I jeszcze modrzew w rogu jest..i ławka... i różaneczniki i dwie brzozy...to za dużo jak na jeden róg.
A na wyspie tylko jedna brzoza? No chyba nie bardzo
A jedna brzoza na takiej dużej wyspie to nie za mało? Nie będzie dziwnie wyglądąć???
A w samym rogu działki mam jeszcze jodłę balsamiczną... Ona chyba duża będzie?
Justyna, przecież możesz wprowadzić dwie brzozy na rabatę pod płotem, sadząc je odpowiednio daleko od serbów. Przeciez te serby czy inne świerki to tylko tło. A jedną brzozę umieścić na wyspie. Wszystkie trzy na wyspie to za gęsto będzie, jak je rozdzielisz uzyskasz namiastkę ścieżki przez brzozowy zagajnik.
Berberysy ładnie wyglądają z brzozami. Na wyspie. Jakieś typu "carpet". I dużo wiosennych cebulowych, bo będziesz na nie czekać po zimie.
Ja Tobie radzę, a sama u siebie nie wiem. Też planuję 3 brzozy + miejsce na ognisko i za chiny nie wiem jak to umieścić żeby dzieciakom miejsce na zabawę zostało.
Wzdłuż płota jest już 1,5m a jeszcze poszerzę. Tam będą tylko różaneczniki (są) i coś niskiego przed.
Róg...a no tak! Jakoś tak wyszło mi na rysunku
Brzózek za ławką nie chcę, bo...
1. Wszystko będzie na kupie...i serby i brzozy i za blisko siebie
2. Jak będę siedziałą na ławce to ich nie zobaczę
3. Wolę je w bardziej słonecznym miejscu, bo pod nimi chcę wrzosowisko (jak się uda kupić wrzośce) lub rozplenice i rozchodniki.
No nijak mi nie wychodzi taka wielka rabata...ze ścieżką z kamoli??? Czy jak? Nie widzi mi się to
I nawet nabazgrać tego nie umiem.
A moja nerka... no jak nerka...może trochę złagodzę to wejście do ławeczki, bo takie kanciaste teraz jest...i by wyszło coś takiego.
I w nerce brzozy. Bo gdzie indziej?
Może jeszcze trochę poszerzę te rabaty żeby ścieżka była wąziutka...i chyba tak zostanie... bo ja pomysłów żadnych innych nie mam.
jestem za - bez trawnika pod ławeczkę. Bez wyspy, wyspy to zwykle zły pomysł jest Brzozy tam i z 5 czy nawet 10metrowej rabaty za pare lat zrobi się fajny lasek
Nie krępuję się , tylko nie mogę załadować zdjęcia z służbowego kompa. Generalnie poprowadziłabym rabartę tak, aby jej brzeg schodził sie z z linią żywopłotu przy kole żwirowym, a póżniej szła podobnym łukiem do obecnego, tylko nie tak głęboko wciętym skoro miałyby sie tam brzozy zmieścić i trawy.
o to też fajny pomysł, nie wpadłabym na to, że po drzewie można by było puścić jednak jeszcze duuuużo muszę się uczyć i odwiedzać Wasze ogrody w celu poszukiwania inspiracji! tylko kiedy, jak nie mam na nic czasu :/ nawet wieczorem oczy przed kompem mi się same zamykają :/
pozdrawiam serdecznie :*
Uwielbiam clematisy!
To bardzo wdzięczne, obficie kwitnące i piękne pnącza. Ostatnio zakupiłam dwa białe. Puściłam na brzozy fastigiata. Mam nadzieję, że biały kolor kwiatów będzie ładnie nawiązywał do białej kory.
I tak zrób postaw sobie bukszpana w dużej donicy na podwyższeniu abyś miała lepszą optykę i kulkuj, Danusia, gdzieś w artykułach o buksikach pokazywała jak do tego się zabrać https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/235-wlasne-topiary-w-ogrodzie
wpadnę zobaczyć jak Ci idzie - trzymam kciuki
Bardzo dziekuje za wyczerpujace odpowiedzi. Na razie temat brzozy musi poczekac, ale wiadomości przyswoiłam.
Własnie tak robiłam jak mówiłas, latałam z bukszpanami po rabacie wte i we wte ale one jeszcze nie pokulkowane wiec nie dawały oczekiwanego efektu, jak posadze równiutko to wykulkuję.....nie umiałam sobie wyobrazic jak to jest. Chyba że najpierw zrobie im zarys kuli, przymierzę, wsadze i dopiero wykończę.
Dzisiaj działam.......
Buziaki !
Izus jak plany som to i wykonanie będzie a zdjęcia znowu mnie pewnie pochłoną na 2 godziny bo jak takie podsyłasz to nie sposób innych nie przeanalizować!
Trawki, bukszpany róże i brzozy .... jak dla mnie idealne połączenie no i bergenia która i ja kocham niezmiernie !
też chyba dorosłam do zapodania sobie brzózek na rabacie, a co mi tam pompa ciepła, małe posadzę to sobie korzenie drogę znajda żeby mi rurek nie powyginać ja do tego bym dodała jeszcze rozchodniki, ale nie wiem czy nie za mało słonecznie u ciebie było by dla nich.
a co do pokoiku czy garderoba czy adamowe studio to chyba zanim Adamo ten stateczek skończy to wiesz garderobę sobie gdzie indziej zrobisz a adamowi taki pokoik z takim widoczkiem po tej robocie ogrodowej się chyba należy
i przejście byś miała i miejsce na brzozy i i ławeczkę bym przestawiła bardziej między brzozy po prostu w rabacie......
i trawy i rozplenice by weszły..