Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:48, 01 sie 2013

Do góry
kachat napisał(a)
O, jaki ładny ogródek! I liliowce i lilie piękne, ja mam na razie po kilka jednych i drugich, ale już zachorowałam na nie choroba nieuleczalną i na wiosnę obkupię się w znacznie więcej

Bardzo dziękuje i oczywiście zapraszam częściej.
Te choroby są bardzo groźne. Z liliowcami to zaczynałem od jednego, poźniej kolejne dwa i jeszcze 5, a teraz to już nie mówie. Z liliami podobnie. Dobrze, że mam jeden i to wielki hamulec - brak miejsca, nie wiem gdzie posadze tegoroczne liliowce
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:46, 01 sie 2013

Do góry
EPODLAS napisał(a)
Lukasz jestem pod wrażeniem twojego ogrodu. Kolekcja żurawek imponująca, wszystkie mają swoje nazwy, co nie jest takie częste. Bardzo podobało mi się jak opisałeś swój dom. Często oglądam Domo +, tam pokazuję takie modernistyczne mieszkania. I masz rację, wcale nie muszą być zimne, wręcz przeciwnie. Pozdrowienia.

O tak Domo+ to jest to
Za komplementy bardzo dziękuje i miło mi. Na samym początkukupowałem nie zwracając uwagi na nazwy i późniejsze ich rozpoznanie nie było takie proste. Mam kilka takich, których nazw nie pamiętam i musze w końcu zrobić sobie znaczniki przy nich.
Piaskownia na zakręcie 21:42, 01 sie 2013

Do góry
Na tym zdjęciu widzę dwa kwiaty liliowców wsadzone jeden w drugi
Ja już wybrałem lilowce i z chęcią wybrałbym jeszcze, ale trzeba przychamować
Niestety z mojego zapylania wyszła jedna wielka klapa. Totalne zero nasienników, kwaity spadły a torebek zero
A wymieszałem chyba 14 odmian. Jutro jeszcze będe próbował bo to już ostatni gwizdek bo nasinka mogą nie dojrzeć. Kurcze no nie poddam się bo to kolejny stracony rok i kolejny rok czekania na własne kwiaty
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:52, 31 lip 2013

Do góry
wojtus16z napisał(a)
Cały czas mam zamiar założyc swój własny wątek ale wiesz zawsze jest jakaś wymówka to czasu brak to sie nie chce ale muszę to nadrobić. Liliowce masz przepiękne!

Miałem tak kiedy zakładałem pierwszy wątek na innym forum, ale nie podobało mi się tam. Teraz jestem zadowolony, że trafiłem na ogrodowisko i zostane tu napewno na długo
Ogród Sylwii od początku cz.II 22:32, 31 lip 2013

Do góry
Luki napisał(a)
No tłumaczy się bałaganem, a reszta działki to istny raj. Wszystko pięknie i bujnie rośnie.

Dzięki Łukasz ..... jest jeszcze spory bałagan .... a mnie już trochę sił brakuje .... Ale dam radę ! i będzie jak piszesz dla mnie na pewno będzie
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:24, 31 lip 2013

Do góry
Liliowce były zrywane wieczorem, wiec wiele nie straciłem bo na drugi dzień i tak już nic z nich nie ma.
Bukszpan mógł przy okazji zakwitnąć. Teraz męczę się z wyborem kolejnych liliowców
Ogród Sylwii od początku cz.II 22:22, 31 lip 2013

Do góry
No tłumaczy się bałaganem, a reszta działki to istny raj. Wszystko pięknie i bujnie rośnie.
Starorzecze na górce 18:16, 31 lip 2013

Do góry
Luki napisał(a)
70MB zapisków. Ho ho troszki sporo

zapiski podparte fotodokumentacją
Ogród Sylwii od początku cz.II 17:50, 31 lip 2013

Do góry
Brzózki cud miód, ale ten ogród zimowy genialny.
Elewacja z kamienia wyszła super i bardzo pasuje do profili i reszty domu
Starorzecze na górce 17:44, 31 lip 2013

Do góry
70MB zapisków. Ho ho troszki sporo
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 16:10, 31 lip 2013

Do góry
Luki napisał(a)
Pozwolenie na zdjęcia wydane to zaległe sobotnie kwiaty

Prawdziwe okazy mnie by serce pękło jak miałbym zerwać tak piękne kwiaty.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 15:48, 31 lip 2013

Do góry
Luki napisał(a)

Ma ktoś taki kwitnący bukszpan

Jest moc
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 14:45, 31 lip 2013

Do góry
Pozwolenie na zdjęcia wydane to zaległe sobotnie kwiaty

Ma ktoś taki kwitnący bukszpan
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 14:42, 31 lip 2013

Do góry
Dziękuje za odwiedziny i bardzo mi miło.
Oczywiście zapraszam ponownie,a na mój talent plastyczny nie ma rady
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 07:58, 31 lip 2013

Do góry
monteverde napisał(a)
Łukaszu nie jesteś sam w swoich pasjach masz nas takich samych wariatów pozytywnie zakręconych ciekawią Ciebie rozchodniki masz tu odmiany zobacz jakie ładne http://www.vitroflora.pl/pl/oferta/byliny/sedum__rozchodnik

Ania znowu rządzi na forum w nocy
Oczywiście Vitroflore znam, ale nie lubie tam zaglądać bo nie można kupować sadzonek w detalu
Później się tylko stresuje i szukam roślin, które jednak nie zawsze są dostępne.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 07:55, 31 lip 2013

Do góry
agatanowa napisał(a)
Eee, mocno mnie zawiodłeś Łukasz. Spowodowałeś, że nie czuję się żadną indywidualnością To ja miałam być jedynym odmieńcem w bliższej i dalszej okolicy, dziwakiem. Jak widać, jestem jedynie uzurpatorem
ps. rób swoje wnętrze i zewnętrze, jak Tobie odpowiada. Btw, ja też uważam, że to zimne wnętrza Ale na czasie, modne, no i mają coś w sobie z czystej formy. Turpistycznego piękna. Tyle że mają w sobie sprzeczność, gdyż zakłóca je samo życie w swej żywiołowości i bogactwie, wybuchowości różnorodnością

Wygląda na to, że jest nas więcej W sumie to można się cieszyć.
Wśród wszędobylskiego kiczu i tandety, różowych i zielono niebieskich domów z basztami, wyrośniętymi zdobieniami. Potrzebuje miejsca spokojnego , stonowanego gdzie można się odprężyć i uspokoić.
Chciałem być architektem, ale nie obdarowało mnie talentem plastycznym,a tego co w głowie widzę nie potrafie przelać na papier. Amen
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 07:39, 31 lip 2013

Do góry
Marzenko piękne słowa napisałaś i jakie prawdziwe, uwielbiam tu zaglądać
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:14, 30 lip 2013

Do góry
wojtus16z napisał(a)
Witaj !!! Bardzo ciekawy ogród i piekne lilie równiez moje ulubione. Fajny z Ciebie człowiek trzymaj tak dalej.

Witaj Wojtku.
Bardzo Ci dziękuje za odwiedziny i miłe słowa, zapraszam ponownie i może też zdecydujesz się na swój wątek.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:12, 30 lip 2013

Do góry
Dokładnie to są liliowce Dormat(niezimozielone) Semi-Evergreen(półziomozielony) i Evergreen(zimozielony)
i te ostatnie najbardziej są wrażliwe na mrozy. Zazwyczaj są to nowe odmiany sprowadzane ze stanów.
Na temat liliowców bardzo dużo czytałem, strasznie to ciekawe

Padam na twarz. Znajoma siostry poprosiła o przyciecie kilku krzewów.
Ja z wielkim zapałem się zgodziłem, ale nie spodziewałem się ich aż tylu.
22 trzmielinowe kulki przy ziemi, 6 wielkich jałowców, 4 półtora metrowe stożki tuji i na deser 3 kulki na pniu. Jeszcze coś zostało, ale musiałem już jechać do domu
Wkopałem się na całej lini. Na końcu to z jedej kulki wyszło mi krzywe jajo, ale właścicielka tego nawet nie zauważa.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:58, 30 lip 2013

Do góry
Luki napisał(a)

W rodzinie mam opinie odmieńca i wszyscy się zastanawiają czy gdzieś mnie nie podmieniono
Ja też czasem narzekam, a w szczególności na fuszerki w budownictwie i na moją siostre, ale to tak pozytywnie, aby ją podbudować

Liliowce mogą rozrastać się w momencie gdy z liści wyrasta pęd kwiatowy. Zaczynają wtedy rosnąc nowe listki po jednej i po drugiej stronie pędu, ale nie zawsze się tak dzieje. Od korzenia rozrastają sie najczęściej wiosną i zależy to też czy jest to odmiana zimozielona czy nie. Zdarza się, że nowe kłącze wyrośnie w trakcie sezonu, ale tu nie znamy dnia, ani godziny .
Mam jednego liliowca, który po 4 latach ma 2 kłącza, a drugi sadzony w tym samym czasie ma ich co najmniej 10 wszystko zależy od odmiany.

Fajny z Ciebie odmieniec Oby więcej takich

Dzięki za odpowiedź w sprawie liliowców. Jak widzę odpowiedź nie jest prosta i tak naprawdę jak będzie to się przekonam jak poczekam.
Przyznam, że nie wiedziałam, że są liliowce zimozielone i nie. W opisach odmian, ktore kupowałam nie było takiej informacji. No ciekawe rzeczy tu piszesz.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies