Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 13:36, 30 sie 2020

Do góry

Ptasi gaj 13:34, 30 sie 2020

Do góry
zawitka napisał(a)
Masz ładnego derenia powiedz mi ile tam ich siedzi i czy przycinasz je czy one takie niskie będą??????/

Masz rację z wysokimi trawami to tylko kłopot. czy on siedzi na słońcu //>mam takie 3 szt i zastanawiam się gdzie je wsadzić .

Zawitka witam

Tam są 3 derenie zupełnie nie potrzebnie, ale zostały trzy więc posadziłam.
Obcinam je każdego roku wiosna, później gdzieś w połowie lipca. Bardzo je lubię piękne w lecie ale jesienią byle jak się przebarwiają.

Te poniżej są obcinane tylko wiosna niektóre l8scie na gałęziach są zupełnie biale-kremowe. Nie przycinam w lipcu bo nie przeszkadzają wysokością a tworzą piękny kopiec

Ten został radykalnie przycięty wiosna. Wycięłam 3 letnie stare konary w przyszłym roku będzie cięta tylko górka

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 13:30, 30 sie 2020

Do góry
Kolejnym etapem było przygotowanie podłoża. Na zdjęciach powyżej widać już przygotowane. W realu było gorzej. Murek podniósł bardzo poziom rabaty. Nie mięliśmy tyle ziemi. Wrzuciłam co miałam w doniczkach, trochę ze skrzyni z warzywnika, bo uzupełni się kompostem na wiosnę. Dosypaliśmy trochę piasku i kompostu, ale to i tak była kropla w morzu potrzeb. Nie chciałam ziemi z worków, a na wywrotkę za mało.

Kombinowałam skąd pozyskać. I eureka, człek szuka gdzieś nie wiadomo gdzie a okazało się, że na uliczce jeden z sąsiadów kopie pod wiatę. Przejeżdżałam samochodem, zobaczyłam górkę ziemi, zawróciłam, zapytałam i zgodę dostałam na zabranie Telefon do Ema, że wieczorem trzeba ziemię przewieść. Syn również poinformowany o planach wieczornych mamy Problem był tylko taki, że sąsiad bardzo dba o swój trawnik a górka ziemi na końcu działki, więc wchodziła opcja zdemontowania przęsła ogrodzenia i wożenia 50 m przez łąkę niekoszoną, potem drogą do nas.
Ale "lenie" wykorzystały swoją "osobową wywrotkę" Wywrotka przez łąkę przejechał. Syn pakował na taczki, eM z taczek do "wywrotki" a ja stałam i dyrygowałam . Ten rok jest wyjątkowy Cała "wywrotka" ziemi była. Wywrotka przejechała przez łąkę i drogę z powrotem. Jeszcze cztery taczki, które się nie zmieściły syn przewiózł samodzielnie. Ziemia bardzo fajna. Tylko rozluźnić piaskiem , dodać kompostu i cacy.

Na drugi dzień rozładunek u nas z "wywrotki". "Wywrotka" w połowie rozładowana

Podest tu też się przydał.

Wystarczyło na całą rabatę, jeszcze do koryt i skrzyni w warzywniku starczyło.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 13:20, 30 sie 2020

Do góry
Łąka i brzeziniak z daleka

krety ryją...

Emuś myśli nad moim planem pod budleje....
Ogrodowe wariacje 13:18, 30 sie 2020

Do góry
Planowane miejsce z limkami ma takie naslonecznienie w południe, czy niezbyt mało aby obficie kwitły? Byłyby podsadzone w obecnej linii rabaty,bo będzie poszerzona.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 13:15, 30 sie 2020

Do góry

mój wczorajszy bukiet z tego pola za siatką

warzywnik trzeba do fotek kadrować bo rozkopany po wykopkach cały
Choroby i szkodniki iglaków 13:11, 30 sie 2020

Do góry
Moi znajomi mieli tuje aurea nana i kilka sztuk całkiem zbrązowialo, zlikwidowali je, ale dwie które były zielone wzięłam z zamiarem odratowania.
Posadzilam w dobrej ziemi w donicach, planując przenieść je do ogrodu jesienią. W środku są takie czarne i pień mi się nie podoba. Co im może dolegać i co dalej robić
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 13:09, 30 sie 2020

Do góry

taki obserwator
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 13:07, 30 sie 2020

Do góry

pracują nieustannie

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 13:05, 30 sie 2020

Do góry
Trzecie to najmniejsze zostało ustawione przy nowej rabacie pomiędzy cisowymi żywopłotami na pierwszym stopniu. Aby je podnieść do poziomu tarasu podłożyliśmy pod kostki. Aby nawiązać do bordowych berberysów i koloru koryta posadziłam w nim Red Barony.

Od strony nowej rabaty jest niżej, bo jest jeszcze jedne stopień. Powstała prawie 20 cm przerwa. Nie mogłam aż tyle podnieść poziomu nowej rabaty, bo wiązałoby się to z zasypaniem ziemią cisów. Zamaskowaliśmy tą przestrzeń krawężnikiem. Roślinki zamaskują go z czasem. Tu sprawdziło się nowe podejście, że miało być łatwiej i prościej, nie koniecznie lepiej i piękniej

Po prawej stronie wzdłuż ścieżki mam obwódki z berberysów. Ta po lewej bardzo mi od dawna nie leżała. Albo należało usunąć tego jednego poniżej donicy albo dosadzić, bo była dziura. Widać tu na zdjęciach.

Prostsza wersja usunąć. Em wykopał
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 13:01, 30 sie 2020

Do góry

kwitnie aster szerokolistny

zastanawiające, że sucho jak pieprz, a klony grzyb zaatakował w tym mączniaka złapały
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:54, 30 sie 2020

Do góry
Niektóre nadal kwitną

ale mam też niespodziankę
jeden z liliowców powtarza kwitnienie i to ewidentnie odmiana bo mam go w dwóch miejscach i w obu powtórzyłFotka następnym razem może bo jeszcze w aparacie

i teraz ten miscant co podejrzewam, że to siuks...

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:45, 30 sie 2020

Do góry
dorrenboski zaczynają być widoczne

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:43, 30 sie 2020

Do góry
Troszkę łąki jeszcze, babcia dopytuje czemu nie kosimy, a ja mam plan skosić w zimie....i zobaczyć co będzie.
trochę położyły ją wiatry, ale nadal całkiem fajna

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 12:37, 30 sie 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Magicznie
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:36, 30 sie 2020

Do góry

meble pomalowane

nadal zdobi

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:33, 30 sie 2020

Do góry
Parę w miarę jeszcze świeżych pstryczków, bo na dziś pogoda bardzo nie pewna i może za chwilę nie być co pokazywać....

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 12:25, 30 sie 2020

Do góry
Tuż przed schodami.

I szczęśliwie za schodami.

Przez trawnik po podestach i deskach. Wcześniej transportowaliśmy po okrągłych stemplach.

Prawie na miejscu.

Za kilka dni ciąg dalszy. Pod górkę do miejsca gdzie była huśtawka było najgorzej. Potem ustawienie kostek pod by wypoziomować. Metodą dźwignia- silnia zsunięcie z palety.
I jest na miejscu.

To koło miałam, tylko przeniosłam tzn. eM przeniósł Maskuje kostki pod korytem. Teraz tylko pozostaje usunąc kamień, płyty spod huśtawki i obsadzić, coś tam jeszcze wykombinować, ale to za czas jakiś.
Choć z nami to nigdy nic nie wiadomo

Potem z dwoma pozostałymi tak samo Drugie duże stoi przed domem.

W moim małym ogródeczku - Dorota 12:07, 30 sie 2020

Do góry
Dorota123 napisał(a)

Czy te dynie i kulki komuś coś przypominają?
Ciekawe kto skojarzy z czego je zrobiłam.

Nasienniki stipy
Chylę czoła
Cudna dekoracja!
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 11:51, 30 sie 2020

Do góry
tulucy napisał(a)

Chyba nie chcę wiedzieć, jak je wyładowaliście...

Nie było mowy o wyładunku w nocy Pokażę i opiszę co nieco Pewnie niejeden się zdziwi, bo pisałam wcześniej o leniu i zmianie nastawiania, że miało być ławo i prosto

Najważniejszy jest dobry plan i przygotowanie. Sprowadzaliśmy już dwa koryta wcześniej i wiedzieliśmy na co uważać. U nas są spore spadki - cały podjazd,ścieżka z boku i to jest największym problemem. Bo w dół paleciak jedzie, nawet po podeście na schodach, tylko jak nabierze prędkości to jest problem z zatrzymaniem i może komuś coś zmiażdżyć lub coś zniszczyć. A uwierzcie mi, że bardzo ciężko jest taki ciężar na paleciaku wyhamować poniżej platformy na schodach, nawet przez kilka osób. A schody są bardzo wąskie. Ale mamy na to sposób Holowanie
Lina zaczepiona do samochodu.

Drugi koniec obwiązuje paleciaka z paletą i korytem. Ja jako "człek bez prawej ręki" w samochodzie, reszta przy korycie.

Ważne było by lina była na tyle długa by koryto na sam dół sprowadzić a ograniczał mnie koniec podjazdu. Powolutku spuszczam w dół koryto.

Na ścieżce samochód już się nie mieści

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies