Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

ajka 22:43, 18 maj 2025

Kasya napisał(a)

Tak, podstawa to niskie ph
Najlepiej mi rosna rodki /wbrew temu co sie zaleca, ale swiadczy to tylko o tym jak wazne jest ph/ te ktore dostaly na start po 2 wory kwaśnego torfu na krzaczek
10 lat minelo i jest spokoj, rosna i kwitną

Ja też sypałam bardzo dużo torfu rodkom. Dosypię teraz jak będę sadzić żurawinę. Sprawdzę przy okazji Ph, aczkolwiek słabo wierzę tym wszystkim miernikom.
ajka 22:44, 18 maj 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Borówki.

A u mnie bida z nędzą, jedną dziurkę widziałam tylko wypchaną.
JoanNa 14:12, 19 maj 2025

Przymiarki.
Z pozycji leżącej przez okno sypialni widzę tego perukowca, przez okno salonu jest w centrum, przez okno w jadalni jest też trochę widoczny.

Patrycja, to Golden Spirit??? Powiedz prosze gdzie kupiłaś tak dużą sadzonkę???ja szukam i szukam i wszędzie same małe przykurcze z tej odmiany że już zaczęłam go odpuszczać a miałam go wrysowanego w rabatę i nawet do męża mówiłam, że chyba nie znajdziemy wiekszych egzemplarzy niż 3witki na krzyż...
olciamanolcia 19:58, 19 maj 2025

Finalnie zdecydowałam się zakupić klona tatarskiego Ginnala. Obdzwoniłam wczoraj koło 7 szkółek z okolicy, znalazłam w jednej w trakcie ukorzeniania niskie (100-120 cm) i w kolejnej takie w trzech rożnych wielkościach.

Mam tatara-rośnie w donicy betonowej tej największej -w tym roku jest przepiekny-nabrał masy zrobił sie gęsty- cudowny to drzew jesienią szczególnie
Patrycja_KG_Lu 21:37, 19 maj 2025

olciamanolcia napisał(a)

Mam tatara-rośnie w donicy betonowej tej największej -w tym roku jest przepiekny-nabrał masy zrobił sie gęsty- cudowny to drzew jesienią szczególnie
Cięłaś go jakoś na zagęszczenie? Ten mój wybrany, jest wysoki, ma rozgałęzienia, ale takie chude patyki do góry.
Patrycja_KG_Lu 21:38, 19 maj 2025

Margo2 napisał(a)
Byłam po raz pierwszy w tej nałęczowskiej szkółce we wrześniu i niestety zakupy przerwała największa pompa jaką przeżyłam ostatnio.
Mam nadzieje, że wrócę tam znowu, bo bardzo mi się spodobała.

Wybierasz się może na Nałęczowski Festiwal Otwartych Ogrodów w połowie czerwca?
Patrycja_KG_Lu 21:41, 19 maj 2025

JoanNa napisał(a)

Patrycja, to Golden Spirit??? Powiedz prosze gdzie kupiłaś tak dużą sadzonkę???ja szukam i szukam i wszędzie same małe przykurcze z tej odmiany że już zaczęłam go odpuszczać a miałam go wrysowanego w rabatę i nawet do męża mówiłam, że chyba nie znajdziemy wiekszych egzemplarzy niż 3witki na krzyż...

Za swojego dałam 40 zł stacjonarnie 25 minut drogi autem ode mnie. Nie wiem czy to dużo czy mało, ale miał już taki rozmiar, że widoczny na rabacie jest. Zakup przypadkowy przy okazji dużych drzew. Potrzebowałam akurat czegoś w tym kolorze do tamtego miejsca.
Patrycja_KG_Lu 21:44, 19 maj 2025

MagdaLenka napisał(a)

A tu czyżby pieczarki?

Wysoce prawdopodobne, ale nie zaglądałam w kapelusze. Nie ryzykuje
Patrycja_KG_Lu 21:49, 19 maj 2025

Miskantowo napisał(a)
Widzę, że masz kostrzewy miedzianoobrody.
Jestes z nich zadowolona?
Kupilam skuszona zdjęciem. Przez pierwsze tygodnie wygladały ładnie ale jesien to byl dramat.
Przechodzone chocholy się robiły.

Widze, że nasadzeń masz sporo. Jak postep prac?

Tutaj fotki z września. Miałam jedną sztukę w żeńskiej potem dokupiłam dwie kolejne. Jestem z nich bardzo zadowolona. Nic nie obcinam, nic się nie wysiewa, puchato przyrastają im średnice. Jedynie przy pieleniu jak zaglądałam pod spodnie liście to są przyschnie, ale przykrywają je nowe przyrosty i nic nie widać.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/11416-nowoczesny-dlugi-waski-rozowo-bialy?page=352#post_5
Słabo widać, ale tylko takie aktualne zdjęcie mam.
olciamanolcia 07:14, 20 maj 2025

Cięłaś go jakoś na zagęszczenie? Ten mój wybrany, jest wysoki, ma rozgałęzienia, ale takie chude patyki do góry.

Nic przy nim nie robiłam