Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Majowo nie tylko w maju 18:50, 06 maj 2014

Do góry
mynarka napisał(a)
u ciebie tez jest bardzo ładnie
widze brzozy w oddali u siebie tez mam ale w zeszłym roku obciełam czubki i czekam az sie ładnie zazielenia (mam do nich sentyment)
pozdrawiam

Sylwia,
Brzozy już zastaliśmy w ogrodzie. Posadzili je poprzedni wóaściciele. Jak już pisałam moja sąsiadka chce żebym je wycięła, bo jej śmiecą. A one przecież dają taki ażurowy cień.
Anemone × hybrida (zawilec mieszańcowy) , Anemone hupehensis (zawilec japoński) 15:28, 06 maj 2014

Do góry
Czy zawilec wielkokwiatowy będzie pasował do rabaty gdzie na obrzeżach jest lawenda ? mam jeszcze 2 brzozy papierowe , miskanty i piórkówkę.
Ogród w cieniu brzozy 10:01, 06 maj 2014

Do góry
laurowisnia napisał(a)
Kondziu chciałabym nowe, ale gdzie je zmieścić?

Jolu, klona mam drugi rok, ładnie rośnie ale jest w cieniu brzozy, czytałam, że w pełnym słońcu może go przypalać, polecam go bardzo, śliczne ma te swoje listeczki. Przebarwia się jesienią na żółto.
ja planuje więcej klonów hi hi hi
Roztoczańskie klimaty 09:34, 06 maj 2014

Do góry
Jeju jak pięknie jest u Ciebie. Brzozy cudne. Wszystko dopracowane. I czuję aż w Lublinie ten zapach lasu sosnowego. Zazdraszczam i pozdrawiam.
Majowo nie tylko w maju 08:50, 06 maj 2014

Do góry
u ciebie tez jest bardzo ładnie
widze brzozy w oddali u siebie tez mam ale w zeszłym roku obciełam czubki i czekam az sie ładnie zazielenia (mam do nich sentyment)
pozdrawiam
Wycinka drzew 22:32, 05 maj 2014

Do góry
Mam do wycinki co najmniej kilkanaście sztuk drzew, muszę uporządkować działkę. Rosną tam sosny, brzozy topole-osika i wiele innych, których nie znam oraz krzaki, krzakii, krzaki... też do wycinki.
Czytałam, że muszę zaznaczyć na mapie i opisać każde drzewo, czy rzeczywiście tak jest? Czy nie można tego jakoś uprościć? Nie jest problemem spisanie tych drzew, co wykazanie ich na mapie, gdzie nie mam szczegółowej mapy - to jest działka zarośnięta i ciężko te drzewa nanieść na mapę.
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 22:10, 05 maj 2014

Do góry
Pięknie te brzozy w złocistym słońcu wyglądają.
Ogród przed domem POMOCY! 21:16, 05 maj 2014

Do góry
Witam Was wszystkich bardzo serdecznie!

Kilka dni temu trafiłam na to forum i tak przeglądając, czytając, stwierdziłam, że może założę własny wątek i jakaś dobra dusza mi pomoże.

Mam problem z ogrodem przed frontem domu. Jakoś rok temu zagospodarowałam tę część ogrodu. Miało być minimalistycznie, prosto, ale dziś nie mogę na to wszystko patrzeć. W weekend majowy zabrałam się do pracy. Na zdjęciach widać, że wszędzie był kamień (bo niby wygodnie i "czysto", a do szału doprowadza mnie zielsko wyrastające spod geowłókniny), jednak wpadłam na pomysł, żeby rząd tuj ograniczyć ekobordem, a dalej zasiać trawę. Miejsce pod oknem, gdzie zasadziłam lawendę, rząd miniatur iglaków (nie pamiętam nazwy) i pod płotem (ze względu na zbierającą się tam wodę) również miało być ograniczone ekobordem, a w środku ta trawa. Jednak tak myśląc intensywnie stwierdziłam, że chyba nie będzie to dobrze wyglądało. Mam tam 2 klony szczepione na pniu i 3 brzozy (tego nie chcę ruszać) Dokupiłam czerwonego berberysa, jałowca płożącego i tawułę, ale pomysłów brak

Tak samo z półkolem po drugiej stronie ścieżki. może przerobić je na kwadrat? I co tam dodać? Bo chyba ta magnolia i miniatury ograniczają wszystkie pomysły...
Mam nowoczesny dom, chcę mieć nowoczesny ogród (trawy mam sporo z tyłu domu i ona na pewno zostanie), ale w głowie pustka!
Może ktoś mi coś podpowie?

Dodam jeszcze, że zależy mi, żeby nie mieć żadnych trujących i bardzo kłujących roślin ze względu na mojego małego synka i drugiego, który pojawi się na świecie za 5 tygodni.

Z góry dziękuję za jakiekolwiek sugestie. I krytykę, bo pewnie będzie jej sporo. Ale przyjmę wszystko na "klatę".

Pozdrawiam,

Dagmara

Przepraszam za jakość zdjęć, ale na dworze już jest ciemno. Ledwo zdążyłam

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 18:06, 05 maj 2014

Do góry
Cudnie wyglądają te brzozy - czekam na zakupy bukszpanowe
Ogród w cieniu brzozy 10:56, 05 maj 2014

Do góry
Kondziu chciałabym nowe, ale gdzie je zmieścić?

Jolu, klona mam drugi rok, ładnie rośnie ale jest w cieniu brzozy, czytałam, że w pełnym słońcu może go przypalać, polecam go bardzo, śliczne ma te swoje listeczki. Przebarwia się jesienią na żółto.
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 09:50, 05 maj 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Nowe rabaty obejrzałam i się pozachwycałam. Brzozy i kulki to inspiracja z wystawy Hampton Court więc polemizowałabym czy holenderska inspiracja

Psa bardzo dokładnie zbadajcie, panuje borelioza, ostatnio pies znajomych chorował. Nagle przestał chodzić....

Marzen, być może i masz rację jeśli chodzi o ścisłość to aranżacja z brzozami z Hampton Court Flower Show pod Londynem, ale moja rabata będzie jeszcze urozmaicona turzycami , miskantami i hortensjami oraz cisami

Natomiast umbry z kostkami z bukszpanów, to już na pewno inspiracja holenderskimi ogrodami, które widziałam na własne oczy podczas wypadu do Holandii I od tamtej pory chodziłam chora na taką rabatę. Musiał zdarzyć się cud, żeby mój M się zgodził na taką rewolucję. Chyba jestem czarownicą, bo przepompownia zepsuła się w idealnym momencie, więc i tak trzeba było rozwalić całą dotychczasową rabatę, bez poczucia winy, że wywalam kasę bez sensu

Dzięki za poradę w sprawie piesa, bolerioza jest brana pod uwagę, zobaczymy co wyjdzie w badaniu krwi.

Pozdrawiam serdecznie
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 06:36, 05 maj 2014

Do góry
Nowe rabaty obejrzałam i się pozachwycałam. Brzozy i kulki to inspiracja z wystawy Hampton Court więc polemizowałabym czy holenderska inspiracja

Psa bardzo dokładnie zbadajcie, panuje borelioza, ostatnio pies znajomych chorował. Nagle przestał chodzić....
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 21:31, 04 maj 2014

Do góry
Brzozy są piękne, jestem ciekawa ostatecznego efektu.
Zazdroszczę leżakowania, u mnie wczoraj było 8 stopni... dzisiaj 11..." fantastyczna majówka"
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 21:19, 04 maj 2014

Do góry
ana_art napisał(a)
Anita a te dwie brzozy będą niżej wsadzone od tych które już są?
Czytam i się uśmiecham bo czy ogród musi być ogrodwiskowy by cieszył? NIE!
Zaskoczyłaś mnie za to tym, że leżałaś na trawie bo u nas dzisiaj było niby słonecznie ale zimno. Chodziłam w polarze i bezrękawniku...

...ogród Anity ma ( z tego co widzę na zdjęciach) trochę inny charakter od typowo " ogrodowiskowego" , wcale nie znaczy że gorszy - wręcz przeciwnie...jest wspaniały i powala każdego....jestem osobiście fanką tego ogrodu chociaż u siebie robię formalnie bardzo...i mam nadzieję że będzie mnie cieszył również... a słowo " ogrodowiskowy" odnosi się do wspomnianych wyżej roślin które rozsławiła na tym forum jego właścicielka, chociaż wielu osobom były znane wcześniej...
..Ps. ..u mnie nie dało się leżec
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 20:55, 04 maj 2014

Do góry
ana_art napisał(a)
Zaskoczyłaś mnie za to tym, że leżałaś na trawie bo u nas dzisiaj było niby słonecznie ale zimno. Chodziłam w polarze i bezrękawniku...

Twoje pytanie jest odpowiedzią No jasne, że to nie ma żadnego znaczenia

W drugim rzędzie będą trzy doorenbosy, ale wyższe egzemplarze, niż te z przodu, bo tam się teren obniża, a chciałabym, aby optycznie wszystkie były na tej samej wysokości.

U nas w południe było bardzo słonecznie i ciepło, w krótkim rękawku latałam.
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 20:48, 04 maj 2014

Do góry
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 20:33, 04 maj 2014

Do góry
baraga1904 napisał(a)
...ogrodowiskowo się robi u Ciebie i wisienki i brzózki no i skarpety buksusowe... podglądam zmiany i trzymam kciuki za piesa - posmeraj go za uszkiem na zdrowie

I brzozy i umbry już u mnie były. Brzozy zostały wymienione na niższą odmianę, ale wszystko w majestacie prawa, za zgodą urzędu. Umbry mam też w czosnkowym, prezent od Ani S na 40-stkę.

Wyczochrałam Rubisia od Ciebie
Warzywniki w skrzyniach, pojemnikach 14:07, 04 maj 2014

Do góry
anna_czajkowska_bulawska napisał(a)
Przedstawiam efekty ciężkiej majowej pracy. Moje skrzynie robiłam sama z desek sosnowych impregnowane 3x impregnatem do drewna konstrukcyjnego i 2x Sadolinem 2m x 1,10 m x 0,4 m.
Posadowiłam na krawężnikach. Izolacja to: na boczkach folia kubełkowa a w środku siatka elewacyjna. Do środka patyki z brzozy, trawa, popiół z kominka, odpadki z kuchni na to ziemia. .
Nasionka posiałam i czekam.
Dzisiaj w nocy mniałam -2 st.C jutro też ma być mroźno.

Super te skrzyneczki wyszły, a pomysł z krawęznikami rewelacyjny
Warzywniki w skrzyniach, pojemnikach 13:15, 04 maj 2014

Do góry
Przedstawiam efekty ciężkiej majowej pracy. Moje skrzynie robiłam sama z desek sosnowych impregnowane 3x impregnatem do drewna konstrukcyjnego i 2x Sadolinem 2m x 1,10 m x 0,4 m.
Posadowiłam na krawężnikach. Izolacja to: na boczkach folia kubełkowa a w środku siatka elewacyjna. Do środka patyki z brzozy, trawa, popiół z kominka, odpadki z kuchni na to ziemia. .
Nasionka posiałam i czekam.
Dzisiaj w nocy mniałam -2 st.C jutro też ma być mroźno.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:46, 04 maj 2014

Do góry
Joannar napisał(a)
Proszę serdecznie o radę ws mojej południowo-wschodniej rabaty, narysowałam sobie kilka "projekcików" ale są one nudne i bez polotu. Myślałam o wrzosach, berberysach, drzewkach liściastych na pniu, szczególnie wokół tarasu i jednym z przodu, robiłam również pasy z trzmieliny, żurawek, ale najwidoczniej ręki do tego nie mam ziemia jest dość ciężka, dobrze utrzymuje wilgoć, na działce są zachowane proste linie, wokół brzozy. front bok taras

Jeśli rzeczywiście ziemia dobrze trzyma wilgoć, to z bylin możesz w pólcienistych miejscach posadzić takie gatunki jak turzyce (Ice Dance, czy Evergold), funkie w róznych odmianach, okrywowy barwinek czy runiankę japońską o zimozielonych liściach, miskanty, bergenię, kosaćce.

Szczepione dobrze będą się tam trzymały wierzby, a z większych okazów mokre gleby bardzo lubi cyprysik błotny występujący równiez w odmianie płaczącej i kolumnowej

Jeżeli chcesz mieć większy manewr co do róznorodności gatunków, to może warto pomyśleć o zdrenowaniu terenu i wymieszaniu ziemi z luźniejsza glebą? Glina w ogrodzie jest bardzo uciążliwa, już chyba zdrowiej jest mieć piach
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies