Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

W moim małym ogródeczku - Dorota 16:32, 20 paź 2020

Do góry
Ania111 napisał(a)

Pięknie jak zwykle ,
Skąd Dorotka , czerpiesz te pomysły
Dziękuję
Pomysły tak jakoś pchają mi się do głowy, nie nadążam z ich realizacją. Przyniosłam patyki z porostami z lasu i żeby wyschły to je położyłam na oknie gdzie deszcz nie dochodzi. Stwierdziłam, że pasują do tych rojników.

Ogród za grosze 16:31, 20 paź 2020

Do góry
Mirka napisał(a)
Też w taki sposób robię sadzonki pod koniec czerwca:
Fajnie że reaktywujesz wątek

sadzonki róży eden rose

Mirko nie reaktywuję wątku, nie mam czasu na pierdoły, wpadłam tylko na chwilkę. Tak dużo dzieje się wokół, świat się zmienia i pędzi w przepaść, mam inne powinności. Ja jestem już obudzona. Pozdrawiam serdecznie i żegnam jesienną kompozycją.

p.s.
endywia (podobno zimuje w gruncie)
trochę witaminek dla rekonwalescentki covidowej

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 16:16, 20 paź 2020

Do góry
Kondzio napisał(a)

Pięknie!
Ogród za grosze 16:15, 20 paź 2020

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Ale się zmieniło!!!! Na dobre. Dorobiłam się niezłej kolekcji liliowcow. Ładne są. Ale tak chciałaś tylko o liliowcach mówiłaś że je bardzo kochasz.

Widzę, że ukorzeniasz i róże i hortensje, ale czy coś z tego wychodzi czy są efekty . Dużo ładnych kwiatów nawstawialas,ale nie podpisane.
Ta hortensja różowa pod ścianą pięknie kwitnie.

Nic nie zmieniałam i nie będę zmieniać, Ogród uważam za skonczony. Dosadziłam tylko liliowce, epimedium, psiząb i storczyki ogrodowe. 3-4 lata testowałam rózne rośliny i pozostały te które u mnie chcą rosnąć. Elu na zdjęciu poniżej to Jarzmianka Moulin Rouge, rozsiała się i mam dużo sadzonek tak jak i popikowane ciemierniki białe albo czarne. Wzięłabyś je sobie gdybyś przyjechała.

Na tym zdjęciu widać rodgersję kasztanowcolistnej aesculifolia var. henricii, która u mnie ma złą miejscówkę, już brakuje mi cienia.

Orliki są duże i pełne, kłącza kupione w biedronce sporo się wysiało i przepikowałam na inną rabatę za liliowcami. Więc sobie rosną i kwitną na zmianę z gaurą, dziewanną, werbeną i naparstnicami zdobiąc liliowce.
A liliowce mają jeszcze pąki i czekają na słońce by dalej kwitnąć do mrozów.

Elu covid jest i będzie i musimy się do tego przyzwyczaić, tak jak jest wirus grypy, opryszczki czy brodawczaka. Wirus ten daje mniej powikłań niż grypa, ale…. jest genetycznie zmodyfikowany przez człowieka i niebezpieczny dla ludzi zbędnych ekonomicznie. Takich jak ja i Maja. Resztę sobie sama dopowiedz.
Elu ja nie kuszę i nie przekupuję. Liliowce tak się rozrosły, że można je dzielić i wtedy ładniej kwitną, ale ja nie mam już na to siły. Szukam więc chętnych do tej roboty w zamian za rośliny. Rok temu te starsze dzieliłam i oddałam 2 worki po korze kłączy zupełnie obcym osobom. Moje Liliowce to ciekawe odmiany i niektóre rzadko spotykane, kupione od kolekcjonerów. Mam też czerwoną odmianę Ruby Stella, jest siostrą od dawna znanej odmiany liliowca 'Stella de Oro' cenionej za rekordowo długie kwitnienie i kompaktowy wzrost. 'Ruby Stella' zachwyca pięknymi kwiatami w kolorze czerwonego wina z żółtym gardłem. Kwitnienie trwa bardzo długo, zwykle od czerwca aż do jesiennych przymrozków, trzyletnia kępa tej odmiany potrafi wytworzyć aż 400 kwiatów w ciągu jednego sezonu. Należy do odmian niskich, kępy liści osiągają około 30 cm, a w czasie kwitnienia wysokość wzrasta do 50 cm.

Tak, bardzo lubię liliowce, bo to łatwe rośliny, wszędzie rosną i wszystko wybaczają i brak nawożenia i podlewania. Mam swojego pupila Arabian Girl wyhodowanego przez polskiego zakonnika i wybitnego ogrodnika brata Franczaka.

Jeśli dotrwamy do przyszłego roku to zapraszam.
W moim małym ogródeczku - Dorota 16:13, 20 paź 2020

Do góry
anpi napisał(a)
A nie ma go dziś u Was? U mnie świeci od samego rana
Kapustki urocze!!!Jedna piękniejsza od drugiej!
A indiańskimi akcesoriami to już w ogóle jestem zachwycona,uwielbiam piórka w ozdobach, skąd takie(tyle) wzięłaś?
Od rana była gęsta mgła u nas, ale w południe wyszło upragnione słoneczko. Nawet pranie wyschło na sznurach. Mąż pokosił trawnik, ja też trochę działałam na rabatkach.
Za miłe słowa dziękuję. Piórka leżały u mnie już ze 3 lata. Brat mojego męża ma sporo drobiu i poprosiłam, żeby zostawili mi piórka z perliczki. Już w ubiegłym roku miałam się zabrać za pióropusz, ale tak zeszło. W deszczowe dni musiałam sobie znaleźć zajęcie i padło na piórka.

Jeżówka - Echinacea 15:15, 20 paź 2020

Do góry
[img
Jeżówka Virgin
Ogród kwiatowy 15:10, 20 paź 2020

Do góry
Do wydania takie drzewko, jego nie miałam sumienia wywalać. Może ktoś chętny?
Osiedlowy ogródek 15:04, 20 paź 2020

Do góry
Ania dzięki

Viola patrz jaka piękna

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 14:51, 20 paź 2020

Do góry
ZbigniewG napisał(a)
Monika Inspire wiecznie żywa

Tak i Endless Summer też
Hortensjowo 14:19, 20 paź 2020

Do góry
Helen napisał(a)
I jeszcze połączenie tego roku trzmielina na pniu z bacopą

Do powtórzenia w kolejnym roku

Bacopa wygląda ślicznie. Ona cały sezon tak ładnie wyglądała? Jestem na etapie zamawiania nasion i zastanawiam się nad bakopą.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:39, 20 paź 2020

Do góry

Nie ma to jak czytać wszystko, co jest napisane Dziękuję za pomoc i przepraszam za zamieszanie, teraz zdjęcia już są
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:28, 20 paź 2020

Do góry
amarylis napisał(a)

Cześć! Dom jest jeszcze w trakcie budowy,ale chciałabym jeszcze tej jesieni wsadzić tuje wzdłuż ogrodzenia oraz graby. Aby nie przesadzać później grabów, chciałabym prosić o sugestie
1. Okno będzie całkowicie przeszklone, zależy mi na ładnym widoku przez cały rok (Liczę że płotu betonowego nie będzie w ogóle widać za kilka lat)
2. Czy odległość 5m między oknem a płotem wystarczy na szpaler tuji, rząd 3-5 szt. grabu Fastigata, oraz szpaler hortensji drzewiastych Anabelle? (rabata będzie w półcieniu). Chciałabym zostawić miejsce na wąską rabatę pod oknem oraz wąską ścieżkę ze żwirku (ok. 50 cm).
3. Czy zamiast Grabu Fastigata możecie polecić inne drzewo kolumnowe, które da się fajnie przycinać na szerokość? Jaka odległość między grabami, żeby nie były za blisko siebie?
Ps. Zdaję sobie sprawę że podczas budowy drzewa mogą ucierpieć, będą zabezpieczone na czas wykonywania elewacji.

Dziękuję

Hortensje wciśnij w pnie grabów, pod nie wsadź, zaoszczędzisz miejsca. 50 cm na ścieżkę to za mało.
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 13:26, 20 paź 2020

Do góry
z tylu Emus postawil nasza mobilna chalupke dla owiec i 4 baranki podgryzaja trawke, no i dalia tez im smakowala jakos marnie wyszla ta fotka ale to teraz najkolorowsza rabata
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 13:23, 20 paź 2020

Do góry
dzis w nocy bylo +0,8 wiec to juz ostatnie podrygi dalii

ten floksik jest sliczny
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 13:20, 20 paź 2020

Do góry
no i kilka aktualnych fotek

Ogrodowe marzenie Mrokasi 13:11, 20 paź 2020

Do góry
mrokasia napisał(a)
Leżę od kilku dni w domu z przeziębieniem. Nie wyściubiam nosa, ogród oglądam przez okna. Do dziś nawet nie było mi szkoda bo padało ale pogoda się zmieniła, słonko wychodzi i żal, że wyjść nie można... A tu miskanty dają czadu. Piękne mają te pióropusze . Dobrze, że mam takie widoki z okien salonu.

Kasiu ,
Dużo zdrówka życzę
Rozumiem Cię doskonale ,
cały ubiegły tydzień spedziłam w łóżku ,
nawet zakupy miałam dostarczone ,
A ogród , no cóż ,
... przymusowe zamknięcie sezonu ,

Kasiu ,
piękne masz widoczki z okna
Naturalne nawozy do ekologicznego ogrodu 13:04, 20 paź 2020

Do góry
Kopa dodajesz raczej wiosną, jak tuje zaczną rosnąć, ale każdy sposób poprawy jakości gleby jest dobry, przede wszystkim zaprawienie dołków, ściółkowanie korą nie kamieniami i szmatą. Także nawozy dedykowane dla tui czyli iglaków, także kompost własnej produkcji. Biohumus na pewno wpłynie dodatnio, ale nie aż tak jak wymienione wcześniej sposoby.

michal_k napisał(a)

Wyglad thuji poniżej.

Jeśli nadal rosną w tej szmacie to raczej dodanie biohumusu będzie niemożliwe. Jedno i drugie się kłóci. Szmata zapobiega tworzenie się próchnicy, a chcesz poprawiać stan gleby biohumsem, jednocześnie mając szmatę. No ja tu widzę same sprzeczności
Dębowe zakątki 13:03, 20 paź 2020

Do góry
Mirka napisał(a)

Dalie wręcz szaleją.

Też mam taką dalię W sumie mam cztery odmiany chciała bym więcej ale nie mam gdzie przechować. W zeszłą zimę przetrwały w blaszaku .

Slicznie
W moim małym ogródeczku - Dorota 13:02, 20 paź 2020

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Nie mogę znieść utraty czegoś tak cennego jak jesienne słońce.

Pięknie jak zwykle ,
Skąd Dorotka , czerpiesz te pomysły
Małymi krokami-Ogród Wioli 12:43, 20 paź 2020

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
I takie tamy...

przepięknie!!! nie mogę oczu oderwać od kolorów mam tez red barona zestawionego z morning light ... super pomysł z werbeną chyba dosieje
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies