Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "anna_t"

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 15:01, 11 kwi 2016

Do góry
Janka dosypujesz co sezon kory? bo ja zrobiłam ostatnio objazd po działce i muszę sporo uzupełnić..
Szmaragdowy Zakątek 14:55, 11 kwi 2016

Do góry
współczuje Madziu
Ogród z pergolą 14:00, 11 kwi 2016

Do góry
jankosia napisał(a)

Ania, tylko miej świadomość że te 6-8 metrów to po wielu wielu wielu latach On nie przemarza, jest bodajże z 4 strefy. Wejdź do mnie, tam pokazuję swoje okazy, te szmitowskie i jednego naprawdę wielkiego z Edunburga Ale shirasawy jest taki piękny zanim wypuści liście... Ech...

a no właśnie latami to ja tez nie chce czekac na efekt a w Rogowie kurdupel niecałe 2m w ofercie
zerknę do Ciebie obejrzeć te klony
Ogród z pergolą 13:58, 11 kwi 2016

Do góry
piekna dzisiaj pogoda, wytyczyłam rabatę grujecznikową.

paletę kory zamówiłam to wkońcu wysypiemy pod tujami i porzadek zrobię.
narazie nie bedę zdejmowac całej darni tylko pod drzewa a reszte sukcesywnie przy sadzeniu kolejnych gatunków.
moj trawnik woła o pomste do nieba! sadzony w sierniu, moge już na chwasty coś zapodać?
zauwazylam pod szmata z tujami że mam nornicę, ma tam spokoj to szaleje. powinnam sie bać?ona tylko wizualnie niszczy ogród czy moze mi rosliny podjeść?
Ogród z pergolą 13:56, 11 kwi 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

drzewa brałam ze strony Rogowa i tam jest że royal red do 10m dorasta, większego drzewa nie chcę.
wiesz grujeczniki które będą naprzeciwko będą wielopniowe to wydaję mi się ze moge wejść w takie i po tej stronie
ten griseum czyli strzępiastokory najbardziej na tą chwile mi podchodzi, wys 6-8m
mam nadzieję że go zobaczę w rogowie i wtedy decyzja zapadnie
chodzi i o to który z tych klonów które wymienialm jest najbardziej "wadliwy" ze tak powiem
zeby nie kupiła drzewa, które mi pierwszej zimy przemarznie..

Ania, tylko miej świadomość że te 6-8 metrów to po wielu wielu wielu latach On nie przemarza, jest bodajże z 4 strefy. Wejdź do mnie, tam pokazuję swoje okazy, te szmitowskie i jednego naprawdę wielkiego z Edunburga Ale shirasawy jest taki piękny zanim wypuści liście... Ech...
Ogród z pergolą 13:53, 11 kwi 2016

Do góry
anbu napisał(a)

Mi jeden pan ogrodnik powiedział, że pissardi jest ciemniejsza od nigry. Podobno któraś wcześniej startuje ale już nie pamiętam która

ren133 napisał(a)

A ja kojarzę, że odwrotnie ... i że Nigra później traci liście ... ale ogólnie są podobne

Aniu ja kojarzę tak jak Renia że nigra bardziej intensywne ma to bordo. Danusia pisała że to drzewo najdłużej utrzymujące liście
Ogród z pergolą 13:51, 11 kwi 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Próbuje ogarnąć Twój ogród ale jeszcze jego topografii nie poznałam. Będę obserować
Roznica pomiędzy pissardi a nigrą jest dla przeciętnego człowieka nie do ustalenia, tylko znawcy je rozróżniają.

cześć Marzena
ogród jest praktycznie jeszcze pustawy, na froncie mam rododendrony i tuje danica. dojdą graby f.f.w skarpecie z bukszpanu, ice dance, hortki i chyba lawenda.
na tyłach mam wokoł tarasu skarpy i rabate z rózami.
żywopłot to serby i tuje kórnik
teraz robię rabatę wschodnia zwaną grujecznikową bo będą dwa grujeczniki miedzy którymi chciałabym ławkę lub w przyszłości hamak.
ot i tyle 1500m - dom.
a ja o tych wiśniach czytałam jeszcze że nigra do 10m dorasta a pissardi do 5
Ogród z pergolą 13:45, 11 kwi 2016

Do góry
kasja83 napisał(a)

To w jaką wysokość max celujesz?

wydaje mi sie że 10m to max
grujecznik tak dorasta
Ogród z pergolą 13:44, 11 kwi 2016

Do góry
jankosia napisał(a)
Hmm, brałaś pod uwagę royal red i to mnie trochę zmyliło To może czysty griseum w takim razie? No albo zielonokory? A chcesz żeby to było niewielkie drzewko czy może być też coś bardziej krzaczastego? Bo te niewielkie kloniki niektóre to rosną w takie kilkumetrowe krzaki albo wielopienne niewielkie drzewka... Bierzesz takie pod uwagę?

drzewa brałam ze strony Rogowa i tam jest że royal red do 10m dorasta, większego drzewa nie chcę.
wiesz grujeczniki które będą naprzeciwko będą wielopniowe to wydaję mi się ze moge wejść w takie i po tej stronie
ten griseum czyli strzępiastokory najbardziej na tą chwile mi podchodzi, wys 6-8m
mam nadzieję że go zobaczę w rogowie i wtedy decyzja zapadnie
chodzi i o to który z tych klonów które wymienialm jest najbardziej "wadliwy" ze tak powiem
zeby nie kupiła drzewa, które mi pierwszej zimy przemarznie..
Dla odmiany czas na zmiany... 09:17, 11 kwi 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
no Becia poświęciłam Kraine Lodu z córcią i już znam Twój ogród
jezu widzę że też trochę przesadzań i zmian decyzji przeżyłaś to ja chyba wyluzuję z takim dokładnym wszystkiego planowaniem
uważaj, teraz jak mam orientację w terenie będę tutaj częstym gościem

o nie!!!...Krainę Lodu poświęciłaś?!...skandaliczny skandal...ale to faktycznie poświęcenie...uwilebiam tą bajkę

co do zmian w naszym otoczeniu, to rzeczywiście było ich sporo....a zaczęło się tylko od szopki...plany na ogród warto mieć....unikasz w ten sposób niepotrzebnych zakupów i innych niepotrzebnych inwestycji....zdecydowanie chwalę sobie pracę zgodnie z planem...już nie wyobrażam sobie chaotycznego skakania z rabaty na rabatę i przesadzania dość dużych tuj...moim zdaniem, jeśli nie chcesz się zaharować w ogrodzie i mieć spokojną głowę to planowanie jest podstawą
pozdrawiam i zapraszam
Z Pszenicznej ... 08:39, 11 kwi 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
kancik robisz mistrzowski ale już Ci to pisałam
zauważyłam że masz sporo nieznanych mi wcześniej czyli tez na ogrodowisku traw, gdzie je kupujesz?masz jakąś fajna szkółkę w Łodzi?
zmylił mnie zywopłocik z bukszpanu, a on z po obu stronach jest.
widziałam nasionka kosodrzewiny w kauflandzie

Aniu, trawy kupuję u Anety Surowińskiej, mam od niej 90%. Obecnie ma już miejsce gdzie można je obejrzeć i w dodatku obok koleżanka ma bylinki.
W tamtym roku startowali więc w tym roku powinno być już sporo od obejrzenia.

Z traw to mam jeszcze miskanty: Okapi, Graciella, Rotsilber, Posejdon, Gracek, Variegatus, Zebrinus, Ferner Osten, Autumn Light, JP2,
Potem dalej : szarobródka, rozplenice Medium Boy,Paul`s Giant, Herbstzauber, Red Head, Proso P.Sky, i chyba Rehbrau, Trzcinnik Chej-judo, Trzcinnik KF, Trzcinnik Overdam, Sesleria jesienna, Kostrzewa, Owsice wieczniezieloną, Tuszyce palmową, Ice dance, hakonechloa i już chyba wsio

A bukszpanowy płotek duży mam na wjeździe i przed różyczkami
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 08:34, 11 kwi 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

hahahah to tak jak ja, pogoda nie rozwesela to trzeba kominkiem i winkiem było nastrój uzupełnić

Był kominek ale bez winka aniu..
Jeszcze chyba nie wróciłam do zdrowia, jakoś nie miałam ochoty na winko....coś mi jeszcze dolega chyba...
Buziaki !
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 04:21, 11 kwi 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
ale masz dobrze że pielenie za Tobą, ja jak dzisiaj fotki robiłam to nieźle się nagimnastykowałam żeby to jakoś wyglądało..najgorzej jest pod tujami w korze. żałuje że szmaty nie położyłam..będę zamawiać niedługo paletę kory to chyba wysypię po 20cm na te p... tuje!

Ja pielenia mam jeszcze od groma. Mogę się podzielić
Chociaż rabata na froncie to tylko kosmetyka, że tak powiem, to z tyłu koło warzywnika mam orkę masakryczną Perz się wije kilometrami w ziemi...I tak dziubie sobie tam po kawałeczku, a potem kilka dni mój kręgosłup dochodzi do siebie
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:09, 10 kwi 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

lubię do Ciebie zaglądać bo poza tym ze masz pięknie to jeszcze doświadczenie ogromne
ja wiem tylko ze żurawki to robactwo lubi a co jeszcze?
ostatnio nawet myslalam ze mam ich jaja, wrzuciłam foty ale na szczęście dobre dusze uspokoiły mnie ze to nawóz tak głęboko byl że uwierzyć nie mogłam

U mnie opuchlaki zaczęły od rh, potem źurawki, azalie, kiścienie, bergenie, potem trzmieliny, bukszpany, carexy, róze. Właściwie nie ma rośliny którą by pogardziły.

Jaj nie znajdziesz , sa miniturowe i przeźroczyste, larwy takie malutkie a żarłoczne i te koronki kurpiowskie na liściach od doroslych osobników,...
Walczę z nimi od 2012 r wszelkimi możliwymi sposobami i dzięki temu jakoś je ograniczyłam, ale wciąż sa ze mną
Z Pszenicznej ... 20:27, 10 kwi 2016

Do góry
kancik robisz mistrzowski ale już Ci to pisałam
zauważyłam że masz sporo nieznanych mi wcześniej czyli tez na ogrodowisku traw, gdzie je kupujesz?masz jakąś fajna szkółkę w Łodzi?
zmylił mnie zywopłocik z bukszpanu, a on z po obu stronach jest.
widziałam nasionka kosodrzewiny w kauflandzie
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 14:03, 10 kwi 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

tu masz listę co mają
http://arboretum.sggw.pl/punkt_sprzedazy.html

No właśnie nie mają Rohana
Z Pszenicznej ... 13:43, 10 kwi 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

a w piatek to ty nie miałaś zawodowo pracować?
dobrze masz
to jest patrząc od domu prawy front?co tam planujesz?
jak będziesz u Krysi wjedziesz do mnie po drodze albo na powrocie?

Ależ pracowałam zaraz po tym jak zrobiłam kancik

Aniu patrząc od domu to lewy front, po prawej mam rodki i rabatę z liliowcami.
Planuję tam małą przebudowę. Od lewej wywaliłam już sumaki, w to miejsce pójdzie Tulipanowiec, wsadzę tam przed nim derenia elegantissima, bo w starym miejscu już nie chciało mu się żyć i dosadzę do towarzystwa 3 gracillimusy które cierpliwie czekają wysadzone Mam też tam małe trawy i na razie zostaną bo nie mam ustalonego dla nich innego miejsca - są to sesleria jesienna i trzcinnik Chejudo.
Dalej przesadzam dwie nowe rozplenice pod serba, potem wywalam jałowca i dosadzam 2 vanilki i 2 diamant rouge i 3 szt variegatusów
Padła mi chyba kostrzewa więc będę musiała pomyśleć nad nową. A może sobie wysieję, bo na nową rabatę będę potrzebować mega ilość

Do Krysi chcę jechać w weekend, jeszcze nie wiem czy sobota czy niedziela.
Ogród z pergolą 13:37, 10 kwi 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
za wysoki ten kompromis juz 10m grujecznik to dla mnie dużo, zauważ jakie klony wybierałam

To w jaką wysokość max celujesz?
Ogród z pergolą 13:26, 10 kwi 2016

Do góry
za wysoki ten kompromis juz 10m grujecznik to dla mnie dużo, zauważ jakie klony wybierałam
Anna i Ogród 13:01, 10 kwi 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
widzisz u mnie że ja to wszystko symetrycznie planuję,nie koniecznie dlatego że tak jest ładniej, raczej prościej dla takiej początkującej jak ja
Ty masz lepszą wyobraźnie dlatego tworzysz bardziej rozbudowane rabaty i wiem ze będziesz miała super

Dzięki ale jak widzę Twoje pomysły do zrealizowania to wcale nie uważam aby u Ciebie było łatwiej.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies