Ten koperek wyrasta z ziemi kompostowej. Czesto wyrzucam resztki po ogorkach do kompostu i taka odmiana sie trafila ze duza no i ziemia kompostowa to nie piasek. Wszystko jest wazne w uprawie.
To w Niemczech tez byle jak robia? To nie Polacy partacze przypadkiem.
Trawę masz na prawdę katalogową. U mnie urosła prawie do pół łydki, padało podobno tydzień i nie dało się skosić przed naszym przyjazdem. U nas woda z wodociągu, tylko rabaty są podlewane. Trawnik sporadycznie, przy wylewaniu wody z basenu przed wyjazdem.
Elu trawnik masz idealny ja to tylko w dwóch miejscach staram się utrzymać zielony - podlewam, nawożę i chodzę z nożem chwasty wycinam a reszta to chwastowisko, a teraz to żółta słoma !!!
Nawet i dlatego trochę mniej zdjęć wklejam, bo na takim żółtym tle to nic dobrze nie wygląda ....
Łączkę 3 lata temu spróbowałam wysiać, u mnie malusia taka i niestety, ale jak się nie dosiewa niektórych nasion samemu, to teraz mi same maki skiełkowały w tym roku, reszta znikła
Trawiasta już u Ciebie robi wrażenie a co dopiero potem będzie
Ja zazdroszczę tych kosmosów, w takiej masie jak zakwitną będą pięknie wyglądać. Nawet posiałam je w tym roku, ale ślimakom posmakowały. A u Ciebie dorodne.
Na Ursynowie na osiedlach sa duze klomby z kosmosem troche sie tym zainspirowalam nawet o tym pisalam bo to bardzo ladny efekt.
Tylko tam zasiany kosmos podwojny tzw samosiejka sama kazdego roku sie rozsiewa. Chcialam taki rozsiac, ale w sklepach nie moglam dostac w przyszlym sezonie sie zaopatrze. Jak bede jutro na spacerze to zrobie foto.
Moj kosmos wypasiony bo dobra ziemia na humusie rosnie.
Aurelia moj trawnik tez tylko przy domu zielony od tui z brzozami do swierkow, tj ok 1500 m2 trawnika. Druga czesc to bialy. Tam nie ma nawodnienia pod koniec kwietnia woda tam stala i zrobilismy melioracje aby odbarczyc ziemie.
Trawa wyschnieta raz w tygodniu drzewa podlewam oprocz sosen bo boje sie, ze mi padną. Brzozy maja plytki system korzeniowy i tez zaczne podlewac tylko naprawie pompe. Bo zaczynaja zolknac i sieja liscmi.
Popatrz zrobilismy melioracje i prawie 2 mce nie padalo. W studzienkach 1,5 m nie ma wody.
Mam studzienke ze glownego zbieracza melioracyjnego ktory zbiera wode z pol i wody nie ma w nim.
Musi padac z 2 tygodnie aby cos poplyneło.
Sama widzisz rzeka Jeziorka ledwo plynie. Numer bo w Konstancinie przy Jeziorce kajaki nazwozone a wody do kostek.
W oczku codziennie ubywa 2 cm wody takie parowanie jest.
Dzisiaj co z tego, ze podlewam jak trawa schnie jak siano takie ostre slonce.
Posadzilam nowe roze np grafin diana piekna, pachnaca bordowa roza paki rano rozwinela w dzien slonce przysmazylo i po róży w sloncu 45 stopni, toz to jajko sie scina a co dopiero delikatny platek.
Niestety musze ja przesadzic w inne miejsce do polcienia.
Jutro bede zagladala do was.
Roza grafin diana koncowki platkow po zwijane i suche. Musze parawan jej zrobic.