Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogrodowe marzenie Mrokasi 09:18, 02 sie 2024

Do góry
Magara napisał(a)

Tak to mi nie kwitną
Wycięłam przekwitnięte kwiatostany jakiś czas temu, ze trzy tygodnie będą??? Już takie "chmurki" z nich były. Może źle cięłam? Za wysoko? Za nisko? Obcięłam nad parą liści pod tym co miało kwiaty.
Słońca to cały dzień nie mają, od bladego świtu gdzieś do 14, później popołudniowe/wieczorne słońce. Ale skoro co do zasady kwitną to czemu tylko raz???

Jak miałaś fazę chmurek to będziesz miała stado nowych ostrogowców . Słońca mają u Ciebie wystarczająco.
A co do kwitnienia - daj im jeszcze czas. W kątach liści, tuż pod cięciem (przycięłaś tak jak ja to robię), powinny pojawić się nowe pączki kwiatowe. Popatrz czy je widać.

One wypuszczają te łodyżki kwiatowe także niżej co widać na drugiej fotce.
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 09:11, 02 sie 2024

Do góry

Glina i zielsko 08:49, 02 sie 2024

Do góry

Dziękuję wszystkim że mnie tu odwiedzacie.

W tygodniu mąż przygotowywał ziemię pod trawnik. Dziury po wykopach pod nawodnienie zasypywał i równał.itd

Dziś zrobie równanie i rowki czyli taką kosmetykę przy obrzeżach i jutro sianie.

A w niedziele jedziemy zwiedzać Kraków na kilka dni.

Widzicie bukową w oddali? Postanowiłam że będzie tam gęsty szpaler hortensji podsadzony jakąś roślinką (przywrotnik albo sesleria) i nic więcej. Rozstrzelone krzaki nie dają efektu jaki bym chciała czyli jak u Wioli.

Pomidorki mam na razie zdrowe. Codziennie obrywam taką średnią miseczkę czyli dla nas w sam raz do zjedzenia. Koraliki słodkie choć malutkie. Herberzfreude średnie i ładnie okrągłe. Prawdziwy smak pomidora.

Przesadzone buki 2 szt żyją a jeden lekko niepewny.

Hortensje kwitną, jeżówki jeszcze ładne, zaczyna się 2 kwitnienie róż.
Rośliny nasadzone na nowej wszystkie się przyjęły.

Poza tym ogrodowo nic specjalnego.

Ogród pod lasem 08:40, 02 sie 2024

Do góry
Trafiłam właśnie na Fb, może się komuś przyda

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 07:33, 02 sie 2024

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Podejrzałam baczniej w ostatnich dniach co robi Puszysław. Okazuje się, że jego liście nowych trzcinników KF są idealne do schrupania, za to trzcinnik Overdam obok nie rusza.

Największy szał jest na kocimiętkę na froncie. Na tej na tyłach (Six Hills Giant) nie widać oznak „przytulania”.

Piękny On
Moim kotom trawy służą za ochronę przed słońcem - chowają się pod rozplenicami Moudry bo te najbardziej lejące
Problem z trawnikiem z rolki 07:05, 02 sie 2024

Do góry
Dzien dobry, jestem nowy na forum, proszę więc o wyrozumiałość.
11. 06 rozłożyłem trawnik na swojej działce.
Grunt był bardzo gliniasty, przed rozłożeniem wymieszałem glebogryzarka 15t piasku 0-4 by trochę ziemie zluzować, jak pada woda nie stoi nigdzie.

Nie mam nawadniania ale dbam o to żeby trawa była dobrze nawodniona, podlewam średnio co 3-4 dni, położenie domu jest południowe więc od ok 09-00 do 19-00 jest mocne słońce.
W sobotę tj 27. 07 nawiozłem trawę po raz pierwszy od jej rozłożenia "Letni Pielęgnacyjny" z firmy Green Perfect, dałem nawozu troche więcej niż zalecał producent ale jedynie o jakieś 10%.
Na dole zdjęcia trawy, co może być przyczyną ze trawa zaczyna tak wyglądać, po raz pierwszy wczoraj skosiłem ją na poziomie 2, zawsze kosiłem na 3, w kosiarce "Stiga".

Czy ktoś jest w stanie mi pomóc jak moge mój trawnik zrobić znowu pięknie zielony?
Choć od początku trawa nie jest idealnie zielona.
Magary Dramaty z Rabaty 23:42, 01 sie 2024

Do góry
Wróciłam do świata żywych
Jest cisza, świerszcze i totalnie inne powietrze
Gdańsk jest miastem pięknym, bo i w centrum, a jeszcze bardziej w okolicy, jest sporo zieleni. Niemniej jednak betonu też masa. Temperatura powietrza niby niezbyt wysoka, około 22 stopnie, ale ten nagrzany beton wszystko oddaje Odwykłam od tego bardzo.

Dziś trafiłam na samo dno wakacyjnego Gdańska - Jarmark Dominikański
Ale musiałam się udać na Starówkę w celach bynajmniej nie jarmarcznych
Tłum ludzi mnie zszokował. Odwykłam
Ale i sam JD mnie zszokował - pozytywnie - coraz więcej rękodzieła, coraz mniej chińszczyzny
Gdybym miała na plecach worek z pieniędzmi - zostawiłabym tam cały

Piszę to ponieważ na JD poznałam przeuroczą, mega utalentowaną Osobę i uznałam, że warto o Niej napisać.
Zupełnie przypadkowo trafiłam na stoisko Pani Agnieszki Ciszewskiej - artysty plastyk (Galeria pod Lipami). Maluje akwarele, uwiecznia naturę. Głównie ptaki, ale też motyle i inne cuda. Rzadko coś mnie ostatnio zachwyca, a w tym przypadku nie byłam w stanie się oderwać od stoiska Wracałam trzy razy Na oryginalne akwarele się nie skusiłam z uwagi na cenę, ale kupiłam druki - jakość super Już oprawione, jutro wieszamy

P.S. Strona nieczynna do końca sierpnia bo Pani Agnieszka na jarmarku, ale zachęcam Was do oglądania jej prac Są tak lekkie i subtelne, a jednoczesnie tak rzeczywiste, że nie mogę się na te "moje" sikorki napatrzeć
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 23:19, 01 sie 2024

Do góry
... Dogadaliśmy się na odbiór kilku worków darmowej kupy alpakowej. Huuura! Szkoda, że nie miałam ze sobą worków, bo już dziś bym ten nawóz przywiozła.

O qrza mordeczka! Przebiłaś mnie z oryginalnością kupy łosia, bo kupa alpaki, to jest bardzo oryginalna
Podłączam się do Asi zdania co do "wyborowa Pani Domu i Ogrodu"

Piękny portret kozy, uwielbiam je i mam cały czas marzenie o posiadaniu kozy
To tu- to tam- łopatkę mam ! 23:03, 01 sie 2024

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Lepiej naśladować domowe czworonogi. One maja lepiej rozwinięty instynkt przetrwania.

Byłam ciekawa czy będzie zdjęcie krzaczka, pod którym Ty zaległaś
Ogród wygląda pięknie - takim bym chciała zobaczyć swój za kilka lat - MEGA KOKON
April podbija las... 22:50, 01 sie 2024

Do góry

Wymieniłam dużą na małą. A duża poszła na nowy brzuszek do towarzystwa reanimowanego Buka Mercedes.
Jeszcze długo zanim coś będzie widać. Wykopanie dołka w tym miejscu to jak praca w kopalni mając tylko scyzoryk.

Brzuszek dociągnę do sosen. Potrzeba dużo wyobraźni, to nie jest jak u Ursy, myk myk i gotowe. Ja mam 5cm ściółki i żółty piach.

I dlatego co wszystko dobrze rośnie. Zawsze coś do dołka wrzucisz lepszego jak się przyjmie to korzeń sobie da rady.
Inne rośliny nie mają głębokich korzeni i dobrze im tak.

Glina to dopiero przeklenstwo.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 22:48, 01 sie 2024

Do góry
Odwiedziliśmy po raz drugi gospodarstwo z alpakami, lamami, owcami, kozami w okolicy (10 km od nas). W ramach „bilet wstępu” dostaje się trzy wiaderka z przysmakami i można karmić zwierzęta. Dogadaliśmy się na odbiór kilku worków darmowej kupy alpakowej. Huuura! Szkoda, że nie miałam ze sobą worków, bo już dziś bym ten nawóz przywiozła.

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 22:42, 01 sie 2024

Do góry
Maliny od Agnieszki z wątku „Boso…” sadzone wiosną nadal plonują.

Podjadamy borówki prosto z krzaka.

Testujemy smaki pomidorów i zapisujemy notatki.

Gotujemy w większości z tego co w ogrodzie. Marchewki rosną równe, proste, a pietruszki w tej samej skrzyni i ziemi mi powykręcało.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 22:37, 01 sie 2024

Do góry
Magara napisał(a)

Patrycja, nie chcę się wymądrzać, ale czy obserwujesz poczynania Puszysława? […]

Podejrzałam baczniej w ostatnich dniach co robi Puszysław. Okazuje się, że jego liście nowych trzcinników KF są idealne do schrupania, za to trzcinnik Overdam obok nie rusza.

Największy szał jest na kocimiętkę na froncie. Na tej na tyłach (Six Hills Giant) nie widać oznak „przytulania”.

Ogród w malinówkach 22:30, 01 sie 2024

Do góry
U mnie sesleria sadzona w zeszłym sezonie z pojemników P9 ma już w średnicy max. 70-80 cm.

Plan Asi fajny, do dopasowania rozmiarami. Z Danicami u mnie dziewczyny ostrzegały, że planować dla nich metr, dlatego skorzystałam z polecenia Hani i dałam Hoseri, które ma być mniejsze.

A nie chcesz podobnego połączenia jak u mnie? Czyli dołożyć jeszcze Caradonnę Compact? Kocimiętki super, u mnie niskie, ale mega szerokie rosną, ale to dopiero szałwia daje spektakularny kontrast z zielenią seslerii.
Czyli te 70 cm na seslerię jest ok. Powiem Ci mam je rok i efektu wow nie ma. Są lekko słomkowate (żeby nie napisać podeschnięte), a nie takie limonkowe jak u innych. Czasem je podlewam, ale nie przesadzam, bo nie lubią aż tak wody. Wówczas wybarwienie lepsze.

Już Ci piszę, na środkowej rabacie chciałbym szałwie Caradonna i kocimiętki. Ale też Hamelny i rozchodniki. Czasem myślę o jeżówkach, by kwitło coś tak jak teraz. I wówczas robi się dużo gatunków.

W tych wąskich myślę o 3 gatunkach, żeby nie przesadzić. Choć nieraz kusi wrzucić tam rozchodniki lub szałwię właśnie.

Ale znam siebie i ubzdurałem sobie, że wyższe rośliny na środkowej rabacie, a niskie na wąskich. A czemu? Bo jak się idzie z ogrodu to tak, żeby wąskie nie zasłaniały środkowej

Takie mam dziwactwo, ale jak każdy mówi: to właścicielowi ma się podobać. A jak ma mnie ta szałwia drażnić, to lepiej nie dawać.

Oczywiście Twoje rabaty wąskie są moją inspiracją
Małymi krokami-Ogród Wioli 22:24, 01 sie 2024

Do góry
Środkowy buk

Limka w przedogródku i ulubiona rabata z parocją
Ps. Ale te fotki tracą na jakości po wrzuceniu

Ogród w malinówkach 22:20, 01 sie 2024

Do góry
U mnie sesleria sadzona w zeszłym sezonie z pojemników P9 ma już w średnicy max. 70-80 cm.

Plan Asi fajny, do dopasowania rozmiarami. Z Danicami u mnie dziewczyny ostrzegały, że planować dla nich metr, dlatego skorzystałam z polecenia Hani i dałam Hoseri, które ma być mniejsze.

A nie chcesz podobnego połączenia jak u mnie? Czyli dołożyć jeszcze Caradonnę Compact? Kocimiętki super, u mnie niskie, ale mega szerokie rosną, ale to dopiero szałwia daje spektakularny kontrast z zielenią seslerii.
Małymi krokami-Ogród Wioli 22:18, 01 sie 2024

Do góry
Drugi szpalerem hortensji Limelight kwitnie
Dostały w tym roku w końcu linię kroplującą i oszalały ze wzrostem

Tuje mają ok.2,3 m

Widać środkowego buka z którym coś się dzieje te dwa piękne, duże ,gęste a ten jakby stanął w rozwoju ,ech rok temu zrzucił wcześnie liście i w tym pewnie też zrzuci. Nawet kolor liści ma jakiś inny czerwony

Muszę tutaj kupić jakieś mniejsze kocimiętki ,bo Walker's low zawaliły molinie i cisy. Aż molinie dostały grzyba

Ogród w malinówkach 22:17, 01 sie 2024

Do góry
Mówimy o takim układzie trzech rabat, pomiędzy nimi chodniki do furtek.

Rysunki stare, wtedy co chciałem obwódki z cisów. Ale już nie chcę (przy brzegu beton, wąsko by kombinować z obwódkami).

Obecnie rabaty puste, z wyjątkiem środkowej gdzie jest magnolia Alexandrina.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:41, 01 sie 2024

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Z ogromną przyjemnością pospacerowałam po ogrodzie, pięknie masz, bujnie, zielono i tak świeżo, nie widać braku wody.
Perowskia zachwycająca, muszę jeszcze raz spróbować ją zaprosić do mojego ogródka, do tej pory jakoś nie chciała się zadomowić.
Ogród pod lasem 21:37, 01 sie 2024

Do góry
Ufff siostry, właśnie po ciemnicy zakończyła się akcja wyprowadzki jednego buka i sadzenia nowego

Kwartet był prawie w komplecie

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies