Różnice w kwaitach są zazwyczaj to ich rozmiar i wysokośc kwiatostanu . Jest kilka odmian które kwitną na żółto, ale ogólnie to kwiaty wszystkich są praktycznie takie same. Mam około 30 odmian i nie widze różnicy o ile dopuszcze do kwinienia za którym nie przepadam
Dla mnie kwitnienie rojników to ich największy minus. Dlatego gdy widze, że rozetka zaczyna wyrastać w kwiat szybko się jej pozbywam i z głowy, dziura szybko się zacieśnia innymi rozetami. Oczywiście tak postępuje przy odmianach z większymi rozetkami. Tym drobnym nie obrywam kwiatów. Zostawiam, aż przekwitną i lekko wyrywam, maleńkie dziurki są niezauważalne.
Też ususzyłem nie raz rojnika W takie upały wystarczy raz na tydzień dać im troszke wody i to im wystarczy.
Mnóstwo pięknych kwiatów Ten liliowiec bardzo ładny.
Chwale się, że pierwsze nasiona się zawiązały Teraz tylko czekać żeby dojrzały i nie spadły zbyt wczesnie.
Domyślam się jak trudno jest na takim podłożu utrzymać rośliny w takie upały, ale będzie trzeba jeszcze wytrzymać do końca tygodnia.
Dalej susza, mam dośc podlewania, ale trzeba ratować rośliny. Lilie zniknęły w momencie, pozostało kilka niedobitków, które mają więcej cienia. O żurawkach w słońcu nie wspominam, ale mimo wszystko jest kilka terminatorów, które mimo palącego słońca wyglądają pięknie.
O zdjęciach zawsze zapominam przy kilku godzinnym podlewaniu, ale coś tam zostało uwiecznione
Cebulki powietrzne spokojnie możesz wsadzić do ziemi. Możliwe, że część nie przezimuje.
Do kwitnienia z takich cebulek upłynie co najmniej 3 latka. Z tym wkładaniem do lodówki też kiedyś czytałem, ale nie próbowałem i nie bedę próbować
Wzorowy wypoczynek w taką pogode
A ja zapytam gdzie można zdobyć taki fajny odkurzacz, szukam i nic, a bardzo by się przydał bo mój basenik(taki sam) stoi przy drzewach i strasznie dużo drobnych śmieci osiada na dnie. Wynalazki własnego wykonania mało skuteczne
Co do trawek to ja bym odmłodził przyajmniej na pół bo zostawiłem swoje bez podziału i zrobiły się okropnie brzydkie
Kurcze niektórzy mówią, że ciągle pada, a ja pytam gdzie ten deszcz. Ja musze ratować rabaty przed śmiercią z suszy. Trawnik już sobie musiałem darować bo to nic nie daje
Tak ceny są powalające. Myślę, że za takie siewki trzeba zapłacić między 100 a 200 zł. To jest optymistyczne, że faktycznie tanieją, ale wtedy pojawiają się nowe. Widzę Łukaszu, że ta pogoda nie służy torebką nasiennym. Słabo rosną i u mnie jest patelnia, są jakby podsmażone .
Tak ceny są powalające. Myślę, że za takie siewki trzeba zapłacić między 100 a 200 zł. To jest optymistyczne, że faktycznie tanieją, ale wtedy pojawiają się nowe. Widzę Łukaszu, że ta pogoda nie służy torebką nasiennym. Słabo rosną i u mnie jest patelnia, są jakby podsmażone .
Własnemu upodobaniu to nie bardzo mogę zawierzyć bo nie mam kompletnie orientacji jak to będzie wyglądać. A muszę zrobić ok 16m szpaler wzdłuż ogrodzenia w sąsiedztwie drenów poś.
Tłuką mi się też po głowie dalie ale trudno odszukać jakieś godne polecenie wysokie odmiany ;/
Takie liliowce są przecudowne, Chciałoby się takie mieć.
Stanowczo urode odbiera im ich cena ale podziwiać można, a w końcu z roku na rok są bardziej dostępne.
Nie meczysz mnie w ogóle , bardzo lubie odpowiadać na pytania tym bardziej wtedy gdy znam odpowiedź.
Upalnie jest, 30 stopni w cieniu.
Ja mam lilie jak wszystko inne posadzone zbyt gęsto Ale jak mają stanowić szpaler to ładny efekt będzie jak cebule będą posadzone co 30cm. Podczas kwitnienia utworzą pas kwiatów. Jak posadzisz szerzej to też będzie super efekt. To już pozostawiam własnemu upodobaniu