Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Ogrodnik Mimo Woli cd 15:47, 16 gru 2012

Do góry
Aniu wszędzie pierniki i wianki a u ciebie niespodzianka - piękne lilie, az zatęskniłam za wiosną, och i to bardzo...
Innocent Lady - cudna tak jak jej nazwa

też właśnie zabieram się za oglądanie Mai i ogrodu Pszczółki
Ogrodnik Mimo Woli cd 09:21, 16 gru 2012

Do góry
Renata - mam nadzieję, że nie zeżrą.... bo szkoda by było .... jak zjedzą i nie będą wyłazić wiosną to dokup i posadź w koszykach lub starych plastykowych doniczkach, ale dużych bo się rozrastają... ... to naprawdę ładne kwiaty i jak na cebulowe długo kwitną
Joanko - zapach Cię zwabił, duża szansa, bo prawie wszystkie Orientpety pachną obłędnie... niektórzy nie lubią tego zapachu, za intensywny..ale ja lubię zapachy w ogrodzie.... wiem, że w nim jestem.. Jak wiatr zawieje to i z 20 metrów czuć zapach....
Bożenko - są niesamowicie piękne... ale ciekawe jak przezimują... bo z tego co pamiętam, to chyba je sadziłam wiosną... czerwona niestety nie przezimowała... i albo cebula byłą keipska..albo one takei kapryśne, ale jak nie sprawdzę to się nie dowiem.
Madżenko - dosadź koniecznie.. może być gdzieś z tyłu, bo one rosną wysoko, potem jak przekwitną to zasłoni co inne badyle, które możesz skrócić trochę po przekwitnięciu.. one lubią mieć nóżki w cieniu
Agnieszko..... moje orientpety.... najstarsze przetrwały 3 zimy bez zabiegów... po prostu są tylko przysypane korą jak i cała rabata...... jedynie co je niszczy to poskrzypka.. trzeba chodzić i oglądać.. ale ją się łatwo zabiera bo nie ucieka i jest kolorowa wiec łatwo zauważyć... raz się zbierze i mam spokój.... tzn tylko w tym roku miałam poskrzypkę..
Bogdzia - trzymam kciuki za lelije.. i by ich nornice nie zjadły, bo szkoda by było..
Basiu - trudno mówić ile trzymam bo ogród mam młody... ale zdarza się , że przesadzam je w nowe miejsce bo mi nie pasuje.. albo są już za gęsto, albo wykopuję, bo komuś daje cebulki... te zwykłe lilie bardzo szybko się mnożą... mam takie od mamy.... dostałam kilka cebulek, a już mam pół ogrodu w tych liliach..
Ela - dzień pełen wrażeń.... zabrzmiało intrygująco.. lecę sprawdzić co takiego.. ta babska ciekawość jest okropna...

Obejrzałam Maję i podziwiałam Pszczółkę..... bardzo mi się podobało.. i Pszczółka i Pszczelarania....

Miłego dnia Chociaż u nas leje deszcz... Na drugim foto, różowe lilie wyższe ode menie

Ogrodnik Mimo Woli cd 22:32, 15 gru 2012

Do góry
Lilie masz faktycznie imponujące, a o tej porze roku ogląda się je z jeszcze większą przyjemnością. Jutro jeszcze dokładniej obejrzę Twoją rabatę, bo muszę w niej dłużej pobuszować, a dzisiaj dobrej nocy ci życzę, ja też idę spać, bo miałam dzisiaj pracowity i pełen wrażeń dzień.
Ogrodnik Mimo Woli cd 22:23, 15 gru 2012

Do góry
Aniu, jak długo w jednym miejscu trzymasz lilie?
Ogrodnik Mimo Woli cd 22:23, 15 gru 2012

Do góry
Cudne te lilie. Na jesieni kilka cebul w lilypolu kupiłam , zobaczymy co z nich będzie jeśli nornice nie zjedzą.Pozdrówka.
Ogrodnik Mimo Woli cd 22:13, 15 gru 2012

Do góry
Lilie zachwycające! Będą u mnie dosadzane wiosną!!!
Ogrodnik Mimo Woli cd 22:10, 15 gru 2012

Do góry
asc napisał(a)
Martek, Aniu, Renatko.. dzięki za wizytę.... sporo rośłin mam skatalogowanych.. i jak trzeba t otam szukam nazw jak sie pytacie.. Lilie mam dość dobrze skatalogowane..tyle, że dużo nazw już nie odtworzę.... Jak będziecie miały cierpliwość oglądać to moge powklejać...

Dla Renatki moje pełne..... miałam kupioną jeszcze czerwoną pełną.. ale nie ma jej..padła.. ale to sklep gdzie dużo miałam niespodzianek..

Lilia Orientalna INNOCENT LADY

Lilia Orientalna DISTANT DRUM

Po prostu niewiarygodnie piękne.
Ogrodnik Mimo Woli cd 20:56, 15 gru 2012

Do góry
Martek, Aniu, Renatko.. dzięki za wizytę.... sporo rośłin mam skatalogowanych.. i jak trzeba t otam szukam nazw jak sie pytacie.. Lilie mam dość dobrze skatalogowane..tyle, że dużo nazw już nie odtworzę.... Jak będziecie miały cierpliwość oglądać to moge powklejać...

Dla Renatki moje pełne..... miałam kupioną jeszcze czerwoną pełną.. ale nie ma jej..padła.. ale to sklep gdzie dużo miałam niespodzianek..

Lilia Orientalna INNOCENT LADY

Lilia Orientalna DISTANT DRUM

Ogrodnik Mimo Woli cd 20:50, 15 gru 2012

Do góry
Celina napisał(a)

Strona Lilypolu na razie nieczynna.
Aniu a jak u nich z cenami. Towar rozumiem też dobry?

Te białe lilie chyba kupowałam w Benex .. też dobre cebuli maja.
Ceny w Lylipol dobre i oferta też bogata.. dużo cebul to nasz rodzimy chów... zaprawione w górskim klimacie cebule muszą rosnąć
Tak, że lilie głównie kupuję w tych dwóch miejscach.. i na naszym ryneczku..ale te są bez nazwy
Ogrodnik Mimo Woli cd 20:14, 15 gru 2012

Do góry
Fantasryczne masz te fotki z lata, dawaj więcej
A masz lilie pełne ?
Ogrodnik Mimo Woli cd 18:19, 15 gru 2012

Do góry
Witaj Aniu
Piękne lilie dziś królują u ciebie a metamorfoza rabat interesująca i super pomysł do powielenia może być już od stycznia, trzeba tylko wybrać odpowiedni obiekt
Ogrodnik Mimo Woli cd 18:18, 15 gru 2012

Do góry
Anno poezją rzuciłaś widziałam
Lilie piękne masz ,u mnie jakoś ich zaczyna ubywać zamiast przybywać.
W tym roku niektórym zmieniłam miejsce może miały złe ?
Ogrodnik Mimo Woli cd 18:16, 15 gru 2012

Do góry
Ewelinka231281 napisał(a)

Witam!
O stanie wojennym mogę wypowiedzieć się tylko czerpiąc wiadomości z książek lub od rodziców i dziadków, bo mama miała termin rodzenia mnie właśnie na 13.12, jak widać w nicku wcale mi się nie śpieszyło na świat ogarnięty stanem wojennym. Wiem, że 14.12 dziadkowie przewieźli mamę z domu do Ol do znajomych, bo nie wiedziano co będzie i czego się spodziewać, mama nie wspomina teo czasu za dobrze, strach przed rozwiązaniem i strach jakie będzie rozwiązanie sytuacji w Pl.

Pozdrawiam

Mamie współczuć,ale tobie ?Zobacz jaka z ciebie ekstra ogrodniczka !

Martek, nie dodałam, że taty nie było w Pl, jego statek był chyba koło Kanady (wrócił chyba w lutym), więc to pewnie dodatkowo stresowało mamę. Mama zresztą większość czasu była sama i nas wychowywała, bo tata miał czasami rejsy po 6-9 miesięcy, dopiero jak byłyśmy nastolatkami to zaczął normalniej pływać (np.8tyg tam gdzieś w świecie 8tyg w Pl). Z dzieciństwa o dziwo pamiętam tylko tatę, bo jak przyjeżdżał z rejsu to spedzał z nami dużo czasu - ryby, grzyby i wycieczki, a to dzieciak zapamiętuję bardziej, ale mimo wszystko z mamą jestem duuuuuużo bardziej związana. Tata do teraz pływa i nie brakuje mi go wtedy - pewnie się przyzwyczaiłam, a jak mama pojedzie na kilka dni to bardzo tęsknię.

Ot, takie sobotnie zaśmiecanie wątku u Ani, ale trawki widziałam, choć bardziej lilie wśród trawek mi

się spodobały.

Szacunek dla żon marynrzy ...
To bardzo trudne dla obojga,ale kobiety w naszym kraju zawsze musiały wszystko same.
Moj ojciec marynarzem nie był ,ale też zawód taki,że więcej jednak spędzał poza domem .Można się przyzwyczaić.Ale tak non stop pół roku czy 8 m-cy koszmar .
Ewelinko jak rodziłam drugiego syna to mój m spóźniał się na poród byłam zła,że go nie ma jak planowaliśmy .Także rozumiem co mogła twoja mama przeżywać zastanawiając się co się dzieje z mężem i kiedy i czy zdoła wrócić i co z wami będzie ...

Pozdrawiam
Ogrodnik Mimo Woli cd 18:13, 15 gru 2012

Do góry

No faktycznie dorodna! lilie i liliowce to moje faworyty-razem z różami
Poczatkowo kupowałam po jednej .Teraz, już po ogrodowiskowych fotach i radach wiem,
że "kupą mości panowie"! wtedy jest efekt

Strona Lilypolu na razie nieczynna.
Aniu a jak u nich z cenami. Towar rozumiem też dobry?
Ogrodnik Mimo Woli cd 16:49, 15 gru 2012

Do góry
Ewelinka231281 napisał(a)
Dlaczego ja tak późno odkryłam lilie i tylko kilka cebul wkopałam. A teraz jakbym kupiła cebule, wsadziła do donicy i przetrzymała w piwnicy to coś z nich będzie czy one muszą przemarznać albo coś tam?
Pozdrawiam

Ewelinko.. możesz kupić i posadzić już teraz do gruntu.. jest odwilż, wiec da się w ziemi zrobić dołek.. możesz kupić też wiosną i posadzić... zakwitną ociupeńkę później niż te co zimowały... Ja mam trochę lili które posadziłam wiosną, bo to też pora na sadzenie.... Poczekaj do wiosny i zamówisz cebule i je posadzisz... ja kupuję głównie w Lilypol http://lilypol.pl/sklep-internetowy-koszt-zalozenie-sklepu-program-sklep-sklepy-internetowe-inf-5.html...ale też kupuję na ryneczku Bez nazw ale dorodne cebule
To z nasadzeń wiosennych
Wielkość kwiatów jest imponująca, ale to taki gatunek.... ogólnie w pierwszym roku lilie są kilka razy mniejsze niż w następnym roku.... foto z 29 czerwca

Ogrodnik Mimo Woli cd 16:18, 15 gru 2012

Do góry
Dlaczego ja tak późno odkryłam lilie i tylko kilka cebul wkopałam. A teraz jakbym kupiła cebule, wsadziła do donicy i przetrzymała w piwnicy to coś z nich bedzie czy one muszą przemarznać albo coś tam?
Pozdrawiam
Ogrodnik Mimo Woli cd 12:40, 15 gru 2012

Do góry
vita napisał(a)
Ciekawą masz tę rabatę, w ciągu jednego sezonu tak bardzo się zmienia.
Dwie różne w charakterze ławki z możliwością obserwowania różnych stron ogrodu.

a tutaj masz dobry początek na kolorystyczną aranżację. Kolor lilii i akantu. Żółć liliowców z tej konwencji się trochę wyłamuje.

Miłej soboty życzę

Tak to rozplenica.... Rozpycha się i ławeczka dla nas do czerwca, a od czerwca.. już dla niej...

Żółty z jasnym różem mnie drażni... nie wiem czemu, ale nie lubię tego połączenia...

Do towarzystwa dla akantu kupiłam takie lilie... zapomniałam jak się nazywa muszę poszukać.. bardzo trudno coś skomponować z jej kolorem... ich kwitnienie powinno sie zazębiać w czasie... ale tych lili był pierwszy sezon, wiec trudno uznać coś za pewne.. zobaczę w tym roku..

Ogrodnik Mimo Woli cd 10:50, 15 gru 2012

Do góry
A dla miłośników lilii - lilie z rabaty trawiastej Jeszcze są inne.. ale małe wiec czekam aż urosną..
Podoba mi się połączenie traw z liliami Lilie kwitną w rożnych okresach..tak, że przez ponad miesiąc jakiś kwitną.. i dodają koloru
04.07.2012

15.07.2012

25.07.2012

Ogrodnik Mimo Woli cd 10:17, 15 gru 2012

Do góry
Martek napisał(a)

Witam!
O stanie wojennym mogę wypowiedzieć się tylko czerpiąc wiadomości z książek lub od rodziców i dziadków, bo mama miała termin rodzenia mnie właśnie na 13.12, jak widać w nicku wcale mi się nie śpieszyło na świat ogarnięty stanem wojennym. Wiem, że 14.12 dziadkowie przewieźli mamę z domu do Ol do znajomych, bo nie wiedziano co będzie i czego się spodziewać, mama nie wspomina teo czasu za dobrze, strach przed rozwiązaniem i strach jakie będzie rozwiązanie sytuacji w Pl.

Pozdrawiam

Mamie współczuć,ale tobie ?Zobacz jaka z ciebie ekstra ogrodniczka !

Martek, nie dodałam, że taty nie było w Pl, jego statek był chyba koło Kanady (wrócił chyba w lutym), więc to pewnie dodatkowo stresowało mamę. Mama zresztą większość czasu była sama i nas wychowywała, bo tata miał czasami rejsy po 6-9 miesięcy, dopiero jak byłyśmy nastolatkami to zaczął normalniej pływać (np.8tyg tam gdzieś w świecie 8tyg w Pl). Z dzieciństwa o dziwo pamiętam tylko tatę, bo jak przyjeżdżał z rejsu to spedzał z nami dużo czasu - ryby, grzyby i wycieczki, a to dzieciak zapamiętuję bardziej, ale mimo wszystko z mamą jestem duuuuuużo bardziej związana. Tata do teraz pływa i nie brakuje mi go wtedy - pewnie się przyzwyczaiłam, a jak mama pojedzie na kilka dni to bardzo tęsknię.

Ot, takie sobotnie zaśmiecanie wątku u Ani, ale trawki widziałam, choć bardziej lilie wśród trawek mi się spodobały.

Pozdrawiam
Ogrodnik Mimo Woli cd 18:35, 12 gru 2012

Do góry
Lilie od liliowców odróżniam, żurawki od żuraweczek też, iglaste od liściastych także (ten miłorząb taki podchwytliwy) Sebek tłumaczył mi kiedyś róźnicę między tawułą i tawułką, wrzosem a wrzoścem i mam nawet to dodane w zakładkach żeby zapamiętać, ale na tym zna się mniejsza część mojego otoczenia, na ptakach zdecydowanie wiecej osób się zna. Pewnie nawet dzieci szkolne szybciej by je rozpoznały, więc trochę nad tym ubolewam. Z drugiej strony nie można wiedzieć wszystkiego, ja akuat nie wiem za dużo o ptakach i pewnie tak już zostanie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies