Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

ren133 22:35, 20 kwi 2016

Iwk4 napisał(a)
Zamiast cytować, Reniu zrób im następne fotki. Pokaż proszę ten łan z dalszej perspektywy. I pytanie. Co tam jest, jak one przekwitną?
Co jest pomiędzy tulipanami? Zawsze mam problem z sadzeniem cebul - gdzie sadzić...
Runiankę mam na słońcu i w cieniu. W cieniu bardziej zielona.

Iwonko Może w piątek będę miała czas na zdjęcia? Z przodu są żurawki ale malutkie - sadzoneczki od Krys sadzone jakoś późnym latem, z tyłu szałwia zwykla fioletowa ... może dosadzę tam jeszcze kocimiętkę i jeszcze liatra, ostróżki i floksy
Z cebulowymi to mój debiut ... na razie badam temat ... w zalezności jak to wszystko wyjdzie zostawię albo będę wykopywać cebule w inne miejsce

PS Zastanawiam się kiedy można ściąć liście przekwitniętych tulipanów ...
ren133 22:36, 20 kwi 2016

Pluszakowa napisał(a)
Cudownie tulipany. Napawam oczy.

ren133 22:39, 20 kwi 2016

lindsay80 napisał(a)
Twoje evergoldy o niebo ładniejsze od moich, postanowiłaś tylko te brzydkie ździbła wyskubać?
Czy ciachniesz po całości?

Ja całkiem obciełam, czekam czy ruszą, bo podgnite były.

W tym roku wyskubię tylko to, co brzydkie
Ja swoim dawałam w dołek trochę piasku z kompostem ... Trzymam kciuki za Twoje
ren133 22:40, 20 kwi 2016

popcorn napisał(a)
hej!
jedziemy w sobotę do Opatówka. PO zapraszam na kawę i ciasto.
Dajcie znać (u mnie) kto będzie, czy krzesła muszę pożyczać od sąsiadów

Dziękuję bardzo za zaproszenie Karola
Jutro dam odpowiedź czy jadę
ren133 22:42, 20 kwi 2016

MirellaB napisał(a)
Pięknie tulipany wyglądają

Moje Evergoldy wszystkie obcięte i kiepsko odbijają po zimie, ale jeszcze jest czas

Dziękuję Mirelko
Ja mocno przycięłam Everesty i już fajnie odbijają
ren133 22:43, 20 kwi 2016

Malgosik napisał(a)
piękne masz tulipany

Miło
ren133 22:46, 20 kwi 2016

11stokrotka napisał(a)
Reniu, tulipany boskie. Piękno i elegancja.
Pisałaś u Karoli, że możesz kupić seslerie. To dla mnie?
Widzimy się w Opatówku?

Dziękuję Ci bardzo Pytałam u Karoli ale nie widziałam odpowiedzi ... więc kupiłam tylko dla Małgosi ... ale może nic straconego? ile potrzebujesz? Nie wiem jeszcze na 100% czy będę w Opatówku ale myślę, że z przekazaniem nie ma problemu bo Monika jedzie
Iwk4 22:51, 20 kwi 2016

Teoretycznie cebulki wykopuje się, jak liście zamierają. Jest to czas, by cebulki nabrały mocy. Przez moment nieciekawie to wygląda, dlatego dziewczyny sadzą wśród innych roślin, lub wykopują z koszyczkami i one w koszyczkach w cieniu gdzieś sobie usychają ...
Sama też mam z tym chowaniem cebul problem, zresztą ja kupowałam niewiele, tyle, na ile budżet "bułeczkowy" pozwalał
I już wiem, ze niektóre tulipany bardzo ładnie się mnożą i dają więcej kwiatów w następnym roku, inne dzielą się na małe cebulki i kwiatów mają mało. Zależy to od gatunku
ren133 23:06, 20 kwi 2016

amelia_b napisał(a)
O patrz dopiro zobaczyłam moje "zerzreć" Trochę dziś polatałam z konewką ja mam jakiś biopon czy coś,nie wiem co to nawet,następnym razem kupie florovit

Ana pisała mi kiedyś, że kupuje 5l pojemnik i starcza na cały rok więc zrobiłam tak samo Myślę, że biopon nie gorszy od florovitu
ren133 23:12, 20 kwi 2016

Iwk4 napisał(a)
Teoretycznie cebulki wykopuje się, jak liście zamierają. Jest to czas, by cebulki nabrały mocy. Przez moment nieciekawie to wygląda, dlatego dziewczyny sadzą wśród innych roślin, lub wykopują z koszyczkami i one w koszyczkach w cieniu gdzieś sobie usychają ...
Sama też mam z tym chowaniem cebul problem, zresztą ja kupowałam niewiele, tyle, na ile budżet "bułeczkowy" pozwalał
I już wiem, ze niektóre tulipany bardzo ładnie się mnożą i dają więcej kwiatów w następnym roku, inne dzielą się na małe cebulki i kwiatów mają mało. Zależy to od gatunku

Nie wiem czy dam radę trzymać te przekwitnięte tulipany na rabacie muszę podpytać Any bo ona chyba ścina liście ... Iwonko, a które tulipany się mnożą?