Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Działka wkoło Lubczyka :) 11:49, 31 sty 2015

Do góry
BarbaraM napisał(a)
tam gdzie ma być magnolia spróbuj jeszcze raz pod mniejszym kątem

Czyli, że mam stanąć bliżej płota i zrobić prosto?
Działka wkoło Lubczyka :) 11:46, 31 sty 2015

Do góry
tam gdzie ma być magnolia spróbuj jeszcze raz pod mniejszym kątem. Tak żeby widać było ciąg roślin
Ogród cioci czyli ciociogród :) 19:25, 30 sty 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Kofam metamorfozy wszystko tak cieszy... Zmiana ogromnym z plusem ooo magnolia ...ja dzis w tym sniegu hahh znalazłam wreszcie dla niej miejsce ..olsniło mnie w zaspie

Czyżby ci gorącą głowę schłodziło?
Ogród cioci czyli ciociogród :) 19:22, 30 sty 2015

Do góry
Kofam metamorfozy wszystko tak cieszy... Zmiana ogromnym z plusem ooo magnolia ...ja dzis w tym sniegu hahh znalazłam wreszcie dla niej miejsce ..olsniło mnie w zaspie
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 16:05, 30 sty 2015

Do góry
Agania napisał(a)
Właśnie wróciliśmy z koncertu, jestem naładowana jak elektryczna gitara

Poczytałam, dużo gatunków, kolorystyka gra
Zamiast Skayroketa, radziłabym cisa kolumnowego,
pamiętam jak kupowałaś tę budleję w Krzywaczce, nie widziałam jak kwitnie i jak wygląda, masz jej fotkę?
Rabata na bogato, czy ty już większość tych roślin przesadzałaś?
Podziwiam Cię

Leśna łąka u Ciebie, to byłby bayer

Buziak...ucałuj chorego maluszka

Dużo gatunków bo tu ma być kolorowo w każdym niemal tygodniu I tak się zapowiada Bedę sprawdzac na bieząco, jak coś będzie nie tak to co za problem wysadzic
Na razie wg planu kwitną:
III wrzoścce, krokusy
kon. III pocz IV - Magnolia gwieździsta, wrzośce,
IV Mahonia, białe tulipany
V wiśnia , niezapominajki, wilczomlecz sosnka, floksy szydlaste,gożdziki
k. V pocz IV - piwonie, tawuły, kalina, gożdzik, krzewuszki
VI firletki, przetaczniki, gożdziki, bez,
VII tawuły cd, przetacznik cd. i dochodzą budleje
VIII budleje cd, hibiskus
IX-XI rozchodniki, astry, wrzosy

Niemal wszystkie przesadziłam rośliny, firletki hoduję na strychu i niestety budlei nie mam fotki, nie wiem dlaczego
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 15:32, 30 sty 2015

Do góry
Piotr_ napisał(a)
Witaj u cb zawsze kompletna burza mózgów (pozytywnie).
Szalejesz jak mało kto i to u mnie punktuje bo kocham szaleć w rabatach tak sobie pomyślałem o twojej rabacie te drzewa jakie co myślisz o złotokapach... albo dać glicynie szczepione na 2m nogach, lub samemu je wyprowadzić na drzewa.....
Myślałem też o Judaszowiec chiński, magnolia, katalpa np kule ja takie posiadam w ogrodzie u siebie na 2m nogach kula ciekawie wygląda.

Sorry Piotrek, ale ty masz ciągoty do egzotyki, a tu raczej zależy by rabata była bezproblemowa. Wypowiem się w swoim imieniu..

Złotokap - odpada ze względu na kolor... nic żółtego.. pomijam dzieci które jak wiem przebywają na podwórku..to roślina trująca i strąki mogą stanowić pokusę by spróbować. Ale kolor wystarczy na NIE

Glicynie - nawet u mnie one przemarzają, żeby nie ostatnia łąfodna zima, to by już moich też nie było, poza tym mają bardzo rozległy system korzeniowy, to na bylinówkę niezbyt się nadaje (z tego min powodu Łukasz odrzucił moją propozycję na Magnolię, drugi powód przemarzanie)

Judaszowiec - nie na klimat u Łukasza.. u mnie pomimo zabezpieczenia padł tu pisze że przemarza i się nie nadaje

Katalpa - jestem prawie za ... ale tylko prawie. Kulista korona odbiera światło, a rabata jest za założenia bylinowa, drzewa mają tylko zasłoni okoliczne domy, Łukaszowi szkoda miejsca na drzewa, bo che mieć rabatę bylinową. Katalpa to pijak sakramencki.. u mnie pod katalpą nic nie chce rosnąć.. Hosty od 3 lat stoją w miejscu a mają nawadnianie od trawnika, podlewam ekstra.. i mają się gorzej niż pod brzozą.

Ale to moje zdanie i moja opinia, może Łukasz ma odmienne zdanie
Ogród Mirelli 13:44, 30 sty 2015

Do góry
Rośliny posadzone już na rabacie:

Krzewy:
tawuła biała i różowa (nie znam fachowych nazw)
drzewko migdałków
forsycja szt 2
bez szt 3
krzew obecnie bez liści z czerwonymi gałązkami nie znam nazwy, zdjęcie poniżej

duży krzew gryczpanu (po dziadkach)
drzewko śliwo wiśnia
magnolia szt 2
budleja Dawida
mahonia
pęcherzyca
pigwa szt 2

Kwiaty:
lilie Św. Józefa
liliowce
irysy
juka
margarety 4 rodzaje
konwalie chińskie
coś takiego

Trawy:
imperata "Red Baron"
rozplanowanie piórkowa
coś takiego

Co z tym ogródeczkiem począć 11:16, 30 sty 2015

Do góry
Bo ja myślę tak:
1. albo rabata + niewielkie rosochate drzewko typu mała magnolia na końcu rabaty
2. albo dwie wiśnie "Umbarculifery" równo rozłozone a pod nimi rabata
3. albo jedno drzewo w stylu tulipanowiec ale niekoniecznie blisko psa i tylko trawnik.

Trzeba wybrać.Wszystko na raz to nieporozumienie.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:24, 29 sty 2015

Do góry
Witaj u cb zawsze kompletna burza mózgów (pozytywnie).
Szalejesz jak mało kto i to u mnie punktuje bo kocham szaleć w rabatach tak sobie pomyślałem o twojej rabacie te drzewa jakie co myślisz o złotokapach... albo dać glicynie szczepione na 2m nogach, lub samemu je wyprowadzić na drzewa.....
Myślałem też o Judaszowiec chiński, magnolia, katalpa np kule ja takie posiadam w ogrodzie u siebie na 2m nogach kula ciekawie wygląda.
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 19:43, 29 sty 2015

Do góry
Może teraz większe się wkleji.
Projekt kierowany ogrodami Moneta - róż z szafirem w roli głównej

Opis:

Małe te literki więc opiszę:
Byliny na dole (wrzosy bez zmian)
1) Fioletowe kłosy to Budleja Blue chip (miniatura) - jedną mam i ma ciągle liście - musze dokupić 7 szt
2) Rózowe - Firletka, trochu mam, ewentualnie budleja Miss Ruby
3) Kostrzewa sina - niebieska trawka na dole - jest
4) Starce, ewentualnie gożdziki - srebne liście - jest
5) Przetacznik - wysokie fioletowe kłosy - są
Bordowe:
5) Wisnia Royal Byrgbundy - jest
6) Krzewuszka Minior Black - po lewej - jest
7) Krzewuszka Capuccino - po prawej - jest
8) Bez czarny Gerda - w środku - jest
Białe:
9) Dereń Elegantissima i Flaviramea - za jałowcem w kulki - są
10) Winobluszcz variegata - po prawej - jest
11) Krzewuszka Monet - obok jałowcowych kulek - jest
Drzewa -
12) Metasekwoja - zasłaniająca trzepak - jest
13) Magnolia Gwieździsta - między metasekwoją a wiśnią - jest
14) Kalina Eskimo lub różowa - pod metasekwoją - do kupienia
Iglaki
15) Jałowce Suecia/Meyer/Skayrocket -2 szt - do kupienia
16) Świerk Nidiformis - skrajnie po prawej - do kupienia (drugi mam)

Jak widać większość po lub przesadzona To tak jakbyście się pytali co robie zimą A czy przezyją to inna sprawa. Tylko z firletką czekam bo jakoś dziwnie ją teraz dzielić
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 19:16, 28 sty 2015

Do góry
A nie myślałeś by posadzić magnolię w formie drzewa ??? Albo wiśnia piłkowana Amanogawa. Takie kwieciste do bylinówki pasują. I uzupełnią kolor wiosną.

Magnolia od Madżenki ukradziona z wizytówki

Amonagawa z wątku "Ogród Dominiki" i Rysiu z Tarnowa też ma piękny okaz..

Próbuję się odkleić od schematów utartych na forum.. .. niby pewniaki, ale .. ja lubię zawsze coś inaczej mieć.

A może faktycznie miłorząb ale odmiana Fastigiata...

A może grusza Grusza drobnoowocowa Chanticleer, chyba Pszczółka takie ostatnio kupiła. Piękna forma i ładnie wybarwiają się jesienią. Grusza i wiśnia do sąsiedniego warzywniaka pasuje Niby nie owocują, ale nazwa zobowiązuje

Myślę dalej...
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 10:39, 26 sty 2015

Do góry

Wierzba babilońska z himalajką

Wawrzynek całkiem sie położył do wody - chyba wziął przykład z irgi po lewej stronie Właściwie to dobrze bo snieg to doskonały izolator, a wawrzynek ten jest zimozielony i cierpi na mrozie ...

I na koniec cudna magnolia z cudnym karmnikiem, no nie znowu pustym, lece do ogrodu , odpowiem wieczorkiem

Co z tym ogródeczkiem począć 10:24, 26 sty 2015

Do góry
No wiesz...ja Ci daję różne propozycje.
Czasem taka inna wizja może być trafiona więc strzelam

O cisach myślałam w formie niskiego szpaleru,ale równie dobrze można dać bukszpan.Do tego bylinki przed takim szpalerkiem i jedno ciekawe drzewko np.miłorząb "Mariken" albo klon palmowy.
Albo dereń Kousa lub magnolia "Susan"
Kosolkowa Pasja 22:34, 25 sty 2015

Do góry
Dużo mu do doskonałości, ale taki ogólny układ, zarys działki.. Do dalszych analiz. Dom jest położony bardziej wszerz niż wzdłuż. Część z tego co wyrysowane już jest. Nasadzenia dookoła - brzozy od zewnątrz, modrzewie i świerki (ciemna obwódka z kółkami), rabata w prawym dolnym rogu, domek gospodarczy u góry po prawej, warzywnik i sad, rabata przy warzywniku w lewym górnym rogu i rabata w lewym dolnym, przy podjeździe. No i rabaty przy domu. Tzn są wytyczone, do wykończenia. Najmniej brakuje rabacie przy podjeździe. Tylko kosmetyka.

Przed domkiem gosp. jasnorózowe kółka z fioletowa otoczką to elmshorn, niebieskie poniżej to jakiś punkt wodny (?) pod nim brzozy (rabata a`la Ana ) i niżej jeszcze bez koncepcji. Rabata na dole po prawej to rózanko-bylinówka. Po lewej u góry to tawuły, krzewuszki, derenie, iglaki i vanilki plus trawy. Rabata po lewej stronie domku - bez koncepcji. Zielone paski przy tarasie to pergole z rózami. Brązowy prostokąt po lewej to pergola z winogronami - przejscie do sadu. Pod nią mała rabata bez koncepcji, tak jak ta przylegająca do podjazdu. W sadzie niebieskie kółko to basen, który zazwyczaj tam stawiamy dzieciom. W sumie bez sensu ze go narysowałam Wejście i wjazd - drzewa szczepione plus trawy plus coś kwitnącego plus bukszpany (lub coś zamiennie) kółko na dole to magnolia plus rabata z trawami i cebulowymi. Wzdłuż drogi (dół rysunku- jasnozielone krzyżyki) żywopłot - bez koncepcji. Dwa zielone kółka na trawie to drzewka - bez koncepcji.

Nie nadaję się do takich rysunków Nic z niego nie zrozumiecie
Ogród w cieniu drzew 14:40, 25 sty 2015

Do góry
Moja lista roślin, które być może pojawią się za rabatą z bylinami. Jeszcze nie do końca przemyślana. Większość z nich mam już posadzone po lewej stronie drogi wewnętrznej lub gdzieś w ogrodzie(oznaczę je +), te do ewentualnego przesadzenia ($), zakupione – zadołowane ( #).
Miejsce nasadzenia: słoneczne, ziemia gliniasta, ale nie sama glina, przewiewne.

LISTA ROŚLIN:

- magnolia gwiaździsta Rosa # (mam już gwiaździstą białą i już żałuję, że nie kupiłam wcześniej drugiej, bo lepiej by było aby przy rabacie bylinowej białej kwitły białe krzewy)
- świdośliwa ((+) mam rosnącą kolumnowo a chciałabym świdośliwę Lemarka)
- perukowiec (+)#
- dereń jadalny (+)#
- obiela wielkokwiatowa (+)
- leszczynowiec kłosowaty
- lilak Palibin $
- dereń biały Kesselringii (listę przygotowywałam wczesną jesienią i nie pamiętam dlaczego właśnie TEN dereń – muszę sprawdzić !)
- jaśmin pełny $
-l eszczyna czerwona pogięta (mam zielono-listne w ogrodzie +)(chyba jednak nie chcę takiego koloru – muszę to jeszcze przemyśleć !)
- wiąz Jacqualine Hillier (+)
- nieszpułka $
- miłorząb ginko biloba #
- kalina Hordowina Aureum
- tuje szmaragdy (+)

Ogród powstawał kilkanaście lat wcześniej, wtedy starałam się, aby ogród nie wyróżniał się zbytnio roślinnością a i inne rośliny były dostępne w szkółkach. Teraz muszę dopasować nasadzenia do tego, co już jest. Jak widzicie nie ma tu drzew polecanych na Ogrodowisku (ale nie mówię, że nie będzie
Będę jeszcze myśleć nad wysokimi krzewami i niewysokimi drzewami. Ale na pewno nie chcę jałowców i berberysów, choć to idealne miejsce dla nich. Jałowce szybko się starzeją a berberysy ? cóż, kłujące.
Makowo na Kociewiu 12:21, 25 sty 2015

Do góry
Zrobiłam też zdjęcie tej strony Makowa którą nazywam brzozowo- borówkową z brzydkim płotem choć jeszcze rośnie tam magnolia a w tyłach tuje i jałowce

jesienną pora wygląda tak

Bardzo proszę pomóżcie mi przerobić tę część rabaty z borówkami.
Borówki będą stąd wykopane ...musza zostać jałowce i tuje e plecach wymiary to 3x2 do obsadzenia
po lewej stronie rośnie magnolia po prawej różaneczniki

tutaj zaznaczyłam co jest do onsadzenia

Skąpana w słońcu 22:17, 24 sty 2015

Do góry
dominika_ napisał(a)
Tak myślałam żeby swoje magnolie podsadzić funkiami ale później doszłam do wniosku, że to raczej nie najlepszy pomysł bo magnolia krótko kwitnie i później będzie sama zieleń jeszcze tak układam że może róże i funkie albo hortensje i funkie. muszę zobaczyć w garden puzzle jakby to wygadało, tylko w wersji dem nie ma chyba wszystkich roślin

Ja na moje magnolie puściłam powojniki. Magnolie przekwitną a potem będą na nich kwitły powojniki Czyli, wiecznie kwitnące drzewa
Skąpana w słońcu 21:54, 24 sty 2015

Do góry
Tak myślałam żeby swoje magnolie podsadzić funkiami ale później doszłam do wniosku, że to raczej nie najlepszy pomysł bo magnolia krótko kwitnie i później będzie sama zieleń jeszcze tak układam że może róże i funkie albo hortensje i funkie. muszę zobaczyć w garden puzzle jakby to wygadało, tylko w wersji dem nie ma chyba wszystkich roślin
Moja codzienność - ogród Oli 19:16, 24 sty 2015

Do góry
butterfly napisał(a)
Oluś, ja mam posadzoną co 45 cm - zmierzyłam przed chwila (odl. konsultowana z Magnolia jakby co )

Jest Beatka są konkrety jak zawsze pomocna
dziękuję :***
Moja codzienność - ogród Oli 19:08, 24 sty 2015

Do góry
polinka napisał(a)
Magnolia pokazywała ostatnio u kogoś swoją seslerię i chyba pisała coś o sadzeniu. Jak znajdę dam znać

Na pewno sesleria była u Gosi malkul ale o sadzeniu nic nie doczytałam pewnie u kogoś innego widziałaś
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies