Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Luki 23:38, 05 sie 2013

kachat napisał(a)
Piękne rojniki, tak idealne że aż się nie moge nadziwić Mam kilka odmian, ale wszystkie zakwitły identycznie... Czy wszystkie rojniki tak mają, czy jednak niektóre różnią sie kwiatami..?

Różnice w kwaitach są zazwyczaj to ich rozmiar i wysokośc kwiatostanu . Jest kilka odmian które kwitną na żółto, ale ogólnie to kwiaty wszystkich są praktycznie takie same. Mam około 30 odmian i nie widze różnicy o ile dopuszcze do kwinienia za którym nie przepadam
Luki 23:40, 05 sie 2013

agatanowa napisał(a)

Cudeńka, sobie nimi coś kiedyś popodsadzam, jak kupię i zaplanuję, gdzie-co-jak

Nic tylko planować i planować. U mnie niedługo też będzie kilka zmian. Raczej będą to zmiany kosmetyczne bez nowych roślin, kilka przeprowadzek
Mala_Mi 23:52, 05 sie 2013

To ja też tak zacznę robić.. kwiaty są brzydkie... ja klubię wszytkie tak u rojników mi sie nie podobają
kachat 08:32, 06 sie 2013

Jak pojawiły się pączki u rojników to spodziewałam się spektakularnego wysypu niebiańskich kwiatów, w różnych kształtach i kolorach oczywiście , a tu takie małe badziewia się rozwinęły... ;/ Przy rozkwitaniu kolejnych wciąż miałam nadzieję, że może jednak... Ale nie :/ Co za oszustwo, a tak się ciekawie zapowiadały. Od przyszłego roku też będę usuwać kwiatki, tylko szpecą rośliny.
ewsyg 15:20, 06 sie 2013

Luki napisał(a)
Dalej susza, mam dośc podlewania, ale trzeba ratować rośliny. Lilie zniknęły w momencie, pozostało kilka niedobitków, które mają więcej cienia. O żurawkach w słońcu nie wspominam, ale mimo wszystko jest kilka terminatorów, które mimo palącego słońca wyglądają pięknie.

O zdjęciach zawsze zapominam przy kilku godzinnym podlewaniu, ale coś tam zostało uwiecznione

Cudne te liliowce
ewsyg 15:22, 06 sie 2013

Luki napisał(a)
Dawno nie było rojniczków

U mnie marzy mi się ławka z kamieni a w szczelinach rojniki

hmmmmmmm ............. ktoś, kiedyś powiedział, że trudności są po to żeby je pokonywać a marzenia, żeby je realizować
aksamitka 21:03, 06 sie 2013

Luki napisał(a)

Oj ziemia słaba i bardzo szybko wysycha, ale jak widać coś rośnie i nie narzekam. Jednak sporo pracy mnie to kosztowało bo pod każdą rośliną jest bardziej urodzajna gleba, stosuje kompost i regularne nawożenie. Po pewnym czasie wszystko zaczyna dużo lepiej rosnąć.

Ja jestem mimo wszystko początkująca i będę czasem zaglądała do Ciebie
Jakie drzewo polecasz, które szybko rośnie i w późniejszym okresie daje dużo cienia, w którym można odpoczywać? Największa część mojego ogrodu jest w pełnym słońcu ;/
Luki 08:18, 07 sie 2013

aksamitka napisał(a)

Ja jestem mimo wszystko początkująca i będę czasem zaglądała do Ciebie
Jakie drzewo polecasz, które szybko rośnie i w późniejszym okresie daje dużo cienia, w którym można odpoczywać? Największa część mojego ogrodu jest w pełnym słońcu ;/

Oczywiście zapraszam
Na drzewach to za bardzo się nie znam. Bardzo łądnie wyglądają brzozy, klony, może platan ma ciekawą kore. Prawda, że na każde drzewo troszke będzie trzeba poczekać , aby dało dużo cienia. CHyba żeby posadzić wielkie okazy, ale to kosztowna zabawa.
Luki 08:23, 07 sie 2013

Jestem w tym roku zachwycony tym liliowcem najlepsze jest to, że kupowałem go w ślepo za całe 4zł 2 lata temu

Piękna lilia Papilio

kachat 08:28, 07 sie 2013

aksamitka, może jesion..? Dość szybko rośnie, mój wyciąga ok. 60cm rocznie. Ewentualnie sosna, gdy rośnie sama jedna to się pięknie zagęszcza, no i rośnie baaardzo szybko. U mnie w 9 lat z niczego wyrósł las wysoki na ładnych paręnaście metrów. Tylko pewnie wolałabyś coś liściastego...