Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Gożdzikowa - wiejski ogród

Gożdzikowa - wiejski ogród

MariaJ 21:25, 07 lip 2018

Witam.

Po ogrodzie pospacerowałam. Pięknych róż i lilii się nawąchałam. Owoców i warzyw pojadłam, a teraz mogę iść spać.

Dobranoc
gobasia 06:18, 08 lip 2018

ale suuuper...po pólnocy zaczeło grzmieć i przeszły burze i padało porzadnie do tej pory ,teraz tylko kropi ,chmury odchodzą na południe
hanka_andrus 08:33, 08 lip 2018

U mnie pełne nasłonecznienie, bez chmur i wiatru. Błogostan!
Basilikum 14:11, 09 lip 2018

super, ze deszcz byl u mnie tez wynormalnialo troche, popada raz i porzadnie a potem znow kilka slonecznych dni.
ElzbietaFranka 11:34, 10 lip 2018

hanka_andrus napisał(a)
Izabelko, zanim ogórki umieścisz w glebie zrób im dobre miejsce na podwyższonym wale, oczywiście solidnie nawiezionym. Na szczycie tego wału umieść podkiełkowane nasiona. Kiełkujesz w ten sposób: Na kuchenny ręcznik papierowy złożony na 4, układasz rzędem nasionka co 2 cm . Przykrywasz drugą częścią ręcznika i zwijasz w tutkę. Całość wkładasz do kubka, miseczki, wiaderka, nalewasz wody na dno, tak z 3. 4 cm. zostawiasz w ciepłym miejscu, na 3, 4 dni, ciągle sprawdzasz czy jest wilgoć w kubeczku. Po 3, 4 dniach rozwijasz pakunek, Nasiona powinny wykiełkować i miec korzonek, Takie sadzisz do gleby, ewentualnie pierwsze 2, 3 dni możesz przykryć włókniną. Podlewasz solidnie, najlepiej dołem. I czekasz na zbiory. Po miesiącu powinny już być porządne rośliny i zaczynać owocowanie. Najlepsze ogórki do kiszenia i konserwowania to te z sierpnia.

Spróbować możesz, stracisz tylko paczkę nasion.

Haniu pewnie wyprobuje ten przepis. Juz pierwszy zbior mam w sierpniu pod koniec bedzie drugi. Cieplo jest to szybko urosna.
ElzbietaFranka 11:39, 10 lip 2018

gobasia napisał(a)
ale suuuper...po pólnocy zaczeło grzmieć i przeszły burze i padało porzadnie do tej pory ,teraz tylko kropi ,chmury odchodzą na południe

Basiu u nas padalo porzadnie na wsi wieczorem z soboty na niedziele i po. Poludniu w niedziele ale nie tak bardzo.
U nas tez pustynia w Wawie nie pada. Trawy wyschniete na pieprz. Drzewa liscie traca. Moze jutro podleje zapowiadaja.
ElzbietaFranka 10:16, 11 lip 2018

Basiu porzadnie lało teraz mrzy. Chmura sie powoli przesuwa nie ma wiatru.
Na trawe i drzewa to trzeba z kilka dni takiego deszczu.

Milego dnia
sylwia_slomc... 10:21, 11 lip 2018

Do mnie tez deszcz nie dotarł
gobasia 11:15, 11 lip 2018

Elu ...czekam na deszcz i doczekać się nie mogę...ale przynajmniej słońce nie pali

Sylwio..to czekamy razem ..obiecują na noc

Wczoraj tak zachrzaniałam w samo południe w ponad 30 stopniach ,,zeby rabatki doprowadzić do przyzwoitego stanu( bo nadawali duże opady} . A tu dziś spokojnie mogłabym to zrobić bo nie ma ani deszczu ani upału ,niebo zachmurzone ..
AsiaK_Z 11:36, 11 lip 2018

U mnie teraz fajnie pada, raz mocniej, raz lżej. Jestem od ogrodu jakies 10 km i słyszę piski radości moich roślin dzisiejszą datę mus zaznaczyć w kalendarzu.... nie pamiętam kiedy ostatnio padało buziole