Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "polinka"

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 19:29, 18 paź 2015

Do góry
polinka napisał(a)
Macham deszczową porą

Podlało całkiem nieźle, oprócz rabaty, na której mi najbardziej zależało Pod dębem susza, musiałam podlać, żeby wykopać rośliny dla Agi.
Ogródek Iwony 16:42, 18 paź 2015

Do góry
polinka napisał(a)

Potwierdzam, Asia Nawigatorka też u mnie wczoraj o tym mówiła. Ścieła nisko i uśmierciła sadzonki. W następnym tygodniu jak będę miała czas to poszukam o tym punkcie krytycznym, na bank gdzieś to u nas czytałam ale tak to jest jak się nie robi notatek gdzie, co i u kogo Jak nie znajdę to będę męczyć Toszkę

Mogło być tak z ID, że zostały zbyt wcześnie przycięte (ta wiosna długo była zimna i to może być powodem). A to one, te liście stanowią ochronę dla młodych. Obcięte liście carexów przestają rosnąć. Z mojego doświadczenia z ID najszybciej startują nowe kępki z kłączy. Stare potrafią podgnić i zamierać. Swój matecznik co kilka lat odmładzam na jesieni (w październiku), bo zauważyłam, że bez problemu zimują młode rozsady i jeśli tylko liście nie zostały zimą połamane (ciężki śnieg, kot, pies etc) to te jesienne pikówki bez najmniejszego szwanku już na przełomie maja/czerwca tworzą spore kępy. Tę metodę w tym roku testuję na SC. Zobaczymy jak będzie.

Jeszcze moja obserwacja - warto, zdaje się, we wrześniu obsypać ID kompostem, bo ma tendencję, przy sporych kępach, że kłącza wybrzuszają się i w efekcie nowe "piórka" wiszą nad ziemią. Obsypać, czyli uzupełnić ziemię nie na około, a pomiędzy. To samo widzę przy 4-ro letnich kępach SC.
Leśne Wzgórze 13:38, 18 paź 2015

Do góry
polinka napisał(a)
Kurcze, z tym zającem możesz mieć naprawdę problemy Trzeba by było jakiegoś mądrego leśnika podpytać...

U mnie też sucho mimo, że od dwóch dni pada a mam otwartą przestrzeń...u Ciebie chyba potrzeba tygodniowej ulewy aby deszcz przedostał się między drzewami...
Macham Aniu i pamiętam o zaproszeniu

To już drugi zając w naszym lesie odkąd tu mieszkamy- poprzedni nie afiszował się tak ze swoją obecnością, ale właśnie zimą poobgryzał młode gałązki świerków... zginął latem pod kołami samochodu. Obawiam się że w nadchodzącą zimę może być niestety powtórka z rozrywki...nie wyganiam go, ale też wcale nie cieszę się z jego obecności ...
tegoroczna susza chyba jeszcze długo będzie się nam odbijać czkawką niestety... u mnie nadal potrzebny deszcz...
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 10:20, 18 paź 2015

Do góry
polinka napisał(a)

Dobre podsumowanie Styczeń jakiś taki najmniej przyjemny ale póżniej już z górki

W styczniu jeszcze będziemy się zwierzać co będziemy rewolucjonizować Będziemy wstawiać zdjęcia i organizować konsultacje społeczne, by się utwierdzić w naszych pomysłach
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 10:02, 18 paź 2015

Do góry
polinka napisał(a)
Jeszcze nie śpisz?!
juz z łóżka pisalam. Goscie byli
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 08:52, 18 paź 2015

Do góry
polinka napisał(a)

Przerzucałam raz w miesiącu, trawę skoszoną też daję ale mam mały trawnik, nie wiem czy większe ilości wskazane.
Polecam Ci przeczytać artykuły Danusi o kompoście i jest też osobny wątek na ten temat

Poczytam ... wieczorkiem Dziś na razie nie pada więc może uda mi się obsadzić donice we głębniku Buziaki
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 08:50, 18 paź 2015

Do góry
Siakowa, Polinka i Tusiawka ja sadzę nieprzepisowo, bardzo gęsto i płytko. Jesli nie moge wykopac większego dołka ( z powodu korzeni) to przysypuje tulipany na cienką warstwe ziemi gruba warstwa kory. Wszystko wyłazi wiosna ale niewiele przetrwa kolejne lata
Kocham tulipany wiosną i jestem w stanie znieść taplanie sie w błocie jesienia.
Maj to dla mnie najpiekniejszy miesiac w ogrodzie gdy kwitna cebulowe, magnolie a bukszpany maja jasnozielonymkolro dzieki świeżym przyrostom
Typografia ogrodu 07:34, 18 paź 2015

Do góry
polinka napisał(a)

Sebek ale w jakim cieniu? Takim bardzo cieniu? U mnie skrzydłokwiat daje radę w ciemnej kuchni...A jeszcze w temacie domowo doniczkowym to paprotka pięknie rośnie w łazience na oknie Widać, że wilgoć jej służy.

U mnie w lazience z dachowym oknem storczyk.daje doskonale rade.
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 01:04, 18 paź 2015

Do góry
polinka napisał(a)
Marti czy te Twoje "niegracki" bardzo się różnią od gracka?

Pokrojem na pewno. Liście mają niemal identyczne. No i gracki kwitną na bordowo, a te na kremowo czy jakoś tak
Myślę, że te moje to silberspinne.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 00:56, 18 paź 2015

Do góry
Cześć Polinka, ja pierwszy raz u Ciebie choć często Cię spotykam na innych wątkach, muszę się poprawić i pospacerować po Twoim ogrodzie
Pytałaś u Jazzy o gracki, to u mnie Waldek opisał dokładnie jak powinny wyglądać i po czym je rozpoznać. Ja w dalszym ciągu śmiem wątpić w ich "rodowód" ale nie będę się upierała dopóki się nie przekonam
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4924-moja-walka-z-wiatrakami-czyli-kamieniolom-troche-z-przypadku?page=315
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 00:48, 18 paź 2015

Do góry
polinka napisał(a)

O Waldek!! U kogoś dokładnie pisałeś jak rozpoznać gracilimusa! Oczywiście nie pamiętam gdzie...

u mnie była dyskusja https://www.ogrodowisko.pl/watek/4924-moja-walka-z-wiatrakami-czyli-kamieniolom-troche-z-przypadku?page=315
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 00:09, 18 paź 2015

Do góry
Jeszcze nie śpisz?!
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 00:08, 18 paź 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Polinko
A jak często trzeba przerzucać? I co dajesz na kompost? Można trawę z koszenia?

Przerzucałam raz w miesiącu, trawę skoszoną też daję ale mam mały trawnik, nie wiem czy większe ilości wskazane.
Polecam Ci przeczytać artykuły Danusi o kompoście i jest też osobny wątek na ten temat
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 23:59, 17 paź 2015

Do góry
waldek727 napisał(a)
Do czego to doszło.
Trawy z rodowodem.
Hm?

O Waldek!! U kogoś dokładnie pisałeś jak rozpoznać gracilimusa! Oczywiście nie pamiętam gdzie...
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:58, 17 paź 2015

Do góry
polinka napisał(a)
Reniu, spróbuj kompostu, naprawdę warto. Troszkę machania widłami przy przerzucaniu pryzmy ale efekty widoczne gołym okiem. Rośliny szaleją na kompoście

Polinko
A jak często trzeba przerzucać? I co dajesz na kompost? Można trawę z koszenia?
Leśne Wzgórze 23:56, 17 paź 2015

Do góry
Kurcze, z tym zającem możesz mieć naprawdę problemy Trzeba by było jakiegoś mądrego leśnika podpytać...

U mnie też sucho mimo, że od dwóch dni pada a mam otwartą przestrzeń...u Ciebie chyba potrzeba tygodniowej ulewy aby deszcz przedostał się między drzewami...
Macham Aniu i pamiętam o zaproszeniu
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:51, 17 paź 2015

Do góry
Reniu, spróbuj kompostu, naprawdę warto. Troszkę machania widłami przy przerzucaniu pryzmy ale efekty widoczne gołym okiem. Rośliny szaleją na kompoście
Typografia ogrodu 23:49, 17 paź 2015

Do góry
Sebek napisał(a)

U mnie rosną w cieniu - i jak na razie dają radę - tfu tfu! A padły w tym miejscu skrzydlokwiaty, bluszcz, storczyki... Także nadadzą się

Sebek ale w jakim cieniu? Takim bardzo cieniu? U mnie skrzydłokwiat daje radę w ciemnej kuchni...A jeszcze w temacie domowo doniczkowym to paprotka pięknie rośnie w łazience na oknie Widać, że wilgoć jej służy.
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 23:45, 17 paź 2015

Do góry
Zielona napisał(a)
No i moje gracki to też nie gracki... podobno...
Ale nie lubię ich przez to mniej i przesadzać nie będę.
Ciekawe, jaką mamy przyjąć zasadę dla sprawdzania, czy kupujemy to, co chcemy. Może po gracki wyłącznie do Polinki biegać będziemy? Ona ma na pewno rasowe!

Marta, do Ciebie przyjadę z rasowym grackiem
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 23:45, 17 paź 2015

Do góry
Marti czy te Twoje "niegracki" bardzo się różnią od gracka?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies