Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

W moim małym ogródeczku - Dorota 08:24, 11 lip 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
U mnie łatwiej wymienić czego nie mam w ogródku, niż co u mnie rośnie, bo rzeczywiście mam bardzo dużo kwiatów. Fajnie, że to zauważyłaś i nie wpadaj w kompleksy bo sama masz prześliczny ogród.. Większość jeżówek mam z własnego siewu, ale sporo też kupowałam. Tylko te kupne nie zimowały u mnie, teraz wybieram tylko te puste jeżówki.
Stipa o którą pytasz jest dwuletnia, a pod nią rosną surfinie nadające się do gruntu.

W moim małym ogródeczku - Dorota 07:49, 11 lip 2018

Do góry

Polej rozcienczona gnojowka z wrotyczu, soda oczyszczkna tez dobra.
Wczoraj było ich już znacznie mniej , sprawdzę dziś jeśli są to zacznę działać, bo taki sypki preparat na mrówki to na nich nie działa.

Słoneczny Ogród 00:44, 11 lip 2018

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
Ela zacznę od końca... nie mam psa. Trawnik przysycha, tu to jeszcze dobrze wyglądał, teraz nie robie zdjeć mamy zakaz podlewania, napełniania basenów itp.
A tu od strony domu przed żwirową wstęgą, no to na to nie patrz bo to miejsce na parkowanie samochodów,nawracanie a nie trawnik.

No to u mnie jeszcze głębiej by trzeba bylo szukac wody.
Ja podlewam wodą z rurociągu, ale jak mogę tak ograniczam, bo licznik zapiernicza...

Winogron ma mączniaka, jak nie padało to musiałas podlewać po liściach, a od wilgoci to i bez zwykły zachoruje. Za kilka dni powtórz oprysk. Czym pryskałas Amistralem?

Pryskalam switem taki do winogron ale rok przeterminowany nie otwierany firmy agricol. Tak jak pisalam deszcz padal za kilka godzin i to dosyc mocny to nie wiem czy cos to dalo.
Nie pryskam po lisciach zadnej rosliny. W zeszlym roku nie chorowaly. Podlewam pod korzen. Grzyby wedruja jak chca.
Zeszly rok u nas byl o wiele wilgotniejszy codzjennie burza przychodzila i nie mialam maczniaka.

Wczoraj jak juz pisalam wymienili mi pompe na nowa we studni glebinowej jaka ulga 1400 zl. Mam tez wodciag gminny, ale tym sie nie da podlewac niskie cisnienie sa. Ograniczenia ze wzgledu na susze.
W studnie warto zai westowac.

Nie chce znowu gdakac, ale faceci od naprawy sie za glowe zlapali przy 17 metrach głebokosci mam 2 m pod ziemia lustro wody w rurze takie zrodlo.

Kilometr dalej maja wykopane po 30 m w glab i lustro wody maja na 20 m.
Mam duze cisnienie, czyli jest bardzo duze zrodlo zyla wodonosna.

Przy takiej suszy nke bylabym w stanje utrzymac ogrodu bez studni.

W moim małym ogródeczku - Dorota 00:25, 11 lip 2018

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Garden of roses kwitnie nieprzerwanie Voyage też nie przestaje.

Poniżej Larisa

To jeden krzak Larisy czy wiecej. U mnie roze nawiazuja paczki na drugie kwitnienie.
Piszesz, ze tez bede zadowolona z niej.
W moim małym ogródeczku - Dorota 00:11, 11 lip 2018

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Haniu co masz na uwadze z tym bobaskiem?
Lilie zamówiłam w tym samym miejscu, promocja nadal jest.
Właśnie się głowię gdzie wcisnąć, a sucho okropnie. W ubiegłym roku nie zdążyły zakwitnąć i bałam się, że cebule zmarnieją. Na szczęście przetrwały i nawet zakwitły.

Tyle kwiecia to chyba nigdzie nie ma.. Ostatnio mniej zagladam na watki, ale powaznie od wiosny bzy, powojnik, roze teraz nowa odslona liliowa ilez tego masz Dorota. Podaj na pw gdzie zamawiasz te cebule.
A jezowki sama siejesz, rozmnazasz?

Chcialam jeszcze zapytac o stipe. Czy to tegoroczna czy z zeszlego roku.
Ja wysialsm w polowie lutego i jest dosyc ladna zielona az czarna ale jeszcze nie kwitnie. Wszedzie widze ze takie ladne a moje nie kwitnace.
Juz nie bede sie meczyc nie bede siala lepiej kupic.
A to czerwone pod stipa to jaka roslina?

Kompleksow. Mozna dostac.
W moim małym ogródeczku - Dorota 23:56, 10 lip 2018

Do góry
Dorota123 napisał(a)
POMOCY MAM PEŁNO W TRAWNIKU TAKICH ROBAKÓW
są większe niż leśne mrówki, robią sobie norki w ziemi, nawet takiej mocno utwardzonej z kamieniami na wjeździe. Na razie nie zauważyłam ich na rabatach, ale w trawniku jest ich pełno. Robale są uśmiercone, bo pozować nie chciały. Jeden z tych robaków to nawet ma skrzydła.

Polej rozcienczona gnojowka z wrotyczu, soda oczyszczkna tez dobra.
W moim małym ogródeczku - Dorota 23:52, 10 lip 2018

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Dziękuję Marzenko za nazwę tych mrówek, dzięki tej nazwie zdobyłam już trochę wiedzy na ich temat.
Pozdrawiam

Dla zainteresowanych wklejam link do opisu tych mrówek.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Hurtnica_pospolita

Dorota ta Marzenka to facet. To nasz ogrodowiskowy doradca i wybawiciel od roznych problemow chorobowych roslin i szkodnikow. Zna sie na wszystkim.

Pozdrawiam Mazan
Ptasi gaj 14:46, 10 lip 2018

Do góry
Iza od dziecka mi sie podobaly, ale nie wiedzialam jak sie nazywaja to nie co teraz internet i jest odpowiedz. Jak kupilam dzialke to pierwsze cynie wysialam. I tak juz kilka lat.
Izo sieje kazdego roku niestety nie jest to bylina i nie wysiewaja sie same, ale mozna zebrac nasiona i wysiac wiosna nawet roznokolorowe taki misz masz.
Co wiecej dlugo kwitna maja duzo odrostow i dobrze sie trzymaja w wazonie wiec warto je siac.
Ptasi gaj 14:19, 10 lip 2018

Do góry
Łąka rozkwita

Ptasi gaj 14:15, 10 lip 2018

Do góry
Moje ukochane cynie zaczynają kwitnąć

Moje małe wielkie marzenie 14:10, 10 lip 2018

Do góry
Alis pieknie! Tak kolorowo i czysciutko. Piekne jezowki nie widac suszy. Pewnie tez podlewasz. A jak te trawy nowo posadzone juz sie zaaklimatyzowaly?

Ja grzebie w tej ziemi i jak przed tak po. Jeszcze miesiac i chwasty przestana rosnac. Byle do przodu.

Moje małe wielkie marzenie 14:04, 10 lip 2018

Do góry
Roztocze piekna kraina. Tez u was susza?
Ptasi gaj 14:01, 10 lip 2018

Do góry
Dzieki za relacje z Polski. U nas chmury ale wiecej slonca bardzoo cieplo.

Haniu jak u Ciebie jeszcze nie pada to nie dobrze pewnie przesuniecie jeden dzien.

Muszelka 10 mm? Mozna sie usmiac. Trzeba solidnego deszczu co najmniej 3 dni. Ziemia jak skala jaka kolwiek burza to splywa.

Czekamy
Odcienie zieleni 2 12:58, 10 lip 2018

Do góry
Ewka. Odpisalam odnosnie traw u siebie. Dzialka 4000 m2 roboty po uszy juz mam dosyc. Najgorsze to, ze nie wiem jak to zrobic aby nie miec chciejstw bo sie wykoncze. Szkolke mam po sasiedzku chodze i kupuje.

Ogromna działka, ja bym nie dała rady.
Ja na szczęście nie mam chciejstw, nawet umiem się rozstać z niektórymi,własnie będę obdarowywać innych, jednak zostaje przy minimaliźmie
Odcienie zieleni 2 12:56, 10 lip 2018

Do góry
Witam Ewka.

Kumoszki mialam na mysli, ze wiecej was z Orzesza. Moze sie nawet nie znacie.
Bylam 2 tygodnie temu na Ślasku, ale tam zielono nie to co u nas.
U nas wszystko wyschniete.

Nie mam pojecia o trawach, posadzilam i tak rosna a co to za trawy nie wiem jedynie rozplenice rozpoznaje.
O ile dobrze przeczytalam szukasz trawy do cienia. U mnie hakome i w cieniu i w sloncu ladnie rosna co prawda mam tylko 4 krzaki.

Pozdrawiam

Z kilkoma dziewczynami się odwiedzamy
Widziałam właśnie na zdjęciach jak wszystko wyschnięte.
Znowu polecana hakone, hehe, a ja się tak przed nią bronię, moze niesłusznie
Ptasi gaj 12:04, 10 lip 2018

Do góry
Znowu slonko nie źle daje. Czy juz gdzies pada bo zapowiadaja. Pytam aby sie nastawic odpowiednio.
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 11:51, 10 lip 2018

Do góry
Basilikum napisał(a)
a jeszcze niespodzianka na dobranoc. Kupilam za 1€ na ostatniej wycieczce, wlasciwie go nie chcialam ale pani mi wcisnela. Myslalam, ze przekwitniety i za rok beda kwiaty dopiero a tu dzis patrze i oczom nie wierze

To dzwonek ale nie wiem ktory u ciebie obficie kwitnie troche spóźniony bo u mnie juz przekwitl. Guara bordowa bardzo ladna mam Biala wyrosla bardzo wysoko.

Odnosnie rutewki kwitnie na przelomie lipca i sierpnia, lubi kwasna glebe i musi miec caly czas wilgotna glebe.
Mam 3 rutewki, ale orlikolistne i kwitna wczesniej i nie tak ladnie. Szkolka mi przyslala w zeszlym roku nie te co chcialam w tym roku zlozylam reklamacje i przyslali mi wlasciwe te drobne kwiatuszki mgielki. Wiec maja ok 30 cm 3 szt ale juz zaczynaja zyc moja gleba wiec mam nadzieje, ze jakis kwiat pokaza.

Pozdrawiam Iza
Gożdzikowa - wiejski ogród 11:39, 10 lip 2018

Do góry
gobasia napisał(a)
ale suuuper...po pólnocy zaczeło grzmieć i przeszły burze i padało porzadnie do tej pory ,teraz tylko kropi ,chmury odchodzą na południe

Basiu u nas padalo porzadnie na wsi wieczorem z soboty na niedziele i po. Poludniu w niedziele ale nie tak bardzo.
U nas tez pustynia w Wawie nie pada. Trawy wyschniete na pieprz. Drzewa liscie traca. Moze jutro podleje zapowiadaja.
Gożdzikowa - wiejski ogród 11:34, 10 lip 2018

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Izabelko, zanim ogórki umieścisz w glebie zrób im dobre miejsce na podwyższonym wale, oczywiście solidnie nawiezionym. Na szczycie tego wału umieść podkiełkowane nasiona. Kiełkujesz w ten sposób: Na kuchenny ręcznik papierowy złożony na 4, układasz rzędem nasionka co 2 cm . Przykrywasz drugą częścią ręcznika i zwijasz w tutkę. Całość wkładasz do kubka, miseczki, wiaderka, nalewasz wody na dno, tak z 3. 4 cm. zostawiasz w ciepłym miejscu, na 3, 4 dni, ciągle sprawdzasz czy jest wilgoć w kubeczku. Po 3, 4 dniach rozwijasz pakunek, Nasiona powinny wykiełkować i miec korzonek, Takie sadzisz do gleby, ewentualnie pierwsze 2, 3 dni możesz przykryć włókniną. Podlewasz solidnie, najlepiej dołem. I czekasz na zbiory. Po miesiącu powinny już być porządne rośliny i zaczynać owocowanie. Najlepsze ogórki do kiszenia i konserwowania to te z sierpnia.

Spróbować możesz, stracisz tylko paczkę nasion.

Haniu pewnie wyprobuje ten przepis. Juz pierwszy zbior mam w sierpniu pod koniec bedzie drugi. Cieplo jest to szybko urosna.
Słoneczny Ogród 11:26, 10 lip 2018

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)

Dziękuję.
Zdjęcie sprzed kilku dni.

Kto tych plackow na tym trawniku narobił. Wygrab to i zrob dosiewki. Jak masz psa to każ mu sikac w ustronnym jednym miejscu.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies