Aurelia moj trawnik tez tylko przy domu zielony od tui z brzozami do swierkow, tj ok 1500 m2 trawnika. Druga czesc to bialy. Tam nie ma nawodnienia pod koniec kwietnia woda tam stala i zrobilismy melioracje aby odbarczyc ziemie.
Trawa wyschnieta raz w tygodniu drzewa podlewam oprocz sosen bo boje sie, ze mi padną. Brzozy maja plytki system korzeniowy i tez zaczne podlewac tylko naprawie pompe. Bo zaczynaja zolknac i sieja liscmi.
Popatrz zrobilismy melioracje i prawie 2 mce nie padalo. W studzienkach 1,5 m nie ma wody.
Mam studzienke ze glownego zbieracza melioracyjnego ktory zbiera wode z pol i wody nie ma w nim.
Musi padac z 2 tygodnie aby cos poplyneło.
Sama widzisz rzeka Jeziorka ledwo plynie. Numer bo w Konstancinie przy Jeziorce kajaki nazwozone a wody do kostek.
W oczku codziennie ubywa 2 cm wody takie parowanie jest.
Dzisiaj co z tego, ze podlewam jak trawa schnie jak siano takie ostre slonce.
Posadzilam nowe roze np grafin diana piekna, pachnaca bordowa roza paki rano rozwinela w dzien slonce przysmazylo i po róży w sloncu 45 stopni, toz to jajko sie scina a co dopiero delikatny platek.
Niestety musze ja przesadzic w inne miejsce do polcienia.
Jutro bede zagladala do was.
Roza grafin diana koncowki platkow po zwijane i suche. Musze parawan jej zrobic.
Na Ursynowie na osiedlach sa duze klomby z kosmosem troche sie tym zainspirowalam nawet o tym pisalam bo to bardzo ladny efekt.
Tylko tam zasiany kosmos podwojny tzw samosiejka sama kazdego roku sie rozsiewa. Chcialam taki rozsiac, ale w sklepach nie moglam dostac w przyszlym sezonie sie zaopatrze. Jak bede jutro na spacerze to zrobie foto.
Moj kosmos wypasiony bo dobra ziemia na humusie rosnie.
Ten koperek wyrasta z ziemi kompostowej. Czesto wyrzucam resztki po ogorkach do kompostu i taka odmiana sie trafila ze duza no i ziemia kompostowa to nie piasek. Wszystko jest wazne w uprawie.
To w Niemczech tez byle jak robia? To nie Polacy partacze przypadkiem.
Figa wynajelam firme w zeszlym roku do tui bo mam ich bardzo duzo i wysokie trzeba bylo przyciac. Ja mala niedam rady drabina moze ze mna przewrocic i klopot na dalsze zycie.
Stalam przy nich i kontrolowalam, jakbym nie stala zrobili by mi zabki lub fale. Teraz zanim fachowiec przyjdzie cos zrobic to musisz sie znac bo cie okiwa.
ElzbietaFranka alez oczywiscie mamy wahacze ( nie znalam tej nazwy) do podlewania. Mamy dwa ( gardeny zreszta) i musimy je przestawiac , bo cisnienie wody nie pozwala na podlanie calego trawnika jednorazowo. A zeby je przestawic trzeba podeptac trawnik Nie podlewamy wezem z reki.
Przy takim sposobie podlewania niestety ten komputerek sterowniczy sie nie sprawdza. Owszem wlaczy podlewanie, ale juz zraszaczy nie przestawi za nas. Kupilismy i odeslalismy spowrotem.
Zgodnie z rada nawoz damy po koszeniu.
Robactwa nie znalazlam.
Diagnoza Gardenarium chyba trafiona w 100%. Wydrapiemy i dosiejemy trawke.
Podobne do rumianka. Zrobie fotke z bliska.
W tym miejscu bylo zawsze bardzo mokro skladowalam trawe po koszeniu, kompost wywiozlam i podwyzszylam teren, ziemia przysypalam.
Zmieszalam nasiona trawy z kosmosem i jeszcze z jakas mieszanka traw ozdobnych i wyszlo cos takiego mydlo i powidlo.
Chwasty tez rosna jak na kazdej nowej rabacie lebioda, chwastnica te ktore znam usuwam systematycznie.
Ten wysoki to swierk srebrny klujacy. Mniejszy iglak to jodla kanadyjska czy amerykanska tak pada slonce i pol jasna pol ciemna wyszla.
Bo u nas znowu Afryka.
A na tym 1 zdjeciu to taka zolta z zielonym choinka? Taka odmiana? I trawnik masz katalogowy u nas doglada firma ale do Twojego to mu daleko jak do Tokio.
Kasiu witam
Trzeci raz pisze cos mi znika. Wiec krotko teraz przywiozlas Afryke do nas znowu ukrop leje sie z nieba. To ty ktora jestes tesciowa?
Foty piekne. Nurkowalas? Wszystkje trzy byłyscie pod woda?
Wrocilam bo mnie cos naszlo.
Widzialam ich katalog wiec jak ktos chce zobaczyc to niech zaglada. Tutaj na forum duzo wielbicieli zurawek sama wczoraj kupilam moze za ciemne, ale gdzies wsadze w jasne miejsce. Kolor bordowy lekko posrebrzane.
Juz koniec ide bo czas ucieka.