Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Mgduska 19:43, 06 paź 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)

Modrzewie można fajnie uformować w parasol, kiedyś ( już dawno) pokazywałam, teraz nie mam dostepu do tych fotek już, ale Ci opiszę. Dorosły modrzew taki już z grubym pniem, przycięto go do pierwszych dolnych gałęzi bo wcześniej podgolono od dołu do wysokości trzech metrów. Zostawiono takie jak ja to mówię drapaki w formie parasola z jednego poziomu gałęzi. Przez dwa sezony patrzyć na to było przykro, a potem zamieniły się w cudowne zielone parasole Nawypuszczały mnóstwo gałązek na tych zostawionych konarach , ale już nie puściły przewodnika w górę. Mówię Ci cudnie to wyglądało, nic tylko stolik pod tym parasolem w upały stawiać, musiałabyś tym ciemiernikom ze dwa , trzy razy w sezonie alkalizować glebę no i bez podlewania się nie obejdzie niestety.

Jest to jakiś pomysł, tylko że mi się marzy taki parasol z jabłoni, a zmieści się tylko jeden
sylwia_slomc... 20:11, 06 paź 2020

Mgduska napisał(a)

Jest to jakiś pomysł, tylko że mi się marzy taki parasol z jabłoni, a zmieści się tylko jeden

Przemyśl ten parasol z jabłoni, bo jeśli to jabłoń owocowa, to mogę Ci od razu powiedzieć, że co wiosnę masę wilków trzeba będzie wycinać. Ta moja jabłoń w donicy w podwórku jest właśnie tak prowadzona w parasol, wiem co mówię
tak przycięta w lutym, na zdjęciu tak nie widać ,a le góra jest prawie na płasko cięta, a zdjęcie robione z dołu donicy

i obecnie zobacz ile wilków i cięcia co roku i nie ma tego efektu parasola wcale

wypuszcza same pionowe gałęzie, to wilki do wycinki znowu wiosną.

Chyba, że masz jabłoń ozdobną o formie płaczącej, to inna bajka
Juzia 21:16, 06 paź 2020

Nie ma parasola, ale fotka śliczna!
Nallar 21:31, 06 paź 2020

Ale "wysyp" fotek . Wiedziałam kiedy wpaść. Nadal mnie szokuje Wasza pracowitość, macie jakieś dodatkowe baterie....
Kojec dla psiuni.. będzie tam mieszkała, czy to tylko w razie "W"?
Pozdrowionka zostawiam dla Was i smyranko dla psiuni.
Ania111 21:36, 06 paź 2020

Przemyśl ten parasol z jabłoni, bo jeśli to jabłoń owocowa, to mogę Ci od razu powiedzieć, że co wiosnę masę wilków trzeba będzie wycinać. Ta moja jabłoń w donicy w podwórku jest właśnie tak prowadzona w parasol, wiem co mówię
tak przycięta w lutym, na zdjęciu tak nie widać ,a le góra jest prawie na płasko cięta, a zdjęcie robione z dołu donicy

i obecnie zobacz ile wilków i cięcia co roku i nie ma tego efektu parasola wcale

wypuszcza same pionowe gałęzie, to wilki do wycinki znowu wiosną.

Chyba, że masz jabłoń ozdobną o formie płaczącej, to inna bajka

Sylwia ,

Ja nie o jabłoni co prawda ...
ale o tych skrzyniach ,
oj jakie cudne
takie urokliwe
Roocika 21:38, 06 paź 2020

Sylwia śliczny Twój ogródek... zazdroszczę chęci do działań.
Mnie chyba przytłoczyło. Wydaje mi się, że u mnie nigdy nie będzie ładnie nie mam tyle czasu ile potrzeba i siły i naszło mnie, że po co mi to wszystko
sylwia_slomc... 21:45, 06 paź 2020

Juzia napisał(a)
Nie ma parasola, ale fotka śliczna!

A bo Ty masz na nosie kolorowe okulary to dlatego
sylwia_slomc... 21:53, 06 paź 2020

Nallar napisał(a)
Ale "wysyp" fotek . Wiedziałam kiedy wpaść. Nadal mnie szokuje Wasza pracowitość, macie jakieś dodatkowe baterie....
Kojec dla psiuni.. będzie tam mieszkała, czy to tylko w razie "W"?
Pozdrowionka zostawiam dla Was i smyranko dla psiuni.

Ewcia Ona mieszka w kojcu na co dzień, ale nie jest psem wyłącznie kojcowym, codziennie spacerujemy i biega po ogrodzie i po lesie i na wałach i bawimy się, czeszemy. Mieszka w kojcu bo w domu dwie stareńkie pekinki rządzą i rządów nie oddadzą dobrowolnie, a Larcia by tylko raz pyskiem kłapła i stareńkie starość by zakończyły
Waclaw 22:00, 06 paź 2020

Tylko po listkach nie syp bo świeżym popiołem można przypalić, lepiej wprost na ziemię i tak z 5-10 cm od rośliny zrobić odstęp i nie za dużo

Takie wskazówki uwielbiam
sylwia_slomc... 22:02, 06 paź 2020

Ania111 napisał(a)

Sylwia ,

Ja nie o jabłoni co prawda ...
ale o tych skrzyniach ,
oj jakie cudne
takie urokliwe

A ze zwykłych stempli budowlanych zrobione