Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Słoneczny Ogród

Słoneczny Ogród

SlonecznyOgrod 13:13, 06 lip 2018

Monia A widzisz nie słyszałam jeszcze o tym "r", ale cenna uwaga.

Buźka
Kamcia 13:33, 06 lip 2018

Monia81 napisał(a)
Ty to potrafisz fajne kule wyczarować buziaki posyłam
Ja gdzieś na forum też czytałam, że najlepiej buksy przycinać 2 lub 3 razy w sezonie. te 3 krotne cięcie pamiętam bo wiązało się z miesiącami z literką "r" w środku: marzec, czerwiec, sierpień. Buźka

Dobrze wiedziec o tym 'r'

BasiaLT 14:46, 06 lip 2018

Też nie wiedziałam o tym "r". Człowiek się uczy przez całe życie.
ElzbietaFranka 11:21, 10 lip 2018

SlonecznyOgrod napisał(a)

Dzięki
Tak to bukszpany. Jeszcze wstążka, ale może w przyszłym roku... zamiaruję zrobić kąt prosty.

Ta wstazka bardzo ładnie wyglada. Jeszcze wiecej zrob tych esow floresow nikt takich nie bedzie miał a w srodku zieloniutki trawnik.
Gdzie niegdzie posadz jakis kolor.
Zreszta co ja bede tobie mowic. Nie rob kantow.

Odnosnie studni wczoraj pompa naprawionac1400 zl z robocizna. Mam na gl. 17 m. Kopali do 25 m ale cofneli sie do 17 m nanlepsze zrodlo.
Bukszpany ja pilki pieknie wystrzyzone. Mam jednego i cielam wiekszymi nozycami ale zostaly listeczki poprzycinane musze gonobrac, ale nigdy nie mam czasu zawsze cos innego wpada.

Daria za bardzo sie chwalilam winogronami z 3 krzakow 2 chyba porazone maczniakiem rzekomym i juz pryskalsm w sobote pod wieczor srodkiem na macz rzek a w nocy spadl deszcz i pewnie wszystko splukal odczekam zobacze czy choroba powstrzymana jak nie to jeszcze raz spryskam.

Co ty na to. Moze znasz jakies inne opryski.

Pozdrawiam
ElzbietaFranka 11:26, 10 lip 2018

Dziękuję.
Zdjęcie sprzed kilku dni.

Kto tych plackow na tym trawniku narobił. Wygrab to i zrob dosiewki. Jak masz psa to każ mu sikac w ustronnym jednym miejscu.
SlonecznyOgrod 13:08, 10 lip 2018

Ela zacznę od końca... nie mam psa. Trawnik przysycha, tu to jeszcze dobrze wyglądał, teraz nie robie zdjeć mamy zakaz podlewania, napełniania basenów itp.
A tu od strony domu przed żwirową wstęgą, no to na to nie patrz bo to miejsce na parkowanie samochodów,nawracanie a nie trawnik.

No to u mnie jeszcze głębiej by trzeba bylo szukac wody.
Ja podlewam wodą z rurociągu, ale jak mogę tak ograniczam, bo licznik zapiernicza...

Winogron ma mączniaka, jak nie padało to musiałas podlewać po liściach, a od wilgoci to i bez zwykły zachoruje. Za kilka dni powtórz oprysk. Czym pryskałas Amistralem?

ElzbietaFranka 00:44, 11 lip 2018

Ela zacznę od końca... nie mam psa. Trawnik przysycha, tu to jeszcze dobrze wyglądał, teraz nie robie zdjeć mamy zakaz podlewania, napełniania basenów itp.
A tu od strony domu przed żwirową wstęgą, no to na to nie patrz bo to miejsce na parkowanie samochodów,nawracanie a nie trawnik.

No to u mnie jeszcze głębiej by trzeba bylo szukac wody.
Ja podlewam wodą z rurociągu, ale jak mogę tak ograniczam, bo licznik zapiernicza...

Winogron ma mączniaka, jak nie padało to musiałas podlewać po liściach, a od wilgoci to i bez zwykły zachoruje. Za kilka dni powtórz oprysk. Czym pryskałas Amistralem?

Pryskalam switem taki do winogron ale rok przeterminowany nie otwierany firmy agricol. Tak jak pisalam deszcz padal za kilka godzin i to dosyc mocny to nie wiem czy cos to dalo.
Nie pryskam po lisciach zadnej rosliny. W zeszlym roku nie chorowaly. Podlewam pod korzen. Grzyby wedruja jak chca.
Zeszly rok u nas byl o wiele wilgotniejszy codzjennie burza przychodzila i nie mialam maczniaka.

Wczoraj jak juz pisalam wymienili mi pompe na nowa we studni glebinowej jaka ulga 1400 zl. Mam tez wodciag gminny, ale tym sie nie da podlewac niskie cisnienie sa. Ograniczenia ze wzgledu na susze.
W studnie warto zai westowac.

Nie chce znowu gdakac, ale faceci od naprawy sie za glowe zlapali przy 17 metrach głebokosci mam 2 m pod ziemia lustro wody w rurze takie zrodlo.

Kilometr dalej maja wykopane po 30 m w glab i lustro wody maja na 20 m.
Mam duze cisnienie, czyli jest bardzo duze zrodlo zyla wodonosna.

Przy takiej suszy nke bylabym w stanje utrzymac ogrodu bez studni.

SlonecznyOgrod 13:09, 11 lip 2018

Studnia głębinowa, ciekawe ile by mnie to wyniosło...

Mamy niedaleko kopalnie odkrywkową węgla brunatnego, w ostatnich latach osuszyła pobliskie tereny, do tego suche lata się przyczyniły.
Teraz to nie wiem jak głęboko by była woda, ale sąsiadka miała na 8 metrach żródło wody, wykopane miała głębiej na kilkanaście metrów ale tam nie było tyle wody.
U Ciebie 2 metry pod ziemią już jest woda?
eVka 13:18, 11 lip 2018

Ja tez się cieszę z ogrodowej studni, jeszcze była w "gratisie" na działce. Nie wiemy kiedy kopana ale na pewno kilkadziesiąt lat temu. Najważniejsze, że cały czas woda jest
Kamcia 13:51, 11 lip 2018

Studnia glebinowa to skarb szczegolnie w tak suche lato. Nasza wyschla dwa lata temu. Wiec latam po ogrodzie z wezem i konewka.