Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ania -Spełnione marzenie 21:07, 06 paź 2020

Do góry
Ania111 napisał(a)
A teraz rabaty

Wszystkie wypielone
Aż ruszać się nie mogę.

Ania ale się napracowałaś. Takie rabaty i jeszcze cebulowe na dodatek. Wiosna będzie kwitnąca.
Obrzeża porządkują przestrzeń, trawki też bronią.
W tym roku razem będziemy testować penstemony - czy przeżyją zimę.
A jeszcze mam pytanko. Co to za drzewo lub krzew, co tak pięknie się przebarwiło na zdjęciu?
Migawki z ogródka 21:05, 06 paź 2020

Do góry

I a propos dyskusji u Iwonki o jesiennym sadzeniu miskantów...
Oba miskanty sadziłam rok temu jesienią, mało tego tego małego, podobno to Krater, przesadzałam niedawno, w połowie września, początkiem kłoszenia...
W piaskownicy 21:03, 06 paź 2020

Do góry
Migawki z ogródka 21:01, 06 paź 2020

Do góry
Migawki z ogródka 20:58, 06 paź 2020

Do góry
Żeby nie było, że całkiem zniknęłam...
Dębowe zakątki 20:54, 06 paź 2020

Do góry
Ania111 napisał(a)

Ania ,
jakie masz piękne roślinki

Aniu w imieniu roślin dziękuję

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:51, 06 paź 2020

Do góry
W momencie zakładania ten półksiężyc miał być w części wrzosowiskiem uzupełnionym nasadzeniami luźniejszych drzewek: tamaryszka, klona ussuryjskiego, zimozielonych niskich cyprysików i kosodrzewin.
W ciągu kilku lat warunki świetlne bardzo się zmieniły. Wrzosy wyginęły, a ja coś tam dosadzałam. Chciałabym nadać (o ile to w moim przypadku możliwe) tej rabacie bardziej uporządkowany charakter.

Wolałabym dopasować nasadzenia raczej do ussuryjskiego i bordowolistnej śliwy niż do tamaryszka.

Rabata podokienna i skarpa też się udały.

Koniec spaceru, a ja mam o czym myśleć.

Ania -Spełnione marzenie 20:50, 06 paź 2020

Do góry
Rabata do obsadzenia.
Wizualizacja

Myślałam o tujach dinika
Kuleczki były by fajne.

Albo trawy , może rozplemica japońska???

W środku jest kalina , które już kwitnie .

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:34, 06 paź 2020

Do góry
Długa prosta po minięciu cypelka zyskuje więcej światła. Wykopania wymaga tylko miskant Malepartus. Przy silnych wiatrach i opadach ma tendencję do pokładania. Jest za masywny w tym miejscu.

W okolicach ławeczki jest koniec drugiej rabaty półksiężycowej.

Moje ogrodowe życie 20:31, 06 paź 2020

Do góry
Muszę jednak powiedzieć, że sezonu ogrodowego jeszcze nie zakończyłam. Z tyłu domu powstają pierwsze rabaty
W kamiennym kręgu od początku 20:28, 06 paź 2020

Do góry
Moje ogrodowe życie 20:28, 06 paź 2020

Do góry
Wrzesień jak zwykle zleciał nie wiadomo kiedy, a tu już październik i jesień nastała. Na ogród mam już teraz mało czasu, szkolne obowiązki dzieci pochłonęły mnie totalne, popołudnia już są tak krótkie, że jak wracam do domu to ciemno.

W kamiennym kręgu od początku 20:25, 06 paź 2020

Do góry
Książka o ognistych rabatach.
Dobrze, że wymyślano translator

Zielonego Atelier początki 20:16, 06 paź 2020

Do góry
Hej Hej Grupo!

Bardzo liczę na Waszą radę. Po usunięciu kilku krzewów z rabaty potrzebuję je czymś zastąpić lub przearanżować rabatę.

Czym można wypełnić miejsca oznaczone kółkami na szkicu ?

jest to rabata frontowa sąsiadująca z wejściem do domu ( zaznaczona na szkicu ogólnym kolorem niebieskim). Bardzo zależy mi na kilku elementach zimozielonych. Myślałam o cisach stożkach , lub kulach na pniu , bukszpanach, czy trzmielinie na pniu.

Jednak będę wdzięczna za inne sugestie.
Wielkie dzięki za każdy komentarz!!!

W ogródku emerytki 20:11, 06 paź 2020

Do góry
W środku jest wielki okrągły trawnik z rabatami na brzegu.

KONIEC

A to skwerek przed blokiem mojej Mamy z cudnie powykręcanymi wierzbami, które tu rosną do początku lat 60-tych.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:11, 06 paź 2020

Do góry
Mgduska napisał(a)

Jest to jakiś pomysł, tylko że mi się marzy taki parasol z jabłoni, a zmieści się tylko jeden

Przemyśl ten parasol z jabłoni, bo jeśli to jabłoń owocowa, to mogę Ci od razu powiedzieć, że co wiosnę masę wilków trzeba będzie wycinać. Ta moja jabłoń w donicy w podwórku jest właśnie tak prowadzona w parasol, wiem co mówię
tak przycięta w lutym, na zdjęciu tak nie widać ,a le góra jest prawie na płasko cięta, a zdjęcie robione z dołu donicy

i obecnie zobacz ile wilków i cięcia co roku i nie ma tego efektu parasola wcale

wypuszcza same pionowe gałęzie, to wilki do wycinki znowu wiosną.

Chyba, że masz jabłoń ozdobną o formie płaczącej, to inna bajka
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:10, 06 paź 2020

Do góry
Kolejną rabatą jest podokienna obok tarasu. Ma kształt trójkąta prostokątnego. Zaczyna się wąsko. W najszerszym miejscu ma ok. 2 m. Obsadzona bez fajerwerków, bo rzadko ja widuję. Zrobiona zamiast trawnika, który trzeba by w tym miejscu nawadniać.

Trawiasta ścieżka oddziela ją od tzw. długiej prostej, która w większej części obsadzona jest grupami krzewów i drzewek. założenia ten fragment ogrodu miał być w miarę bezobsługowy.

Granica/narożnik działki

i w drugą stronę

Na wysokości końca tarasu rabata tworzy tzw. cypelek. I nad tym cypelkiem mus się pochylić. okolic tarasu znikną miskanty Giganteusy. Świetnie zacieniały taras, ale przy okazji sąsiedztwo.Tego z przodu już wykopałam. Wiąz się ucieszy z większej ilości światła. Te mniejsze miskanty też.

Pod koniec zimy mocniej przytnę też jabłonkę Olę. Tegoroczny wilgotny sezon mocno ją rozbujał.

W ogródku emerytki 19:57, 06 paź 2020

Do góry
Jest też stół do pingponga i kort /jeszcze nieczynny/

I rabaty, z ulubionymi przeze mnie kamieniami.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:51, 06 paź 2020

Do góry
Po początkowych trudnościach z zagospodarowaniem kącika brzozowego, teraz nie ma już z nim problemów. Wiem, że bez nawadniania między brzozami nic większego nie urośnie. Zostawiłam wnętrze siłom natury. Obsadzony jest tylko przód rabaty.

Połączenie różnej wysokości krzewów z niewielką ilością bylin nie jest może szczytem wyrafinowania, ale jest bezproblemowe.

i w drugą stronę

Środek tej dosyć długiej rabaty obsadzany był najpóźniej. Jest dobrze nasłoneczniony, więc pokusiło mnie o wsadzenie tutaj większej ilości bylin. Ta część nauczyła mnie ogrodniczej pokory. O ile w miarę sprawnie radzę sobie z kompozycjami drzewiasto- krzaczastymi, to rabaty stricte bylinowe nie są moją mocną stroną. Ze wszystkich grup roślin, to właśnie byliny najbardziej reagują na wahania pogody, niedobory lub nadmiar wilgoci. Mieszać już tutaj nie będę, ale miewam momenty irytacji, kiedy czasem patrzę na ten fragment ogrodu.

Morwa biała zdecydowanie pobija w przebarwieniach miłorząba. Wyjątkowo długo trzyma liście.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies