Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

LeŚnicZaNka 10:52, 06 lip 2018

Do góry

Kasiu pieknie. Tez masz sciane zieleni naturalnej. Co prawda jesien tez u ciebie piekna, ale lisci nie zazdroszcze.

Jaka to strona południowa? Daje cien, bo nie narzekasz na susze.
U mnie koper samosiejki to ok 1,5 metra lodygi jak kciuki.
Ptasi gaj 00:14, 06 lip 2018

Do góry
Larisa nowy nabytek

Jeszcze kwitnie Laguna

To na koniec koziolek czuwa

Ptasi gaj 00:05, 06 lip 2018

Do góry
Aurelllia napisał(a)
Elu trawnik masz idealny ja to tylko w dwóch miejscach staram się utrzymać zielony - podlewam, nawożę i chodzę z nożem chwasty wycinam a reszta to chwastowisko, a teraz to żółta słoma !!!
Nawet i dlatego trochę mniej zdjęć wklejam, bo na takim żółtym tle to nic dobrze nie wygląda ....
Łączkę 3 lata temu spróbowałam wysiać, u mnie malusia taka i niestety, ale jak się nie dosiewa niektórych nasion samemu, to teraz mi same maki skiełkowały w tym roku, reszta znikła
Trawiasta już u Ciebie robi wrażenie a co dopiero potem będzie

Aurelia moj trawnik tez tylko przy domu zielony od tui z brzozami do swierkow, tj ok 1500 m2 trawnika. Druga czesc to bialy. Tam nie ma nawodnienia pod koniec kwietnia woda tam stala i zrobilismy melioracje aby odbarczyc ziemie.
Trawa wyschnieta raz w tygodniu drzewa podlewam oprocz sosen bo boje sie, ze mi padną. Brzozy maja plytki system korzeniowy i tez zaczne podlewac tylko naprawie pompe. Bo zaczynaja zolknac i sieja liscmi.

Popatrz zrobilismy melioracje i prawie 2 mce nie padalo. W studzienkach 1,5 m nie ma wody.
Mam studzienke ze glownego zbieracza melioracyjnego ktory zbiera wode z pol i wody nie ma w nim.
Musi padac z 2 tygodnie aby cos poplyneło.
Sama widzisz rzeka Jeziorka ledwo plynie. Numer bo w Konstancinie przy Jeziorce kajaki nazwozone a wody do kostek.

W oczku codziennie ubywa 2 cm wody takie parowanie jest.

Dzisiaj co z tego, ze podlewam jak trawa schnie jak siano takie ostre slonce.
Posadzilam nowe roze np grafin diana piekna, pachnaca bordowa roza paki rano rozwinela w dzien slonce przysmazylo i po róży w sloncu 45 stopni, toz to jajko sie scina a co dopiero delikatny platek.
Niestety musze ja przesadzic w inne miejsce do polcienia.

Jutro bede zagladala do was.

Roza grafin diana koncowki platkow po zwijane i suche. Musze parawan jej zrobic.

Perukowiec tez ledwo zipie od tych upalow.

Ptasi gaj 23:40, 05 lip 2018

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Ja zazdroszczę tych kosmosów, w takiej masie jak zakwitną będą pięknie wyglądać. Nawet posiałam je w tym roku, ale ślimakom posmakowały. A u Ciebie dorodne.

Na Ursynowie na osiedlach sa duze klomby z kosmosem troche sie tym zainspirowalam nawet o tym pisalam bo to bardzo ladny efekt.
Tylko tam zasiany kosmos podwojny tzw samosiejka sama kazdego roku sie rozsiewa. Chcialam taki rozsiac, ale w sklepach nie moglam dostac w przyszlym sezonie sie zaopatrze. Jak bede jutro na spacerze to zrobie foto.

Moj kosmos wypasiony bo dobra ziemia na humusie rosnie.
Ogród z łezką II 18:48, 05 lip 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Kasiu witam
Trzeci raz pisze cos mi znika. Wiec krotko teraz przywiozlas Afryke do nas znowu ukrop leje sie z nieba. To ty ktora jestes tesciowa?
Foty piekne. Nurkowalas? Wszystkje trzy byłyscie pod woda?

Koncze bo znowu w eter peci

To nie ukrop co teraz mamy, wierz mi Tam w nocy jet 30 stopni Ale wilgotność niska i spokojnie daliśmy radę

A druga Zięcia mam od 12 lat prawie

Tak, nurkujemy Poznaliśmy się z mężem w klubie płetwonurków, dlatego nas ciągnie na rafy. Zobaczyć delfiny płynęliśmy tylko z Emusiem
Ptasi gaj 18:15, 05 lip 2018

Do góry
Ten koperek wyrasta z ziemi kompostowej. Czesto wyrzucam resztki po ogorkach do kompostu i taka odmiana sie trafila ze duza no i ziemia kompostowa to nie piasek. Wszystko jest wazne w uprawie.

To w Niemczech tez byle jak robia? To nie Polacy partacze przypadkiem.

Ide juz podlewac zwariowac mozna z ta susza.
Ptasi gaj 18:08, 05 lip 2018

Do góry
Figa wynajelam firme w zeszlym roku do tui bo mam ich bardzo duzo i wysokie trzeba bylo przyciac. Ja mala niedam rady drabina moze ze mna przewrocic i klopot na dalsze zycie.
Stalam przy nich i kontrolowalam, jakbym nie stala zrobili by mi zabki lub fale. Teraz zanim fachowiec przyjdzie cos zrobic to musisz sie znac bo cie okiwa.
Ptasi gaj 18:06, 05 lip 2018

Do góry
Figa gdzie tam koperek. Tu masz koperek wielgachny po calej dzialce z kompostem sie rozsiewa.

Jak ja sialam koperek to mi nigdy nie urosl a tu taki olbrzym. Co trzeba zrobic zeby sie przyjal?
Kłopoty - problemy z trawnikiem 18:03, 05 lip 2018

Do góry
ElzbietaFranka alez oczywiscie mamy wahacze ( nie znalam tej nazwy) do podlewania. Mamy dwa ( gardeny zreszta) i musimy je przestawiac , bo cisnienie wody nie pozwala na podlanie calego trawnika jednorazowo. A zeby je przestawic trzeba podeptac trawnik Nie podlewamy wezem z reki.

Przy takim sposobie podlewania niestety ten komputerek sterowniczy sie nie sprawdza. Owszem wlaczy podlewanie, ale juz zraszaczy nie przestawi za nas. Kupilismy i odeslalismy spowrotem.

Zgodnie z rada nawoz damy po koszeniu.

Robactwa nie znalazlam.
Diagnoza Gardenarium chyba trafiona w 100%. Wydrapiemy i dosiejemy trawke.

Dziekuje za pomoc.

Skomplikowana sprawa ten trawnik

Ptasi gaj 17:59, 05 lip 2018

Do góry
Figa gdzie tam koperek. Tu masz koperek wielgachny po calej dzialce z kompostem sie rozsiewa.

Ptasi gaj 17:53, 05 lip 2018

Do góry

Podobne do rumianka. Zrobie fotke z bliska.
W tym miejscu bylo zawsze bardzo mokro skladowalam trawe po koszeniu, kompost wywiozlam i podwyzszylam teren, ziemia przysypalam.
Zmieszalam nasiona trawy z kosmosem i jeszcze z jakas mieszanka traw ozdobnych i wyszlo cos takiego mydlo i powidlo.
Chwasty tez rosna jak na kazdej nowej rabacie lebioda, chwastnica te ktore znam usuwam systematycznie.

A mi to bardziej koperek jakos przypomina co nie?
Ptasi gaj 17:51, 05 lip 2018

Do góry
Figaro napisał(a)

A co to jest takie ladne? To sie kosmos nazywa czy jak bo tak jest u gory napisane?

Podobne do rumianka. Zrobie fotke z bliska.
W tym miejscu bylo zawsze bardzo mokro skladowalam trawe po koszeniu, kompost wywiozlam i podwyzszylam teren, ziemia przysypalam.
Zmieszalam nasiona trawy z kosmosem i jeszcze z jakas mieszanka traw ozdobnych i wyszlo cos takiego mydlo i powidlo.
Chwasty tez rosna jak na kazdej nowej rabacie lebioda, chwastnica te ktore znam usuwam systematycznie.

Ten wysoki to swierk srebrny klujacy. Mniejszy iglak to jodla kanadyjska czy amerykanska tak pada slonce i pol jasna pol ciemna wyszla.
Bo u nas znowu Afryka.

Ptasi gaj 17:46, 05 lip 2018

Do góry
Jest bardzo sucho nadal trzeba podlewac. Na moje nieszczescie zepsula sie pompa w studni glebinowej i trzeba podlewac z studni melioracyjnych bo z wodociagu bym poszla z torbami.
Naprawa w niedziele, spece zajeci terminy po 2 mce uprosilam i w niedziele przyjdzie.

Taka trawka co prawda nie wszedzie tak czysta, ale na 90 proc taka jest.

A na tym 1 zdjeciu to taka zolta z zielonym choinka? Taka odmiana? I trawnik masz katalogowy u nas doglada firma ale do Twojego to mu daleko jak do Tokio.
Ogród z łezką II 17:42, 05 lip 2018

Do góry
Kasiu witam
Trzeci raz pisze cos mi znika. Wiec krotko teraz przywiozlas Afryke do nas znowu ukrop leje sie z nieba. To ty ktora jestes tesciowa?
Foty piekne. Nurkowalas? Wszystkje trzy byłyscie pod woda?

Koncze bo znowu w eter peci
Ptasi gaj 17:41, 05 lip 2018

Do góry
Moja pseudo łaczka nie takiej sie spodziewalam przed zasianiem poczatkujace kwitniecie

Przewaga kosmosu

Tutaj clematis jeszcze mlody, ale bedzie rosl razem z roza new down. Mam nadzieje, ze w przyszlym roku juz bedzie mozna rosliny razem podziwiac.

[img

size=412x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/168/1686279/original.jpg[/img]

A co to jest takie ladne? To sie kosmos nazywa czy jak bo tak jest u gory napisane?
Gożdzikowa - wiejski ogród 16:34, 05 lip 2018

Do góry
Basiu popatrz jeszcze ty moim zdaniem to jest polish...

Moze trawnik nie taki jak u mnie, ale kolorow innych masz obfitosci. U mnie przytych odleglosciach to sporadycznie cos kwitnie. Czekam na hortensje i mieczyki juz mam spore.

Rozplenice juz duze inne tdawy tez juz wysokie.

Elu jakie sporadycznie..Ty masz mnóstwo kwiecia

ja teraz to sie cieszę kazdym kwiatkiem moich młodziutkich różyczek

Ptasi gaj 14:10, 05 lip 2018

Do góry
Moja pseudo łaczka nie takiej sie spodziewalam przed zasianiem poczatkujace kwitniecie

Przewaga kosmosu

Tutaj clematis jeszcze mlody, ale bedzie rosl razem z roza new down. Mam nadzieje, ze w przyszlym roku juz bedzie mozna rosliny razem podziwiac.

A co oprócz kosmosu tam wysiewałaś?
Ptasi gaj 14:03, 05 lip 2018

Do góry
Renii napisał(a)
Fajnie Elusia,że wróciłaś.
Nie wiedziałam, że centrum żurawek jest w Zatorze. Lepiej się orientujesz niż ja.

Też ciągle zaglądam, ale śladu nie zostawiam

Wrocilam bo mnie cos naszlo.
Widzialam ich katalog wiec jak ktos chce zobaczyc to niech zaglada. Tutaj na forum duzo wielbicieli zurawek sama wczoraj kupilam moze za ciemne, ale gdzies wsadze w jasne miejsce. Kolor bordowy lekko posrebrzane.
Juz koniec ide bo czas ucieka.
Ptasi gaj 14:02, 05 lip 2018

Do góry
Nie moglam zrobic foty wiatr u nas i jeszcze ma cien.

Wysle aby porownac

Porownalam chyba to polish.... Ma 5 platkow lub 4 w kwiatku. Srodki maja takie same. Kolor moze byc ciemniejszy lub ciut jasniejszy bo to zalezy od karmienia.

Ciągle jestem za tym ,że to Polish Sprint.
Trawy przepiękne
Ptasi gaj 13:58, 05 lip 2018

Do góry
Jeszcze trawy i ide pracowac.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies