Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Madzenka 21:57, 17 paź 2015

Iwk4 napisał(a)

Problem w tym, że u Madżenki po takim cięciu niskim padły. A ja mam pierwszy sezon. Dlatego się dopytuję o ich traktowanie. Polinka przycinała, ale nie całe i odbijały. Podobno jest punkt krytyczny cięcia. Poniżej można je uśmiercić.

Chyba Nawigatorka swoją Id ogoliła, ja się nie odważyłam
Sebek 21:59, 17 paź 2015

Swoje ID też wiosną zgoliłem - i to mocno Odbiły, choć nie wiem do końca czy to było dla nich takie dobre, bo takie jakby stłamszone są w tym roku... Może to też moja wina, bo kilkanaście sadzonek na chyba 70 podzieliłem
Iwk4 22:12, 17 paź 2015

Madzenka napisał(a)

Aaaaaaaaaaaa, dzięki za sprostowanie. Myślałam Madżenko, że u ciebie o tym czytałam
Starość
To może jednak to nieprawda? Muszę się dopytać z samej ciekawości
babka 22:15, 17 paź 2015

Iwonka przyszłam o zdrówko spytać ... ???
polinka 22:33, 17 paź 2015

Madzenka napisał(a)

Potwierdzam, Asia Nawigatorka też u mnie wczoraj o tym mówiła. Ścieła nisko i uśmierciła sadzonki. W następnym tygodniu jak będę miała czas to poszukam o tym punkcie krytycznym, na bank gdzieś to u nas czytałam ale tak to jest jak się nie robi notatek gdzie, co i u kogo Jak nie znajdę to będę męczyć Toszkę
Malgosik 10:19, 18 paź 2015

wrzuciłam u siebie zdjęcia
spokojnej niedzieli życzę
16:24, 18 paź 2015
Iwonko miłej niedzieli
To dobrze,że już jesteś w domu i że wszystko odbyło się po Twojej myśli,teraz najważniejszy odpoczynek i powrót do zdrówka..

U nas też pokropnie,pada sobie trzeci dzień ale to dobrze bo deszcz potrzebny.Cieszę się,że jest jesień.Odpoczniemy od biegania z łopatami,grabiami,czas zwolnienia ogródkowego potrzebny nam wszystkim

Toszka 16:42, 18 paź 2015

polinka napisał(a)

Potwierdzam, Asia Nawigatorka też u mnie wczoraj o tym mówiła. Ścieła nisko i uśmierciła sadzonki. W następnym tygodniu jak będę miała czas to poszukam o tym punkcie krytycznym, na bank gdzieś to u nas czytałam ale tak to jest jak się nie robi notatek gdzie, co i u kogo Jak nie znajdę to będę męczyć Toszkę

Mogło być tak z ID, że zostały zbyt wcześnie przycięte (ta wiosna długo była zimna i to może być powodem). A to one, te liście stanowią ochronę dla młodych. Obcięte liście carexów przestają rosnąć. Z mojego doświadczenia z ID najszybciej startują nowe kępki z kłączy. Stare potrafią podgnić i zamierać. Swój matecznik co kilka lat odmładzam na jesieni (w październiku), bo zauważyłam, że bez problemu zimują młode rozsady i jeśli tylko liście nie zostały zimą połamane (ciężki śnieg, kot, pies etc) to te jesienne pikówki bez najmniejszego szwanku już na przełomie maja/czerwca tworzą spore kępy. Tę metodę w tym roku testuję na SC. Zobaczymy jak będzie.

Jeszcze moja obserwacja - warto, zdaje się, we wrześniu obsypać ID kompostem, bo ma tendencję, przy sporych kępach, że kłącza wybrzuszają się i w efekcie nowe "piórka" wiszą nad ziemią. Obsypać, czyli uzupełnić ziemię nie na około, a pomiędzy. To samo widzę przy 4-ro letnich kępach SC.
Kacha123 16:47, 18 paź 2015

Iwonko, spóźnione życzenia z okazji Twojego święta i z okazji rocznicy. Kochajcie się tak dalej W ogrodzie nadal masz cudnie Pozdrawiam
WilczaGora 17:43, 18 paź 2015

Iwk4 napisał(a)
Marta, to ci zazdroszczę. Ilości i sadzenia. Na mnie krzyczą szeptem, że z kanapy nie mam się ruszać, a obiad sam się jednak nie chciał ugotować.
Tulipanów w tym roku nie kupowałam. Ciekawa jestem, ile zeszłorocznych zakwitnie. Są mniejsze te drugoroczne. Każda cebulka rozdzieliła się na kilka mniejszych.
Z nowych zakupów mam czosnki, żonkile białe, szafirki i krokusy

A na zewnątrz leje. Dobre to, że podlewa ogród.
Jest szaro i buro.

Edit: zapomniałam, że kupowałam Quiny i białe tulipany

a ja w tym sezonie się zawzięłam i nie kupiłam tulipanów ... niech się zeszłoroczne postarają
nabyłam trochę czosnków, krokusów i przebiśniegów
macham z Wilczej