Ula wczoraj tylko godzinkę przesadzałam -coś mi nie szło ....-dziś dokończyłam ....
zaczęłam też porządki na inversowej( nie skończyłam ....jak nie mam sił ,to po prostu odpuszczam ) -zrobiłam sobie szkółkę z moich jeżówek-mam nadzieję ,że przeżyją -bo podzieliłam je mocno ...
Mila
podsypałam ,podlałam porządnie ,ale i tak padają
eM po wykopaniu zostawił je do następnego dnia ....liczyłam się z tym ,że padną -pewnie za kilka dni je zetnę ,ale będę podlewać ,żeby się korzeniły
nawozem zasypałam też
szału nie ma narazie straszą .....
w zeszłym sezonie też tak zrobiłam i od wiosny rosły
dziękuję za pochwały
cały czas coś działam i ulepszam ....czy na lepsze ....hmm nie wiem ,ale mam nadzieję ,że tak
Buziaki
rabata bez miskantów i po tetrisach ....
brąz ,limonka ,biały i pomarańcz
są tu hortensje Limeligh z patyczków moich ,więc nie widać ,i hortensje little smoky .oprócz tego jeżówki green jewel ,pomarańczowe juz nazwy zapomniałam....
biiałe liatrie ,floksy ,monardy i jeszcze jakieś inne -ale teraz już pościnane .....
tak po mojemu -na gęsto
Basiu
miskanty mają się kiepsko ale po pierwsze -po wykopaniu leżały w upale do następonego dnia -do popołudnia ....więc już to je osłabiło ....
a po drugie ,to nie pora na takie działania -ja robię sama na własną odpowiedzialność takie rzeczy
teraz je zetnę -dostały już nawozu do trawnika ,będę te korzenie podlewać i myślę ,że na wiosnę ruszą
jeśli chodzi o seslerię -ja dzielę jeszcze wszystko
teraz dzieliłam brązowe i hakonki i na razie żyją
wszystkie trawy na tej stetrisowanej rabacie są teraz dzielone
Buziaki
Moim trzem hortensjom zamierają pędy. Jednej piłkowanej i dwóm ogrodowym. Co to może być?
W zeszłym roku zaczęło się podobnie z jedna piłkowaną i ogrodową. Też pod koniec sierpnia.
Oj powiem Wam, że cieszę się z tego kompostu tak, jak dziecko z nowej zabawki
Od rana padało i wiało. Siedzenie w chacie i nawet udało się trochę ogarnąć, obiad z dwóch dań zrobić.
Przed wieczorem wypogodziło się więc akcja szpadel i taczka i oto efekty.
Tam, gdzie ma być rabata kompostu poszła cieńsza warstwa, żeby za bardzo nie podnieść poziomu i nie podnosić zaraz posadzonych roślin. Mogę go tak zostawić, przegrabić jedynie?
W miejscu, gdzie ma być trawnik- na bogato, bo warstwa około 15-18 cm.