Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Początki w Kruklandii 14:03, 03 kwi 2014

Do góry
I jeszcze modrzew w rogu jest..i ławka... i różaneczniki i dwie brzozy...to za dużo jak na jeden róg.
A na wyspie tylko jedna brzoza? No chyba nie bardzo
Początki w Kruklandii 13:58, 03 kwi 2014

Do góry
ewalm napisał(a)
Justyna, przecież możesz wprowadzić dwie brzozy na rabatę pod płotem, sadząc je odpowiednio daleko od serbów. Przeciez te serby czy inne świerki to tylko tło. A jedną brzozę umieścić na wyspie. Wszystkie trzy na wyspie to za gęsto będzie, jak je rozdzielisz uzyskasz namiastkę ścieżki przez brzozowy zagajnik.

Berberysy ładnie wyglądają z brzozami. Na wyspie. Jakieś typu "carpet". I dużo wiosennych cebulowych, bo będziesz na nie czekać po zimie.

A jedna brzoza na takiej dużej wyspie to nie za mało? Nie będzie dziwnie wyglądąć???
A w samym rogu działki mam jeszcze jodłę balsamiczną... Ona chyba duża będzie?

Początki w Kruklandii 13:53, 03 kwi 2014

Do góry
Justyna, przecież możesz wprowadzić dwie brzozy na rabatę pod płotem, sadząc je odpowiednio daleko od serbów. Przeciez te serby czy inne świerki to tylko tło. A jedną brzozę umieścić na wyspie. Wszystkie trzy na wyspie to za gęsto będzie, jak je rozdzielisz uzyskasz namiastkę ścieżki przez brzozowy zagajnik.

Berberysy ładnie wyglądają z brzozami. Na wyspie. Jakieś typu "carpet". I dużo wiosennych cebulowych, bo będziesz na nie czekać po zimie.
Początki w Kruklandii 13:47, 03 kwi 2014

Do góry
ocia79 napisał(a)
Ja Tobie radzę, a sama u siebie nie wiem. Też planuję 3 brzozy + miejsce na ognisko i za chiny nie wiem jak to umieścić żeby dzieciakom miejsce na zabawę zostało.

Hahaha.... bo to tak jest... sobie nigdy nie wymyślisz
Ja też "doradzam" innym...a u siebie rozpacz mnie ogarnia
Początki w Kruklandii 13:44, 03 kwi 2014

Do góry
Ja Tobie radzę, a sama u siebie nie wiem. Też planuję 3 brzozy + miejsce na ognisko i za chiny nie wiem jak to umieścić żeby dzieciakom miejsce na zabawę zostało.
Początki w Kruklandii 13:25, 03 kwi 2014

Do góry
Juzia_G napisał(a)

Brzózek za ławką nie chcę, bo...
1. Wszystko będzie na kupie...i serby i brzozy i za blisko siebie
2. Jak będę siedziałą na ławce to ich nie zobaczę
3. Wolę je w bardziej słonecznym miejscu, bo pod nimi chcę wrzosowisko (jak się uda kupić wrzośce) lub rozplenice i rozchodniki.

Mi sie podoba ta nerka
I fajnie będzie się schować za brzozami i jednocześnie widząc cały ogród.
I ten szum brzóz......
Początki w Kruklandii 13:17, 03 kwi 2014

Do góry
Tess napisał(a)
Juzia, za wąska ta rabata wzdłuż płota. I ten róg bym zaokrągliła. Dlaczego nie chcesz brzóz za ławką?

Wzdłuż płota jest już 1,5m a jeszcze poszerzę. Tam będą tylko różaneczniki (są) i coś niskiego przed.
Róg...a no tak! Jakoś tak wyszło mi na rysunku

Brzózek za ławką nie chcę, bo...
1. Wszystko będzie na kupie...i serby i brzozy i za blisko siebie
2. Jak będę siedziałą na ławce to ich nie zobaczę
3. Wolę je w bardziej słonecznym miejscu, bo pod nimi chcę wrzosowisko (jak się uda kupić wrzośce) lub rozplenice i rozchodniki.

Początki w Kruklandii 12:55, 03 kwi 2014

Do góry
No nijak mi nie wychodzi taka wielka rabata...ze ścieżką z kamoli??? Czy jak? Nie widzi mi się to
I nawet nabazgrać tego nie umiem.

A moja nerka... no jak nerka...może trochę złagodzę to wejście do ławeczki, bo takie kanciaste teraz jest...i by wyszło coś takiego.

I w nerce brzozy. Bo gdzie indziej?
Może jeszcze trochę poszerzę te rabaty żeby ścieżka była wąziutka...i chyba tak zostanie... bo ja pomysłów żadnych innych nie mam.
Początki w Kruklandii 12:50, 03 kwi 2014

Do góry
Magda70 napisał(a)
Juzia....i w tej nerce maja być te brzozy?? Bo ja chyba coś nie doczytałam...

No tak!
Początki w Kruklandii 12:20, 03 kwi 2014

Do góry
Juzia....i w tej nerce maja być te brzozy?? Bo ja chyba coś nie doczytałam...
Początki w Kruklandii 11:59, 03 kwi 2014

Do góry
popcarol napisał(a)
jestem za - bez trawnika pod ławeczkę. Bez wyspy, wyspy to zwykle zły pomysł jest Brzozy tam i z 5 czy nawet 10metrowej rabaty za pare lat zrobi się fajny lasek

Lasek....ale weź i zaprojektuj ten lasek To nie taka łatwa sprawa. Zresztą ja mam tylko trzy brzozy a nie cały lasek

No i lubię takie ścieżki z trawnika. Jak u Finki

Boszzzz....już nic wie wiem... jestem głupia.
Początki w Kruklandii 11:52, 03 kwi 2014

Do góry
jestem za - bez trawnika pod ławeczkę. Bez wyspy, wyspy to zwykle zły pomysł jest Brzozy tam i z 5 czy nawet 10metrowej rabaty za pare lat zrobi się fajny lasek
Początki w Kruklandii 11:32, 03 kwi 2014

Do góry
Jagodaa napisał(a)
Nie krępuję się , tylko nie mogę załadować zdjęcia z służbowego kompa. Generalnie poprowadziłabym rabartę tak, aby jej brzeg schodził sie z z linią żywopłotu przy kole żwirowym, a póżniej szła podobnym łukiem do obecnego, tylko nie tak głęboko wciętym skoro miałyby sie tam brzozy zmieścić i trawy.

Trochę nie wiem o co chodzi
Poczekam do wieczorka...hehe
A teraz sama coś pokombinuję
Początki w Kruklandii 11:29, 03 kwi 2014

Do góry
Nie krępuję się , tylko nie mogę załadować zdjęcia z służbowego kompa. Generalnie poprowadziłabym rabartę tak, aby jej brzeg schodził sie z z linią żywopłotu przy kole żwirowym, a póżniej szła podobnym łukiem do obecnego, tylko nie tak głęboko wciętym skoro miałyby sie tam brzozy zmieścić i trawy.
Działka wkoło Lubczyka :) 11:29, 03 kwi 2014

Do góry
Maria667 napisał(a)
Uwielbiam clematisy!
To bardzo wdzięczne, obficie kwitnące i piękne pnącza. Ostatnio zakupiłam dwa białe. Puściłam na brzozy fastigiata. Mam nadzieję, że biały kolor kwiatów będzie ładnie nawiązywał do białej kory.

o to też fajny pomysł, nie wpadłabym na to, że po drzewie można by było puścić jednak jeszcze duuuużo muszę się uczyć i odwiedzać Wasze ogrody w celu poszukiwania inspiracji! tylko kiedy, jak nie mam na nic czasu :/ nawet wieczorem oczy przed kompem mi się same zamykają :/
pozdrawiam serdecznie :*
Działka wkoło Lubczyka :) 11:22, 03 kwi 2014

Do góry
Uwielbiam clematisy!
To bardzo wdzięczne, obficie kwitnące i piękne pnącza. Ostatnio zakupiłam dwa białe. Puściłam na brzozy fastigiata. Mam nadzieję, że biały kolor kwiatów będzie ładnie nawiązywał do białej kory.
Makowo na Kociewiu 10:47, 03 kwi 2014

Do góry
Margarete napisał(a)

Bardzo dziekuje za wyczerpujace odpowiedzi. Na razie temat brzozy musi poczekac, ale wiadomości przyswoiłam.
Własnie tak robiłam jak mówiłas, latałam z bukszpanami po rabacie wte i we wte ale one jeszcze nie pokulkowane wiec nie dawały oczekiwanego efektu, jak posadze równiutko to wykulkuję.....nie umiałam sobie wyobrazic jak to jest. Chyba że najpierw zrobie im zarys kuli, przymierzę, wsadze i dopiero wykończę.
Dzisiaj działam.......
Buziaki !

I tak zrób postaw sobie bukszpana w dużej donicy na podwyższeniu abyś miała lepszą optykę i kulkuj, Danusia, gdzieś w artykułach o buksikach pokazywała jak do tego się zabrać
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/235-wlasne-topiary-w-ogrodzie
wpadnę zobaczyć jak Ci idzie - trzymam kciuki
Makowo na Kociewiu 10:35, 03 kwi 2014

Do góry
makkasia napisał(a)

Malgosiu,
1.Bukszpanom będzie wszędzie dobrze jeśli do dołka dasz dobrej ziemi a w późniejszym czasie zrobisz parę oprysków z rozcieńczonym florowitem ze środkami ochrony w/g rozpiski Danusi no i czasami podlejesz jak jest sucho. Po posadzeniu częściej oczywiście
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/238-pielegnacja-topiarow-z-bukszpanu
2.W moim przypadku najpierw była brzoza Jongi, a po 8 latach wsadzane były pod nią kulki .
Wsadzanie ....wiśta wio łatwo powiedzieć były wpychane bo brzoza ma płytki system korzeniowy a przy tak dojrzałym drzewie bardzo rozbudowany więc wsadzałam tam gdzie się dało
Przy założeniu nowym sadzi się brzozę _ (nie sadź Jongi parasolowatą tylko posadź pożyteczną lub Fascination) a zaraz pod nią kulki. Odległość wyznacza wielkość kulek i ewentualne miejsce dla trawek, czy innych. Jeśli sadzisz malutkie bukszpany to wielkości muszą być odpowiednio większe aby dać miejsce do ich rozrastania luki uzupełniasz czymś przyziemnym co nie zdominuje kulek.
Najlepiej poustawiać wszystkie elementy na rabacie po przymierzać i dopiero wtedy wsadzić.
3 Malutkie kulki obcinałam... nożyczkami z ikei . Teraz tnę nożycami do szpalerów, Wiem że dziewczyny mają Bosze do cięcia, jednoręczne i tym tną, ja próbowałam i nie potrafiłam, najważniejsze aby narzędzie było naostrzone i odkażone, sekator nie nadaje się bo łapie tylko pojedyncze gałązki ...

Bardzo dziekuje za wyczerpujace odpowiedzi. Na razie temat brzozy musi poczekac, ale wiadomości przyswoiłam.
Własnie tak robiłam jak mówiłas, latałam z bukszpanami po rabacie wte i we wte ale one jeszcze nie pokulkowane wiec nie dawały oczekiwanego efektu, jak posadze równiutko to wykulkuję.....nie umiałam sobie wyobrazic jak to jest. Chyba że najpierw zrobie im zarys kuli, przymierzę, wsadze i dopiero wykończę.
Dzisiaj działam.......
Buziaki !
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 10:21, 03 kwi 2014

Do góry
Konstancja30 napisał(a)

Asiu rabata powstaje z przesiewanej kupy ... a co w niej ??? ... no to ta głośna już na tym wątku niejasność ... wczoraj kilka razy doznałam olśnienia ... kilka razy zapomniałam co było w szczegółach tych moich bio eurek ... dwie wizje zapisałam ...

rabata ma ok 10 metrów wzdłuż ogrodzenia i na wprost frontu domu (a co najważniejsze na wprost okna kuchennego i gabinetu vel garderoby ciągle przeciągamy czym ma być klitka na lewo od schodów ...
to północna strona ale cień domu łaskawie nie nokautuje totalnie południowego słoneczka ... a wpływy wschodzącego i zachodzącego są bogate ... szerokość to ok 2 - 2,5 metra ... w zewnętrznych kubikach (prawy 3 lewy 2,5 metra) na środku jest po brzózce ...
pod brzózkami w planie rozplenice ... i kulki buksika no bo jak brzózka bez kulek (w sumie wielkich wymagań nie mam pod każdą brzózką widzę 5 kulek ... )
http://www.pinterest.com/pin/437975132484468675/
http://www.pinterest.com/pin/437975132484468615/

... obwódka bergenia to na bank bo zakochałam się w tej kapuście na amen i berberys ... za brzózkami tuż przy płocie jakiś zwiewny miskant (idea ma być trawiasto ) ...
pomiędzy kubikami z brzózkami jest zaplanowane troszeczkę ... tu mam niejasność ... niejasność mam bliżej ogrodzenia ... w przodzie widzę dwuszereg ... no może trójszereg dzielnego wojska trawek ... http://www.pinterest.com/pin/437975132484469368/

majaczą mi się tam zacne róże wijące się wokół stożka (jak w zimozielonym chyba ... albo z lustrem mylę te dwa dzieła zielonej sztuki ) ... ale i plamy koloru z okrywowych lub miniaturowych bo te plamy mam życzenie w ryzach trzymać więc miniaturki grzeczniejsze ...

chciałabym tam przemycić jakieś bylinki ... ale tu mocna niejasność ... jakiś kosmos ciemnoczerwony błąkający się w źdźbłach traw ...
http://www.pinterest.com/pin/437975132484468972/
http://www.pinterest.com/pin/437975132484468657/

mam obrazy pod powiekami ... patrzę na nie i wszystko wiem ... tylko jak otwieram te oczy cały misterny plan ......................... same wiecie ........

Izus jak plany som to i wykonanie będzie a zdjęcia znowu mnie pewnie pochłoną na 2 godziny bo jak takie podsyłasz to nie sposób innych nie przeanalizować!

Trawki, bukszpany róże i brzozy .... jak dla mnie idealne połączenie no i bergenia która i ja kocham niezmiernie !
też chyba dorosłam do zapodania sobie brzózek na rabacie, a co mi tam pompa ciepła, małe posadzę to sobie korzenie drogę znajda żeby mi rurek nie powyginać ja do tego bym dodała jeszcze rozchodniki, ale nie wiem czy nie za mało słonecznie u ciebie było by dla nich.
a co do pokoiku czy garderoba czy adamowe studio to chyba zanim Adamo ten stateczek skończy to wiesz garderobę sobie gdzie indziej zrobisz a adamowi taki pokoik z takim widoczkiem po tej robocie ogrodowej się chyba należy
Początki w Kruklandii 08:57, 03 kwi 2014

Do góry
Justyśka a jak byś tą rabatę zrobiła o tak

i przejście byś miała i miejsce na brzozy i i ławeczkę bym przestawiła bardziej między brzozy po prostu w rabacie......
i trawy i rozplenice by weszły..
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies