Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

MirellaB 17:19, 12 kwi 2016

lindsay80 napisał(a)

a masz pod żwirkiem nawadnianie? Bo ja to się boję, że jak zaczniemy regularnie podlewać (jeszcze nia załączałam linii po zimie) to chwasty będą się panoszyć.

Nie nie mam nawadniania.
Od dwóch dni deszczyk u mnie pada, chwasty znowu wyrastają
I znowu na kolanach będę wybierała
Aska 18:50, 12 kwi 2016

Cześć Edyta. Przeglądając wątki o bukszpanach natknęłam się na Twój wątek, gdzie wspomniałaś,że w ubiegłym roku Twoja część bukszpanów kwitła. Mam podobny przypadek i zastanawiam się czy jest to stan naturalny czy też objaw chorobowy. Poza tym gdzieś przeczytałam że "kwitnących" już bukszpanów nie można przycinać. W sumie dziwi mnie to, ale wolę zasięgnąć informacji od Ciebie tym bardziej, że miałaś podobny przypadek. Pozdrawiam Aśka.
Pluszakowa 18:56, 12 kwi 2016

Aska napisał(a)
Cześć Edyta. Przeglądając wątki o bukszpanach natknęłam się na Twój wątek, gdzie wspomniałaś,że w ubiegłym roku Twoja część bukszpanów kwitła. Mam podobny przypadek i zastanawiam się czy jest to stan naturalny czy też objaw chorobowy. Poza tym gdzieś przeczytałam że "kwitnących" już bukszpanów nie można przycinać. W sumie dziwi mnie to, ale wolę zasięgnąć informacji od Ciebie tym bardziej, że miałaś podobny przypadek. Pozdrawiam Aśka.

Pierwsze słyszę, że miałby to być objaw choroby. Kwitnie i tyle, a ciąć można tylko jesienią trzeba odpowiednio wcześniej żeby nie zmarzło.
frezja 18:58, 12 kwi 2016

Starsze egzemplarze kwitną...proszę poczytaj sobie
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1178-bukszpan-buxus-uprawa?page=9

w razie wątpliwości można zadac pytanie
lindsay80 23:47, 12 kwi 2016

nawigatorka napisał(a)
Edyto dostalas zdjecia na priv?

Dzięki Asiu zdjęcia doszly, a ja dalej czekam na wycenę od potencjalnego wykonawcy, jakoś wszystko idzie jak krew z nosa, ale nie nudzę się, w połowie przyszłego tygodnia przyjdzie trawiaste giga zamówienie więc walczę na przedplociu.
lindsay80 23:49, 12 kwi 2016

anna_t napisał(a)

o dziekuję, zapisałam sobie te odmiany
wrzuciłam fotki, również żwirku
i zastanawiających mnie żółtych kulek w żurawce :/

Ania, byłam, widzialam, już pewnie spokojna jesteś bo ze 20 osób napisało, że to tylko nawóz, a nie jajeczka jakiejś paskudy, na szczęście
lindsay80 23:52, 12 kwi 2016

siakowa napisał(a)
Z tym zwirkiem.to tak jest ze konieczny kiedy roślin malo i male...potem.sie go przeklina...

Że też ja o tym jesienią nie wiedziałam, a tak trzeba zagryźć zęby i go polubić, ja w każdym razie będę musiała, zresztą jeszcze mnie porządnie nie doświadczył, więc nie chcę wywoływać wilka z lasu
lindsay80 23:55, 12 kwi 2016

lojalna_ napisał(a)
dzieki Edytko za cała Twoja robote ))

złoto kobitka )))

Ulgę poczułam, bo wszystko zmierza do pozytywnego zakończenia.
Ja co prawda mam lekkie zawirowania z zamówiona odmiana miskantow i moja przesyłka będzie później, ale nie powiem żeby mnie to martwiło specjalnie
lindsay80 00:01, 13 kwi 2016

MirellaB napisał(a)

Nie nie mam nawadniania.
Od dwóch dni deszczyk u mnie pada, chwasty znowu wyrastają
I znowu na kolanach będę wybierała

U mnie też popadalo, a na najbliższe dni jeszcze burze w prognozach, mogłyby przejść bokiem.
A nakolanniki masz? Ja bym się chyba bez tego gadżetu nie obyla.
Dziś byłam w hurtowni i zakupilam jednorazowe rękawiczki, tym razem testuje nitrylowe, chyba będą niezłe, przynajmniej pierwsza para dobrze rokuje
lindsay80 00:05, 13 kwi 2016

Aska napisał(a)

Asiu, kwitną, na razie nic z tym nie robię, ktoś pisał, że kwitną starsze egzemplarze, nie wiem ile moje mogą mieć lat, bo kupowałam zeszłej wiosny.
W weekend na wszystkie rabaty poszla azofoska, wiec i bukszpanom sie dostalo i jeszcze planuje siarczanem potasu je podlać, żeby były zieloniutkie.