Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

April podbija las... 11:57, 31 sty 2021

Do góry
Do tej pory głównie skupiam się na długiej, prawie 30 metrowej rabacie wzdłuż podjazdu. Ona jest niemal wykończona. Wiadomo, jak każdy coś tam przerabiam. Poza tym nie z każdego miesiąca na niej, jestem zadowolona. Jak coś super wygląda na wiosnę, to późnym latem to już niekoniecznie. I tak walczę.

cały czas ta sama rabata ale wiosną. Ten kawałek bardzo lubię

ożanka

santolina

wilczomlecz Tiny Tim

rozchodnik Karfunkenstein

bodziszek magnificum i szałwia

Mazury i mój kawałek ziemi 11:26, 31 sty 2021

Do góry
Fotki zimowe na koniec stycznia .
April podbija las... 11:22, 31 sty 2021

Do góry
PrawieBory napisał(a)
Witaj April.
Zawsze się zastanawiałam dlaczego nie masz swojego wątku ?
Czytałam wiele Twoich rad na temat polepszenia gleby i to dzięki Tobie uwierzyłam, że na leśnym piasku można stworzyć ogród. Właśnie za to chciałam Ci podziękować
Teraz już widzę, że rzeczywiście wiesz co mówisz. Bujność roślin mówi sama za siebie. Mam nadzieję, że kiedyś i mój ogród będzie tak kolorowy. Wybrałyśmy podobne miejscówki do życia
Czy na swoich rabatach masz nawodnienie? Pod sosnami jest przecież mega sucho.
Jak często i czym impregnujecie taras. Wygląda świetnie.
Aby Cię nie odstraszyć pozostałe pytania będę zadawać później
Cieszę się, że pozwoliłaś nam podziwiać Twój ogród bo wygląda imponująco.

To ja się mądrzyłam w kwestii ulepszania gleby? Ups, fachowcem nie jestem, większość tego co wiem to dzięki Toszce, która gdzieś ostatnio zniknęła z forum, czego bardzo żałuję. Dużo osób tu radziło, ja te rady skrzętnie wykorzystywałam. Ale i tak popełniam błędy i będę popełniać. Główny mój grzech, że chcę rośliny które sobie w moich warunkach nie radzą. A mimo to próbuję. Rośliny nie są takie jak bym chciała, jak są w innych ogrodach, często chorują lub w zupełnie zanikają. Ale ja jestem uparta i ciągle jeszcze bawi mnie to gonienie króliczka... Może na tym to polega częściowo przynajmniej
Zaciekawiłaś mnie swoim ogrodem, muszę koniecznie do ciebie zajrzeć

Bardzo polecam na takie tereny brachytrichę. To ta trawa kwitnąca rządkiem z tyłu. Uwielbiam ją, dobrze sobie radzi, wysiewa się nawet co pozwala mi na obsadzanie nią dalszych terenów, również w półcieniu.

April podbija las... 11:13, 31 sty 2021

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Jestem w tandemie z Runianką w ocenie, za długo się ociągałaś!

Jakże to tak?

Haniu, ja wiele lat temu pokazywałam swój ogród, w innym miejscu. Ale jakoś się wypaliłam. Kilka lat przerwy i kolejna próba Zobaczymy jak długo wytrzymam

Mam i takie, bardziej dzikie miejsca, z winobluszczem. Wiem że to chwast ale jak cudnie wygląda jesienią

April podbija las... 11:08, 31 sty 2021

Do góry
Pola napisał(a)
Zacieniony ogród, to coś dla mnie, jedni narzekają a dla mnie to marzenie.
Zapach lasu, cudo....
Będę zaglądać bonstworzyłaś cudo.

Witaj imienniczko
Każdy marzy o czymś innym niż ma. Ja chciałabym mieć więcej słońca. I od tych miejsc zaczęłam obsadzanie. Rabaty cieniste dopiero się tworzą. Jeszcze trochę minie zanim będę z nich zadowolona.
Ty też masz piękny ogródek. Fajnie wykorzystałaś przestrzeń. I ten twój piękny judaszowiec kanadyjski.
Też sobie kupiłam judaszka, Ruby Falls. Jeszcze malutki

April podbija las... 11:00, 31 sty 2021

Do góry
Mary napisał(a)

Basenu? To basen też masz u siebie?

Nic nadzwyczajnego, rozstawiany na stelażu. Ale zrobiony jest dla niego specjalny wgłębnik, żeby go nie było widać. No i żeby zachować prywatność.

Tu widok od strony lasu. Od strony domu wgłębnik zasłonięty jest żywopłocikiem z cisów. Wgłębnik mieści się na prawo od różanki.

Widok z tarasu, wgłębnika niemal nie widać. To lekko niebieskie po lewej od ogniska to właśnie miejsce na basen
Zacisze Alicji 10:50, 31 sty 2021

Do góry
April podbija las... 10:49, 31 sty 2021

Do góry
Mgduska napisał(a)

Tak, ja też uważam, że goście sami się obsłużą, szwedzki stół itepe, a Ty pokazuj, pokazuj - upraszam się jedynie o NAZWY! Odmiany chociaż z grubsza, jestem osobiście zainteresowana wszystkim co daje radę w lesie

Co nadaje się w lesie, to zależy czy do cienia czy w słońcu. Rabaty które teraz pokazuję to jedyne moje słoneczne miejsca. Mam tam rozchodniki, seslerie skalne, heufleriany i autumnalis. Brachytricha, andropogony, schyzachyrium, miskanty, panicum. Hortensje, trochę róż, bodziszki, floksy, kocimiętki, santolina, ożanka.
Jak coś ci się spodoba to pytaj, opiszę szczegółowo.

Tutaj mam jeżówki Virgin, tylko takie sobie tu radzą z odmianowych. Czyściec wełnisty cotton Ball. Lawenda już wyleciała bo bardzo nierówno kwitła.
Sezon 2017 u Hanusi 10:47, 31 sty 2021

Do góry
Byliśmy pewni na tym świecie,
że nas żadna bieda nie pokona.
Aż przyszedł covid i ludzi trzepie!
Mało jest tysiąc,
już jest ''po milionach!".

Ale póki my na nogach i z iskrą w oku, cieszmy się wiosną, będzie jak co roku!
A na rozgrzanie mroźnego dnioa, wstawię słoneczko, mam je i ja!

Zacisze Alicji 10:44, 31 sty 2021

Do góry
Niedziela mroźna i słoneczna. Na noc zapowiadają u nas -13.
April podbija las... 10:39, 31 sty 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Twój płotek właśnie zalinkowałam swojej klientce Śliczny jest.

Witaj Danusiu. Płotek się spodobał? Jak miło, to moja własnoręczna robota Panele są ustawione luzem, mają za zadanie uporządkować przestrzeń i odgrodzić od dziko rosnącego lasku na działce sąsiadki, który jako tło był bardzo chaotyczny. To jest trudny teren, różnice w wysokości zarówno w bok jak i do tyłu. Dlatego panele są tylko na kotwach wbitych w ziemię i oddzielone od siebie miskantami giganteus. Jeszcze małymi. Z czasem spełnią swoją rolę.
Zapraszam częściej

A tak wygląda moja rabata wzdłuż podjazdu jak zaczynają się kłosić brachytrichy

A tak wygląda na wiosnę
Przerwa na kawę... 10:32, 31 sty 2021

Do góry
MiluniaB napisał(a)
O tak - takie miejsce i mi by się przydało. Póki co siadam na brzegu kanapy i patrzę
ja mam bardzo wygodny fotel pod dużym oknem w salonie. Stąd widzę cały bok działki. Taki mam widok pijąc teraz kawę
April podbija las... 10:25, 31 sty 2021

Do góry
mrokasia napisał(a)
NARESZCIE!!!
Bardzo się cieszę!
Teraz więcej nie napiszę bo trochę w biegu jestem ale jak złapię wolną chwilkę to sobie pooglądam .

Tak się wszyscy chwalicie swoimi pięknymi ogrodami, postanowiłam i ja się trochę "pokazać". No nie mogłam ciągle siedzieć Izie "na głowie". Pewnie odetchnęła z ulgą
Dobrze pamiętam że to twoja ulubiona część rabaty?

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:23, 31 sty 2021

Do góry
April podbija las... 10:16, 31 sty 2021

Do góry
anabuko1 napisał(a)

O tak tak chodziło mi o te Vertigo. Pamiętam Jolu . że miałaś je piękne i okazałe. A przypomnij mi gdzie je kupujesz.?
Ja ich u siebie nie spotkałam. Chyba muszę je gdzieś internetowo zamówić. Ja też mam już ląsek .Ale dalej. I dużo pustej przestrzeni jeszcze.

Aniu Vertigo kupuję u Kalisiaka w Kobyłce. Mają sklep internetowy. Te trawy pojawiają się zwykle początkiem maja.

Widziałam twój nowy "kawałek" dokupiony. Teraz to się narobisz Ale fajnie że jest staw, to daje dużo możliwości.
Poza tym wiesz że uwielbiam twoje zdjęcia. Może mało piszę ale zawsze muszę zajrzeć co nowego upolowałaś swoim aparatem

April podbija las... 10:09, 31 sty 2021

Do góry
April napisał(a)

Cieszę się że nie zawiodłam Choć jak wiele osób, mam rabaty wstydu, które jeszcze skrzętnie omijam. Są takie które jeszcze tworzę albo takie które wymagają totalnych przeróbek bo się po prostu nie udały.

Każdy chyba ma taką rabatę. U mnie 1 od 2011 poprawiana i nadal nie to
April podbija las... 10:07, 31 sty 2021

Do góry
Rumianka napisał(a)
Patrzę...nowy wątek...wchodzę cichutko ma tzw. początki...a tu cudowności
I na powitanie dawaj dupsko, będą klapsy...jak można było tak długo trzymać piękny ogród pod pierzyną? My tu nieporadnie pokazujemy swoje zielone światy od raczkowania, a Twój nadaje się ze swoja urodą na wybieg po czerwonym dywanie... Jest cudownie...zaznaczam i rozsiadam się na tym uroczym tarasie... Witaj wśród nas...też mam piasek pod stopami

he, he, he Bić się nie dam Mogę najwyżej pokazać jeszcze więcej zdjęć. Dzięki za uznanie. Lenistwo mną powodowało. To jednak ciężka praca utrzymywać wątek. No i kiepski ze mnie fotograf. Zdjęcia robię na leniucha, telefonem.
Zapraszam na taras, eMuś zaraz poda kawkę i drinki. Widok z tarasu dopiero jest opracowywany więc trzeba będzie w zamian popracować głową
Na razie głównie pokazuję rabatę wzdłuż podjazdu, jedyną słoneczną. I trochę z boku domu, półcienista rabata z różami.

April podbija las... 09:59, 31 sty 2021

Do góry
m_gocha napisał(a)
Pamiętam ochy i achy nad Twoim ogrodem w wątku Izy
Teraz już wiem, że ochy i achy były uzasadnione.

Cieszę się że nie zawiodłam Choć jak wiele osób, mam rabaty wstydu, które jeszcze skrzętnie omijam. Są takie które jeszcze tworzę albo takie które wymagają totalnych przeróbek bo się po prostu nie udały.

April podbija las... 09:54, 31 sty 2021

Do góry
Monia81 napisał(a)
I ja przybiegłam się przywitać i pooglądać cudowny leśny ogród nie będę cytować zdjęć bo bym chyba musiała wszystko zacytować, bardzo mi się u Ciebie podoba tarasik bajka, kociaki cudne, a rabaty wypełnione po brzegi rewelacyjnie, klimatyczne miejsce stworzyłaś pozdrawiam

Bardzo motywują takie wpisy do dalszych wysiłków Dziękuję za ciepłe słowa.
Zerknęłam na szybko i kojarzę twój ogród choć dawno w nim nie byłam. Świetnie wypełniasz rabaty, bardzo mi się podoba i zwiewność i kolorystyka. Muszę sobie koniecznie odświeżyć twój wątek

Bylinowa łąka 09:50, 31 sty 2021

Do góry
Dziś jest pięknie. Świeci słońce, lekki mrozik, za chwilę wychodzimy poszaleć.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies