Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

ren133 00:00, 18 paź 2015

Krys napisał(a)

Za duzo nie zrobilam,choc energii mam duzo corka przyjechala to pozno wyszlam do ogrodu a pozniej deszcz mnie wygonil cebul jeszcze nie wsadzilam teraz trawki dzielilas?

No właśnie terazzzzz
Źle zrobiłam?
ren133 00:02, 18 paź 2015

Hana75 napisał(a)
Sebek, fajny pomysł z tymi szafirkami w białej donicy.
Muszę tak zrobić. Wiosną mam tak mało kolorków na balkonie

Haniu
Ja jeszcze chcę dorzucić kilka hiacyntów niebieskich i ... chciałam jeszcze tulipany ... pomarańczowe może?
polinka 00:08, 18 paź 2015

ren133 napisał(a)

Polinko
A jak często trzeba przerzucać? I co dajesz na kompost? Można trawę z koszenia?

Przerzucałam raz w miesiącu, trawę skoszoną też daję ale mam mały trawnik, nie wiem czy większe ilości wskazane.
Polecam Ci przeczytać artykuły Danusi o kompoście i jest też osobny wątek na ten temat
lindsay80 00:17, 18 paź 2015

z trawą trzeba uważać, bo jak wrzucisz świeżą i grubą warstwę to zgnije, ja najpierw rozrzucam cienką warstwą żeby przeschła przez kilka dni (minus, trzeba mieć na to miejsce), a taką podsuszoną to już śmiało można dodawać.
Ja właśnie rok temu zaczęłam działać z kompostownikiem i teraz jesienią już miałam trochę żeby podsypywać odrobinę nowo posadzonym roślinom.
amelia_b 08:07, 18 paź 2015

ren133 napisał(a)
Mimo pochmurnej pogody i momentami deszczowej udało mi się dzisiaj posadzić 230 tulipanów Przebierałam się trzy razy ... ale warto było zmoknąć ... satysfakcja jest ogromna

Dodatkowo podzieliłam carex Everest i częściowo posadziłam na rabacie przu grabach

Oto moje sadzonki

piękne masz sadzonki,ja miałam trzy sztuki i mi gdzieś dwie padły,chyba to zasługa pieska sąsiadów
ren133 08:52, 18 paź 2015

polinka napisał(a)

Przerzucałam raz w miesiącu, trawę skoszoną też daję ale mam mały trawnik, nie wiem czy większe ilości wskazane.
Polecam Ci przeczytać artykuły Danusi o kompoście i jest też osobny wątek na ten temat

Poczytam ... wieczorkiem Dziś na razie nie pada więc może uda mi się obsadzić donice we głębniku Buziaki
ren133 08:58, 18 paź 2015

lindsay80 napisał(a)
z trawą trzeba uważać, bo jak wrzucisz świeżą i grubą warstwę to zgnije, ja najpierw rozrzucam cienką warstwą żeby przeschła przez kilka dni (minus, trzeba mieć na to miejsce), a taką podsuszoną to już śmiało można dodawać.
Ja właśnie rok temu zaczęłam działać z kompostownikiem i teraz jesienią już miałam trochę żeby podsypywać odrobinę nowo posadzonym roślinom.

Edytko
Z trawą to już raczej w przyszłym roku spróbuję ... a o tym co się wrzuca musze poczytać Bo jak mam coś robić to wolałabym to robić dobrze Mam kolejne wyzwanie
Pozdrawiam niedzielnie
ren133 09:04, 18 paź 2015

amelia_b napisał(a)
piękne masz sadzonki,ja miałam trzy sztuki i mi gdzieś dwie padły,chyba to zasługa pieska sąsiadów

Dziękuję
Może dzisiaj uda mi się dokończyć sadzenie Mam nadzieję, ze się przyjmą Bo wiesz o tym, że to nie najlepszy pomysł dzielić jesienią?
Ale teraz takie odmłodzone bardziej mi się podobają
One się rozłażą więc niedługo (jak wszyustko dobrze pójdzie) będą kolejne sadzonki
Jak jeszcze będziesz miała ochotę mogę przesłać
Malgosik 09:08, 18 paź 2015

Piękne sadzonki zrobiłaś.
Trawy można jesienią dzielić, ale wiosna to lepszy termin, bo jesienią to one mają zdobić. Wiele z nich wtedy właśnie kwitnie.
ren133 09:22, 18 paź 2015

Malgosik napisał(a)
Piękne sadzonki zrobiłaś.
Trawy można jesienią dzielić, ale wiosna to lepszy termin, bo jesienią to one mają zdobić. Wiele z nich wtedy właśnie kwitnie.

Zobacz Małgosiu ... będzie coś takiego