Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium "

Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 10:45, 16 cze 2018

Do góry
Martaka88 napisał(a)
Moi Drodzy,

Pieknie proszę o poradę dot tego miejsca- jest to tył ogrodu wystawa południe- zachód, bardzo słoneczna.

3 poziomy, murek oporowy, pod ogrodzeniem różne choinki, wysokie, kilkuletnie, roznorodnosc krzewow, piwonie, azalie, tawuły japonskie, zurawki, mięta..., macierzanka, pierysy, irysy, roze, nasadziłam kilka tui danica, kilka traw ozdobnych na srodu schody obsypane kamieniami, tarasu jeszcze nie ma tylko wysypana kamieniami wylewka( do wymiany bo się wszystko osuwa)... w jakim stylu to poprowadzić?
Nie chciałabym ogrodu angielskiego czy naturalistycznego, ale tych wszystkich roslin, ktore ktoś zasadził lata temu szkoda. Poradźcie proszę co przesadzic, usunac żeby uzyskać estetyczny efekt, zakryć te murki, które najpiękniejsze nie są

Pomiędzy rabatami dość wąskimi, zlikwiduj 1 trawnik. Posadź bujne rośliny na murku, zasłonią murek (najlepiej część zwisających np. irga Mooncreper, trzmielina Fortunego.

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 10:29, 16 cze 2018

Do góry
EdytaB napisał(a)
OK, Ok rozumiem.... mi tylko chodziło o fotki z Waszych ogrodów nie te netowe z holenderskich i niemieckich stron, które można spotkać na all czy innych stronach szkółek (czasem jedno zdjęcie robi za fotę kilu odmian)

A tak z innej beczki widzieliście nowa odmianę , która uważana jest za nowa klasę, kategorię hortensji, nadająca się do pojemników wiszących, zwycięzcę dziewiątej RHS Chelsea Plant of the Year - Hortensja Runaway Bride Snow White (Ushyd0405?

Mi bardzo się podoba.

Tak widziałam, byłam na CHFS i podchodzę sceptycznie do nowości, zwłaszcza zagranicznych. Ja bym się tak nie ekscytowała tak delikatnymi roślinami.

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 10:19, 16 cze 2018

Do góry
EdytaB napisał(a)
Macie może u siebie
Hortensję otuloną 'Late Love'?

Jakieś fotki. Info na jej temat poproszę.

Poszukałam na angielskich stronach

Tutaj info i zdjęcie

Nikt zapewne jej nie ma więc o info trudno. Na pewno nie w słońcu, a w lekkim półcieniu i zaciszu. Wytrzymuje do minus 10, więc u nas odpada.

Dziewczyny dobrze napisały google, czasem warto poszukać na angielskich, holenderskich stronach też. I znalazłam

Link

link nr 2

link nr 3

itd, potrzeba trochę czasu i szukaj pod hasłem Hydrangea involucrata 'Late Love" z dopiskiem uk lub nl

Edytko, nie masz wątku, pomimo, że prosili forumowicze w powitaniu, napisałaś niewiele postów, czyli nic nie dałaś od siebie, nic nie pokazałaś.
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 10:16, 16 cze 2018

Do góry
mangaa napisał(a)
Kochani czy Vanilla Fraise będzie dobrze rosła w dużej donicy?
Jeśli tak to jaki minimalny rozmiar donicy potrzebuje?

Będzie rosła, ale nie w pełnym słońcu, bo będzie jej przypalać liście. Wielkość donicy dwa razy większa niż średnica bryły korzeniowej zakupionej rośliny. Potem zmiana na większą.
Maliny, czy warto je uprawiać 10:08, 16 cze 2018

Do góry
Gnojówka z pokrzywy przed owocowaniem, gdy zaczną kwitnąc gnojówka z żywokostu. Inne nawozy wykluczone,chyba że nie będziesz pomidorów jeść. Ale proszę nie rozwijaj tego tematu w dziale "maliny" tylko ekologiczna uprawa

Polecam artykuł https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/525-uprawa-pomidorow-w-namiocie-foliowym

Choroby i szkodniki lip, lipa - Tilia 09:54, 16 cze 2018

Do góry
stefan_jotek napisał(a)
Witam, mam problem ze swoja lipą, ma jakies dziwne narośla na lisciach. Prosze zobaczyc zdjecia ponizej. Co to moze byc? Jak to leczyc?

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:51, 16 cze 2018

Do góry
Róża z gatunku Rosa rugosa (z pewnością), kupiona w Niemczech, ma zjawiskowe kwiaty (zobaczcie pręciki)

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:11, 16 cze 2018

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:10, 16 cze 2018

Do góry
No i kwitnie wszystko

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:08, 16 cze 2018

Do góry
Nie ma siły, długi dzień, upały i sałata nie wytrzyma bez kwitnięcia. Te kuliste nie dają się.

Ale nowe już rosną, szpinak wysiany 2 tygodnie temu przez Michała, wyrósł i zebrałam już dla niego pierwsze listki do jedzenia. Starszy syn może wciągnie się w ogrodnictwo. Młodszy zalapał bakcyla Uprawia rośliny egzotyczne.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:06, 16 cze 2018

Do góry
Wczoraj podlewałam ogród i uśmiałam się, bo nawet sałata w kulki i stożki rośnie

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:05, 16 cze 2018

Do góry
Ha...no tak, przemycałam wieści sprytnie, nawet ten artykuł, większość zdjęć pochodziło od nas

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/439-jak-ratowac-rosliny-w-czasie-upalow

Topiary - formy strzyżone inne niż cis i bukszpan 09:01, 16 cze 2018

Do góry
ag_343 napisał(a)
Witam,

nie wiem czy mogę w tym wątku spytać ale chcę założyć u siebie rabatę na której będą topiary. Proszę doradzcie mi który gatunek będzie odpowiadał moim wymaganiom, chciałabym aby rósł powoli i nie osiągnął po paru latach 3 m, raczej aby to był węższy stożek. Gdzieś czytałam o świerkach białych ale tych odmian jest trochę...

Topiary to roślinne rzeźby formowane ręka człowieka, a świerk biały nie wpisuje się w to, bo jest stożkiem sam w sobie, bez formowania.

Murki oporowe 08:54, 16 cze 2018

Do góry
Bardzo dobry pomysł, albo belki z drewna z odzysku ze starej stodoły. Zawsze ileś tam wytrzymają.
Ale cegła to lepszy pomysł.
Drobne zmiany: Zagnieżdżone cytaty i linkowanie swoich wątków w podpisie 08:51, 16 cze 2018

Do góry
Jest opcja "Napisz odpowiedź" - sprawdziłam. Wątek nie jest zamknięty, chyba że nie byłeś zalogowany/zalogowana??, wtedy nie możesz napisać postu.
Wykonanie źródełka z kamienia 08:49, 16 cze 2018

Do góry
No oczywiście.
Chwasty w trawniku 08:48, 16 cze 2018

Do góry
Trzeba było go zastosować przed nawożeniem, a tak nawiozłeś chwasty, teraz są silniejsze i nie będą tak dobrze chciały się poddać herbicydowi.

Nie wiem po jakim czasie, nie ma takich wskazań w ulotce o Bofixie...
po 2 tygodniach? nie wiem.

Tak zupełnie na wszystko to nie ma przepisu na ulotkach...ogrodnictwa nie da się ująć w daty, każdy rok jest inny.
Ulewa po zasianiu trawnika 08:46, 16 cze 2018

Do góry
Wyłacznie ręczne wyrywanie chwastnicy (ta pozioma trawa na ostatnim zdjęciu), pozostałe zetniesz podczas koszenia, a jak masz czas - wyrywaj wszystkie. Codziennie wyznacz sobie i rodzinie sektor, każdy ma wyrwać swój kawałek.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies