Witaj,
Uwaga techniczna: Zgodnie z regulaminem w jednym poście można wkleić max. 4 zdjęcia.
No i nie masz podpisu. Nikt do Ciebie nie trafi.
Na odwodnieniu nie znam się, więc nie doradzę. Tu jakiś fachowiec od odwodnienia potrzebny.
Ja raczej nie przywoziłabym zwykłej ziemi, tylko przekompostowany obornik, duuuużo kompostu i kory sosnowej. Niektórzy dodają jeszcze mączkę bazaltową. W miejscu, gdzie chcesz wsadzić rośliny zebrałabym nawiezioną glinę, a ziemię rodzimą wymieszała z tym co powyżej. No i po posadzeniu roślin trzeba je wyściółkować korą, która zatrzyma wilgoć i chwasty.
Tuje bardzo ładnie zaczęły się odbudowywać. Jeśli posadzisz przed nimi gęsto rośliny to będą miały jeszcze więcej cienia i większy problem z odbudową. Cały ogródek skróci się też wizualnie i zrobi się taka wąska kiszka. Może nie rób takiego paska roślin wzdłuż tuj na wprost okien, tylko raczej rabaty po bokach.
Osobiście posadziłabym jakieś niewielkie drzewko/wysoki krzew w miejscu gdzie tuje nie zasłaniają bloków. Widzę tu np. krzew aronii. Mam taki. Na dole ma kilka gołych pni, a na górze chmurkę z liści, która zasłoniłabym bloki. Aronia pięknie kwitnie wiosną, na jesieni ładnie się przebarwia i nie rośnie duża. No i teraz są modne drzewa wielopniowe.
Ten skrawek trawy po prawej stronie trudno będzie kosić. Ja zrobiłabym tam rabatę.
Widzę, że masz też kolorowe żórawki i w ogóle lubisz kolorowo. Fajnie, ale uważaj, żebyś nie przedobrzył z tymi kolorami, bo zrobi się pstrokacizna.
Pozdrawiam świątecznie,
Hania