Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lindsay80"

Tu ma być ogród :) 00:10, 13 kwi 2016

Do góry
frezja napisał(a)
Starsze egzemplarze kwitną...proszę poczytaj sobie
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1178-bukszpan-buxus-uprawa?page=9

w razie wątpliwości można zadac pytanie

Muszę się zagłębić w ten wątek, ale to już nie dziś
Pierwszy raz od wielu dni forum nie muli, za to ja już przymulona jestem.... Dobranoc
Tu ma być ogród :) 00:07, 13 kwi 2016

Do góry
Pluszakowa napisał(a)

Pierwsze słyszę, że miałby to być objaw choroby. Kwitnie i tyle, a ciąć można tylko jesienią trzeba odpowiednio wcześniej żeby nie zmarzło.

Że takie kwitnące tnie sie jesienią? Pierwsze słyszę, ja bym najchętniej już je z tych kwiatków ogolocila, bo mnie drażnią.
Tu ma być ogród :) 00:05, 13 kwi 2016

Do góry
Aska napisał(a)
Cześć Edyta. Przeglądając wątki o bukszpanach natknęłam się na Twój wątek, gdzie wspomniałaś,że w ubiegłym roku Twoja część bukszpanów kwitła. Mam podobny przypadek i zastanawiam się czy jest to stan naturalny czy też objaw chorobowy. Poza tym gdzieś przeczytałam że "kwitnących" już bukszpanów nie można przycinać. W sumie dziwi mnie to, ale wolę zasięgnąć informacji od Ciebie tym bardziej, że miałaś podobny przypadek. Pozdrawiam Aśka.

Asiu, kwitną, na razie nic z tym nie robię, ktoś pisał, że kwitną starsze egzemplarze, nie wiem ile moje mogą mieć lat, bo kupowałam zeszłej wiosny.
W weekend na wszystkie rabaty poszla azofoska, wiec i bukszpanom sie dostalo i jeszcze planuje siarczanem potasu je podlać, żeby były zieloniutkie.
Tu ma być ogród :) 00:01, 13 kwi 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)

Nie nie mam nawadniania.
Od dwóch dni deszczyk u mnie pada, chwasty znowu wyrastają
I znowu na kolanach będę wybierała

U mnie też popadalo, a na najbliższe dni jeszcze burze w prognozach, mogłyby przejść bokiem.
A nakolanniki masz? Ja bym się chyba bez tego gadżetu nie obyla.
Dziś byłam w hurtowni i zakupilam jednorazowe rękawiczki, tym razem testuje nitrylowe, chyba będą niezłe, przynajmniej pierwsza para dobrze rokuje
Tu ma być ogród :) 23:55, 12 kwi 2016

Do góry
lojalna_ napisał(a)
dzieki Edytko za cała Twoja robote ))

złoto kobitka )))

Ulgę poczułam, bo wszystko zmierza do pozytywnego zakończenia.
Ja co prawda mam lekkie zawirowania z zamówiona odmiana miskantow i moja przesyłka będzie później, ale nie powiem żeby mnie to martwiło specjalnie
Tu ma być ogród :) 23:52, 12 kwi 2016

Do góry
siakowa napisał(a)
Z tym zwirkiem.to tak jest ze konieczny kiedy roślin malo i male...potem.sie go przeklina...

Że też ja o tym jesienią nie wiedziałam, a tak trzeba zagryźć zęby i go polubić, ja w każdym razie będę musiała, zresztą jeszcze mnie porządnie nie doświadczył, więc nie chcę wywoływać wilka z lasu
Tu ma być ogród :) 23:49, 12 kwi 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

o dziekuję, zapisałam sobie te odmiany
wrzuciłam fotki, również żwirku
i zastanawiających mnie żółtych kulek w żurawce :/

Ania, byłam, widzialam, już pewnie spokojna jesteś bo ze 20 osób napisało, że to tylko nawóz, a nie jajeczka jakiejś paskudy, na szczęście
Tu ma być ogród :) 23:47, 12 kwi 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Edyto dostalas zdjecia na priv?

Dzięki Asiu zdjęcia doszly, a ja dalej czekam na wycenę od potencjalnego wykonawcy, jakoś wszystko idzie jak krew z nosa, ale nie nudzę się, w połowie przyszłego tygodnia przyjdzie trawiaste giga zamówienie więc walczę na przedplociu.
Tu ma być ogród :) 17:19, 12 kwi 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

a masz pod żwirkiem nawadnianie? Bo ja to się boję, że jak zaczniemy regularnie podlewać (jeszcze nia załączałam linii po zimie) to chwasty będą się panoszyć.

Nie nie mam nawadniania.
Od dwóch dni deszczyk u mnie pada, chwasty znowu wyrastają
I znowu na kolanach będę wybierała
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 12:03, 12 kwi 2016

Do góry
malkul napisał(a)

apropo kupiłam sobie taki wynalezk (niby na zajączka od meża ale mąż nic nie wiedział że mi podarował)
http://www.agito.pl/fiiskars-wyrywacz-do-chwastow-nozyce-do-trawy-galazek-26cm-139916-fs139916/pd/DWKJWMBBM/?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_term=&utm_campaign=PLA_All_Products&gclid=CL78htTgiMwCFcL2cgodD5YE3Q

i jak go odpakowałam tak lezy bo za cholre nie umeim tego osłużyć! ma ktoś? wie jak i co?

ja mam

osadzasz go tak, żeby chwast był w środku, dociskasz nogą na stopkę, w tym miejscu gdzie są te paski, tak, że przyrząd maksymalnie się zaglębi, przechylacz na bok w swoją stronę trzymając stopę na końcu stopki, podnosisz już z wyrwanym chwastem i wtedy przesuwasz tą pomarańczoną częścią na trzonku, chwytak się rozsuwa a chwast wypada na ziemie

Pięknie masz!
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 19:26, 11 kwi 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Chyba już wszystkiego naumiana, jak całe dzionki w ogrodzie? To jutro trzymać kciuki?

Wiesz kochana jak mnie zszokowałaś tym że zapamiętałaś ten termin!!! Jesteś cudna!!
połechtałaś mnie

jednak termin przesunął się odgórnie na 16.04. wiec ja jeszcze dogrywam szczególiki dopieszczam
także prosze 16.04 kciuki mocno trzymać
Zamieszkać w ogrodzie 12:36, 09 kwi 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Ładne serby dorwałaś, szykuje się pracowita sobota - torf odkwaszony zakupiłaś?

Buk też bardzo dorodny, wszystkie buki uwielbiam, ale mając buki trzeba się ze zdobniczką polubić, pryskasz a ona wraca i tak w kółko

Mówisz choruje? Jeden juz ma rok i póki co odpukać zdrowy..
Tu ma być ogród :) 12:23, 09 kwi 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Z krokusów to polecam Ci Pickwick lub Flower Record, są wielkokwiatowe i ładnie w tym żwirku wyglądają, mam tam też Joannę Darc, ale zlewa się z kamieniem i jest mało widoczna.

Ja od jesieni mam w kamieniu ciemierniki Niger, ale pod samą roślinką, te kamyki odgarnęłam, liście mają ładne też zimą, a jak jakieś brzydną to wycinasz i nowe ładne wychodzą. Ciemierniki jak nie kwitną to też zobią.
Pomyśl nad odmianą Orientalis.

o dziekuję, zapisałam sobie te odmiany
wrzuciłam fotki, również żwirku
i zastanawiających mnie żółtych kulek w żurawce :/
Tu ma być ogród :) 11:42, 09 kwi 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Bo ciemierniki tylko trzy i niedawno wsadzone z doniczek a tulipany (exotic emperor?) no sama wiesz, ze dopiero pierwszy raz u mnie cebulowe Fajnie u Ciebie ta Elata rośnie

Ja mam tam tulipany Spring Green, Exotic Emperor, miałam już w ubiegłym roku gdzie indziej, ale wzeszło tylko kilka, podobna sytuacja z Angelique - także ja już tych odmian więcej nie zakupie.

W tym roku będę się przyglądać tej Elacie, mam nadzieje, że mnie nie rozczaruje, bo bardzo lubię limonkowy kolor w ogrodzie.
Tu ma być ogród :) 11:34, 09 kwi 2016

Do góry
Kacha123 napisał(a)
Piękna wiosna u Ciebie. Do żwirku przydatny odkurzacz ogrodowy, masz wtedy mniej pracy.

Muszę się do Ciebie zwrócić po poradę jaki zakupić, kto jak kto ale Ty na pewno ten temat masz dobrze przerobiony
Tu ma być ogród :) 11:32, 09 kwi 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)

Znam ten ból, na kolanach dwa dni temu wybierałam, masakra. Póki co też mam czyściutko

a masz pod żwirkiem nawadnianie? Bo ja to się boję, że jak zaczniemy regularnie podlewać (jeszcze nia załączałam linii po zimie) to chwasty będą się panoszyć.
Tu ma być ogród :) 11:31, 09 kwi 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
ciekawe kiedy zdemolujesz ten żwirk przy rewolucjach

na razie nawet nie chcę o tym myśleć, za dużo go mam, żeby rozważać coś takiego.
Tu ma być ogród :) 11:27, 09 kwi 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

choroba niewiem jaka granulacja, jutro polecę zrobić fotkę.
z cebulowych to wejde w krokusy, najbardziej mi sie podobają a poza tym to te ciemierniki koniecznie
ciemierniki po kwitnieniu sa widoczne na rabacie czy znikają?

Z krokusów to polecam Ci Pickwick lub Flower Record, są wielkokwiatowe i ładnie w tym żwirku wyglądają, mam tam też Joannę Darc, ale zlewa się z kamieniem i jest mało widoczna.

Ja od jesieni mam w kamieniu ciemierniki Niger, ale pod samą roślinką, te kamyki odgarnęłam, liście mają ładne też zimą, a jak jakieś brzydną to wycinasz i nowe ładne wychodzą. Ciemierniki jak nie kwitną to też zobią.
Pomyśl nad odmianą Orientalis.
Tu ma być ogród :) 10:49, 09 kwi 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Zaś nie kojarzę, a pokazywałaś to miejsce?

Ta trawa to carex Elata Aurea, ma być właśnie limonkowym akcentem na rabatach.

Bo ciemierniki tylko trzy i niedawno wsadzone z doniczek a tulipany (exotic emperor?) no sama wiesz, ze dopiero pierwszy raz u mnie cebulowe Fajnie u Ciebie ta Elata rośnie
Lawendowy zawrót głowy 09:32, 09 kwi 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Ja właśnie w zeszłym roku te kolumnowe widzialam i kusiło mnie bardzo, do tego w super cenie były.

Jak mi Kaska pokazała te kolumnowe to miałam wrazenie ze ładniejsze od amrowaca były ....szkoda ze nie wzięłaś moze jeszcze sie zdecydujesz )))
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies