Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Ogrodnik Mimo Woli cd 18:08, 18 gru 2012

Do góry

O matko!!!! Ale cudne!!!!!! Triumfatora MUSZĘ mieć!!!! Pachnie?

Kindzia - Triumfator pachnie bardzo słabiutko... fajna lilia dla tych co nie lubią zbyt intensywnego zapachu... a kwiaty ma obłędne ... mam ją pierwszy rok, a już zachwyciła....

A Ty nie masz żadnych pożeraczy podziemnych ? Czy masz jakieś sposoby na nie.
Bo mi te małpy wyjadają systematycznie wszystkie lilie,nawet dziury w koszyczkach wygryzły.
Tylko białej tzw. Św. Antoniego nie ruszają, a ona bez koszyka nawet rośnie.

Renatko - mam pożeracze, ale skutecznie z nimi walczę metodami niehumanitarnymi... próbowałam po dobroci i łagodną perswazją... poszłam na wojnę, chociaż głoszę hasła pokojowe...
Lilii św Józefa nie mam, sadziłam kilkakrotnie, a nawet w tym roku.. i to jedyne lilie które nie chcą mi rosnąć.. ale jest tyle innych, że przeżyję ich brak

Lilie podziwiam, bo uwielbiam je za wszystko; szkoda, że nie spisywałam swoich, ale może jeszcze rozszyfruję...jak będę na emeryturze!!
u nas W nocy mróz, w dzień chlapa i szklanka, po co na łyżwy chodzić!

Irenko.. ja też nie zapisywałam jakie i gdzie mam.. i stąd dużo nn. Lilie są tak niektóre do siebie podobne, że zrezygnowałam z ustalania nazw.. są, są ładne .. i mi to wystarcza.. ale dla chętnych zrobiłam pokaz z nazwami.... jeszcze trochę mam do pokazania, ale wrzucam po trochu ..
Pogoda u nas taka sama, i ani grama śniegu..

Aniu piekne te Twoje lilie. Ja uwielbiam je za zapach. Te które są w moim ogrodzie przywiozłam ze starego ogrodu mojej mamy. Na początku jak zakładaliśmy ogród to lilie były chyba pierwszymi na które zgodziłam się bez problemu. Zdecydowanie odrzuciłam po pierwszym sezonie mieczyki (gladiole). Strasznie mnie drazniły jak się przewracały i trzeba je było ciagle podpierać.
A to dla Ciebie moje okazy.

Zuza..moje pierwsze lilie to też od mamy, wiec wartość sentymentalna jeszcze dochodzi... i te czerwone twoje to takie jak moje Do mieczyków też się zraziłam, mam jeszcze jakieś niedobitki.. co wtykam gdzie popadnie, ale wolę je oglądać u innych Dziękuję za lilijki sentymentalne Zółtych takich nie mam, a są ładne
Ogrodnik Mimo Woli cd 17:55, 18 gru 2012

Do góry
Aniu, lilie boskie. W takie ponure dni jak dzisiaj, dodają energii.
Z tą dmuchaną lalą to się nieźle uśmiałam.
Ja też ta z tych problemowych, ale szykuję się do podjęcia kolejnej próby
Ogrodnik Mimo Woli cd 11:32, 18 gru 2012

Do góry
Aniu piekne te Twoje lilie. Ja uwielbiam je za zapach. Te które są w moim ogrodzie przywiozłam ze starego ogrodu mojej mamy. Na początku jak zakładaliśmy ogród to lilie były chyba pierwszymi na które zgodziłam się bez problemu. Zdecydowanie odrzuciłam po pierwszym sezonie mieczyki (gladiole). Strasznie mnie drazniły jak się przewracały i trzeba je było ciagle podpierać.
A to dla Ciebie moje okazy.
Ogrodnik Mimo Woli cd 11:25, 18 gru 2012

Do góry
Lilie podziwiam, bo uwielbiam je za wszystko; szkoda, że nie spisywałam swoich, ale może jeszcze rozszyfruję...jak będę na emeryturze!!

u nas W nocy mróz, w dzień chlapa i szklanka, po co na łyżwy chodzić!
Ogrodnik Mimo Woli cd 10:12, 18 gru 2012

Do góry
A Ty nie masz żadnych pożeraczy podziemnych ? Czy masz jakieś sposoby na nie.
Bo mi te małpy wyjadają systematycznie wszystkie lilie,nawet dziury w koszyczkach wygryzły.
Tylko białej tzw. Św. Antoniego nie ruszają, a ona bez koszyka nawet rośnie.
Pozdrawiam

Ogród przydomowy - na zmiany gotowy... 23:22, 17 gru 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A ja się wypowiem też tutaj co do rabatki. Juzia ma rację ale pod warunkiem, że będzie to miskant Garcillimus, tylko on jest w stanie przebić się przez hortensję.

Moim zdaniem trzeba rozebrać kamienie, zaokrąglić ładnie rabatku, w samym środku tej ćwiartki koła co powstanie posadzić w jeden dołek obie hortensje. Phantom bliżej ściany bo jest wyższa, mniejszą z przodu. Otoczyć je bukszpanową obwódką, a po brzegu między trawnikiem a bukszpanikiem dać obwódkę z zurawek, najlepiej żółtych lub pomarańczowych.

Trawa zginie, szkoda jej tam.

To ja tu do Rzecznika o pomoc się dobijałam - do Szefowej nawet nie śmiałam - a tu taka niespodzianka - dziękuję kochani jesteście...

co do rabatki to trafiłaś Danusiu bo chciałam tu żurawki ale jeszcze chciałam wtrynić inne badyle .
co do kamieni to murowane , jak będzie trzeba to rozbiorę )...pewnie teraz kombinuję,ale może je obsadzić z przodu na trawniku bukszpanem albo cisem i ciąć ...żeby nie było ich widać ....?

boczna rabata to misz masz całkowity tu są zdjęcia i opisy i bazgroły...(przepraszam za wykonanie)

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2028-ogrod-przydomowy-na-zmiany-gotowy?page=21

to brązowe to podkłady kolejowe - ich nie chcę (nie mogę) ruszać
ta część przy ścianie jest wyższa o podkład

Na tej rabacie zostawiłabym clematisa, lilie i róża po prawej i lawenda - pewnie Danusia wszystko wywali -ale to już będzie siła wyższa
no dobrze bo misz masz mam już nie tylko na rabatach tylko w wypowiedziach też
pozdrawiam i dziękuję za wyrozumiałość - mam nadzieję

a to tak na szybko

Lilie - Lilium 21:46, 17 gru 2012

Do góry
Pełne mam dopiero pierwszy rok.. ale lilie mogą rosnąc przez wiele lat w jednym miejscu... aż im będzie za gęsto..
Blaski i cienie nowego życia 21:41, 17 gru 2012

Do góry
Gratulacje setki.

lilie ostatnio są na topie

Lilie - Lilium 21:39, 17 gru 2012

Do góry
asc napisał(a)
Lilia Orientalna DISTANT DRUM te mam pierwszy rok i nie zimowały....... wiec trzymam kciuki, ale specjalnych ulg nie dostały, albo będą zimować normalnie jak inne, albo się rozstaniemy.. Wszystkie lilie bez problemu zimuja, bez zabiegów... niestety jedna pełna, czerwona nie przezimowała... kupiłam inne.... daję szansę..

Lilium Innocent Lady

Są niesamowite,ciekawe ile lat mogą rosnąć na jednym stanowisku.
Lilie - Lilium 21:35, 17 gru 2012

Do góry
akanta napisał(a)
Lilie są piękne ale te orientalne podobno nie są długowieczne.Jak długo macie je w swoich ogrodach i czy je wykopujecie tak zachowawczo i ew.do dzielenia? Trochę posadziłam jesienią ale mam apetyt na więcej.

Ja mam od 3 lat i sukcesywnie dokupuję..... i dosadzam... rosną coraz większe, i coraz więcej.... Matragon tylko powoli rośnie ....

I widoki ogólne..do Przemka mi daleko, ale ... dążę do moich ideałów .. a Przemyka napewno są moim ideałem..

Lilie - Lilium 21:29, 17 gru 2012

Do góry
Lilia Orientalna DISTANT DRUM te mam pierwszy rok i nie zimowały....... wiec trzymam kciuki, ale specjalnych ulg nie dostały, albo będą zimować normalnie jak inne, albo się rozstaniemy.. Wszystkie lilie bez problemu zimuja, bez zabiegów... niestety jedna pełna, czerwona nie przezimowała... kupiłam inne.... daję szansę..

Lilium Innocent Lady

Lilie - Lilium 21:28, 17 gru 2012

Do góry
Lilie są piękne ale te orientalne podobno nie są długowieczne.Jak długo macie je w swoich ogrodach i czy je wykopujecie tak zachowawczo i ew.do dzielenia? Trochę posadziłam jesienią ale mam apetyt na więcej.
Ogrodnik Mimo Woli cd 21:23, 17 gru 2012

Do góry
asc napisał(a)
Lilia L.O WHITE TRIUMPHATOR te lilie maja bardzo duże kwiaty.. takie śliczne trąbki ... ta to tegoroczny nabytek..sadzona wiosną.

Jejuniu, te są cudne lili nie mam ..... jeszcze ale lubię, ich zapach też póki co tylko liliowce ))
Pokazuj mi te kolorki letnie, bo mi ich strasznie brakuje
Pozdrawiam
Ogród szmaragdowy 21:16, 17 gru 2012

Do góry
asc napisał(a)
A ja dziękuję za lilie... te żółte to cud-miód-malina.... mam trochę żółtych z tego typu, ale wszystkie takie jasno żółte..... a Twoje to żółty prawdziwy
W rewanżu zostawiam moją Nazwa męska... Pontiac.. jak samochód..

Pontiac pikny dzięki Aniu.
Ogrodnik Mimo Woli cd 21:04, 17 gru 2012

Do góry
asc napisał(a)
Lilia L.O WHITE TRIUMPHATOR te lilie maja bardzo duże kwiaty.. takie śliczne trąbki ... ta to tegoroczny nabytek..sadzona wiosną.

ja uwielbiam lilie, a u ciebie to raj dla oka, same ciekawe okazy, białe chyba mi się najbardziej podobają, choć każda ma coś w sobie, u mnie w tym roku najwięcej było różowych, przypadkiem, bo kupowałam inne kolory
Ogrodnik Mimo Woli cd 20:43, 17 gru 2012

Do góry
asc napisał(a)

Aniu te białe trąbki wymiatają,ślicznoty, zapisuję je na moją listę zakupów.
Ogród szmaragdowy 20:39, 17 gru 2012

Do góry
A ja dziękuję za lilie... te żółte to cud-miód-malina.... mam trochę żółtych z tego typu, ale wszystkie takie jasno żółte..... a Twoje to żółty prawdziwy
W rewanżu zostawiam moją Nazwa męska... Pontiac.. jak samochód..

Ogrodnik Mimo Woli cd 20:35, 17 gru 2012

Do góry

Ogrodnik Mimo Woli cd 20:32, 17 gru 2012

Do góry
Bardzo lubię lilie... u kogoś. U mnie jakoś ich nie widzę (co nie jest trudne, bo ich nie mam)
Ogrodnik Mimo Woli cd 20:29, 17 gru 2012

Do góry
krisec napisał(a)
Aniu piękne lilie prezentujesz, jak mogło by ich zabraknąć w Twoim - moim ulubionym ogrodzie, też je uwielbiam, są piękne, ja mam ich garstkę w porównaniu do Ciebie.
Dzięki Tobie poznaję ich nazewnictwo, mogły by tylko dłużej kwitnąć.

Moje kwiatuchy dla Ciebie N

O kurcze, o matko.. a jakie piękne Dzięki za fotę ... dawno u Ciebie nie byłam.. pora zapuścić się do Ciebie ..
Tych żółtych nie mam, a są czaderskie..... dużo ludzi nie lubi żółtego koloru w ogrodzie.. a ja lubię .. zwłaszcza jak się patrzy na nie z dołu i na tle nieba... lubię się kłaść na trawie pod taka lilią i gapić się w niebo...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies