Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

kosolka 19:28, 27 kwi 2015

Coś kwitnącego!
Iwk4 19:57, 27 kwi 2015

No to już wybór krótki został. Sprawdzę dostępność Kiku
Iwk4 19:59, 27 kwi 2015

Ale może się tam nie zmieścić, bo jest rozłożysta.
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/82/825141/original.JPG
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/82/824658/original.jpg
Może jednak magnolia ?
Iwk4 22:16, 27 kwi 2015

Pada deszczyk u mnie. Już pół godziny.
Wieczorkiem wymknęłam się do ogrodu i posadziłam roślinki na ognistą rabatę. Prawie wszystkie zdążyłam posadzić. Potem zaczął padać deszczyk, przez 10 minut, teraz wrócił i podlewa ogród. To dobrze. Wczoraj sypnęłam wszędzie azofoski. Równo się rozpuści w ogrodzie
Napia 22:26, 27 kwi 2015

Myślę jak dziewczyny, że fajnie wyglądałyby kwitnące drzewka, takie jak magnolia czy kwitnące wiśnie. Jest mnóstwo odmian o różnych pokrojach i kwitnących na biało i rożowo.
Kacha123 22:35, 27 kwi 2015

Iwonko wpadłam z drzewami - mam u siebie buki Rohany, świerki serbskie, Nigry, brzozy Doorenbos, brzozę Long Trunk, Klon Peve Chameleon, brzozy Purpurea Pendula, klon Crimson, wiąz Camperdowni, magnolię nn, cyprysik nutkajski jubilee, Ambrowca, małego grujecznika pendulę, katalpę i w planie graby fastigiaty. I koniecznie muszę wcisnąć gdzieś buka Rohan Weeping - bo się w nim zakochałam.
MiraR 22:46, 27 kwi 2015

Wiśnia "Kanzan" też jest ładna,kwitnie na różowo,młode listki są brązowawe potem zielenieją.zawsze możesz ją formować jakby za bardzo wyrosła.
http://www.zszp.pl/?id=207&rco=Prunus%20serrulata%20%27Kanzan%27&lang=1
Iwk4 22:54, 27 kwi 2015

Napia napisał(a)
Myślę jak dziewczyny, że fajnie wyglądałyby kwitnące drzewka, takie jak magnolia czy kwitnące wiśnie. Jest mnóstwo odmian o różnych pokrojach i kwitnących na biało i rożowo.

Agnieszko, właśnie sprawdzam rodzaje wiśni i czytam o magnoliach.
Dziękuję za radę.

Znalazłam informację o ich rodzajach:
Najczęściej spotykane odmiany wiśni ozdobnych to:
1. wiśnia piłkowana ‘Kiku Shidare’ (wysokość do 3 metrów, kwiaty białe z różową podstawą płatków, pełne lub półpełne),
2. wiśnia piłkowana ‘Pink Perfection’ (wysoka odmiana, o intensywnie różowych, a niekiedy nawet lekko czerwonych, podwójnych kwiatach),
3.wiśnia wczesna ‘Kojou-no-mai’ (osiąga około dwa metry wysokości, wczesną wiosną pojawiają się jasnoróżowe kwiaty),
4. wiśnia piłkowana ‘Amanogawa’ (drzewo średniej wysokości, około 5 metrów, duże kwiaty, jasne, lekko zaróżowione),
5. wiśnia karłowata (jest odmianą naszą rodzimą, niewysoką, maksymalnie dwa metry, często o pokroju krzewu, kwiaty w kolorze białym)
6. wiśnia 'Kiku Shidare Sakura'( odmiana wiśni piłkowanej o parasolowato zwisającej koronie z długimi pędami szeroko rozpostartymi czasem aż do ziemi. Kwiaty wyjątkowo piękne, pełne o różowym jasnym kolorze obficie i gęsto usadowionymi na pędach).

O magnoliach muszę poczytać jeszcze
Iwk4 22:56, 27 kwi 2015

Kacha123 napisał(a)
Iwonko wpadłam z drzewami - mam u siebie buki Rohany, świerki serbskie, Nigry, brzozy Doorenbos, brzozę Long Trunk, Klon Peve Chameleon, brzozy Purpurea Pendula, klon Crimson, wiąz Camperdowni, magnolię nn, cyprysik nutkajski jubilee, Ambrowca, małego grujecznika pendulę, katalpę i w planie graby fastigiaty. I koniecznie muszę wcisnąć gdzieś buka Rohan Weeping - bo się w nim zakochałam.

O matko, ale lista
Kasiu, stanęło na wiśni albo na magnolii na tle z tuji szmaragd.
Iwk4 22:57, 27 kwi 2015

Mira napisał(a)
Wiśnia "Kanzan" też jest ładna,kwitnie na różowo,młode listki są brązowawe potem zielenieją.zawsze możesz ją formować jakby za bardzo wyrosła.
http://www.zszp.pl/?id=207&rco=Prunus%20serrulata%20%27Kanzan%27&lang=1

Mirko, też sobie ją wygooglowałam. Mają ją dziewczyny na ogrodowisku.
Ciekawa jestem, co bym dostałą w szkółce