Wiaan, wrzucam fotki. U mnie nadal pobojowisko na ogrodzie. Kompletnie nie mam weny do tych rabat z różami. Straciłam trochę zapału Chyba dlatego, że nie do końca je czuję, nie wiem w jakich odległościach od nich sadzić pozostałe rośliny (18 szt. Caradonna, 12 szt. Stipa - na razie z bylin mam tylko takie). Oczywiście wszystko co ułożyłam wsiąknęło w rabatę, ona ma 20 m2 (4x5 m). Ma 4 duże i 3 małe kule cisowe.
Nie chcę, żeby stipa mi oblepiła róże więc je odsunęłam.. Nie wiem, czy to wszystko mieszać, czy bardziej układać w jakiś liniach? Caradonnę ustawiłam bardziej w środku (no bo wysoka), po bokach stipa. Najbardziej na obrzeżach myślałam o tej niższej szałwi, która kwitnie jakoś po Caradonnie. Nie mam też kompletnie doświadczenia z roślinami i rabatami słonecznymi, bo to moja pierwsza taka typowo słoneczna, dlatego się z nią tak miotam..
Póki co, nie mam też donic z moimi docelowymi różami - 'Garden of Roses', więc też ciężko mi to poustawiać. Ustawiłam na razie fioletowe donicy innych róż, które mają imitować 'GoR'.
Basiu, no ja akurat lubie, jak rosliny rosna porozrzucane na rabacie. Wiesz, ustawiam je w takich nierownych liniach, trojkatach. Staram sie, zeby sie przenikaly. Jedynie jak sa malutkie egzemplarze, to sadze je w grupach. Jak wieksze, to rozrzucam pojedynczo.
Nie sadze dwojkami, wole wlasnie takie przenikajace sie trojkaty
Symetrycznie, po obu stronach ścieżki z białych płyt niska róża 'Garden of Roses', tylko tutaj ją sadzę. Po lewej stronie wypada mi 4 szt., po prawej 7 sztuk (długość rabaty 5 m).
Na środku wyższa róża, ok. 1-1,2m, akurat mam 2 szt. Madame Anisette i o niej myślę. Chyba na tą długość 5m, będzie mi potrzebna jeszcze jednak sztuka. No i do tego kule cisowe, szałwie i stipa. Jakoś tak to by miało wyglądać. Coś mi tu jeszcze nie pasuje, ale nie wiem co..
Mega mi się podoba twoja wizualizacja. Uwielbiam takie rabaty.
Świetnie rozłożyłaś kule cisowe. Ja chyba wrzucę swoją rabatę i będziecie mi podpowiadać, bo zbyt symetrycznie mi znów wychodzi
Mam stipę z szałwią Caradonna, szałwia ma już kilka lat, stipę dostałam od Abiko, kępy raczej młode. Caradonna rośnie mi bardzo wysoko. Znalazłam Basiu to zestawienie u siebie na 256 str. Nie lubię tej swojej rabaty i będę ją przerabiać. Namieszałam na niej bardzo. Zobacz, jak źle wyglądają tam byliny stojące równo jak na musztrze.
Dlatego twoja wizualizacja mi się podoba. wygląda lekko, naturalistycznie.
Basiu, Caradonne przycina sie koncem czerwca/poczatkiem lipca do ziemi. W tym czasie moglaby kwitnac Agastache albo cos specjalnego - Rudbeckia occidentalis 'Green Wizard'
Ewuś, ślicznie Ci dziękuję za poradę Od razu mi lepiej. Porozrzucałam, bo jakoś tak mi tu pasowało właśnie w takim nieładzie, ale teraz wszystko jeszcze poprawię tak, jak mówisz, w trójkątach przenikających się, super pomysł.
Nie sadzić dwójkami - to też dobra rada Hmmmm, czyli na środku rabaty, tą wyższą różę posadzić w ilości 3 sztuk, czy 4 sztuk (na długości 5m)? A może zrezygnować z tego wyższego piętra na środku? Chciałam czymś przełamać tą rabtę, żeby nie wszystko było na tym samym poziomie, ale nie wiem czy to dobry pomysł?