Małgosia i Kasia niedługo będą w domu. Myślę, że bedzie dalszy ciąg.
I mam nadzieję, że Małgosia pokaże mój nowy nabytek- jak jechaliśmy po buksiki w ręce nam wpadła piekna magnolia Gienie i nie moglismy sie oprzeć.
Dobrze, że Gosieńka zrobiła zdjęcia, bo dzis nad ranem przymrozek potraktował ją okrutnie.
Ale na szczęście ma wiele paczków i liczę, że za kilak dni bedzie zachwycać.
Przemku, tato tylko saletrę chyba pod nią sypie, bo innych nawozów u niego nie widziałam, dodam, że magnolia była przycinana na dole, bo pchała się na wjazd. Tato ukorzenił też dla mnie odkład z tej magnolii. Pierwszy raz zaczyna u mnie kwitnąć.
Ewo trafiły mi się tulipany i wczesne i późniejsze, całkiem przez przypadek.
Magnolia lubi słoneczna ale osłoniętą od wiatrów rabate. U mnie na palącym słońcu dobrze sobie radza dlatego że mam wilgotną glebe. Ale najważnijesze jest osłonięcie jej od silnych wiatrow. Napisz jaki to półcien, tzn od ktorej godz, zaczyna świecić tam słońce.
Magnolia piękna, a i zdjęcie makro kwiatka też ładne. Ja coś chyba robię źle bo mi zbliżenia nie wychodzą, jak masz jakieś wskazówki to mi napisz na prywatne jak ustawiasz aparat.
A jak przyjemnie pracować w ich pobliżu ze względu na zapach.
Tymczasem magnolia w pąkach. Czy będą przymrozki, czy nie zaszkodzą...
Migdałek też obsypany pąkami kwiatów, oby nie zmarzły.
Pierwsze kwiatuszki floksów szydlastych.
Magnolię mam już kilka ładnych lat. Na pewno od 2009, wtedy była przesadzana w to miejsce. Przez pierwsze 3 lata po przesadzeniu stała w miejscu. Dopiero od 2 lat ładnie przyrasta.
Takie kompaktowe "drzewko" o fajnych jasnozielonych liściach.
U mnie magnolia już przekwita. Na drzewie zostało kilka kwiatków a pod nim jest biało-różowy dywan. Magnolie są pięknie ale za szybko przekwitają. Mogłyby mieć kwiaty chociaż ze dwa tygodnie.
Teraz kaczeńce nad oczkiem wodnym szaleją
Aniu może to głupie pytanie ale po czym poznajesz, że ślizgacze zrobiły sobie podziemną stołówkę z Twoich lilii?.
Moje pierwsze samodzielnie sadzone lilie właśnie wystawiają nos na świat i noc w noc ściągam z nich maluchy. Troszkę są poobgryzane ale codziennie większe. Dziś pocięłam plastikowe butelki na takie 7 cm tulejki i poogradzałam wszystkie młode lilie. Zobaczymy czy to pomoże. Na razie wygląda komicznie. Obok wschodzą mieczyki abisyńskie i liatry, i one jak na razie nie wzbudzają zainteresowania ślimorów a przynajmniej ja tego nie widzę.
Zastanawiam się nad zastosowaniem taśm miedzianych.
I jeszcze jedno pytanie z gatunku głupich.
Pomału zaczynają przekwitać hiacynty i narcyzy. Wiem, że liście muszą zostać dla wzmocnienia cebul. Czy łodygę z przekwitłym kwiatem mogę wyrąbać w całości czy kawałek zostawić?
Zdjęcia jak zwykle piękne i zgadzam się być katowaną wielokrotnie każdym z nich no może oprócz zacytowanych bo te widoki mam u siebie
agata19762 - mam kilka kępek. Możemy zrobić machniom Kasya -tak,to zwykła najzwyklejsza różowa. Ona zawsze pierwsza się wyrywa Ewa777 -z daleka to wyglądają całkiem białe,ale trąbki mają lekko kremowe.
Magnolia ma ok 3m wysokości
Ensata - Te pełne nie przyrastają tak szybko jak zwykłe,ale myślę że gdyby było ich więcej,to by się nie przewieszały...
Piekny prezent Jak ta magnolia się nazywa?
kawka bardzo mile widziana, czekam na trwałe ocieplenie i slońce - jak każdy pewnie- z wielka niecierpliwością. Dzisiaj troche pobiegałam z konewka , bo nie chcialo mi sie węża rozwijac. Masz racje ze to nie to samo co deszcz. A sucho jest niemilosiernie.
To prawda że pogoda nas w tym roku nie rozpieszcza ale i tak sporo roślin u Ciebie już kwitnie. Magnolia przepiękna. Śliczną odsłonę wiosny nam pokazałaś. Pozdrawiam