Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 20:44, 21 lut 2021

Do góry
Wracając do historii mojego ogrodu...
W pierwszym sezonie (6 lat temu) nie zrobiliśmy w ogrodzie nic zmęczeni remontem domu i chyba tez jeszcze nie do końca wdrożeni w sytuację pt. mam swój ogród i mam wpływ na widok za oknem .
Kolejny sezon to pierwsze próby podejmowane - jak pisałam już wcześniej - bez żadnej wiedzy i koncepcji. Obowiązkowo thuje przy ogrodzeniu i rabatka, która kompozycyjnie okazała sie nie najgorsza (jest do dzisiaj z drobnymi zmianami), ale kształt miała zupełnie bez sensu.

I tu pojawiło sie Ogrodowisko z wiedzą, która po części mnie przeraziła swoim ogromem, a po części okazała sie rozwiązaniem wielu dylematów. Pierwszy z nich: obrzeża. Położenie kostki brukowej jawiło mi sie jako bardzo drogie. Alternatywny sposób - ekobordy - jako nieeleganckie, a przy tym także drogie. I raptem bach! Danusiowe kanciki! To była dla mnie prawdziwa rewolucja w sposobie myślenia o wyodrębnianiu rabat. Pierwsze kanciki robiłam łopatą, a z wreszcie - także dzięki Ogrodowisku - odkryłam łopatę do kancikowania w kształcie półksiężyca. Wiem, ze dla Was te wyznania brzmią naiwnie, ale dla mnie to były prawdziwe odkrycia!

Efekt jest taki, ze w części rabat jest kostka brukowa kładziona przeze mnie własnoręcznie, w części ekobordy, a w części kanciki. Ta ostatnia część dominuje . A w kładzeniu kostki brukowej w roli obrzeży jestem już prawdziwym mistrzem . Potrafię nawet zrobić idealne koło (a nawet dwa nachodzące na siebie .

A tu kancik:

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:44, 21 lut 2021

Do góry
kasiek napisał(a)

O rzesz - petarda normalnie - szacun ogromny - cuuuuudodna ta woliera!!

Dzięki kończymy stopniowo, przybywa codziennie cośWizja się wyklarowała po roku czasu
Ptasi gaj 20:39, 21 lut 2021

Do góry
Agatorek napisał(a)
No niestety, jeszcze trzeba trochę poczekać, żeby można było popracować.

Agnieszko nie palę się jeszcze, ale poniedzieli zrobię zasiewy parapetowe,arbuz,papryką i melony.

W zeszłym roku 25 lutego miałam takie tulipany. W maju po przymrozkach -8 stopni wszystkie zmarzły.
Wczoraj patrzyłam nic nie widać. Rozgarniałam śnieg to czubeczki liści jest różnica. Nie wiadomo kiedy jest normalnie teraz czy w zeszłym roku.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:37, 21 lut 2021

Do góry

grudzień

Koniec
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:32, 21 lut 2021

Do góry

O rzesz - petarda normalnie - szacun ogromny - cuuuuudodna ta woliera!!
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 20:29, 21 lut 2021

Do góry

Jeszcze pa pomysłów czeka na realizację ale na razie jeszcze zima, mam pełno innych zajeć, może po nartach rzuce sie w wir pracy ogrodowej

To tyle, wiem że tez mnie mało ale tak mnie wciągnęły książki i seriale że odpłynęłam całkowicie
Ptasi gaj 20:28, 21 lut 2021

Do góry
Haniu Anabell

Kupiłam jakieś dalie z tych ciemnych bordowych kaktusowe i jeszcze jakieś tam wywiizlam i nie pamiętam.

W każdym razie twoje darowane co prawda nie wszystkie też ładnie rosły. Miały małe kłącza może w tym roku się rozbujaja urosły większe bulwy. te niskie bordowe nie za bardzo rosły. Wyciągnęłam z gleby posadzę wiosna.

A to twoje

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 20:26, 21 lut 2021

Do góry
Na razie wszystko topnieje, ale ja juz cześciowo mam przygotowane do wiosny - troche juz przyciełam tu i ówdzie
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:25, 21 lut 2021

Do góry

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 20:24, 21 lut 2021

Do góry
A jeszcze niedawno była zima w pełni, ptaki czekały aż zrobimy przerebel

Powoli zmieniam wystrój - za chwilę ponownie wróci wiosenna limonka
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 20:22, 21 lut 2021

Do góry
Jedynie gdzieniegdzie są takie niegroźne smagniecia mrozem na wrażliwych roslinach

To nowe paprocie - tez dały radę

Troszkę plamek na osmantusie
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:22, 21 lut 2021

Do góry

listopad

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 20:20, 21 lut 2021

Do góry
Jak widzicie mam migdałka (a nawet dwa), roślinę niezbyt lubianą na Ogrodowisku. U mnie rośnie bardzo dobrze, bardzo chłopaka lubię, a kwitnie obłędnie. Drugi jest na patyku na rabacie przy domku. Zdjęcia brak.

A tu jeszcze jedno zdjęcie z przedogródka - widać, jak blisko furtki są schody . I widać tu jeden dąb.

Tak naprawdę lubię to miejsce i wcale mnie do placzu nie doprowadza . Niemniej jednak fascynują mnie domy, do których prowadzi długi podjazd, a przedogrodek jest w pewnym sensie takim ogrodem w ogrodzie.
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 20:20, 21 lut 2021

Do góry
Naprawde jestem pełna podziwu, było trochę tego mrozu a właściwie wszystko pieknie przetrwało, i nowe kaliny zimozielone i bambus i kolorowe bluszcze w donicach

I oleandy! w altanie było poniżej 0, a te nic!
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 20:18, 21 lut 2021

Do góry
izabela_magdalena napisał(a)
Kasiu melduję się u Ciebie przepiękny ogród!

Dzieki wielkie, zapraszam
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 20:16, 21 lut 2021

Do góry
Urszulla napisał(a)
Kasiu, już nie chcę tego białego przez obecną zawieruchę. Marzy mi się wiosna z kwiatkami. Oczywiście hiacynta zaprosiłam do domu i pachnie a cebula trafi jak zwykle do ziemi.
A ciemierniki w dużej ilości bym zaprosiła, jak oglądam na forum już kwitnące. U Ciebie jednak zaciszniej więc są szybko. Ceny w LM zaporowe,bo moda na nie ogromna.

No sie dziwię się, sa piękne
Ja przeżywam moge na wilczomlecze, są fantastyczne i przetrwały zime bez problemu

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 20:15, 21 lut 2021

Do góry
Agania napisał(a)
Nie zdążyłam podpatrzeć na ciemrniki posadzone w ogrodzie te czerwone jak tam Twoje, co kupiłam Ci w tamtym roku w LM?

Agaciu wszystkie pięknie zapąkowane, już się nie moge ich doczekac
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 20:14, 21 lut 2021

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Straszą powrotem zimy.... zimno jest ,ale zielono..zero śniegu. A było tak pięknie.

Ja w marcu jadę na narty - jak nie zamkną oczywiście na nowo, wiec jeszcze jestem w zimowym nastroju
Śnieg topnieje w oczach ale jeszcze jest
Ptasi gaj 20:13, 21 lut 2021

Do góry
CD

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:13, 21 lut 2021

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies