Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Kłopoty - problemy z trawnikiem

Kłopoty - problemy z trawnikiem

Ewa_g 15:12, 15 sie 2018

Zdjęcia trawnika z bliska
dirty_steve 20:25, 15 sie 2018

Podrzucam jeszcze raz - bo chyba utknął w gąszczu ładnych trawników.

Wiosna zrobiona była wertykulacja i dosiewka trawy, po czym ładnie wzeszła w pustych miejscach i się zagęściła. W międzyczasie trawnik był podlewany i regularnie nawożony nawozem wieloskładnikowym.

W ostatnim czasie zauważyłem, że ta nowa trawa zaczyna usychać i zostaje tylko ta stara ... czy to wina obecnych upałów ? czy może za mało wody (co 2 dni, rano)? czy może po prostu to podłoże jest kiepskie i nic tam nie urośnie...? może za słabo się ukorzeniła ?

Jak można po dosianiu pomóc jej prawidłowo się ukorzenić?

waldek727 22:48, 15 sie 2018

Ewo. Muszę Cię zmartwić. To jest chwastnica. Nie wiem skąd taki urodzaj na nią u Ciebie. Wygląda tak jakby była w składzie mieszanki. Pamiętasz jaką trawę siałaś? W/g mnie ten trawnik jest już nie do uratowania, a i przy nowym czeka Cię dużo pracy.
ElzbietaFranka 23:23, 15 sie 2018

dirty_steve napisał(a)
Podrzucam jeszcze raz - bo chyba utknął w gąszczu ładnych trawników.

Wiosna zrobiona była wertykulacja i dosiewka trawy, po czym ładnie wzeszła w pustych miejscach i się zagęściła. W międzyczasie trawnik był podlewany i regularnie nawożony nawozem wieloskładnikowym.

W ostatnim czasie zauważyłem, że ta nowa trawa zaczyna usychać i zostaje tylko ta stara ... czy to wina obecnych upałów ? czy może za mało wody (co 2 dni, rano)? czy może po prostu to podłoże jest kiepskie i nic tam nie urośnie...? może za słabo się ukorzeniła ?

Jak można po dosianiu pomóc jej prawidłowo się ukorzenić?

Jesteś pewny, że ta wyschniętą trawa to świeżo posiana trawa.?

Jeżeli tak to świadczy o tym że słabo podlewales. Młoda trawa ma jeszcze nie rozwinięty system korzeniowy i prawdopodobnie podlewsles tak jak piszesz co 2 dzień, ale krotko. Jeżeli co drugi dzień to co najmniej 1 godzinę.

Upały ziemia szybko wysycha.
ElzbietaFranka 00:09, 16 sie 2018

waldek727 napisał(a)
Ewo. Muszę Cię zmartwić. To jest chwastnica. Nie wiem skąd taki urodzaj na nią u Ciebie. Wygląda tak jakby była w składzie mieszanki. Pamiętasz jaką trawę siałaś? W/g mnie ten trawnik jest już nie do uratowania, a i przy nowym czeka Cię dużo pracy.

Waldek czy brales pod uwage perz? Odrosty podobne do perzu lub wiechliny.
waldek727 02:45, 16 sie 2018

Elu. Nie brałem pod uwagę perzu, bo perz nie ma korzenia palowego tylko białe, długie ,,nitki". Wiechlinę? Jaką? Wygląd wiechliny rocznej opisywałem parę postów wcześniej, a wiechlina łąkowa jest trawą gazonową i nie uznawana jest w trawnikach za chwast.
Ewa_g 13:23, 16 sie 2018

Waldku - dziękuję za zainteresowanie.

Stoję w takim razie przed trudną decyzją czy zakładać trawnik na nowo. Wkładamy z mężem w niego trochę wysiłku. Wertykulacja, aeracja, piaskowanie, nawożenie, koszenie, podlewanie - chciałabym żeby było widać efekty naszej pracy.

Jak to zrobić, żeby było dobrze?
1. Roundup (kiedy? raz czy dwa? w jakich odstępach? Co z nasionami w glebie?)
2. Glebogryzarka/Przekopanie (?)
3. Użyźnienie (Czym?)
4. Wyrównanie/wałowanie
5. Sianie (czy z rolki? jak wybrać mieszankę nasion lub producenta trawy do intensywnego użytku)

Czy optymalnie było by jesienią zastosować roundup (raz czy dwa), a dopiero na wiosnę siać trawę?
waldek727 15:13, 16 sie 2018

Nie pytaj mnie o roundup, bo nikt nigdy nie zobaczy mojej odpowiedzi na TAK!
Proponowałbym przenieść ostatni post do tematu ,,Zakładanie trawnika z siewu".
Ewa_g 16:23, 16 sie 2018

To jaka jest alternatywa? Na tym wątku nie natknelam się na żadną.

Post o zakładaniu wstawiam na inny wątek ☺️
Przemek2018 14:05, 17 sie 2018

Witam.
Prawdopodobnie zniknął Mój post ,więc ponawiam pytanie

Co To za chwasty i czym je wyprosić z trawnika ?
Ten z żółtymi kwiatkami i ten z czerwonymi łodygami ,
Jest ich coraz więcej ,pewnie sąsiadujące pola podarowują Nam prezent
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies