piekna dzisiaj pogoda, wytyczyłam rabatę grujecznikową.
paletę kory zamówiłam to wkońcu wysypiemy pod tujami i porzadek zrobię.
narazie nie bedę zdejmowac całej darni tylko pod drzewa a reszte sukcesywnie przy sadzeniu kolejnych gatunków.
moj trawnik woła o pomste do nieba! sadzony w sierniu, moge już na chwasty coś zapodać?
zauwazylam pod szmata z tujami że mam nornicę, ma tam spokoj to szaleje. powinnam sie bać?ona tylko wizualnie niszczy ogród czy moze mi rosliny podjeść?
Ania, tylko miej świadomość że te 6-8 metrów to po wielu wielu wielu latach On nie przemarza, jest bodajże z 4 strefy. Wejdź do mnie, tam pokazuję swoje okazy, te szmitowskie i jednego naprawdę wielkiego z Edunburga Ale shirasawy jest taki piękny zanim wypuści liście... Ech...
cześć Marzena
ogród jest praktycznie jeszcze pustawy, na froncie mam rododendrony i tuje danica. dojdą graby f.f.w skarpecie z bukszpanu, ice dance, hortki i chyba lawenda.
na tyłach mam wokoł tarasu skarpy i rabate z rózami.
żywopłot to serby i tuje kórnik
teraz robię rabatę wschodnia zwaną grujecznikową bo będą dwa grujeczniki miedzy którymi chciałabym ławkę lub w przyszłości hamak.
ot i tyle 1500m - dom.
a ja o tych wiśniach czytałam jeszcze że nigra do 10m dorasta a pissardi do 5
drzewa brałam ze strony Rogowa i tam jest że royal red do 10m dorasta, większego drzewa nie chcę.
wiesz grujeczniki które będą naprzeciwko będą wielopniowe to wydaję mi się ze moge wejść w takie i po tej stronie
ten griseum czyli strzępiastokory najbardziej na tą chwile mi podchodzi, wys 6-8m
mam nadzieję że go zobaczę w rogowie i wtedy decyzja zapadnie
chodzi i o to który z tych klonów które wymienialm jest najbardziej "wadliwy" ze tak powiem
zeby nie kupiła drzewa, które mi pierwszej zimy przemarznie..
o nie!!!...Krainę Lodu poświęciłaś?!...skandaliczny skandal...ale to faktycznie poświęcenie...uwilebiam tą bajkę
co do zmian w naszym otoczeniu, to rzeczywiście było ich sporo....a zaczęło się tylko od szopki...plany na ogród warto mieć....unikasz w ten sposób niepotrzebnych zakupów i innych niepotrzebnych inwestycji....zdecydowanie chwalę sobie pracę zgodnie z planem...już nie wyobrażam sobie chaotycznego skakania z rabaty na rabatę i przesadzania dość dużych tuj...moim zdaniem, jeśli nie chcesz się zaharować w ogrodzie i mieć spokojną głowę to planowanie jest podstawą
pozdrawiam i zapraszam
Aniu, trawy kupuję u Anety Surowińskiej, mam od niej 90%. Obecnie ma już miejsce gdzie można je obejrzeć i w dodatku obok koleżanka ma bylinki.
W tamtym roku startowali więc w tym roku powinno być już sporo od obejrzenia.
Z traw to mam jeszcze miskanty: Okapi, Graciella, Rotsilber, Posejdon, Gracek, Variegatus, Zebrinus, Ferner Osten, Autumn Light, JP2,
Potem dalej : szarobródka, rozplenice Medium Boy,Paul`s Giant, Herbstzauber, Red Head, Proso P.Sky, i chyba Rehbrau, Trzcinnik Chej-judo, Trzcinnik KF, Trzcinnik Overdam, Sesleria jesienna, Kostrzewa, Owsice wieczniezieloną, Tuszyce palmową, Ice dance, hakonechloa i już chyba wsio
A bukszpanowy płotek duży mam na wjeździe i przed różyczkami
Ja pielenia mam jeszcze od groma. Mogę się podzielić
Chociaż rabata na froncie to tylko kosmetyka, że tak powiem, to z tyłu koło warzywnika mam orkę masakryczną Perz się wije kilometrami w ziemi...I tak dziubie sobie tam po kawałeczku, a potem kilka dni mój kręgosłup dochodzi do siebie
U mnie opuchlaki zaczęły od rh, potem źurawki, azalie, kiścienie, bergenie, potem trzmieliny, bukszpany, carexy, róze. Właściwie nie ma rośliny którą by pogardziły.
Jaj nie znajdziesz , sa miniturowe i przeźroczyste, larwy takie malutkie a żarłoczne i te koronki kurpiowskie na liściach od doroslych osobników,...
Walczę z nimi od 2012 r wszelkimi możliwymi sposobami i dzięki temu jakoś je ograniczyłam, ale wciąż sa ze mną
kancik robisz mistrzowski ale już Ci to pisałam
zauważyłam że masz sporo nieznanych mi wcześniej czyli tez na ogrodowisku traw, gdzie je kupujesz?masz jakąś fajna szkółkę w Łodzi?
zmylił mnie zywopłocik z bukszpanu, a on z po obu stronach jest.
widziałam nasionka kosodrzewiny w kauflandzie
Aniu patrząc od domu to lewy front, po prawej mam rodki i rabatę z liliowcami.
Planuję tam małą przebudowę. Od lewej wywaliłam już sumaki, w to miejsce pójdzie Tulipanowiec, wsadzę tam przed nim derenia elegantissima, bo w starym miejscu już nie chciało mu się żyć i dosadzę do towarzystwa 3 gracillimusy które cierpliwie czekają wysadzone Mam też tam małe trawy i na razie zostaną bo nie mam ustalonego dla nich innego miejsca - są to sesleria jesienna i trzcinnik Chejudo.
Dalej przesadzam dwie nowe rozplenice pod serba, potem wywalam jałowca i dosadzam 2 vanilki i 2 diamant rouge i 3 szt variegatusów
Padła mi chyba kostrzewa więc będę musiała pomyśleć nad nową. A może sobie wysieję, bo na nową rabatę będę potrzebować mega ilość
Do Krysi chcę jechać w weekend, jeszcze nie wiem czy sobota czy niedziela.