Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Grzebyczkowe zakątki..."codziennie po godzince"... 09:41, 17 cze 2013

Do góry
Kondzio , Magdalenka , zawitka witajcie ...proszę się rozgościć...hamaczek czeka...

polinka napisał(a)

Jolu co to jest, ten krzew kwitnąco na czerwono na 1,2 i 4 zdjęciu?

...to krzewuszka cudowna Nana Purpurea:

Luki , grembosia - terenu u nas sporo to fakt ale jeszcze nie wszystko można pokazać...są takie miejsca, które wciąż przerabiamy, a tam tylko bałagan. Wszystko robimy sami bez pomocy innych i w/g własnych pomysłów , więc to trwa i trwa...

Kilka wczorajszych fotek:

Mój 4 arowy azyl... 23:53, 16 cze 2013

Do góry
Luki napisał(a)

To nie jest żurawka Marmelade tylko Southern Comfort równie piękna i olbrzymia

Dzięki Łukaszu, rozwiałeś wątpliwości
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:24, 16 cze 2013

Do góry
Luki napisał(a)
Oj Marzenko był kryzys i to jaki jeszcze sporo zostało, ale teraz to już bardziej na spokojnie.

Zdjęcia z niedzielnego, słonecznego i ciepłego poranka

Żurawkowa fala

Rh i azalie już przekwitły.

Moje ulubione miejsce, liliowce, lilie mutanty i żurawki w jednym miejscu (jedną chyba czeka eksmisja bo psuje mi widok

I dla wszystkich pozdrawiam tyle kolorów żurawki to jeszcze nie widziałam suuuper
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:04, 16 cze 2013

Do góry
Bardzo dziękuje Ewo za pochwały i witam Cię w moich skromnych progach.
Liliowce to przepiękne kwiaty, moje to jeszcze maluchy, a kolekcje mam porównywalną do twojej tylko, że większość będzie w tym roku kwitła pierwszy raz. Trzeba im dać cza, żeby pokazały na co je stać

Jolu mi do tej pory tak definitywnie padły dwie żurawki, więcej zmarniało, ale zawsze jakoś udawało mi się odratować. Nowa zastępowała zniszczoną i wędrowała do 'kwarantanny'
Obrazki będę oczywiście pokazywał na bierząco,a kwitnienie lipcowe postaram się pokazać bardzo dokładnie
Po prostu ogród... 22:26, 16 cze 2013

Do góry
Ewa - dzięki za informacje odnośni 'Wiśniewskich', nie wiem czy nie poczekam jednak do jesieni z zakupem. Mój M nie narzeka na ból ramienia, wcześniej ćwiczył z łopatą

Luki - a Ty masz piękną kolekcję żurawek Azalie i rh już niestety poprzekwitały, teraz tylko zostało wyłamywanie przekwiniętych kwiatostanów.

Margarete - po gradzie już posprzątane, najgorzej oberwały hosty, połowę liści musiałam powycinać. Twoja macierzankowa skarpa jest zachwycająca
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:00, 16 cze 2013

Do góry
Witaj Luki...Przybiegłam z rewizytą i pozostanę...żurawki to też moje ulubione... choć miałam ich równie sporo , bo ponad 60 to kilkanaście z nich mi padło...ale i tak je lubię. Twoje ogrodowe obrazki zachęcają do kolejnych odwiedzin...proszę o więcej...
Pozdrawiam Jola
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:21, 16 cze 2013

Do góry
Witaj Przemek dzięki bardzo za wszystki pochwały, bardzo miło się czyta takie pochlebstwa
A ciągotki kolekcjonerskie mam bardzo duże, obecnie na lini ognia są żurawki i liliowce. Zbierałbym dalej rojniki, ale już nie mam ich gdzie sadzić, miałem okazje na dużo odmianowych w tym roku, ale rozsądek wygrał. Lili mam też dość dużo, ale ich raczej nie kolekcjonuje, po prostu bardzo je lubie i rosną też wszędzie

Bardzo mi miło Gosiu
Mój 4 arowy azyl... 14:13, 16 cze 2013

Do góry
ewsyg napisał(a)
A tak wygląda moja Marmolade i mam wrażenie, że różni się Basiu od Twojej

To nie jest żurawka Marmelade tylko Southern Comfort równie piękna i olbrzymia
Ogród Sylwii od początku cz.II 14:06, 16 cze 2013

Do góry
Udało się całe dwa wątki obejrzane.
Teraz czekam na zdjęcia dalszych prac przy ogrodzie zimowym
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 13:27, 16 cze 2013

Do góry
Witam Anitko

Jestem zachwycony twoim ogrodem i jego metamorfozą od samego początku.
No po prostu cudownie pod każdym względem.
Staw w takiej postaci jest dla mnie ideałem, poprosze wierną kopie
Po prostu ogród... 12:57, 16 cze 2013

Do góry
Witaj Sylwio
Przepiękną masz kolekcje różaneczniów i azalii. Kwitnienie bajeczne

Burza okropna, mam nadzieje, że już wszystko dobrze.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:53, 16 cze 2013

Do góry
Przepiękne róże gdyby tylko u mnie chciały rosnąć.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:31, 16 cze 2013

Do góry
Oj Marzenko był kryzys i to jaki jeszcze sporo zostało, ale teraz to już bardziej na spokojnie.

Zdjęcia z niedzielnego, słonecznego i ciepłego poranka

Żurawkowa fala

Rh i azalie już przekwitły.

Moje ulubione miejsce, liliowce, lilie mutanty i żurawki w jednym miejscu (jedną chyba czeka eksmisja bo psuje mi widok

I dla wszystkich
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 08:16, 16 cze 2013

Do góry
Luki napisał(a)

Z tym październikiem to się jak najbardziej zgodze, wrzesień to taka teoria, ale teraz zdarza się przecież taka ciepła jesień, że tulipany mogły by jeszcze wyjśc z ziemi w grudniu. Mój błąd

Ja się nigdy nie mogę powstrzymać przed sadzeniem we wrześniu zdecydowanie lepiej jest je jednak sadzić nawet na początku listopada, Holendrzy tak polecjaą, ale oni mają inny klimat
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:35, 15 cze 2013

Do góry
Basiu powoli Na początek wszystkich, którzy mnie odwiedzają i te wątki, które losow sobie wybieram.
Wszystkich na forum to chyba nie da się ogarnąć
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:28, 15 cze 2013

Do góry
Luki napisał(a)
Mam tyle ogrodów do nadrobienia, ale każdy po kolei próbuje chociaz w jakiejś części poznać.
Wszystkich będe odwiedzał i postaram się nikogo nie pominąć

Hehehe, i wydaje Ci się, że dasz radę? Optymista!
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 23:15, 15 cze 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Wsadzam tulipny najwcześniej w październiku. Moja koleżenka sadziła po sylwestrze i zakwitły wspomina, że kilofem dziury robiła....
Ze względów technicznych - zamierzam zmienić lokalizację tulipanów za rok - wykopywalam moje. Dodatkowo planuję lekką zmianę kolorystyki w poszczególnych częściach ogrodu.

Z tym październikiem to się jak najbardziej zgodze, wrzesień to taka teoria, ale teraz zdarza się przecież taka ciepła jesień, że tulipany mogły by jeszcze wyjśc z ziemi w grudniu. Mój błąd
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:09, 15 cze 2013

Do góry
Witaj Wojtku, żurawki nie sprawiają problemów, zawsze znajdzie się jakaś kapryśna odmiana, ale to sytuacje sporadyczne

Dziękuje C i Magdo ardzo za miłe słowa. Takie opinie zobowiązują mnie do pisania wszystkiego co wiem
Będę musiał jakoś sprytnie wszystko zaplanować
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 13:41, 15 cze 2013

Do góry
Luki napisał(a)
To ja dodam swoje 3 grosze co wiem na temt wykopywania tulipanów.
Po przekwitnieciu należy wyłamać stożek z nasionkami i zostawić liście, aż same zeschną (niestety szpecą przy tym rabaty) Cebule w tym czasie nabierają masy i sił do kwitnieia w pzyszłym roku. Po zaschnięciu wykopujemy cebule i przechowujemy do września i wysadzamy ponownie. Można ten zabieg robić co dwa lata, ale po dłuższym czasie cebule marnieją i są coraz mniejsze co prowadzi do coraz słabszego kwitnienia. Tyle wiem w teorii
Co do wykopywania co 4-5 lat to jedynie pasuje mi to do cebul lili, które wykopuje się co najmniej po 3 latach

Wsadzam tulipny najwcześniej w październiku. Moja koleżenka sadziła po sylwestrze i zakwitły wspomina, że kilofem dziury robiła....
Ze względów technicznych - zamierzam zmienić lokalizację tulipanów za rok - wykopywalam moje. Dodatkowo planuję lekką zmianę kolorystyki w poszczególnych częściach ogrodu.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 12:01, 15 cze 2013

Do góry
No Konrad dwutygodniowe zaniedbania zrobiły jednak swoje , ale mam teraz troszke więcej wolnego czasu

Robert mój ogród nie nadaje się na spotkanie, po prostu wstyd mi trawnika, a raczej tych plam trawnika. Nadmiar wody i samochody zrobiły swoje. Oczywiście nie wykluczam gości, których bardzo zapraszam

Ewelinko wrzucam to co nadaje się do oglądania a co do zdawania to powiedzmy, że bilans dodatni w większości.

Mam tyle ogrodów do nadrobienia, ale każdy po kolei próbuje chociaz w jakiejś części poznać.
Wszystkich będe odwiedzał i postaram się nikogo nie pominąć
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies