Próbuje ogarnąć Twój ogród ale jeszcze jego topografii nie poznałam. Będę obserować
Roznica pomiędzy pissardi a nigrą jest dla przeciętnego człowieka nie do ustalenia, tylko znawcy je rozróżniają.
drzewa brałam ze strony Rogowa i tam jest że royal red do 10m dorasta, większego drzewa nie chcę.
wiesz grujeczniki które będą naprzeciwko będą wielopniowe to wydaję mi się ze moge wejść w takie i po tej stronie
ten griseum czyli strzępiastokory najbardziej na tą chwile mi podchodzi, wys 6-8m
mam nadzieję że go zobaczę w rogowie i wtedy decyzja zapadnie
chodzi i o to który z tych klonów które wymienialm jest najbardziej "wadliwy" ze tak powiem
zeby nie kupiła drzewa, które mi pierwszej zimy przemarznie..
cześć Marzena
ogród jest praktycznie jeszcze pustawy, na froncie mam rododendrony i tuje danica. dojdą graby f.f.w skarpecie z bukszpanu, ice dance, hortki i chyba lawenda.
na tyłach mam wokoł tarasu skarpy i rabate z rózami.
żywopłot to serby i tuje kórnik
teraz robię rabatę wschodnia zwaną grujecznikową bo będą dwa grujeczniki miedzy którymi chciałabym ławkę lub w przyszłości hamak.
ot i tyle 1500m - dom.
a ja o tych wiśniach czytałam jeszcze że nigra do 10m dorasta a pissardi do 5
Ania, tylko miej świadomość że te 6-8 metrów to po wielu wielu wielu latach On nie przemarza, jest bodajże z 4 strefy. Wejdź do mnie, tam pokazuję swoje okazy, te szmitowskie i jednego naprawdę wielkiego z Edunburga Ale shirasawy jest taki piękny zanim wypuści liście... Ech...
narazie nie bedę zdejmowac całej darni tylko pod drzewa a reszte sukcesywnie przy sadzeniu kolejnych gatunków.
moj trawnik woła o pomste do nieba! sadzony w sierniu, moge już na chwasty coś zapodać?
zauwazylam pod szmata z tujami że mam nornicę, ma tam spokoj to szaleje. powinnam sie bać?ona tylko wizualnie niszczy ogród czy moze mi rosliny podjeść?