawy to jest nieuniknione.
Arcicorci 12:07, 16 lip 2018

Na tym zdjęciu z chwastem nie jest pokazany mój ogród (podobnie było u mnie parę miesięcy temu). Sa to przylegające do mojego ogrodu nieużytki. Wczoraj w nocy długo czytałem na temat chwastnicy i wg mnie jest to na 99% ta roślina u mnie. Dzisiaj po pracy zrobię więcej zdjęć. Niestety u mnie jest bardzo duzo chwastnicy Sa miejsca gdzie trawa ładnie rośnie i jest tylko parę chwastów a sa tez miejsca gdzie jest katastrofa. Tylko chwastnica. A przecież ta sama ziemia i ta sama mieszanka traw.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies