Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Przedziwny Ogród 12:27, 11 kwi 2021

Do góry
AgataM napisał(a)

Piękne dekoracje kwiatowe.
Ciemierniki śliczne.
A co to za szybkie i wczesne drzewko w takim ładnym kwieciu ?
Za drzwiami do ogrodu... 12:25, 11 kwi 2021

Do góry
anpi napisał(a)

Dziękuję Agata, ta rzeczka niezmiernie mnie cieszy i ta jej zmienność, bo różne krokusy rozkwitają w różnym czasie i zmienia się jej kolorystyka
Dekoracje mam w tym roku różnorodne, i gotowe i tworzone

W ogrodzie zaczynaja cieszyć kolejne ciemierniki:

Aniu, piękne dekoracje
Ciemiernik prześliczny.
U mnie biały szaleje ilością kwiatów.
I lekko różowieje.
A cuchnący był przesadzany jesienią i trochę bidny.
Mrozy dały mu w kość.Ale żyje. To w tym sezonie powinien się odbudować
Pozdrawiam cieplutko
Blaski i cienie nowego życia 12:16, 11 kwi 2021

Do góry
Roocika napisał(a)

Ja tylko raz zamawiałam od nich, małego buka. Przyszedł z opuchlakami,na szczęście go oczyscilam i uratowałam. To było w 2018 r. wiec dość dawno, dopiero w u ieglym roku wysadziła go z donicy na miejsce.
Pozdrawiam Ula

Mi raczej chodzi o wygląd roślin i dostawę. Szkodniki są w wielu szkółkach, jakby nie do uniknięcia... Trzeba oglądać sadzonki i korzenie jak przychodzą, taki wniosek. Dzięki za info.

Jaj już przy drzewach myślami mnie zatrzymałaś -to buki mam w planach, nawet byłam w szkółce i są tym roku-muszę jednak zaczekać aż rozwiną listki bo potrzebuję 2 bordowe. A teraz doszedł i 3 do planów bo sąsiad wyciął drzewo i odsłonił drugi dom sąsiadów życie zmienne jest

Obenie mam buka szczepionego, czekam na jego pierwszy start u mnie

Wszystkim muszę porobić odciągi bo wiatry halne robią jak widać inną pionizację drzew

buka tricolor - ten to już powinien być zadomowiony i ruszyć w tym roku znacząco. Ale drzew się nie da przyśpieszyć, a potem zatrzymać

i buka kolumnowego dawid gold- z tym to była ciekawa historia: dwa lata miał wysokość 20cm i ni hu...hu, już miałam go wywalić jak po 2 latach nagle otworzył ciągle brązowy pąk i wypuścił listki. Szok! Potem go przesadziłam i ruszył na 1m w górę. Teraz obawiam się źe dla niego będzie trzeba usuwać tuje na jego tyłach.

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 12:14, 11 kwi 2021

Do góry
Żeby rozwiać wszelkie wątpliwości - cisy będą tutaj.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:59, 11 kwi 2021

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Potwierdzam zdanie o meksykańskiej cynii.

Pięknie!
Blaski i cienie nowego życia 11:56, 11 kwi 2021

Do góry
Milka napisał(a)
Ale dużo tych narcyzów, u mnie niektóre tylko liście pokazały.
Widzę, że bodziszek spisał się na medal, idealna roślina na trudne miejsca. Trzymam kciuka za judaszowca, po przenosinach.

Z tymi narcyzami jakbyś zobaczyła w jakich warunkach rosną, to aż mi wstyd. W zeszłym roku im trawę wyrywałam ale się i tak nie dało bez wykopania, więc zostawiłam. Mam ich tyle od początku jak sadziłam czyli ze 4 lata. Obiecałam im w zeszłym roku przenosiny, czego nie zrobiłam bo wszędzie była inna praca. Koniecznie to muszę zrobić po kwitnieniu bo trzeba im zwrócić za te kwiatki którymi cieszą co roku.

Bodziszek to był strzał w 10. Mam go już w 4 miejscach w celu zadarniania. Potrzebuje 2 sezonów żeby utworzyć dywan. Trzeba sobie życie ogrodowe ułatwiać dla porównania zobacz że na runiankę czekam już chyba 5 lat i dopiero tyle pod klonem Garnet....co mnie już wkurza

I małe sprostowanie bo pod okna przesadziłam bez Palibin nie judaszowiec. U siebie pisałaś o judaszowiec może stąd ta pomyłka. Ale nieszkodzi, prostuję tylko żeby ktoś u mnie nie szukał judaszowiec. Choć chciałabym mieć szczepioną odmianę....Może kiedyś.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:45, 11 kwi 2021

Do góry
Potwierdzam zdanie o meksykańskiej cynii.
Ogród Małej Mi 2017 11:40, 11 kwi 2021

Do góry
Basen trwa od zeszłego roku.. pomysłu brak co z nim zrobić .. piaskownica przez niego mała..

Drabiny po całym ogrodzie ..

Wycięłam ostatnią choinę kandyjską, śnieg połamał wiec wywaliłam.. będzie troche miejsca na byliny.. przesadzę piwonie od mamy Ale to chyba jesienią . .bo na listę już się nie załapie.

Miłego dnia..

Ogród Małej Mi 2017 11:36, 11 kwi 2021

Do góry
Ciemierniki
Ogród Małej Mi 2017 11:35, 11 kwi 2021

Do góry
Ogródek chłopaków

Przedogródek pod dębem 11:34, 11 kwi 2021

Do góry
Ten, to nowo nabyty ciemiernik. Cena kosmiczna. Ostatnim razem zrezygnowałem i żałowałem że wtedy nie kupiłem dlatego przy najbliższej okazji naprawiłem błąd.
Ogród Małej Mi 2017 11:34, 11 kwi 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Piękne tfu tfu tfu

ha, ha , ha..

Gwiaździsta w tym sezonie kiepska .. kwiaty tylko górą

Malotki

Ogród Małej Mi 2017 11:31, 11 kwi 2021

Do góry
Przy okazji oczka zrobiłam kilka zdjęć .. kolejne zrobię w sobotę jak będzie pogoda ..
Resztki krokusowe..

W tym samym miejscu po raz chyba 4 kret/karczownik wyżarł mi ponad 500 krokusów Uparł się na rycie pod liliowcami.. zostawił mi tunele i dziury na pół metra w głąb.
Plan na ten sezon.. pozbędę się dziada na pewno .. bo moja cierpliwość i miłość do takich zwierzątek się skończyła. Jest masakra, skalniak, trawnik, rabaty, taras , wszystko.

Szklarnia.. i lotosowo daliowo

Zawilce mnie nie lubią , rosną słabo, chyba mam za kwaśno i za ciężko..

I wykończyć strumień muszę Zapomniałam o nim na liście rzeczy do zrobienia..
Przedogródek pod dębem 11:30, 11 kwi 2021

Do góry
Przedogródek pod dębem 11:29, 11 kwi 2021

Do góry
Przedogródek pod dębem 11:28, 11 kwi 2021

Do góry
i u mnie wiosna
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:28, 11 kwi 2021

Do góry
Ja w zeszłym roku siałam w maju w grunt. Tą meksykańską miałam właśnie i wiem, ze cudna przez cały sezon nie obcięłam z niej żadnego suchego kwiatka bo stale była kolorowa, rosła w górę ukrywając suszki w środku. Wysiałam na rabacie i nie przerywałam jej, nie było potrzeby bo cudnie rosła i wyglądała
Początkiem lipca już zaczynała kwitnienia, a listki robiły zieloną masę

Skarpa w ogrodzie 11:25, 11 kwi 2021

Do góry
Witam wszystkich serdecznie!
Założyłam swój wątek Naszych ogridach ale postanowiłam napisać również tutaj bo sprawa dotyczy skarpy....
Do tej pory moim ogrodem był malutki balkon a teraz przybyło kilkadziesiąt metrow2 że skarpą i to o niej głównie myślę w tym sezonie.
W zeszłym roku skupiliśmy się na trawniku oraz naszej skarpie.
Trawnik nam wyszedł, ze skarpą trochę gorzej
Skarpą była przykryta od zeszej wiosny "szmatą" w tym roku z kia się pożegnaliśmy i mamy poważne zamiary co do niej
Skarpa jest dość strona, mam na niej kilka irg które pięknie podrosły od zeszłych wakacji.
Plan jest taki że obsypujemy żyzna ziemię na skąpe oraz kładziemy na nią siatkę jutowa. No i potem rośliny. Planowałam irgi, jałowce, kosodrzewinę, trzmieline, berberysy oraz tawułę Boni jeszcze o rozy okrywowej myślałam.
Pytanie tylko - jak?
Czy dobre rośliny, czy nie za dużo różnych? Jak je poukładać?
No właśnie, z tym mam problem.
Rozsądek podpowiada mi że powinnam posadzić same irgi bo szybko rosną i szybko się ukorzeniają więc będą trzymać skarpę ale boje się że to będzie bardzo nudny widok. Skarpa otacza nasz taras więc powinna być przyjemnym widokiem o każdej porze roku.
Dodatkowo góra pod ogrodzeniem chciałabym coś ciut wyższego żeby było fajnym tłem dla roślinek.
Proszę Was doświadczone koleżanki i koledzy o pomoc.
Załączam zdjęcia.
No i jeszcze wymiary:
Jedna strona ma 13m długości
Druga strona ma 20m długości
W środkowej części jest najwyżej 2.2m

Ogród Małej Mi 2017 11:24, 11 kwi 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Poganiasz robotę przy pogodzie, my też. Mokra wiosna w tym roku, dawno takiej nie było, żeby choć cieplejsza była. Z wierzby chyba bym zdjęła od razu wszystkie gałęzie, chyba, że zamiar jest wyprowadzić koronę wyżej. Ona ogolona w ciągu miesiąca się zazieleni, a końcem sezonu już czapa z gałęzi będzie, a w tej sytuacji jak góra puści liście dołem będzie próbować puszczać, ale z braku światła mogą od razu zamierać, u nas tak było. Do tego może stracić proporcje. Ale pewnie to wszystko wiesz

Wiesz co, masz rację i dzięki za radę. Nie pomyślałam o tym Jak to dobrze, że jest forum i ktoś coś zawsze mądrego podpowie.

Sieczkrania jeszcze uruchomiona to ja faktycznie zetnę

Z nadganiania w ogrodzie to u mnie kiepsko (na razie dwie soboty w ogrodzie ), tak jak i w pracy, zaległości mam co najmniej na 2 miesiące. Ale nie narzekam, bo mam pracę, a są tacy co nie mają.

Wyszłam na chwilę wybrać trochę mułu z dna siatką i trochę zmieszać wodę by sie szybciej czyściła. I listę powiększam o dosypanie ziemi do lilii wodnych i zakrycie koszy siatką. Rybencje całą ziemię wyrzucają z koszy

Kojaki z Silesi drugą zimę przetrwały w dobrej kondycji. Dobry sklep. I urosły kilkakrotnie. Już są widoczne.

Ogród z zegarem 11:20, 11 kwi 2021

Do góry
Darcia, Katsura to jeden z tych trzech chudszych chyba ten po prawej

Ten najwyższy z tych trzech to chyba emerald lace . Mam tam karteczki z odmianami, muszę je zostawić na klonach.

Info o szkółce poszło na priv .
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies