Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

ren133 10:49, 09 kwi 2016

lindsay80 napisał(a)

Zaś nie kojarzę, a pokazywałaś to miejsce?

Ta trawa to carex Elata Aurea, ma być właśnie limonkowym akcentem na rabatach.

Bo ciemierniki tylko trzy i niedawno wsadzone z doniczek a tulipany (exotic emperor?) no sama wiesz, ze dopiero pierwszy raz u mnie cebulowe Fajnie u Ciebie ta Elata rośnie
lindsay80 11:27, 09 kwi 2016

anna_t napisał(a)

choroba niewiem jaka granulacja, jutro polecę zrobić fotkę.
z cebulowych to wejde w krokusy, najbardziej mi sie podobają a poza tym to te ciemierniki koniecznie
ciemierniki po kwitnieniu sa widoczne na rabacie czy znikają?

Z krokusów to polecam Ci Pickwick lub Flower Record, są wielkokwiatowe i ładnie w tym żwirku wyglądają, mam tam też Joannę Darc, ale zlewa się z kamieniem i jest mało widoczna.

Ja od jesieni mam w kamieniu ciemierniki Niger, ale pod samą roślinką, te kamyki odgarnęłam, liście mają ładne też zimą, a jak jakieś brzydną to wycinasz i nowe ładne wychodzą. Ciemierniki jak nie kwitną to też zobią.
Pomyśl nad odmianą Orientalis.
lindsay80 11:31, 09 kwi 2016

Madzenka napisał(a)
ciekawe kiedy zdemolujesz ten żwirk przy rewolucjach

na razie nawet nie chcę o tym myśleć, za dużo go mam, żeby rozważać coś takiego.
lindsay80 11:32, 09 kwi 2016

MirellaB napisał(a)

Znam ten ból, na kolanach dwa dni temu wybierałam, masakra. Póki co też mam czyściutko

a masz pod żwirkiem nawadnianie? Bo ja to się boję, że jak zaczniemy regularnie podlewać (jeszcze nia załączałam linii po zimie) to chwasty będą się panoszyć.
lindsay80 11:34, 09 kwi 2016

Kacha123 napisał(a)
Piękna wiosna u Ciebie. Do żwirku przydatny odkurzacz ogrodowy, masz wtedy mniej pracy.

Muszę się do Ciebie zwrócić po poradę jaki zakupić, kto jak kto ale Ty na pewno ten temat masz dobrze przerobiony
lindsay80 11:42, 09 kwi 2016

ren133 napisał(a)

Bo ciemierniki tylko trzy i niedawno wsadzone z doniczek a tulipany (exotic emperor?) no sama wiesz, ze dopiero pierwszy raz u mnie cebulowe Fajnie u Ciebie ta Elata rośnie

Ja mam tam tulipany Spring Green, Exotic Emperor, miałam już w ubiegłym roku gdzie indziej, ale wzeszło tylko kilka, podobna sytuacja z Angelique - także ja już tych odmian więcej nie zakupie.

W tym roku będę się przyglądać tej Elacie, mam nadzieje, że mnie nie rozczaruje, bo bardzo lubię limonkowy kolor w ogrodzie.
anna_t 12:23, 09 kwi 2016

lindsay80 napisał(a)

Z krokusów to polecam Ci Pickwick lub Flower Record, są wielkokwiatowe i ładnie w tym żwirku wyglądają, mam tam też Joannę Darc, ale zlewa się z kamieniem i jest mało widoczna.

Ja od jesieni mam w kamieniu ciemierniki Niger, ale pod samą roślinką, te kamyki odgarnęłam, liście mają ładne też zimą, a jak jakieś brzydną to wycinasz i nowe ładne wychodzą. Ciemierniki jak nie kwitną to też zobią.
Pomyśl nad odmianą Orientalis.

o dziekuję, zapisałam sobie te odmiany
wrzuciłam fotki, również żwirku
i zastanawiających mnie żółtych kulek w żurawce :/
nawigatorka 22:10, 09 kwi 2016

Edyto dostalas zdjecia na priv?
siakowa 22:13, 09 kwi 2016

Z tym zwirkiem.to tak jest ze konieczny kiedy roślin malo i male...potem.sie go przeklina...
lojalna_ 16:46, 12 kwi 2016

dzieki Edytko za cała Twoja robote ))

złoto kobitka )))