Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

ElzbietaFranka 18:15, 05 lip 2018

Ten koperek wyrasta z ziemi kompostowej. Czesto wyrzucam resztki po ogorkach do kompostu i taka odmiana sie trafila ze duza no i ziemia kompostowa to nie piasek. Wszystko jest wazne w uprawie.

To w Niemczech tez byle jak robia? To nie Polacy partacze przypadkiem.

Ide juz podlewac zwariowac mozna z ta susza.
Kindzia 19:49, 05 lip 2018

Trawę masz na prawdę katalogową. U mnie urosła prawie do pół łydki, padało podobno tydzień i nie dało się skosić przed naszym przyjazdem. U nas woda z wodociągu, tylko rabaty są podlewane. Trawnik sporadycznie, przy wylewaniu wody z basenu przed wyjazdem.
Aurelllia 20:10, 05 lip 2018

Elu trawnik masz idealny ja to tylko w dwóch miejscach staram się utrzymać zielony - podlewam, nawożę i chodzę z nożem chwasty wycinam a reszta to chwastowisko, a teraz to żółta słoma !!!
Nawet i dlatego trochę mniej zdjęć wklejam, bo na takim żółtym tle to nic dobrze nie wygląda ....
Łączkę 3 lata temu spróbowałam wysiać, u mnie malusia taka i niestety, ale jak się nie dosiewa niektórych nasion samemu, to teraz mi same maki skiełkowały w tym roku, reszta znikła
Trawiasta już u Ciebie robi wrażenie a co dopiero potem będzie
Gosialuk 20:57, 05 lip 2018

Ja zazdroszczę tych kosmosów, w takiej masie jak zakwitną będą pięknie wyglądać. Nawet posiałam je w tym roku, ale ślimakom posmakowały. A u Ciebie dorodne.
Urszulla 21:50, 05 lip 2018

Mi się wydaje że kosmos. I mn9e piękny w połączeniu z cleome.
ElzbietaFranka 23:40, 05 lip 2018

Gosialuk napisał(a)
Ja zazdroszczę tych kosmosów, w takiej masie jak zakwitną będą pięknie wyglądać. Nawet posiałam je w tym roku, ale ślimakom posmakowały. A u Ciebie dorodne.

Na Ursynowie na osiedlach sa duze klomby z kosmosem troche sie tym zainspirowalam nawet o tym pisalam bo to bardzo ladny efekt.
Tylko tam zasiany kosmos podwojny tzw samosiejka sama kazdego roku sie rozsiewa. Chcialam taki rozsiac, ale w sklepach nie moglam dostac w przyszlym sezonie sie zaopatrze. Jak bede jutro na spacerze to zrobie foto.

Moj kosmos wypasiony bo dobra ziemia na humusie rosnie.
ElzbietaFranka 00:05, 06 lip 2018

Aurelllia napisał(a)
Elu trawnik masz idealny ja to tylko w dwóch miejscach staram się utrzymać zielony - podlewam, nawożę i chodzę z nożem chwasty wycinam a reszta to chwastowisko, a teraz to żółta słoma !!!
Nawet i dlatego trochę mniej zdjęć wklejam, bo na takim żółtym tle to nic dobrze nie wygląda ....
Łączkę 3 lata temu spróbowałam wysiać, u mnie malusia taka i niestety, ale jak się nie dosiewa niektórych nasion samemu, to teraz mi same maki skiełkowały w tym roku, reszta znikła
Trawiasta już u Ciebie robi wrażenie a co dopiero potem będzie

Aurelia moj trawnik tez tylko przy domu zielony od tui z brzozami do swierkow, tj ok 1500 m2 trawnika. Druga czesc to bialy. Tam nie ma nawodnienia pod koniec kwietnia woda tam stala i zrobilismy melioracje aby odbarczyc ziemie.
Trawa wyschnieta raz w tygodniu drzewa podlewam oprocz sosen bo boje sie, ze mi padną. Brzozy maja plytki system korzeniowy i tez zaczne podlewac tylko naprawie pompe. Bo zaczynaja zolknac i sieja liscmi.

Popatrz zrobilismy melioracje i prawie 2 mce nie padalo. W studzienkach 1,5 m nie ma wody.
Mam studzienke ze glownego zbieracza melioracyjnego ktory zbiera wode z pol i wody nie ma w nim.
Musi padac z 2 tygodnie aby cos poplyneło.
Sama widzisz rzeka Jeziorka ledwo plynie. Numer bo w Konstancinie przy Jeziorce kajaki nazwozone a wody do kostek.

W oczku codziennie ubywa 2 cm wody takie parowanie jest.

Dzisiaj co z tego, ze podlewam jak trawa schnie jak siano takie ostre slonce.
Posadzilam nowe roze np grafin diana piekna, pachnaca bordowa roza paki rano rozwinela w dzien slonce przysmazylo i po róży w sloncu 45 stopni, toz to jajko sie scina a co dopiero delikatny platek.
Niestety musze ja przesadzic w inne miejsce do polcienia.

Jutro bede zagladala do was.

Roza grafin diana koncowki platkow po zwijane i suche. Musze parawan jej zrobic.

Perukowiec tez ledwo zipie od tych upalow.

ElzbietaFranka 00:14, 06 lip 2018

Larisa nowy nabytek

Jeszcze kwitnie Laguna

To na koniec koziolek czuwa

Kasiolaaa 07:30, 06 lip 2018

Elunia u mnie koper tez gigantus jak nie zapomne to wstawie pozniej fotke
Kasiolaaa 07:32, 06 lip 2018

Elunia u mnie koper tez gigantus jak nie zapomne to wstawie pozniej fotke