Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ogród niby nowoczesny ale... 22:15, 25 mar 2015

Do góry
atena35 napisał(a)
Magda, szukasz lawendy???
U nas w O_I już są 6paki o których pisała Magnolia 16,9/paczka

Nie szukam Tosiu Ja już mam - kupiłam rok temu...
Ogród niby nowoczesny ale... 22:06, 25 mar 2015

Do góry
Magda, szukasz lawendy???
U nas w O_I już są 6paki o których pisała Magnolia 16,9/paczka
Ogrodowa symfonia 21:56, 25 mar 2015

Do góry
Pojechałam dzisiaj po wiśnię Amanogawa. Tak zupełnie przypadkiem Przywiozłam 3. Też przypadkiem A więc jedna pojechała do rodziców, dwie zostały.
Na razie to są takie patyczki, ale widzę w nich potencjał Urzekła mnie magnolia Susan - zupełnie inna w rzeczywistości. Pojadę za 1-1,5 tyg. na rozpoznanie, które jak kwitną, bo było ich sporo.

Ogród Tosi 21:43, 25 mar 2015

Do góry
magnolia napisał(a)
hej Tosiu
Prosiłas o letnie selerie:
Careulea- lipiec i sierpień, a trzecie wiosenne- kwietniowe- nie widac za bardzo jej koloru- jest taki zimny raczej

ja ją lubię bardzo, ale tnę ja na przedwiośniu i w sezonie jeszcze po wkitnieniu, a czasem nawet jeszcze raz- mam metodę- tna jak mnie wnerwia. Do wys 3- 5 cm, potem za tydzień juz na nowo puszcza i znów ja lubię . Bardzo szybko się wyładnia.
Chyba Krania ja tez miała, ale u niej źle wyglądała- może to kwestia tego ciecia... Ona daje króciutkie rozłogi, więc łądniej jej jak jest w wikększych grupach. I jak wszytskie żelazne trawy co kilka sezonów warto ją podzielić dla odmłodzenia- u mnie nawet nie łysieje w śdrodku tylko traci forme zwartej kępy.
To czas na dzielenie ( się z innymi- ja posłałam w śwait chyba z kilkaset sztuk w sumie, a zaczynałam od 3 sztuk

dziękuję bardzo - mam o czym myśleć
Ogród niby nowoczesny ale... 20:57, 25 mar 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)
faktycznie szkoda że magnolia nie ma swojego wątku, możnaby się naoglądać
a tak poluj tu człowieku

dziewczyny a jak ja mam lawendę wyżwirowaną to mam zdejmować ten żwirek by posypać popiołem z kominka?
czy wystarczy posypać i spłukać?
macie jakieś doświadczenia?

Magda pozdrawiam
i innych również
Moje skrzynie warzywne ciągle niezrobione, ale już teren prawie równy i grusze za planowanymi skrzyniami posadzone, a to był niezbędny krok przed kładzeniem ekobordów pod żwirek, na który mają stać skrzynie

Wiesz co, w/g mnie to posyp popiołem i "zamieszaj" żwirek. A potem podlej. Wydaje mi się, że tak wystarczy

I tak czytam o Twoich skrzyniach i sobie myślę...co ty piszesz...byłam dziś u Ciebie i widzialam, ze skrzynie stoją ?!
Ale pomyślalam "mocniej" i sobie przypomniałam, że to u Beaty_M było...hehe

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 20:38, 25 mar 2015

Do góry
moja magnolia sie otwiera a forsycje milcza
Ogród niby nowoczesny ale... 20:34, 25 mar 2015

Do góry
magnolia napisał(a)

Magduś, spoko, Twoja nie kwitnie, bo to skalna, jeszcze ma czas, u mnie tez nie kwitnie jeszcze.

Sebek- za mało aktywna jestem żeby watek zakładać. Chyba że doczekam się w swoim zyciu podjazdu, to z radości nawet i wątek założę.

A widzisz...to mnie pocieszyłaś. Myślalam już, że ciala dalam i nie zakwitnie... Zmartwienie duże by to nie bylo...ale podobają mi się jej kwiatki

No to Cię za slowo trzymam i przypomnę jak już będzie podjazd
Ogród z łąką kwietną i nie tylko... 20:05, 25 mar 2015

Do góry
nie, rosplenice nie muszą ruszać aż do końca maja, spoko.
Frosted C. zostaw jak są- za niskie cięcie zdeydowanie im nie służy.

Pięknie te krokusy w łące.

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 18:31, 25 mar 2015

Do góry
Jeśli chodzi o Lawende to kupilam tę co ma Magnolia - ona mi ją właśnie poleciła, ja kupiłam w OBI - zawsze wisona są w słynnych 6pakach (ponoć mają w Auchan i chyba Leroy)- holenderskie, pod nazwą Viva.
Ogród niby nowoczesny ale... 16:04, 25 mar 2015

Do góry
faktycznie szkoda że magnolia nie ma swojego wątku, możnaby się naoglądać
a tak poluj tu człowieku

dziewczyny a jak ja mam lawendę wyżwirowaną to mam zdejmować ten żwirek by posypać popiołem z kominka?
czy wystarczy posypać i spłukać?
macie jakieś doświadczenia?

Magda pozdrawiam
i innych również
Moje skrzynie warzywne ciągle niezrobione, ale już teren prawie równy i grusze za planowanymi skrzyniami posadzone, a to był niezbędny krok przed kładzeniem ekobordów pod żwirek, na który mają stać skrzynie
Mały ogród czarnej Agi 15:37, 25 mar 2015

Do góry
Długo mnie tutaj nie było .... ale ciągle coś sie dzieje
Wstawiam zdjęcie mojej zmienionej rabaty po ostatniej letniej ulewie.
Zmniejszyłam rabatę, przed nią posiałam trawę.
Teraz wygląda chwilo smutno, ale jak zaczną wypuszczać młode listki to ładnie się zazieleni.
Posadzone tam są trzy rh, 2 Anabelki, pęcherznica bordowa, magnolia, berberysy, tawuły japońskie, bukszpan i żurawki.

Gdzieś na końcu świata... 15:04, 25 mar 2015

Do góry
Krokusy szaleją

Czosnki wystawiły noski i gdzie są moje kanciki ja się pytam o chwastach nie wspomnę :/

Kiścień zawsze ładny i Magnolia

Miejsko & sielsko 14:10, 25 mar 2015

Do góry
magnolia napisał(a)
ale tłuste sztuki dopadłaś!Piękne i mniejsce dla nich świetne

Maruś, no dziękuję kochana
wiesz... za wszystko

całuski !!!
Ogród niby nowoczesny ale... 13:56, 25 mar 2015

Do góry
magnolia napisał(a)

pewnie, kopiuj.
Popiół z kominak jak odkładasz nie na rabatę, to powinien byc przykryty ( ale zapomniałam dlaczego cholewka) przed słońcem.
I podobno najbardziej korzystny jest jak się go rzuca podczas wiązania pąków kwiatów. Mnie się nie chce go składować, dletego od razu leci na rabaty

ja zetne lawendę to pokażę , będzie widac że im nie żałuję ciachania

Przez przypadek popiół leży przykryty w garażu, nie wiedziałam, że tak trzeba Tak samo, jak nie wiedziałam, że należy go rozsypywać podczas wiązania pąków - czyli teraz podsypię dolomitem, a z popiołem zaczekam.
Dzięki!
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:17, 25 mar 2015

Do góry
magnolia napisał(a)

widziałam, tylko w przelocie byłam, więc nie napisłam nic, bo zaczął się u mnie czas 'niedoczasu'. Piękna jest- cała ta rabata jest bardzo ładna.

Ogród niby nowoczesny ale... 13:14, 25 mar 2015

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Magnolio dziękuję! Żeby mi nie umknęło - pozwolisz, że przekopiuję Twoją odpowiedź do siebie.
Popiół z kominka czeka -w dużej ilości, to im nie pożałuję, dolomit też
Na rabacie z lawendą przy domu mam sucho, na rabacie z umbrami - bardziej mokro - ale wszędzie wyglądają tak samo. Sadzonki no name kupowane na giełdzie w paletkach. Kwitną na ciemny fiolet. Mam parę sztuk starej lawendy też no name, ale kwitnie tak jak ta Twoja jedna - bardziej blado i nawet wygląda teraz tak samo, czyli nie na całkowicie uschniętą.
Będę obserwować czy i kiedy odbiją. Jeśli do tego czasu ich widok nie doprowadzi mnie do szału, to dam im ostatnią szansę . W innym przypadku - zapisałam źródło tej lepszej lawendy i będę polować w sezonie.

pewnie, kopiuj.
Popiół z kominak jak odkładasz nie na rabatę, to powinien byc przykryty ( ale zapomniałam dlaczego cholewka) przed słońcem.
I podobno najbardziej korzystny jest jak się go rzuca podczas wiązania pąków kwiatów. Mnie się nie chce go składować, dletego od razu leci na rabaty

ja zetne lawendę to pokażę , będzie widac że im nie żałuję ciachania
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 13:13, 25 mar 2015

Do góry
Lawendy Magnolii przekopiowałam odpowiedź ku pamięci, żeby w razie "w" kolejny raz nie drążyć tematu.

magnolia napisał(a)

u mnie ziemia jest lekka, piaszczysta, więc nie robiłam i nie robię z nią nic poza wapnowaniem i sypię popiół z kominka.
U Ciebie ważne żeby woda odpływała od lawendy- może nieznaczny spadek z rabaty zrób i dodaj jakąz lekką domieszkę- np piasku do ziemi. Zwapnowac tez nie zaszkodzi.
Ale cały efekt o tej porze roku i zimowy polega na tym że to lawenda mieszaniec gatunkowy. Prawdopodobnie to Grosso. Ona ma inne liście, jest ciut wyzsza, troszkę bladziej kwiatnie, ale nie jakoś duzo bladziej.
No i tne ja po kwiatnieniu, a właściwie na koniec kwitnienie- w połowie sierpnia i drugi raz- wtedy mocniej teraz, za ok 1-2 tygodnie. Tnę nozycami do cięcia buksów na poduchę.
pokaże Ci tak samo traktowaną lawendę zwykłą- sam gatunek, mam taką jedną

sadzonki sowje kupowałam w słynnych 6pakach w Auchan ( bywają tez w Obi i chyba Leroy)- holenderskie, pod nazwą Viva. Jak nie znajdziesz, daj znać, poszukam swoich sadzonek- jeszcze mam ich troszkę ( tylko maluchy)
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:11, 25 mar 2015

Do góry
beta napisał(a)

haha...radośnie musiał wyglądać w tych fioletach?

ale chciałam zauważyć, że kompostownik stylowy

u Madziuli widziałam Twoją wiosnę...cudna...i jak większość zwróciłam uwagę na donice i seslerię...chciałam się pochwalić że u mnie pięknie kwitnie

pozdrawiam

widziałam, tylko w przelocie byłam, więc nie napisłam nic, bo zaczął się u mnie czas 'niedoczasu'. Piękna jest- cała ta rabata jest bardzo ładna.
Ogród niby nowoczesny ale... 13:09, 25 mar 2015

Do góry
beta napisał(a)
Marto, a kiedy użyć dolomitu?...już?

tak,już.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:03, 25 mar 2015

Do góry
magnolia napisał(a)
tak Olu.
Kolor ma dziwaczny Bo M. eksperymentuje z jakimiś specyfikami- ale juz i tak jest ok, poczatkowo był fioletowy, utlenił się na szczęście.

haha...radośnie musiał wyglądać w tych fioletach?

ale chciałam zauważyć, że kompostownik stylowy

u Madziuli widziałam Twoją wiosnę...cudna...i jak większość zwróciłam uwagę na donice i seslerię...chciałam się pochwalić że u mnie pięknie kwitnie

pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies