Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ren133"

Anulajda w raju 09:23, 21 kwi 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Pierwszy sezon masz je u siebie? Ciekawa ich jestem i czy powtarzają kwitnienie

Reniu co roku dosadzam bo ciacham przy ziemi a więc u mnie cebulowe są chyba jednoroczne, sporadycznie wyrywam z ziemi jak się da i tak suszę całe cebule nie obrywając liści tylko ukręcam główki
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 08:33, 21 kwi 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Nie wiem czy dam radę trzymać te przekwitnięte tulipany na rabacie muszę podpytać Any bo ona chyba ścina liście ... Iwonko, a które tulipany się mnożą?
dasz wiarę że podczas ścinania traw wiosną wyjmowałam zaschnięte łodygi tulipanów tam gdzie sadzę begonie wszystkie cebule usuwam, reszta sobie zostaje bez łba który ucinam po przekwitnięciu, czasami jak mnie któryś liść denerwuje to obrywam.
Reasumując , jak tulipan przekwitnie obcinam łepek (nie obrywam bo mozna wyrwać cebulę) i zostawiam, czasami usunę jeden górny liść. Jak zaschną zbieram lub nie jak juz busz zarośnie
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 08:29, 21 kwi 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

jak widać dla chcącego nic trudnego
Miło mi bardzo, że Ci się podoba
Szkoda, że narcyzy Cię zawiodły ... też bym byla wściekła ... a może nornice się nimi zaopiekowały? A gdzie kupowałaś na kilogramy?
pamiętam pierwszego roku sadziłam narcyze pod brzozami, na 200szt wyszedł jeden. Dzisiaj zastanawiam się czy nie posadziłam ich za głęboko
Ogród z pergolą 07:58, 21 kwi 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Podoba mi się pomysł magnolii przy tarasie

cieszę się
pomyślałam o tym miejscu bo wiosną na różance pusto to chociaż ta magnoia by mi umilała kawkę
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 01:40, 21 kwi 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Ania
Widzę, ze spać nie możesz Musze się Tobą zgodzić ... piekne są Exotiki
Trzeci sezon? Wow ... a dużo dosadzasz? 50% na chybił trafił? A Ty wykopujesz swoje?

Przed wejściem 100 % dosadzam bo tam nie dam rady wyrwać liści z cebulą
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 01:10, 21 kwi 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Werbena już popikowana - niektóre (te mniejsze) dałam po 2szt ... wyszło mi 35 doniczek Zobaczymy jak sobie dadzą u mnie radę? Faktycznie ochłodziło się bardzo ... moje Exotic powoli się otwierają a u Ciebie nie rzeka ale morze tulipanów jest

Muszą dać radę! 35 doniczek? Siakowej dużo więcej a dzieliłam was na oko po połowie... Chyba że ona większość pojedynczo wsadzała..
Pokazuj tulipki koniecznie! I co ja zrobię, ze mnie te rzeki tak wzięły w tym roku no???
Ogródek Iwony II 23:53, 20 kwi 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Ja mam te tulipany przy tarasie Kupiłam je właśnie w B Fajne są? To te sie mnożą?

Tak Reniu. Salmon Van Eijk. Jutro cyknę fotki Dziś już dostały koloru
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:48, 20 kwi 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

A liście?

Liście powinny zostać, bo dzięki asymilacji w liściach, cebulki pobierają składniki pokarmowe na drugi sezon ...
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:40, 20 kwi 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Dziękuję Już byłam u Ciebie
A ten Salmon Van Eijk intryguje mnie swoim kolorem

To jego masz przy tarasie, czy te drugie? Jutro ci cyknę fotkę moich
Dziś w słoneczku były cudne, tylko aparatu nie miałam pod ręką
Hirutkowy raj:)) 23:33, 20 kwi 2016

Do góry
No to ja tez chyba nie jadę
Od nowa ... na przekór wszystkim 23:29, 20 kwi 2016

Do góry
iwka napisał(a)
nic mu nie robiłam musiał chyba dojrzeć trochę, a ja taka w gorącej wodzie kąpana i myślałam że nic z niego nie będzie ale w drugim miejscu posadziłam cebulki takie przybyszowe, i słabszy o wiele, nie wiem nawet czy zakwitnie. Czytałam kiedyś jak dziewczyny ostrzegały przed tymi czosnkami, że to rośnie jak chwast i faktycznie tak się wysiał, że mam go dosłownie wszędzie

Podlałam swoje florovitem może będzie co z tego?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:27, 20 kwi 2016

Do góry
iwka napisał(a)
w tulipanach chyba trzeba zerwać przekwitłe kwiatki, żeby nasion ne zawiązywały i ktoś pisał o takiej metodzie, że jak przekwitną to trzeba wykopać i nie otrzepując ziemi przetrzymać w cieniu do uschnięcia. Oczywiście jest to sposób jak ma się niewielkie grupki, bo jak w masie to trudno całość wykopywać

A liście?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:26, 20 kwi 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Reniu, np. Salmon Van Eijk
- policzone, potwierdzone...:
www.ogrodowisko.pl/watek/6594-ogrodek-iwony-ii?page=96#post_2
Niektórzy też twierdzą, ze Exotic ... sprawdzę w tym roku, bo mam kilka.

Dziękuję Już byłam u Ciebie
A ten Salmon Van Eijk intryguje mnie swoim kolorem
Ogródek Iwony II 23:22, 20 kwi 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Jedno jest pewne, że te tulipanki warte są dokupienia w następnym sezonie. Szukałam ich w zeszłym roku w B, ale nie spotkałam

Ja mam te tulipany przy tarasie Kupiłam je właśnie w B Fajne są? To te sie mnożą?
Ogródek Iwony II 23:17, 20 kwi 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Aniu, cieszę się, ze się przyjęły. Kiedyś czytałam, ze jak posadzi się róże jesienią, to szybciej nabierają sił, lepiej kwitną. Ale myślę,ze te wiosenne nasadzenia bynajmniej nie są narażone na mrozy, więc mają łatwiejszy start ...
Niech ładnie rosną
Dla Ciebie Aniu jeszcze białe. To exotic. Miały zgrać się z Quin of night, ale im nie po drodze. Quiny będą znacznie póżniej ...

JA też mam exotic z queenami i tez się nie zgrają
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:12, 20 kwi 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Teoretycznie cebulki wykopuje się, jak liście zamierają. Jest to czas, by cebulki nabrały mocy. Przez moment nieciekawie to wygląda, dlatego dziewczyny sadzą wśród innych roślin, lub wykopują z koszyczkami i one w koszyczkach w cieniu gdzieś sobie usychają ...
Sama też mam z tym chowaniem cebul problem, zresztą ja kupowałam niewiele, tyle, na ile budżet "bułeczkowy" pozwalał
I już wiem, ze niektóre tulipany bardzo ładnie się mnożą i dają więcej kwiatów w następnym roku, inne dzielą się na małe cebulki i kwiatów mają mało. Zależy to od gatunku

Nie wiem czy dam radę trzymać te przekwitnięte tulipany na rabacie muszę podpytać Any bo ona chyba ścina liście ... Iwonko, a które tulipany się mnożą?
Hirutkowy raj:)) 23:10, 20 kwi 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Fajnie z buksikami już

PS Krysia Ty jednak nie jedziesz do Opatówka?

Renia nie jade,sama sie ukaralam jak nie skoncze trawnika to niegdzie do szkolek nie jade !
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:06, 20 kwi 2016

Do góry
amelia_b napisał(a)
O patrz dopiro zobaczyłam moje "zerzreć" Trochę dziś polatałam z konewką ja mam jakiś biopon czy coś,nie wiem co to nawet,następnym razem kupie florovit

Ana pisała mi kiedyś, że kupuje 5l pojemnik i starcza na cały rok więc zrobiłam tak samo Myślę, że biopon nie gorszy od florovitu
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:46, 20 kwi 2016

Do góry
11stokrotka napisał(a)
Reniu, tulipany boskie. Piękno i elegancja.
Pisałaś u Karoli, że możesz kupić seslerie. To dla mnie?
Widzimy się w Opatówku?

Dziękuję Ci bardzo Pytałam u Karoli ale nie widziałam odpowiedzi ... więc kupiłam tylko dla Małgosi ... ale może nic straconego? ile potrzebujesz? Nie wiem jeszcze na 100% czy będę w Opatówku ale myślę, że z przekazaniem nie ma problemu bo Monika jedzie
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:43, 20 kwi 2016

Do góry
Malgosik napisał(a)
piękne masz tulipany

Miło
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies