Pewnie dlatego juz czuję że moge zakończyć i przypilnować dziecka
Nie żałuje niczego al los mi wyjątkowo sprzyjał
Zaczeliśmy tez myśleć o oszczędzaniu wody
Lipiec - zakup amfor na deszcówke
Sierpień - zakrycie blaszaka
I bedzie tyle. Mam jeszcze trochę do zrobienia ale to już nie dużo.... Mogę jednak iść na zimowy odpoczynek
Czerwiec - mąż ścina bluszcz w altanie japońskiej bo kapie z owoców i wszystko brudzi . Doklejam kamien, wieszam korzenie i donice z kwiatami
Lipiec - ze złości że nie przyszli fachowcy do balkonu w 4 godziny tworzę... mostek Potem dorabiam suchy strumyk
Nie kus - właśnie robię przegląd prac tylko tegorocznych - strach się bać gdybym miała większy ogród
Marzec -zmiana popękanego lustra w japońcu
Było super ale od 2008 strasznie się zniszczyło
Kwiecien - wielki remont elewacji
Z
na
Rok ogrodowy dla mnie dobiega końca, zaczęła się szkoła, dużo pracy przede mną z młodszą, mocno tez daja mi się we znaki ramiona... Ale ten rok był po prostu niesamowity dla ogrodu, przeszedł moje najśmielsze oczekiwania i marzenia
Wyczerpałam limit prac i środków na ogród - a to tylko ten rok - 2020
Styczeń - szklenie saloniku
Luty - zmiana dekoracji
Marzec - przebudowa SPA
A było
Małgosiu jeżeli chodzi o wrzosy to trzeba kupować wcześniej np koniec sierpnia początek września aby się jeszcze ukorzenil6 w ziemi rodzimej. Sądząc wyciągamy z doniczki zazwyczaj są bardzo dobrze ukorzenione i trzeba trochę ten korzeń rozszarpać aby szybciej kirsenie związały się z rodziną ziemia.
Moje wrzosy w zeszłym roku miały być wyrzucone ponieważ to miejsce przerabiałam. Wiosna nie przycinalam ich i bardzo wyrosły. Wykopując je miały bardzo solidne korzenie nie do uwierzenia górka mniejsza od korzenia.
Przycięłam wszystkie korzenie o połowę i wsadziłam do ziemi.
W tym roku wiosna przycięłam i opryskam, podlałam nawozem do wrzosów i ładnie rosną.
W tym miejscu wrzosowisko już mam ok 10 lat.
Miałam kiedyś przepiękne wrzosy i była ostra zima sądziłam we wrześniu pewnie nie zdarzyły się ukorzenić nie przykrywam i zmarzły.
Tam są też posadzone tulipany, żonkile i narcyzy. Nornice tam grasują bo cebulki mi zżarły. Powtykam czosnek może odejdą.
Więc piękne wrzosowisko to jest wyższa szkoła jazdy nie zawsze się udaje.
Nie sadź w linii. Rób z roślin trójkąty. Wtedy plama będzie bardziej naturalna.
W jednej linii nie sadź roślin znacznie różniących się wzrostem. Tawuły japońskie sa niziutkie. Żeby ładnie wyglądały, to trzeba je ciąć w kulkę. mają wtedy ok. 30-40 cm. Palibiny mają ok. 1,5 m. ie zabieraj z tej rabaty zimozielonych!
Od października do kwietnia rośliny są bez liści. Będzie łyso.
Nie umiem rysować, ale układ nasadzeń ma wyglądać mniej więcej tak
A dzisiaj było przerabianie aranżacji w akwariach to takie wodne ogrody
I teraz jest tak
Jeszcze zostało jedno do przerobienia
Za miesiąc, dwa, nabiorą wyglądu i wyrazu, jak się roślinki rozrosną Nie wiedziałam, że rośliny do akwarium są hodowane in vitro jeśli się nie chce mieć ślimaków w akwarium. Syn mnie uświadomił, a kiedyś to ja Jego wprowadzałam w tajniki akwarystyki, teraz role się odwróciły
Żeleźniaki posadź do słońca, w żwirku a nie w glinie i na pierwszym planie nie lubią grać drugich skrzypiec wtedy będą kwitnąć, kwiaty pokazują się
w maju
Konior fajna sprawa