Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Krowy, staw i my... 22:00, 30 sty 2013

Do góry
Marlenaa napisał(a)
Anetko, z pustynią nie przesadzam może i jakiś krzaczor u mnie rośnie ale cienia ni w ząb Latem można usmażyć się jak bekon na patelni

Doleciałam do tego wpisu...sorki.. więcej nie da rady, czas mam ograniczony....

Zastanów się co chcesz mieć i posadź sobie podstawowe szkielety ogrodu.. tak to dziewczyny nazywają...a przynajmniej jedno dwa drzewka co dadzą cień .... jak ja żałuje, że tyle lat miałam działkę i nie zrobiła na niej nic.... a teraz robię na wariata, bo chcę już MIEĆ......

Czytając robiłam sobie notatki z tego co piszesz.. cześć juz nieaktualna, bo ktoś odpowiedział...

Ja bym mniej zostawiła trawnika, a mąż upiera się, że musi wszędzie móc wjechać samochodem, w razie czego

Mój też trawnika bronił jak niepodległości...... już tak nie broni Jak zobaczył że z rabatkami mniej roboty niż z ładnym trawnikiem i że tak fajnie jak coś rośnie oprócz trawy...

Chciałabym również posadzić obok borówek jeszcze jakieś krzaczki owocowe i stworzyć tu kącik owocowy.

Pod borówki zaprawiasz tylko dołki.... a już 2 metry dalej nie masz kwaśnego dołka.. zakwaszasz wokół krzewu, ziemia u Ciebie nie jest kwaśna... w zasadzie to raczej piasek a nie ziemia....... możesz zrobić kącik owocowy...... a borówkę masz piękna... Możesz zrobić kącik z "kwasolubami " tym miejscu... i połączyć użytkowe krzewy z ozdobnymi.. np hortensje...

Staw zrób koniecznie jak radzi Mariusz..... napisz, że przyjmiesz rośliny do stawu..... jest dział na forum oddam/przyjmę... rośliny się rozrastają i żal je wyrzucać.. sama osobiście oddała m juz ich sporo chociaż ogród bardzo młody........ obiecuję dać Ci moje lilie.. mam ich sporo, a się rozrosną.... poza tym mam nadmiar rybek do oczka .... mogę Ci podrzucić.. jak zdechną to trudno.... jak nie to wyrzucę je do zalewu.. namnożyły mi się ..... z darów możesz obsadzić całe oczko Musicie tylko zrobić takie półki na rośliny.. ja w swojej kałuży zrobiłam za małe te półki i teraz bólllllllll .. no i ty masz staw, a ja sztuczną kałużę wyłożoną folią, a wolałabym taki jak ty..wtedy można sadzić różne rośliny w strefie brzegowej..

I na dziś tyle......Milka..... w łaty....... ładniejsza niż alpejska
Ogród - Moje spełnione marzenie 19:01, 30 sty 2013

Do góry
Wiraj Dorotko,dzięki że zajrzałaś do mnie ja też zamawiam przez tydzień odwiedzałam sklepy,ale dziś zamówiłam lilie -tylko gdzie ja je posadze? ja mam tak mało miejsca muszę się czegoś pozbyć
mozesz mi zdradzic gdzie zamawiasz?
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 23:54, 28 sty 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu jesteś nieoceniona. Te pomarańcze już mi się podobają + biel na tarasie . Rózyczki musza iść precz? C ja z nimi mam począć?

Ależ nie - dodasz tylko chmary pomarańczowych drobnych kwiatków jak te kukliki, a resztę barw zdecyduj się. Proponuję biel, pomarańcz, ciemny niebieski, biel i beże ostnic, zieleń całej reszty i liście delikatne uzupełniające jednej odmiany żurawek. Reszta liście, liście, trawki, piórka

Czekaj, a jakie masz różyczki, kolorek znaczy się.

Różyczki ma jasnorózowe fairy okrywowe

Kukliki zatem musowo kupię, lilie też, tulipany pomarańczowe mam ale na bocznej rabacie Biel stopniowo wprowadzam
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 23:41, 28 sty 2013

Do góry
Pomarańcz jest super, potwierdzam i proponuję zakładać uprawę kuklików. Musisz zaplanować przewodnie rośliny, bo pomarańcz powinien pojawić się także w mieszance roślinnej.

Propozycja lilie złotogłów

Pufy

Kukliki

oczywiście dużo kudłatej ostnicy (Stipa) i szblaste liście irysów

Rododendronowy ogród II. 17:20, 28 sty 2013

Do góry
Marlenaa napisał(a)
GRATULACJE

Dzięki , piękne lilie i zdjecie też super zrobione.
Mój mały skrawek ziemi 20:11, 27 sty 2013

Do góry
Witam,
oto mój projekt własnoręczny mojego ogrodu
Ogród jest stary , swoimi siłami próbuję go zmienić , ale ciężko mi to idzie . Jest w nim parę jeszcze starych nasadzeń np orzech , jabłonie 2 , grusza itp

1- Taras , przy nim 2 pnącza ,iglaki , lilie , czosnki

2- rabata - wierzba uformowana na dwie kulki, iglak płożący i kulka bukszpanowa

3-rabata - ( jeszcze nie dokończona)kule bukszpanowe , migdałek, otoczona lawendą , a w środku gliniany garnek z rozchodnikiem

4- rabata - kwiaty sezonowe jeżówki , lilie , tulipany , juka

5- wrzosowisko

6- rabata z której na wiosnę mam zamiar zrobić skalniak

7- rabata z krzewami, thujami, i miejsce z żurawkami

8- kojec dla psa, a przy nim stara jabłoń , i róże pnące , oraz thuje

9- rabata z trawami

10- Jabłoń ozdobna , pienna , a pod nią lawenda

11- Stara studnia z pergolą na róże i kwiaty sezonowe

12- krzewy ozdobne - ketmia azalia, lilak, hortensja , tawuła

13 duży krzak jaśminowca

Sosenkowy świat 19:46, 27 sty 2013

Do góry
c.d
Oto domki dla owadów które zrobił mój mąż ponieważ nie chciało mu się ciąć drzewa ; pp

a oto lilie

Mój kawałek raju II 19:22, 27 sty 2013

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Aniu zamawiałas lilie martagony? Jeśli tak to jakie?

Bogdziu nie zamawiałam , bo mam 2 teraz inne licytuję cebulki ten z Liliy polu napisał , że będą tamte których zabrakło to sobie dokupię, da mi cynk jak przyjdą
Mój kawałek raju II 17:20, 27 sty 2013

Do góry
Aniu zamawiałas lilie martagony? Jeśli tak to jakie?
Gdzieś na końcu świata... 15:58, 27 sty 2013

Do góry
liliana_dziuba napisał(a)
Gosiu ,masz przepiękny ogród i to jak ma wyglądac powinno zależec tylko od twej inwencji i upodobań.Ja tak właśnie tworze swój ogrod w którym jest dużo moich ulubionych kwiatów z dzieciństwa jak malwy ktore wracają do łask ,floksy które przepięknie pachną, jeżowki,lilie no i oczywiście połacie lawendy która prezentuje sie fantastycznie w połączeniu z obrzeżem z kamieni.Polecam tez hortensje .Jestem zwolenniczką kwiatów długo kwitnacych.Zapraszam Was latem bedzie nam bardzo miło.Teraz zabieramy sie do tworzenia oczka wodnego.To dla nas nowe wyzwanie.Pozdrawiam.

No Cioteczka czekam na prezentacje Twojego ogrodu...Buziaki
Gdzieś na końcu świata... 11:28, 27 sty 2013

Do góry
Gosiu ,masz przepiękny ogród i to jak ma wyglądac powinno zależec tylko od twej inwencji i upodobań.Ja tak właśnie tworze swój ogrod w którym jest dużo moich ulubionych kwiatów z dzieciństwa jak malwy ktore wracają do łask ,floksy które przepięknie pachną, jeżowki,lilie no i oczywiście połacie lawendy która prezentuje sie fantastycznie w połączeniu z obrzeżem z kamieni.Polecam tez hortensje .Jestem zwolenniczką kwiatów długo kwitnacych.Zapraszam Was latem bedzie nam bardzo miło.Teraz zabieramy sie do tworzenia oczka wodnego.To dla nas nowe wyzwanie.Pozdrawiam.
Ogród biały 20:51, 26 sty 2013

Do góry
czosnek

Krzew Mirzesza

lilie

Nigdy nie mów nigdy 10:33, 26 sty 2013

Do góry
JulkAd napisał(a)
Kasiu i lilie są cudne, ale u siebie się nie zdecyduję na nie, już na róże szukałam miejsca

Róże potrzebują więcej miejsca, myślę, że lilie spokojnie wciśniesz między inne rośliny, a warto
Nigdy nie mów nigdy 16:39, 25 sty 2013

Do góry
Kasiu i lilie są cudne, ale u siebie się nie zdecyduję na nie, już na róże szukałam miejsca
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:29, 25 sty 2013

Do góry
magnolia napisał(a)
chyba jeszcze za dużo tych gatunków- wywaliłabym coś

może tak:

-plamy na przód ( po 10-25 szt)-zawilce, geranium, kocimiętka, szałwia lub przetacznik , dokładamy zółty to przetacznik, może carex czy stipa ( ale mniejszymi plamami- np po 8 szt), może redst ( to ten do20-30 cm?),niskie i średnie cebule
- z tyłu , jako druga plama ( tez plama 5-10 szt)- molinia lub rozplenica, kosaćce syb, jesli z żółtym to można żelaźniak, werbena, ostróżki, , jeżówki( tych daj wiecej lub częściej mniejsze plamy)
- pomiędzy jako akcenty pojedyńcze, lub mniejszymi plamkami gdzieś między plamami niskich i wyższych, - peonie ( 3 szt, ), jarzmianka, róże ( takie poniżej 1 m, nie rozkładające się szeroko), lilie ( po kilka w skupieniach), orliki, cebule czosnków, sasanka, naparstnica

Magnolia, a da się to jakoś narysować?
nie umiem w takich programach się poruszać?
tu mam skan

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:02, 25 sty 2013

Do góry
chyba jeszcze za dużo tych gatunków- wywaliłabym coś

może tak:

-plamy na przód ( po 10-25 szt)-zawilce, geranium, kocimiętka, szałwia lub przetacznik , dokładamy zółty to przetacznik, może carex czy stipa ( ale mniejszymi plamami- np po 8 szt), może redst ( to ten do20-30 cm?),niskie i średnie cebule
- z tyłu , jako druga plama ( tez plama 5-10 szt)- molinia lub rozplenica, kosaćce syb, jesli z żółtym to można żelaźniak, werbena, ostróżki, , jeżówki( tych daj wiecej lub częściej mniejsze plamy)
- pomiędzy jako akcenty pojedyńcze, lub mniejszymi plamkami gdzieś między plamami niskich i wyższych, - peonie ( 3 szt, ), jarzmianka, róże ( takie poniżej 1 m, nie rozkładające się szeroko), lilie ( po kilka w skupieniach), orliki, cebule czosnków, sasanka, naparstnica
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:50, 25 sty 2013

Do góry
-plamy na przód ( po 10-25 szt)-zawilce, geranium, kocimiętka, szałwia lub przetacznik , dokładamy zółty to przetacznik, może carex czy stipa ( ale mniejszymi plamami- np po 8 szt), może redst ( to ten do20-30 cm?)
- z tyłu , jako druga plama ( tez plama 5-10 szt)- molinia lub rozplenica, kosaćce syb, naparstnice, jesli z żółtym to można żelaźniak, werbena, bodziszek wspaniały, ostróżki, niskie i średnie cebule, jeżówki( tych daj wiecej lub częściej mniejsze plamy)
- pomiędzy jako akcenty pojedyńcze, lub mniejszymi plamkami gdzieś między plamami niskich i wyższych, - peonie ( 1-3 szt, ), jarzmianka, róże ( takie poniżej 1 m, nie rozkładające się szeroko), lilie ( po kilka w skupieniach), orliki, cebule czosnków, sasanka, może miecznica wąskolistna

- pomiędzy , w nierównych odstępach , czasem nawet po 2 - 3szt obok siebie stożki.

najlepiej to narysować, wtedy łatwiej będzie powtarzać, sadzić obok siebie kwiaty z różnych pór.

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:34, 25 sty 2013

Do góry
1. wiosna
- sasanki
- zawilec wielkokwiatowy
- cebulowe
- kocimietka
- peonia
- kosaćce syberyjskie ( wg mnie syberyjskie jednak)
- ostróżki
-orliki

załóżmy tez inne pory roku i kopiujmy liste dodając , co?

2. lato:
- przywrotnik
- liliowce- 1 odmiana
- lilie- 1 odmiana
- bodziszki- biokovo,, czerwony,wspaniały
-prztacznik, np christa
-naparstnice
-nachyłek
-
róże?
werbena

3. jesień ( lato też-trawy)
- złocień ogrodowy
- molinia Variegata
- molinia careulea
- obiedka szerokolistna
-carex np Frosted Curls lub inny
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:29, 25 sty 2013

Do góry
1. wiosna
- sasanki
- zawilec wielkokwiatowy
- cebulowe
- kocimietka
- peonia
- kosaćce syberyjskie ( wg mnie syberyjskie jednak)
- ostróżki

orliki?

2. lato:
- przywrotnik
- liliowce- 1 odmiana
- lilie- 1 odmiana
-prztacznik, np christa
-naparstnice
-nachyłek
-
róże?
werbena

3. jesień
- złocień ogrodowy
-
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:21, 25 sty 2013

Do góry

2. lato:
- przywrotnik
- liliowce- 1 odmiana
- lilie- 1 odmiana
-prztacznik, np christa
-naparstnice
-nachyłek
-jarzmianki
-jeżówki
-rudbekia
-
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies