Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 10:36, 17 mar 2015

Do góry
rozark napisał(a)
Nie bać się cięcia, o tak, z tym się zgadzam, ale regularnego corocznego, młodych przyrostów
ale one z czasem i tak zgrubieją, to kwestia wieku
trzeba wiedzieć, to co powiedziała Magnolia lawenda jest krótkowieczna
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:45, 17 mar 2015

Do góry
generalnie lawenda dosyć szybko się starzeje. Świetnie rusza z paków śpiących, ale im starsze pędy tym gorzej u nich z regeneracją. Dlatego cięcie niestarych to dobry ruch, u starych może być różnie, a nawet całkiem niedobrze. Stare to juz kilkuletnie.
Cięcie co sezon to tez forma odmładzania ich. Jak tniesz co roku to kielkuletnie tez dobrze znoszą ten zabieg
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:23, 17 mar 2015

Do góry
a wielki tam jest obszar, tzn głeboki? Bo może róże i jałowce niskie- np Tamariscifolia? Zeby juz tam nie kosić, i żeby one trochę 'uspokoiły' kompozycję.Można dać szpaler róż, albo ze 2-3 gromadki
Myślisz że trzcinnik z werbeną będzie mniej szałowy?- na sporym obszarze bedzie szałowy.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:06, 17 mar 2015

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Marto-Magnolio, ty czujesz mój ogród, więc mam pytanie następującej treści: Czy posadzenie szpaleru róży Angela po lewej stronie bramy wjazdowej, wzdłuż płotu przedłużającego bramę będzie szaleństwem? Oczywiście mówię o zewnętrznej stronie mojej posesji, tej od drogi, tam gdzie rosną dwa klony Red Sunset. Czy to nie będzie zbyt cukierkowe przy tych klonach?

Angela bardzo mi sie podoba, ale ze zdjąć i opisów. Na żywo jej nie widziałam, więc mam małe doświadczenie.
Wydaje mi się że to będzie ładne bardzo, zestawienie z klonami mnie nie razi zupełnie. A dasz rade jeszcze zewnętrze ogarniać? ( ja się kłócę z EMem że górkę przed bramą zacznę uprawiac dopiero jak go zrandapujemy- w ogrodzie radzimy sobie bez chemii, jednak nie mam siły jeszcze walczyć z perzem ( bardzo obfitym) ręcznie na górce.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:40, 16 mar 2015

Do góry
Danucha napisał(a)
Czaję się na magnolię Old Port na wysokim pniu i wypatrzyłam w Internecie za 120 (u mnie 240), tylko, że transport 116 i emocje opadły. Szkółka w Twoich rejonach

fajna ta magnolia, a Genie znasz? wg mnie jeszcze bardziej warta uwagi
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 20:40, 16 mar 2015

Do góry
magnolia napisał(a)

ładne bardzo. Zastanawiam się, czy gdybyś je cieła niżej nie miałyby lepszych brył, niższych i bardziej gęstej tej żywej powierzchni . U siebie bym spróbowała, jednak nie mam pewności jak by się zachowała. Teraz, przy wiosnennym cięciu szczególnie.
no mi się wydaje, że ja mam taką samą odmianę, jak Zielona. W tamtym roku Alinka mi pokazała by się ie bać i ciachnąć te suche badyle nisko i tak też zrobiłam. Pięknie odbiła
zdjęcia z czerwca

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 19:11, 16 mar 2015

Do góry
Jak dorwę taką jak ma Magnolia to może ją polubię, a tak to jest bo jest, ale szału nie ma..
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 14:30, 16 mar 2015

Do góry
magnolia napisał(a)

ładne bardzo. Zastanawiam się, czy gdybyś je cieła niżej nie miałyby lepszych brył, niższych i bardziej gęstej tej żywej powierzchni . U siebie bym spróbowała, jednak nie mam pewności jak by się zachowała. Teraz, przy wiosnennym cięciu szczególnie.

Trochę obawiałam się drastycznego cięcia, ale wiem, że tylko takie pozwoli mi przedłużyć żywotność lawendy i chyba też będzie miało wpływ na efektowniejsze kwitnienie. W zeszłym roku przyglądałam się, jak Irenka cięła swoją. Niemal przy ziemi. A i tak pięknie odbiła.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 13:22, 16 mar 2015

Do góry
Zielona napisał(a)
I w czasie ubiegłorocznego kwitnienia.

Aneta - zdjęcia usunę, jak zainteresowani obejrzą.

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 13:19, 16 mar 2015

Do góry
tak, viva to nazwa handlowa.
Nie mam pewności czy to jest grosso, ale 'podejrzewam' ja o to, jednak nie mam odwagi podawać tej nazwy bez pewności.

Małgosiu, tak, tnę je na koniec kwitnienia, w połowie sierpnia na dośc krótkie poduszki- wtedy przed 1.5 tyg wyglądaja kiepsko, ale szybko puszczają nowe pędy.
I drugi raz będę cieła teraz, za ok 2 tygodnie pewnie.

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 13:09, 16 mar 2015

Do góry
magnolia , ale Ty je musiałaś jesienią ściąć?
że takie ładne, lawendowe poduszki są
bo nie ma kwiatostanów, a one dodają do wyglądu suchości
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 13:07, 16 mar 2015

Do góry
magnolia napisał(a)

W marketach sprzedają ja w 6-pakach pod nazwą Viva.

A wiesz Marto, że to chyba nazwa wymyślona na potrzeby tych marketów?

Znalazłam takie fajne porównanie, z którego wynika, że prawidłowa nazwa tej odmiany to chyba Grosso:

(proszę o nie cytowanie tej fotki, bo nie jest moja i usunę potem)
edit: usunęłam.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 13:03, 16 mar 2015

Do góry
jak wrócę kiedy bedzie jeszcze jasno do domu ( raczej w środę) to zerkne na jedna zwykłaa którą mam i strzyge b. mocno, jak i te- zrobie fotę, bo nie pamiętam jak ona się ma teraz. Bedzie widać na ile to kwestia odmiany, a na ile cięcia niskiego 2 razy w roku
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 13:01, 16 mar 2015

Do góry
ana_art napisał(a)
A napisz jaka to odmiana

W marketach sprzedają ja w 6-pakach pod nazwą Viva.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 12:46, 16 mar 2015

Do góry
magnolia napisał(a)
lawenda bardzo chętnie puszcza z paków śpiącyh, więc jak jest sucha to warto ją zostawić, powinna ruszyc od korzenia albo na pędach.
Ale jak juz taka jak Ani, to można przycinać.
Moja lawenda jest ładna nawet teraz, ale to dlatego że mam mieszańca i zimy tez były łagodne. Na miejsca eksponowane cały rok polecam ją( kwitnie ciut ładniej ta Wasza ale mieszaniec nie straszy).
Wrzucę fotęz zeszłej zimy na dowód, z tego miesiąca, tylko wieczorem zdjęcie robione, więc 'kosmiczne'ale widać lawendę- Anka napisz jesli mam usunąć

Oooo i macie odpowiedz specjalisty!!!! Foty nie usuwaj
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 12:36, 16 mar 2015

Do góry
lawenda bardzo chętnie puszcza z paków śpiącyh, więc jak jest sucha to warto ją zostawić, powinna ruszyc od korzenia albo na pędach.
Ale jak juz taka jak Ani, to można przycinać.
Moja lawenda jest ładna nawet teraz, ale to dlatego że mam mieszańca i zimy tez były łagodne. Na miejsca eksponowane cały rok polecam ją( kwitnie ciut ładniej ta Wasza ale mieszaniec nie straszy).
Wrzucę fotęz zeszłej zimy na dowód, z tego miesiąca, tylko wieczorem zdjęcie robione, więc 'kosmiczne'ale widać lawendę- Anka napisz jesli mam usunąć

To tu... 12:13, 16 mar 2015

Do góry
Zielona napisał(a)
Przyjęły się wszystkie Kilkadziesiąt szmaragdów i około 30 serbów I jeszcze spora magnolia /a podobno nie lubią przesadzania/.

Moje dwie magnolie jak w zeszłym roku przesadziłam to mi padły. Fakt, że z zacisznego miejsca za domem na wygwizdów - a one delikatesy są...
Rzucona na głęboką wodę... zakładam swoją zieloną odskocznię 12:04, 16 mar 2015

Do góry
może być i grafit, spoko, byle nie taki 'węglowy' kolor. Nie za ciemny znowu brudy lepiej znosi więc jak masz wybór to weź ton jaśniejszy
Rzucona na głęboką wodę... zakładam swoją zieloną odskocznię 11:55, 16 mar 2015

Do góry
magnolia napisał(a)

ciemny- ale szary, nie czarny. Z takim bedzie stylowo.

stylowo powiadasz? ale takim grafitowym myślisz? czy ciut jaśniejszym?
hmmmm...
Rzucona na głęboką wodę... zakładam swoją zieloną odskocznię 11:53, 16 mar 2015

Do góry
magnolia napisał(a)

Mała?- ale super! Oby miała te śliczne włosy po matce. I oczy też- zawojuje całą okolicę

zarumieniłam się
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies