Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

Madzenka 16:12, 10 kwi 2016

Próbuje ogarnąć Twój ogród ale jeszcze jego topografii nie poznałam. Będę obserować
Roznica pomiędzy pissardi a nigrą jest dla przeciętnego człowieka nie do ustalenia, tylko znawcy je rozróżniają.
anbu 17:01, 10 kwi 2016

Madzenka napisał(a)
Próbuje ogarnąć Twój ogród ale jeszcze jego topografii nie poznałam. Będę obserować
Roznica pomiędzy pissardi a nigrą jest dla przeciętnego człowieka nie do ustalenia, tylko znawcy je rozróżniają.

Mi jeden pan ogrodnik powiedział, że pissardi jest ciemniejsza od nigry. Podobno któraś wcześniej startuje ale już nie pamiętam która
ren133 18:21, 10 kwi 2016

anbu napisał(a)

Mi jeden pan ogrodnik powiedział, że pissardi jest ciemniejsza od nigry. Podobno któraś wcześniej startuje ale już nie pamiętam która

A ja kojarzę, że odwrotnie ... i że Nigra później traci liście ... ale ogólnie są podobne
anna_t 13:44, 11 kwi 2016

jankosia napisał(a)
Hmm, brałaś pod uwagę royal red i to mnie trochę zmyliło To może czysty griseum w takim razie? No albo zielonokory? A chcesz żeby to było niewielkie drzewko czy może być też coś bardziej krzaczastego? Bo te niewielkie kloniki niektóre to rosną w takie kilkumetrowe krzaki albo wielopienne niewielkie drzewka... Bierzesz takie pod uwagę?

drzewa brałam ze strony Rogowa i tam jest że royal red do 10m dorasta, większego drzewa nie chcę.
wiesz grujeczniki które będą naprzeciwko będą wielopniowe to wydaję mi się ze moge wejść w takie i po tej stronie
ten griseum czyli strzępiastokory najbardziej na tą chwile mi podchodzi, wys 6-8m
mam nadzieję że go zobaczę w rogowie i wtedy decyzja zapadnie
chodzi i o to który z tych klonów które wymienialm jest najbardziej "wadliwy" ze tak powiem
zeby nie kupiła drzewa, które mi pierwszej zimy przemarznie..
anna_t 13:45, 11 kwi 2016

kasja83 napisał(a)

To w jaką wysokość max celujesz?

wydaje mi sie że 10m to max
grujecznik tak dorasta
anna_t 13:51, 11 kwi 2016

Madzenka napisał(a)

cześć Marzena
ogród jest praktycznie jeszcze pustawy, na froncie mam rododendrony i tuje danica. dojdą graby f.f.w skarpecie z bukszpanu, ice dance, hortki i chyba lawenda.
na tyłach mam wokoł tarasu skarpy i rabate z rózami.
żywopłot to serby i tuje kórnik
teraz robię rabatę wschodnia zwaną grujecznikową bo będą dwa grujeczniki miedzy którymi chciałabym ławkę lub w przyszłości hamak.
ot i tyle 1500m - dom.
a ja o tych wiśniach czytałam jeszcze że nigra do 10m dorasta a pissardi do 5
anna_t 13:53, 11 kwi 2016

anbu napisał(a)

ren133 napisał(a)

A ja kojarzę, że odwrotnie ... i że Nigra później traci liście ... ale ogólnie są podobne

Aniu ja kojarzę tak jak Renia że nigra bardziej intensywne ma to bordo. Danusia pisała że to drzewo najdłużej utrzymujące liście
jankosia 13:56, 11 kwi 2016

anna_t napisał(a)

drzewa brałam ze strony Rogowa i tam jest że royal red do 10m dorasta, większego drzewa nie chcę.
wiesz grujeczniki które będą naprzeciwko będą wielopniowe to wydaję mi się ze moge wejść w takie i po tej stronie
ten griseum czyli strzępiastokory najbardziej na tą chwile mi podchodzi, wys 6-8m
mam nadzieję że go zobaczę w rogowie i wtedy decyzja zapadnie
chodzi i o to który z tych klonów które wymienialm jest najbardziej "wadliwy" ze tak powiem
zeby nie kupiła drzewa, które mi pierwszej zimy przemarznie..

Ania, tylko miej świadomość że te 6-8 metrów to po wielu wielu wielu latach On nie przemarza, jest bodajże z 4 strefy. Wejdź do mnie, tam pokazuję swoje okazy, te szmitowskie i jednego naprawdę wielkiego z Edunburga Ale shirasawy jest taki piękny zanim wypuści liście... Ech...
anna_t 13:58, 11 kwi 2016

piekna dzisiaj pogoda, wytyczyłam rabatę grujecznikową.

paletę kory zamówiłam to wkońcu wysypiemy pod tujami i porzadek zrobię.
narazie nie bedę zdejmowac całej darni tylko pod drzewa a reszte sukcesywnie przy sadzeniu kolejnych gatunków.
moj trawnik woła o pomste do nieba! sadzony w sierniu, moge już na chwasty coś zapodać?
zauwazylam pod szmata z tujami że mam nornicę, ma tam spokoj to szaleje. powinnam sie bać?ona tylko wizualnie niszczy ogród czy moze mi rosliny podjeść?
anna_t 14:00, 11 kwi 2016

jankosia napisał(a)

Ania, tylko miej świadomość że te 6-8 metrów to po wielu wielu wielu latach On nie przemarza, jest bodajże z 4 strefy. Wejdź do mnie, tam pokazuję swoje okazy, te szmitowskie i jednego naprawdę wielkiego z Edunburga Ale shirasawy jest taki piękny zanim wypuści liście... Ech...

a no właśnie latami to ja tez nie chce czekac na efekt a w Rogowie kurdupel niecałe 2m w ofercie
zerknę do Ciebie obejrzeć te klony