Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Nigdy nie mów nigdy 19:06, 24 sty 2013

Do góry
Julciu też tęsknię za różami...dzisiaj lilie oglądałam, już części nie ma u mnie. Zmarzły poprzedniej zimy, ale zdjęcia zostały
Wygrzebię zaraz, pokażę
Lilie - Lilium 14:41, 24 sty 2013

Do góry
Ania śliczne te lilie! Ja mam jedną, tygrysią i chyba mam złe miejsce dla niej.. muszę poczytać co Przemek radzi. Danusia ma chyba w donicach, może tak spróbować..
Ogród biały 23:41, 23 sty 2013

Do góry
bez biały

karmnik ościsty

tawuła wczesna i biała skalnica

hosta prawie biała

hortensje: Grandiflora, Lime Light, Anabelle, Tardiva

Też białe lilie, róże, margerytki, aksamitki, dzwonki brzoskwiniolistne

Mój kawałek raju II 21:14, 23 sty 2013

Do góry
Madziarzeszow napisał(a)
Witam,
Piękny ogród i kwiaty , moje ukochane lilie i róże (odwiedziłam część 1)
Bardzo mi się podoba.
Pozdrawiam

Witaj Madziu, dziekuję w imieniu ogrodu, a Ty sobie buszuj do woli u mnie pozdrawiam
Mój mały skrawek ziemi 19:53, 23 sty 2013

Do góry
Witaj Madziu
Masz w swoim ogródku to co lubię .Hortensje, róże i lilie
Jesteś w dobrym miejscu.Spotkasz tutaj same życzliwe dusze i wielkich pasjonatów
pozdrawiam
Mój kawałek raju II 15:33, 23 sty 2013

Do góry
Witam,
Piękny ogród i kwiaty , moje ukochane lilie i róże (odwiedziłam część 1)
Bardzo mi się podoba.
Pozdrawiam
Chryzantemowy ogródek - moja pasja :) 15:13, 23 sty 2013

Do góry
Na tą z igiełkowymi płateczkami to i ja bym się skusiła....hihi
Masz ślicznie i bajkowo, bo tyle kwiatów na raz to jeszcze nie widziałam w ogródku, a jak dojdą lilie i róże to już będzie nieziemsko. Wspaniale, że masz pasję i kolekcjonujesz, to człowieka bardzo uszlachetnia
Ogrodnik Mimo Woli cd 21:45, 22 sty 2013

Do góry
Basiu.. nie pocieszyłaś mnie, ale trudno się mówi.... krzaki przeżyją... ciężkie życie ogrodnika ....

Ewa... hi, hi, hi... cieszę sie, bo ja też jakoś grzeszna jestem i dekalogi ... łamię..... kupiłam lilie.... i też ... nijak sie maja do dekalogu.. kupiłam bylinki..i tez....... bo nadal kupuję to co mi się podoba....

A ogród wygląda bajecznie..w oświetleniu wygląda jak diamentowy ogród.... aż się skry od biżuterii.... napatrzeć się nie mogę..... i lampki na drzewkach wyglądają bajecznie... a temperatura spada. już -5. i zaczyna prószyć śnieg...
Diamentowy ogród
To właśnie tu 22:53, 21 sty 2013

Do góry
Dzidko u Ciebie to zawsze jakieś ciekawostki można znaleźć, kłokoczki nie znam, ale to ciekawa roślina.
Lilie wyjątkowej urody.
To właśnie tu 22:42, 21 sty 2013

Do góry
asc napisał(a)
Masz ciekawe roślinki...a przy matragonach wymiękłam.. i u Ciebie musiałam zobaczyć cuda liliowe Bogdzi
Swoja kolekcje matragonów też powiększam...czyli mam jedną, będę mieć kolejne A jedna mi Bogdzia zakupiła sprzed nosa...

Jaka ja Ci lilie wykupiłam sprzed nosa? Gdzie i kiedy?

Dzidko pozdrawiam.
Ogród u stóp klasztoru 22:41, 21 sty 2013

Do góry
A ja już poszalałam zakupowo... trochę zakupiłam i nie mam pojęcia gdzie posadzę...ale..... w nerwach zrobiłą koszyk, koszyk, koszyk.. i po 1 kwietnia przyjdzie... potem sie będę martwić. Lilie miałam kupić tylko w odmianie matragon.. a tu znów koszyk, koszyk, koszyk.. i pół tanich wczasów na nartach poszło .... w kwiatuchy
A u nie to piszesz same głupoty i farmazony....... masz tfórczo i wcale nie bałagan.....

A co do kocimiętki... mam trochę kotów.... od sąsiadów....... a nawet sporo trochę bo ptaszków mam dużo..... nornic nie łapią... w kocimiętce nie leżą..ale miałam jedna kocimiętkę i w niej namiętnie leżały... (kocimiętka zdechła sama z siebie......za gęsto posadzona i miała za sucho i za ciemno) W tej co mam teraz nie leżą...
Moje poletko 13:48, 21 sty 2013

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)
Witaj Celinko
No za 3 róże z przesyłką musiałabym zapłacić 150 zł.ale lilie już zamówiłam będą posyłać w marcu

O kurcze!! To jakieś wypasione znalazłaś!! drogie jak kruca fuks!! A jakie lilie i gdzie??
Moje poletko 12:24, 21 sty 2013

Do góry
Witaj Celinko
No za 3 róże z przesyłką musiałabym zapłacić 150 zł.ale lilie już zamówiłam będą posyłać w marcu
Ogród Joli 22:42, 20 sty 2013

Do góry
Całe dorosłe życie miałam do czynienia z roślinami.Na początku były to rośliny szklarniowe,bo na tym polegała nasza praca.Uprawiało się to na co był zbyt.Dwadzieścia lat temu założyliśmy nasz ogród.Sami projektowaliśmy go i sami obsadzaliśmy roślinami.Nie wszystko nam wychodziło.Wiele roślin było potem przesadzane w inne miejsca,bo zawadzały.Marzeniem mojego męża było posiadanie stawu w ogrodzie.Początki były trudne.Koparka wykopała głęboki dól.Trzeba było porobić półki na rośliny,a przede wszystkim wytępić trzcinę.Mieszkamy w starorzeczu Wisły.Trzcina jest wszędzie.Wytępienie jej graniczyło z cudem.Przynajmniej udało nam się ją trochę okiełznać.Staw wyścielony jest folią.Brzegi obłożyliśmy kamieniami.i osadziłam roślinami.

W ogrodzie mam dużo kwiatów.Przeważnie lilie

Moje ukochane jeżówki

Tu założyłam nowy kącik z jeżówkami

Mam też sporo hortensji

Ogród do kwadratu 12:07, 20 sty 2013

Do góry
Cebulki niektóre wymagają tego, by się przemroziły zimą.... wtedy dopiero kwitną.. dotyczy to większości wiosennych cebulowych... wyjątkiem są lilie, które można sadzić i jesienią i wiosną..
Ogród pomarańczowy 16:54, 19 sty 2013

Do góry
Chyba najbardziej pomarańczowe i różnorodne są aksamitki

Nasturcja

Paciorecznik

Lilie

Mój kawałek raju II 23:35, 18 sty 2013

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Jeszcze raz wpadłam napisac że widziałam Twoje ptaszki . Modraszka bardzo modra.Powojnikowa rozmowa też ciekawa i fajne gatunki a białą cebulę o której pisze Justyna też lubie ale nie wiem jak się nazywa. Pozdrówka zostawiam.

jest kilka odmian zimująca i nie ja kiedyś siałam exibicion a lilie Bogdziu widziałaś?
W cieniu - zacieniona 20:15, 18 sty 2013

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Oj Babcia za cały rok się postarała wnusia ugościc. I było warto jak to widac.
Bogusiu czy ja dobrze pamiętam ze masz lilie martagon różowe? Jeśli możesz napisz czy nie wymarzają zima i czy sadzisz je w gruncie czy w doniczkach?
Mam różowe i złote martagony w gruncie...u .mnie nie wymarzają.
W cieniu - zacieniona 20:09, 18 sty 2013

Do góry
Oj Babcia za cały rok się postarała wnusia ugościc. I było warto jak to widac.
Bogusiu czy ja dobrze pamiętam ze masz lilie martagon różowe? Jeśli możesz napisz czy nie wymarzają zima i czy sadzisz je w gruncie czy w doniczkach?
Rododendronowy ogród II. 09:16, 18 sty 2013

Do góry
Mariusz napisał(a)

Pozdrawiam serdecznie i przyłączam się do gratulacji

Kwiat godny fachowca od roślin wodnych, piękny kształt i kolor. Bardzo Ci dziękuje. Przy okazji zauważę że robisz jeziorko w cieniu to będzie problem z kwitnieniem lilii ale może masz inne plany związane z tymi kwiatami. Pozdrawiam serdecznie.

Bardzo słusznie.
Sioux, Paul Harriot, Chromatella i kilka innych oraz naturalne, choć lubią, to nie potrzebują dużo światła. Można powiedzieć cienioznośne. Zastanawiam się czy tutaj jakaś lilia będzie, raczej zrezygnuję na korzyść innych roślin..
Pozdrawiam

Dobrze wiedziec bo ja dotad myslałam że wszystkie muszą miec słońce.Musze zapisac żeby nie zapomniec bo to przydatna wiadomośc. A u siebie jestem pewna ze zrobisz piękny kącik z ciekawymi roślinami i będzie co podziwiac. Pozdrówka.

W temacie o liliach prędzej czy później opiszę te cienioznośne. Wygląda to tak, że wszystkie lilie uwielbiają słońce (bez wyjątku), wówczas bardzo obficie kwitną, ale spośród nich jest kilka odmian które można umieścić w miejscu cienistym - w miarę kwitną, kwiaty odbiegają nieco od rzeczywistych, zatraca się plamkowanie liści. Najlepiej w cieniu zachowuje się 'Marliacea Chromatella' o żółtej barwie kwiatów.
Życzę miłego dnia

Dzięki Mariusz akurat mi tego trzeba bo częśc jeziorka wiecej w cieniu niż w słoncu jest. Zapisane . dzięki . Miłego dnia.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies