U ciebie troche chlodniej o 2 stopnie wg prognoz u nas nie do wytrzymania. Miam isc na procesje kazdego roku chodze, ale gdzie to isc w takim upe nie wytrzymam. Nogi bola nie mam opuchnietych ale bola i trzymam teraz w zimnej wodzie i pisze. Tez nje wychodze, wczoraj tylko po zakupy po sasiedzmu.
Po poludniu pojedzjemy na wies tam mimo wszystko chlodniej pod drzewami.
Okna w Wawie po zasłaniane aby promyk slonca nie dochodził. Wiatraki chodza. Em mowi, ze chyba klime zalozy bo tak sie zyc nie da. Mam mieszkanie do godz 15 caly czas slonce operuje a od 15 z drugiej strony.
Dawno tak nie bylo.
Uwielbiam ostrozki kazdego roku kupuje rozne kolory i zasuszam na bukiety.
W tym roku mam swoje. U ciebie tfiche wyzsze niz u mnie.
Aniu róże masz piekne pod murkiem ale bedzie rizkwit. Tez bym zribila obwodki z roz, ale eM zrobil natryski do wody w obwodksch i pryska mi po wszystkim ma to przerobić to dopiero wtedy moge posadzic róże.
Pogida przed chwila nie zanosi sie na zmisne w pogodzie.
Pozdrawiam milego dnia.
Ta bylinowka przypomina mi jak posadziłam moje trawy takie tycie po czterech latach wszystko wybujale.
ĆWIK MNIE nigdy nie zawiodl. Wysylaja zdrowe dobrze ukorzenione roze a nie patyki.
Monia maja mi zwrocic forse za ta roze która uschla.
U nas ukrop znowu leje z nieba.
Pozdrawiam Ślask
Kasiu widzialam juz posadzone. Piekna odmiane kupilas z atestem ADR, beda bezproblemowe.
Ja mam okrywowe bonica jako roza mi sie bardzo podoba tylko maja nie raz krzaki takie pedy na 1 metr, i to mnie wnerwia nie sa rowne wzrostem.
Ja w zeszlym roku kupilam jakies maciupkie nie pamietam nazwy mialy kwitnac caly sezon ale jak obserwune paczusie taki malenstwa wiec szalu pewnie w tym roku tez nie bedzie to je wykopie.
Bylam wczoraj na dzialce podlac to roze juz ładnie kwitna, ale nie wszystkie.
Kasiu widzisz jakie ładne. I to jest szkolka z prawdziwego zdarzenia. Tylko Ćwik to pewniak. Jak placisz to masz towar super a nie to co ja dostalam z Rosarium grafin diana 55 zl a ona po 2 tygodniacb uschla.
W pakach bo widocznie odmiana ktora dopiero paczkuje.
Co to za okrywowe.
Moja grafin tez w paczkach. Rapshody to wczesnjejsza roza i kwitnie caly sezon wiec przyslali kwitnace.
Kindzia tez dostala kwitnace trzy szt. Tez bardzo zadowolona.
Hehe, ja też na laptopie oglądam. Chociaz ostatnio cały wony czas na dworze jestem, pogoda sprzyja Mam często dni bez internetu, bo szkoda czasu, jak zacznę patrzeć to mnie wciąga i godzinę, dwie siedzę, patrzę i nic z tego a czas ucieka
Dzięki za pochwały Mnie się też Twoje panoramy podobają
Kamciu witam
Masz maly ogrod, ale ile u ciebie roslin pieknych. Hortensja przepiekna dobrze ja zakwaszasz, ze taka niebieska. W tym roku wszystko bujnie zakwitlo nie bylo wiosennych przymrozków.
Cala Europa w sloncu. U nas temperatury bardzo wysokie. Teraz rano w cieniu 26 stopni na plusie w poludnie pewnie tak jak wczoraj 32.
Z małymi przerwami u nas non stop slonce i ciepło. Padalo w sobote troche zwilzylo, ale wczoraj juz podlewalam.
Zycze spokojnej burzy godzinnej aby dobrze nasaczylo.
Tak to jest z rodzina tez latam ja przyjade na Ślask.
Kasiu to nie prawda nie każdemu pasują blond.
Zobacz Kasiu była min szkolnictwa za PO z Rybnika zapomniałam nazwiska.
Nie jest jej dobrze w blond włosach do tego trzeba mieć odpowiednie karnację.
Ja mam blond bo zawsze miałam i nie wyobrażam siebie w ciemnych włosach.
Kasiu ciemny kasztan bardzo lubię ten kolor ale nie pasuje mi.
Kasiu dobrze Wyglądasz zresztą wszystkie takie radosne, pulchne, zadowolone jesteście. Tak trzymać. Tylko wiesz rzuc.
Otrzymałam dzisiaj przesyłkę od Ćwika jestem zadowolona ładnie zapakowane każdą w osobnym kartonie to jest szkółka a nie tam jakieś doświadczalnie
To Grafin Diana duża ok 60 cm
A to rhapsody in blue 2 sztuki zapach nie ziemski.
Az wstyd sie przyznac, ale ja jeszcze nigdy nie bylam w Lazienkach choc zawsze mnie ciekawilo jak tam jest.
To takie niedopatrzenie. Moze zamiast byc 50 razy w Kakowie wypadaloby wybrac sie do stolicy na dluzsza wycieczke...
Teraz tez raczej ciezko. Do Polski jezdzimy kilka razy w roku ale zazwyczaj na kilkudniowe wypady z okazji jakis impez rodzinnych lub swiat. Wtedy raczej nie ma czasu na wypad do Warszawy bo kazdy chce zeby go odwiedzic i tylko 'latamy' od jednych do drugich.
Ale mnie troche zmotywowalas Elu i postanowilam zaplanowac jakis wypad do Warszawy, zeby tez moje dzieci wiedzialy jak tam wyglada.
Dziwny sposob pokazania trawy a skad wiesz ze to dziadostwo.
Pokaz trawnik w zblizeniu i z dala gdzie to dziadostwo rosnie jak to w trawniku wyglada. Moze jestes przeczulony.
Na tych pędach trawa wyrasta? Moze to byc perz, ale korzenie u perzu sa biale i ciagna sie na metr pod ziemia i z tych korzeni wyrasta nad ziemia trawa.
Jezeli to perz to trudna sprawa, zle wyczyszczona gleba przed zasianiem trawnika. Trudno sie go pozbyc.
Jedynie mozna pozbyc sie go kupujac randap zrobic roztwor i pedzelkiem liscie potraktowac ale to Syzyfowa praca.
Zrob doświadczenie na 1 m2 i zobaczysz po tygodniu juz widac skutki. Pod warunkiem, ze jest to perz.
Tak jak pisze nie jestem pewna czy to perz. Perz rozrasta sie przez podziemne rozłogi.
Jeszcze jedno jak bedziesz czesto kosil trawnik z biegiem czasu sie wyrowna.
Rzeczywiscie za wiele nie widac, ale czy wczesna wiosna tez takie placki byly? Jezeli tak to moze byc plesn po sniegowa.
Moim zdaniem trzeba przegrabic mocno wyrwac sucha trawe. Posypac torfem do trawy zmieszac z mala iloscia nawozu i posiac trawe lekko przegrabic i ubic grabiali i podlac.
Wiszcie mi, ze mam spory ogrod i trawe sialismy na raty i nigdy nie mialam z trawnikiem problemu. Tylko raz o czym pisalam wyzej w innej odpowiedzi.
Trzeba przejsc przez wszystkie fazy rozwoju trawnika czytac i samemu dochodzic do wszystkiego.
Bo te rady to sa na chybil trafil bo nje znamy ziemi i trawy. Te plamy moga miec rozne przyczyny, pies nasikal, chrzaszcze, kwasna lub nie kwasna gleba, poparzenie od slonca.
Ja np. Kazdego roku nie badam ziemi rozsiewam wapno przed nawozeniem wiosna.
Wazne jest tez aby nawozic trawnik nawozem wieloskladnikowym.
To tyle.
Wiec jezeli chodzi o ukorzenienie roznie w zaleznosci od mieszanki nasion. U mnie nawet rok. Moze to smieszne ale w lecie w 2014 roku posialam rok bardzo suchy i czesc traw poschodzila a na reszcie placki z chwastami. Dalismy spokoj jesienią nie bylo sensu dosiewac. Wiosna nastepnego roku w plackach wyrosla trawa i dosiewki nie robilam.
Od 13 kwietnia to zaledwie 1,5 miesiaca wiec jeszcze moze wschodzic. Na razie tylko kos trawa sie krzewi przez koszenie.
Moze miec zwiazek z czestym podlewaniem wystarczy jak pol godziny podlewasz co drugi dzien. Masz zraszacze. Czy trawnik wystawiony na calodobowe slonce to wazne.
Na razie tylko kos podlewaj co drugi dzien wieczorem lub rano nie w sloncu bo sparzysz trawnik. Wlasnie a kiedy podlewasz moze o a sparzona od slonca.
Pod koniec czerwca nawiez nawozem wieloskladnikowym florovitem wiosennym. Na stepna dawka wrzesien jesiennym.
Trawnik dopiero jest ladny w drugim roku zreszta jak kazda roslina musi sie zaaklimatyzowac.
Moze jeszcze cos ktos napisze, ale moim zdaniem nie nalezy sie przejmowac.