Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moje zmagania ogrodowe

Moje zmagania ogrodowe

zawitka 15:15, 17 cze 2013

Ewelinko,ale masz piękne żurawki no i sadzonki Krzewuszka czerwona ma tyle kwiatów .Jak wy poznajecie jaka to żurawka ja za chny nie mogę zapamiętać Pozdrawiam upalnie
Welka 15:40, 17 cze 2013

Megi, właśnie jeśli to siewka żurawki to nie wiem co lepiej zrobić czy zostawić czy wykopać i do malutkiej doniczki?
Zawitka, większość pamiętam, bo staram się jakoś katalogować rośliny, ale przy nowych są znaczniki
kaisog1 15:52, 17 cze 2013

Ewelina to z pewnościa siewki żurawek Ja bym przesadziłam do doniczki. Identyczne maleństwa dostałam od Joanki a teraz to już Żurawki są
Megi 16:52, 17 cze 2013

Ewelinka231281 napisał(a)
Megi, właśnie jeśli to siewka żurawki to nie wiem co lepiej zrobić czy zostawić czy wykopać i do malutkiej doniczki?

jesli Ci się z nimi nic nie dzieje, to ja bym zostawiła, moje się zaczeły mocno przypalać na słońcu, nie miałam innego wyjścia, jak je wykopać i postawić w cieniu - moja działka niestety jest bardzo słoneczna, te jasne żurawki nie dają rady, wszystkie zostaną wykopane i pójdą do nowej właścicielki, szkoda mi ich, bo u mnie tylko marnieją i nie mają szans urosnąć - jakieś 18 sztuk pójdzie w odstawkę
Welka 20:31, 17 cze 2013

Gosiu, Megi czyli na dwoje babka wróżyła Znalazłam pięć takich maluchów, kilka dni im jeszcze dam rosnąć, później pewnie zabiorę do doniczek albo w miejsce docelowe, bo ich mamusią prawdopodobnie jest Arella, a na 5 nowych takich potworów to tam nie ma miejsca. Niemniej cieszę się pierwszy raz, że zwlekałam ostatnio kilka dni z pieleniem, bo gdybym zrobiła to wcześniej pewnie zostałyby wyrwane.

Mam kilka zdjęć robionych z góry, aparat jest dobry do zbliżeń, ale tylko jak się jest blisko, zbliżenia z daleka są kiepski (w dodatku musiałam powycinać elementy nienadające się do zdjęć)

momentami nie dziwię się skąd się sieją u mnie chwasty, ogród sąsiadów

jedna z rabat przed domem, cegła nadal jest granicą której dzieci nie mogą przekraczać, chodnik z polbruku będzie w tym roku poprawiany

po drugiej stronie, niestety w lipcu wszystko będę musiała stad wysadzić, bo murek widoczny z prawej strony został źle zbudowany i trzeba zrobić go od nowa

część kwadratu z najbardziej widocznymi teraz usychającymi tulipanami
Welka 20:34, 17 cze 2013

ta największa żurawka to właśnie arella, przed brzózką rosną rośliny wsadzone niedawno, więc jeszcze małe, ale licze w tym miejscu na gęstwinę w przyszłości

i bardziej w prawo od brzózki

Pozdrawiam
Luki 21:06, 17 cze 2013

Gratulacje Ewelino
Dorobiłaś się siewek żurawek, będą twoje jedyne i możliwe, że niepowtarzalne.
Z żurawek można z powodzeniem zbierać nasionka i wysiewać orzymując nowe i czaem bardzo ciekawe rośliny.
Teraz tylko czekać, aż siewki podrosną i pokażą swoje cechy.
Welka 21:42, 17 cze 2013

Dzięki Łukasz za potwierdzenie w zbieranie i wysiewanie się nie bawiłam, w zeszłym roku wsadzałam większość żurawek i albo wcale nie wypuściły kwiatów albo je obcinałam. Tylko arellę w tamtym miejscu zostawiłam kwitnącą i samo musiał się zasiać. Czytałam kiedyś, że nie zawsze powtarzają cechy mamuśki, także jestem ciekawa co z tego wyrośnie
Pozdrawiam
zuza12 08:56, 18 cze 2013

Witaj Ewelinko.
Mam kilka zurawek i jeszcze nigdy nie natknęłam się na ich siewki. Zobaczymy co wyrośnie z Twoich.
Pozdrawiam
Bogdzia 14:45, 19 cze 2013

Ewelinko przedstawiam Ci piwonię -Twoją imienniczkę. Jest sliczna.