Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Debra 20:29, 01 sie 2013

Aha, jak byś miał ochotę na znalezienie chętnych do słuchania o Twoich pasjach, to na pewno kolejne Ogrodowiskowe spotkanie dostarczy Ci tych możliwości aż w nadmiarze

Ja akurat organizuje spotkanie we wrześniu, 7-ego, w sobotę. Szczegóły w moim drugim wątku.
Daleko nie masz, spotkanie jest nieco specyficzne, bo na terenie ogrodów działkowych, ale to jest jakbyś dziesiątki ogrodów oglądał od razu. Liliowce rosną po ścieżkach ....

Zapraszam
Luki 21:46, 01 sie 2013

EPODLAS napisał(a)
Lukasz jestem pod wrażeniem twojego ogrodu. Kolekcja żurawek imponująca, wszystkie mają swoje nazwy, co nie jest takie częste. Bardzo podobało mi się jak opisałeś swój dom. Często oglądam Domo +, tam pokazuję takie modernistyczne mieszkania. I masz rację, wcale nie muszą być zimne, wręcz przeciwnie. Pozdrowienia.

O tak Domo+ to jest to
Za komplementy bardzo dziękuje i miło mi. Na samym początkukupowałem nie zwracając uwagi na nazwy i późniejsze ich rozpoznanie nie było takie proste. Mam kilka takich, których nazw nie pamiętam i musze w końcu zrobić sobie znaczniki przy nich.
Luki 21:48, 01 sie 2013

kachat napisał(a)
O, jaki ładny ogródek! I liliowce i lilie piękne, ja mam na razie po kilka jednych i drugich, ale już zachorowałam na nie choroba nieuleczalną i na wiosnę obkupię się w znacznie więcej

Bardzo dziękuje i oczywiście zapraszam częściej.
Te choroby są bardzo groźne. Z liliowcami to zaczynałem od jednego, poźniej kolejne dwa i jeszcze 5, a teraz to już nie mówie. Z liliami podobnie. Dobrze, że mam jeden i to wielki hamulec - brak miejsca, nie wiem gdzie posadze tegoroczne liliowce
Luki 21:52, 01 sie 2013

Debra napisał(a)
Aha, jak byś miał ochotę na znalezienie chętnych do słuchania o Twoich pasjach, to na pewno kolejne Ogrodowiskowe spotkanie dostarczy Ci tych możliwości aż w nadmiarze

Ja akurat organizuje spotkanie we wrześniu, 7-ego, w sobotę. Szczegóły w moim drugim wątku.
Daleko nie masz, spotkanie jest nieco specyficzne, bo na terenie ogrodów działkowych, ale to jest jakbyś dziesiątki ogrodów oglądał od razu. Liliowce rosną po ścieżkach ....

Zapraszam

Z wielką chęcią bym się wybrał na spotkanie, ale jeszcze nie moge się na nie zdecydować bo nie wiem jaka będzie sytuacją na uczelni mam ostatni semestr przed obroną, więc dużo zamieszania będzie już we wrześniu. No i do Warszawy nie tak blisko prawie 300km w jedną strone
ewsyg 22:20, 01 sie 2013

Łukasz, które wybrałeś ? Napisz u mnie. Dzięki i pozdrawiam
Debra 22:30, 01 sie 2013

Luki napisał(a)

Z wielką chęcią bym się wybrał na spotkanie, ale jeszcze nie moge się na nie zdecydować bo nie wiem jaka będzie sytuacją na uczelni mam ostatni semestr przed obroną, więc dużo zamieszania będzie już we wrześniu. No i do Warszawy nie tak blisko prawie 300km w jedną strone

Łukaszu, zaproszenie jest otwarte, i jak będziesz mógł, daj znać. Może ktoś z okolic będzie jechał, ja zbieram informacje o miejscach w samochodach. Zobaczymy. Może się uda
Luki 22:45, 01 sie 2013

Zobaczymy czy się uda, będe się bardzo cieszył jak dojdzie do skutku.

Jutro cięzki dzień, trzeba w końcu nadrobić wszystkie prace ogrodowe. Obecnie nie widać, że ktoś np dba o krzewy i przekwitnięte lilie Trzeba to poprawić.
Dzisiaj uciekam zobaczyć film, jakiś dramat lub coś pokrewnego
aksamitka 08:27, 02 sie 2013

Luki napisał(a)
Witam wszystkich serdecznie.
Kilka razy obiło mi się u uszy nazwa forum "Ogrodowisko" czy to w telewizji czy gdzieś na stronach poświeconych ogrodach, aż w końcu zajrzałem i myśle, że zostane na dłużej.

To teraz przechodząc do sedna sprawy, czyli mojego kawałka ziemi.
Ogród kiedyś był zwykłym podwórkiem na którym rodzice posadzili kilka iglaków. Z czasem jeszcze za czasów gimnazjum zaczeło się małe eksperymentowanie z nasionami w warzywniaku. Z czasem podobało mi się coraz bardziej i jak to mówią wpadłem jak śliwka w kompot. Po kilkunastu latach ten teren z kilkoma iglkami stał się moim mały miejsce do kolekcjonowania roślin.
Byłem o włos o wybranie kierunku studiów związanych z ogrodnictwem, ale powędrowałem w inną strone, a ogród stał się moją cichą pasją .
Pierwszy problem jaki się pojawił to słaba piaszczysta gleba, ale ten temat powiedzmy, że opanowałem. Niestety największą bolączką jest podjazd do garaży przez bardzo wąską 15 metrową działke, tego jednak nie przeskocze, ale pogodziłem się z tym faktem i walcze z brakiem miejsca na nowe rośliny.

Na początku chciałem zrobić wiele rabat, aby wchodząc na posesje było po prostu ładnie, jednak z czasem jak poznawałem coraz więcej roślin i zaczęło się zbieranie. Obecnie moją ulubioną rośliną są żurawki, które zauważyłem na forum również bardzo są lubiane. Uzbierała się już spora kolekcja, którą przynajmniej w cześci przedstawie. Inne rośliny, które zbieram nałogow to lilie, rojniki i uwielbiane liliowce.
Tych ostatnich kwiatów troszke nazbierałem przez ostatnie dwa lata i w tym roku myśle, że w końcu zobacze ich kwitnienie

Strasznie się rozpisałem co do mnie nie podobne. Teraz czas na kilka zdjęć :

Bardzo podoba mi się u Ciebie
Aż trudno mi uwierzyć, że musisz walczyć ze słabą ziemią.
Luki 09:22, 02 sie 2013

aksamitka napisał(a)

Bardzo podoba mi się u Ciebie
Aż trudno mi uwierzyć, że musisz walczyć ze słabą ziemią.

Oj ziemia słaba i bardzo szybko wysycha, ale jak widać coś rośnie i nie narzekam. Jednak sporo pracy mnie to kosztowało bo pod każdą rośliną jest bardziej urodzajna gleba, stosuje kompost i regularne nawożenie. Po pewnym czasie wszystko zaczyna dużo lepiej rosnąć.
TheMagda 09:26, 02 sie 2013

Łukaszku potrzebuję jakiejś wysokiej min 140cm odmiany lilii. Najchętniej jasnej, masz coś do polecenia ??